Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Zöld topik

Avatar
pali923
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1857
Csatlakozott: 2008.11.08., szomb. 13:42
Értékelés: 1020

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Vinkler írta:
2022.11.06., vas. 16:22
Egy masszív és vaskos bankszámlával azért könnyebb píszí életmódot folytatni,
Éppen ez mutatja a rossz gondolkodásunkat: azért kellene más életmódot folytatnunk, mert nincs elég pénzünk arra, ahogyan most élünk.
Győrben be akartak zárni egy nem kicsi iskolát az energiaproblémák miatt, és már meg is volt, hogy hova osztják szét a gyerekeket. Aztán a helyi fürdő vezetőjének (miért pont neki???) eszébe jutott, hogy az iskolának van egy termálvizes kútja, csak le van zárva, és nem használják. Két nap alatt sikerült a csapot megnyitni, és a rendszert átállítani, így az iskola működni fog télen is. Talán még melegebbet is tudnak majd csinálni - olcsóbban, mint a többi gázzal fűtött iskolában.
Norvégiában vajon használták volna azt a termálkutat? Szerintem jó eséllyel nem zárták volna el eddig sem.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Avatar
pali923
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1857
Csatlakozott: 2008.11.08., szomb. 13:42
Értékelés: 1020

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: pali923 »

alfaati írta:
2022.11.06., vas. 17:05
A 290 km-re fekvő Izlandot (Iceland) meg azért nevezték el Jégföldnek mert zöld volt nem? Szerintem hagyjuk az uraban legendákat azoknak akik azon a szinten vannak!
Azért hogy ki terjeszt itt urban legendákat, arról lehet vitatkozni. Ezekről az elnevezésekről van elmélete a klíma-szkeptikusoknak és van az igazság. :rolleyes: :D
https://index.hu/tudomany/til/2019/09/1 ... _vikingek/
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1818
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1651
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

alfaati írta:
2022.11.06., vas. 11:39
(...) Minden klíma aktivistának (...)
Muszáj megkérdezzem... Te most itt bárkit is klíma aktivistának tartasz?
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 364
Csatlakozott: 2010.02.27., szomb. 13:33
Értékelés: 272

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: K P »

Szarka László
A Föld és az ember

Részlet :

“Az emberiség eddig megszokott életmódját fenyegető veszélyeknek az éghajlatváltozás (akár melegedéssel, akár hűléssel folytatódik) csak egyike, nem is a legfontosabbika. Globálisan kevés lehet (lesz) az energia, az olcsó édesvíz, az élelmiszer, a ritkaföldfém, az élő környezet is veszélyben (biodiverzitás).
A problémák oka az emberiség szükségleteinek megállíthatatlannak tűnő növekedése a véges Föld bolygón.
A szükségletek a népesség- és igénynövekedés miatt, alapvetően a globális fogyasztói szemlélet eluralkodása miatt növekednek.”

alfaati

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: alfaati »

Miskolci Ferencnek a NASA nem engedte publikálni a CO2 üvegházhatás elmélet megdöntésére irányuló tanulmányait, ezért felmondott. A NASA egy állami cég ahol a pénz, lobbi érdekek és a politika mehatározó szerepet játszik. Az USA bábkormányaival mindíg megegyező álláspontot kell képviselnie egy kormányközeli nagyvállalatnak. Joe Biden a 2019-es kampány hajrában TV egyenes adásban a Trumppal szembe helyezkedve habzó szájjal mondta a Tévés műsorvezetőnek arra a kérdésre, hogy mit tesz a CO2 kibocsájtás csökkentése érdekében, hogy a "megújulókat" fogja előtérbe helyezni az olajat és gázt pedig felszámolja. Pár héttel a beiktatása után egyik első lépése volt, hogy leállítsa az XL pipline kőolaj vezeték építését ami már majdnem kész volt és egy nagyon érdekes és titokzatos cyber támadás érte nem sokkal ezután a Colonial pipe line kőolaj főhadiszállását is így napokra megbénúlt a keleti part olaj ellátása. Azóta hiány lépett fel a piacon, elszabadultak az energia árak, az emberek flusztráltak az infláció az egekben. Biden és a demokraták emiatt elveszthetik a félidős választásokat! Hogy erre mit léptek a demokraták, Biden és a támogatóik?
Elküldték nemrég Bident szaud arábiába, hogy a korona herceget rávegye fokozzák a kitermelést, hogy a választásokig normalizálódjon az olaj helyzet vagy is olaj bőség lépjen fel a piacokon ami lenyugtatja a felbőszűlt polgárokat. A szaudi korona herceg elküldte a bánatos csába Bident, sőt egy youtube videóban meg is fenyegette Bident, mivel Biden is megfenyegette nyilvánosan kamerák előtt szaud arábiát.

Vegye észre mindenki! Itt hatalmi érdekek döntik el mikor jó és mikor rossz az olaj! Vagy épp a gáz! A hatalmi pozícióban ülôket, spekulánsokat nem érdekli az üvegház hatás! Nekik az egy politikai eszköz. A CO2 egy megfoghatatlan, színtelen, szagtalan gáz ami ott van az élet minden területén és politikai furkósbotként lehet használni ha az érdekek megkívánják. Mivel bármikor, bárkire rálehet fogni, hogy túl sok a CO2 kibocsájtása.
Csatolmányok
Screenshot_20221106-201235_Chrome.jpg
Screenshot_20221106-201235_Chrome.jpg (1.29 MiB) Megtekintve 3201 alkalommal

Avatar
Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15210
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 10354
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Vinkler írta:
2022.11.06., vas. 16:22
Egy masszív és vaskos bankszámlával azért könnyebb píszí életmódot folytatni, ettől függetlenül üres zsebbel is lehet(ne) okosabban használni a javakat, ez nem kérdés.
Bármilyen eszközt bevethetünk, hogy felmentsük magunkat és másokat lehúzzunk. De szerintem nem pénz kérdése, hogy a skandináv embernek eszébe sincs szemetet hagyni a természetben, nálunk meg évtizedek óta azért reklamál a turisták zajos hada, hogy több szemétgyűjtőt helyezzenek ki az erdőkbe, mert képtelenek hazavinni a mocskukat. Valahol itt kezdődik az a különbség a fejekben, amire az imént céloztam.

alfaati

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: alfaati »

Az ausztrál korallzátony (the great barrier reef) a tenger biologiai tudományos intézet jelentése szerint az elmúlt 40 év megfigyeléseit alapúl véve megállapította nemrég, hogy ilyen egészséges és dinamikusan növekvő mint most soha nem volt. Mind ez történik úgy, hogy közben azt is írják, hogy a felmelegedés árt a korallzátonynak! Ellentmondások, ellentmondások és ellentmondások. Mindíg belegabalyodnak a saját hazugságaikba.

https://www.theguardian.com/environment ... at-remains
Csatolmányok
Screenshot_20221106-130613_Telegram.jpg
Screenshot_20221106-130613_Telegram.jpg (1000.54 KiB) Megtekintve 3195 alkalommal

alfaati

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: alfaati »

kimber írta:
2022.11.06., vas. 16:32
alfaati írta:
2022.11.06., vas. 15:39
Hogy lehet az, hogy Grönlandot (Greenland-Zöld föld) ma jégtakaró borítja 90%-ban amikor annyi CO2-bocsájt ki az ipar és a városiasodás, a 800-as évek végén amikor meg nincs ipar és túlnépesedés a Vikingek egy csupa zöld szigetet fedeznek fel? Csak nem az van, hogy akkor melegebb volt mint ma? :rolleyes:
Én úgy tudom, hogy a korai telepesek csak trollkodtak egy kicsit a sziget elnevezésével, hogy minél több embert tudjanak oda csábítani. ;)
A 290 km-re fekvő Izlandot (Iceland) meg azért nevezték el Jégföldnek mert zöld volt nem? Szerintem hagyjuk az uraban legendákat azoknak akik azon a szinten vannak! Izland kb. 64%-át nem borítja hó vagy jég az év nagy részében pedig a neve azt sugallja hogy...
De ha valaki utána olvas, az rájön, hogy olyan perzisztens ciklikus éghajlati változások mennek végbe földünkön amit mi nem is értünk, és nem is vagyunk rá hatással. Nem értjük mi okozza. Tudjuk mérni, követni, elemezgetni, mennek róla a tudományos viták de valójában nincs kielégítő magyarázat arra jelenleg, hogy akár ilyen egymáshoz közel eső szigeteken is, miért annyira eltérő a környezet és időjárás.

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12631
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

fapaci írta:
2022.11.06., vas. 16:08
Alex_Aston írta:
2022.11.06., vas. 09:39
Norvégok a jólét nagyrészét az olaj eladásából építették ki, szóval számomra kicsit bort isznak, és vizet prédikálnak népség.
Ráadásul néha van rajtuk sapka, máskor meg nincs.

Az a helyzet, hogy a legnagyobb különbség az ottani emberek fejében van az itteniekéhez képest (vagy fordítva), ennek meg nem sok köze van az olajbányászathoz. Mindenkit le lehet valamivel támadni, ha ez a cél, de néha jó lenne más célt is követni, vagy kötekedés helyett pozitív példát mutatni. Nekik van olajuk, nekünk van termálvizünk. Ők a maguk jólétére fordították a javaikat, mi meg itt állunk letolt gatyával minden apró szélnek kiszolgáltatva (miközben ugye szélerőművek telepítése gyakorlatilag tilos nálunk).
Egy masszív és vaskos bankszámlával azért könnyebb píszí életmódot folytatni, ettől függetlenül üres zsebbel is lehet(ne) okosabban használni a javakat, ez nem kérdés.
De jó is lenne, ha a nyersolaj és földgáz árához csak megközelítőleg felnőne a gyógyvíz gallononkénti ára. Jah, olyan nincs is, nah mindegy, akkor várjuk a Szecskába a norvégokat! ;peace;
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15210
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 10354
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Alex_Aston írta:
2022.11.06., vas. 09:39
Norvégok a jólét nagyrészét az olaj eladásából építették ki, szóval számomra kicsit bort isznak, és vizet prédikálnak népség.
Ráadásul néha van rajtuk sapka, máskor meg nincs.

Az a helyzet, hogy a legnagyobb különbség az ottani emberek fejében van az itteniekéhez képest (vagy fordítva), ennek meg nem sok köze van az olajbányászathoz. Mindenkit le lehet valamivel támadni, ha ez a cél, de néha jó lenne más célt is követni, vagy kötekedés helyett pozitív példát mutatni. Nekik van olajuk, nekünk van termálvizünk. Ők a maguk jólétére fordították a javaikat, mi meg itt állunk letolt gatyával minden apró szélnek kiszolgáltatva (miközben ugye szélerőművek telepítése gyakorlatilag tilos nálunk).

alfaati

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: alfaati »

Írok majd egy posztot ahol bebizonyítom, hogy a CBDC és a radikális klíma politika hogyan fonódik össze, illetve hogy használja fel az egyik a másikat egy új techno-kommmunista világrend kiépítéséhez. De ehhez még folyik az anyag gyůjtés.

Addíg viszont ajánlanám Lóránt Károly mérnök-közgadász leleplező könyvét.
Lóránt úr tagja a magyar Energia Politika 2000 társaságnak, több külföldi és magyar közgazdász társaságnak, bizottságnak. Európában az egyik legnagyobb koponya statisztikában. A 70-es évek közepéig szinte csak pénzüggyel foglalkozott de az évtized végére szinte elsőként kezdte el vizsgálni a tudományos társaságok, kutatók publikációit, tanulmányait a környezetre gyakorolt hatásokkal kapcsolatban, éghajlat és földtörténeti korok összefüggésében. Több ezer tanulmányt, grafikont elemzett az elmúlt pár évtizedben. Magyarországon elsőként jött rá vagy legalább is elsőként vállalta fel hivatalosan nézőpontját, miszerint a felmelegedés nem antropogén!

Szemfelnyitó lehet egyeseknek a könyve!
Rámutat a pénzhatalmi és politikai érdekek parazita jelenlétére az ilyen egyébként tudományos kérdésekben.
Akik esküsznek rá, hogy mi emberek okozzuk az ipari tevékenységünkkel a túlnépesedésünkkel a globális felmelegedést azokhoz lenne egy kérdésem!
Hogy lehet az, hogy Grönlandot (Greenland-Zöld föld) ma jégtakaró borítja 90%-ban amikor annyi CO2-bocsájt ki az ipar és a városiasodás, a 800-as évek végén amikor meg nincs ipar és túlnépesedés a Vikingek egy csupa zöld szigetet fedeznek fel? Csak nem az van, hogy akkor melegebb volt mint ma? :rolleyes:
Csatolmányok
Screenshot_20221106-150631_Google.jpg
Screenshot_20221106-150631_Google.jpg (1.27 MiB) Megtekintve 2738 alkalommal

alfaati

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: alfaati »

A közelgő COP 27 kapcsán, mely hisztériát keltő álságos és egy pénzügyi érdekeket szolgáló csúcs ahová mindenki privát repülővel megy, lenne pár gondolatom azok felé akik ezt valamiféle filantróp és nemes cselekedetnek gondolják és aktivistaként be is állnak mögé mint feltétel nélküli támogató!

Az 1968-as marxista kísérletről az ameriaki és nyugat-európai egyetemeken már beszéltem. Említetem már a hégeli dialektikát, szofizmust is. Beszéltem Edward Bernays-ről! De mindenképp beszélni kell Paolo Freire brazil filozófusról a ma zajló események megértése érdekèben. Ő nélküle nem alakulhatott volna ki a mai WOKE kultúra, az eltörlés kultúrája, a társadalmi igazságosság aktivizmusa vagy ahogy én hívom őket a zöld kommunisták.
Nos ahhoz hogy valaki/valakik több száz millió agyat átmosson/átmossanak 30-40 év alatt rengeteg pénzre és befolyásra van szükség és persze politikai akaratra. De mindenek előtt meg kellet találni azt az embert aki az "elnyomó-elnyomott","kihasználó-kihasznált" Marxista ideológiát, a gyűlölet ideológiáját átkonvertálja egy olyan gyűlölködő és lázadó ideológiává ami meglovagolja az éppen aktuális narratívákat amiket intellektuális szellemi műhelyek dobnak be a közbeszédbe egy befolyásos üzleti érdekeket szemelőtt tartó elit megrendelésére úgy, hogy a markukból zabáló prostituálódott média pszihológiai ráhatással, úgy nevezett társadalom mérnökséggel és tömeg pszihózissal tovább eszkalálja a problémát. Így jönnek létre az öklüket magasban lóbáló baloldali médiát bibliaként értelmező radikális Marxista egyének akik az esetek többségében azt sem tudják, hogy ők maguk Marxisták de érdekes módon van diplomájuk.
Nos az ilyen birkanyáj létrehozása, volt Paolo Freire feladata. A 70-es évek végén bizza meg a pénzhatalmi elit Paolot, hogy Herbert Marcuse, Max Horkheimer, Lukács György, Theodore Adorno radikális gondolkodók munkáit felhasználva reformálja meg a marxizmust. Úgy kellett neki Marxifikálni tömegeket, hogy az ideológia amit létrehoz az alapjaiban legyen Marxista de bármilyen egyének közötti, csoportok közötti nézet különbség esetén alkalmazható legyen a kiválasztott csoportnál vagy egyéneknél és aktivizmust váltson ki belőlük melyet forrdalommá lehet bármikor fejleszteni, ha az érdekek megkívánják. Paolo Freire ki is dolgozta! A neve az ideológiának KRITIKAI ELMÉLET. Ezekután a fábiánus társaság, a Cecil Rhodes alapítvány, a Council on Foreign Relations és számos más befolyásos pénzhatalmi érdekeket kiszolgáló szervezet és gondolati műhely azon fáradozott, hogy a nyugati egyetemeken és főiskolákon elterjedjen a kritikai elmélet. Eslősorban bölcsész szakon, de a művészeti főiskloákon épp úgy megjelent a tananyagba ágyazott új progresszív ideológia mint a média szakokon. Ez a 80-as évek elejére meg is valósult, elterjedt. Az akadémikusok nagy részét le is cserélték progresszív gondolkodású tanárokra akik boldogan tették magukévá az új elméletet. Most már csak várni kellett, hogy az elvetett mag kicsírázzon! Paolo Freire elmélete szembe megy a tudománnyal és gyűlöli kultúrális örökséget, tradíciókat. IGNORANT CRITICS-nek is hívják (figyelmen kívűl hagyó kritika)!Freire elméletének köszönhetően a 80-as évek közepétől már komplett idióták is kaphattak PhD-t! Ezeknek a programozott látens-Marxistáknak a diplomával a zsebükben egyeteln egy feladata lett! Az, hogy a kritikiai gondolkodásukat abba az irányba orientàljàk és lépjenek fel szélsőségesen amit a közbeszéd vagy a hivatalos narratíva az asztalra tesz nekik! Paolo Freire ezt el is nevezi CRITICAL DEMENT-nak (kritikia elmebajnak). Tehát sikerűlt létrehozni egy arrogánsan bégető birkanyájat akik attól sem riadnak vissza, hogy eszmei értékű Goya festményekhez ragasszák a patájukat vagy rituális gúnyába tüntessenek 2 hétig a környezet szennyezés miatt, maguk után több mázsa szemetet hagyva. Közben azt sem tudják, hogy egy társadalmi kísérlet kísérleti alanyai. Eközben akik felhasználják őket, jókat röhögnek rajtuk és olyan milliárdos üzleteket kötnek amiben a fosszílis energia nélkülözhetetlen.

Minden klíma aktivistának ajánlom figyelmébe Dr. Szarka László riportjait, előadásait! Rá mindent lehet mondani csak azt nem, hogy kókler. A geofizika, földtudomány a szakterülete. Több külföldi ès hazai tudományos társaság tagja, rengeteg díjat, kitüntetést kapott pályafutása során. Tagja egy olyan Holland tumányos tömörülésnek amelyik akadémikus szemszögből intellektuálisan sokkal nagyobb potenciállal rendelkezik mint az IPCC. Nos, milyen furcsa, hogy a Holland tudományos társaság nem ért egyet az IPCC-vel. Semmiben! Számtalanszor hívták tudományos vitára, diskurzusra az IPCC tudósait de azok nem állnak ki vitázni. Ez a Holland tudományos társaság még azt sem fél kimondani, hogy az IPCC nem is tudományos társaság mivel államközi és privát üzletemberek tőkéjéből politikai kritériumok alapján építi fel a narratíváját, ráadásul még csak a nevükben sincs benne a tudomány szó! Hogy miért nem hallunk a fősodratú médiában az ilyen dolgokról? Azt a bejegyzésem első feléből kiderűl.
Csatolmányok
Screenshot_20221106-095629_Spotify.jpg
Screenshot_20221106-095629_Spotify.jpg (597.23 KiB) Megtekintve 2711 alkalommal

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4397
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2382

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

ZolaBA írta:
2022.11.06., vas. 06:51
A héten megjártuk Norvégiát. Persze tudom, hogy van aki gyakran jár "északi" országokban, de számomra újdonság volt :)
Ilyen messzire utazni eleve nem zöld dolog... :)

Norvégok a jólét nagyrészét az olaj eladásából építették ki, szóval számomra kicsit bort isznak, és vizet prédikálnak népség. Persze örülök, hogy ezt építik az olajból, és nem autóbahn rendszert, ahol száguldozni lehet a V8-as benzin temetőkkel, olaj fűtéses házakban élve.

De kérdés, hol lennének most, ha nem lett volna egy fia olajuk sem a tengerpartjuk mentén...
Csak a Marantz! :-D

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1818
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1651
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

avl2 írta:
2022.11.06., vas. 07:08
autoval a megengedett sebesség ? Hisz fogyi=f(v) + nyugi ?
130-at nem láttam, minimális 110-es rész. Általában 80, néha 90, lakott területen belül 50, gyakran 40, 30.
Ehhez jön, hogy ami nem főútvonal hanem kisebb falvak között megy a fljordok szélén az rendre egyetlen sáv, amin 100-200 méterenként van egy kiszélesedés ahol a szembe autóval kerülni tudjátok egymást. Vicces, amikor 300 méteres hidak is vannak egyetlen sávval, felül egy kikerülő hellyel. Amúgy hozzá kell tenni a nagyvárosok környékén kívül a forgalom most kb. nulla volt, alig jöttek... Az 1800 km-t így is kb. 60-as átlagsebességgel tudtuk megtenni.
A rengeteg fjord miatt érdekes/durva egyébként a közlekedés. Híd nem sok van, kompozni lehet jó pénzért vagy kerülni a fjordot. A szállásunknál (Lauvstad) pl. volt egy öböl, kb 2km széles, 17km hosszú. Ha a túloldala felé akartunk menni az vagy 2 komp (10+e Ft) vagy 34km/30perc kocsikázás :)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: avl2 »

ZolaBA írta:
2022.11.06., vas. 06:51
A héten megjártuk Norvégiát....
autoval a megengedett sebesség ? Hisz fogyi=f(v) + nyugi ?

(nem voltam ott sosem)

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1818
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1651
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

A héten megjártuk Norvégiát. Persze tudom, hogy van aki gyakran jár "északi" országokban, de számomra újdonság volt :)

Sajnos be kell vallani, hogy a Magyar környezetvédelmi állapot _és_ adottság a kanyarban sincs ahhoz képest. Két dolgot emelnék ki:
Fűtés: A Norvégok jelentős része elektromosan fűt, amit veszett könnyen megoldanak, mivel az energia igény 90+% -át vizi erőművek megtermelik, a maradék meg kb. szélerőmű. Ami nagyon látványos - miután ráeszmél az ember, hogy nincs kémény, nincs füst, nincs büdös. Hihetetlenül jó. Nálunk itthon délután 5 után nem lehet szellőztetni, minden idióta égeti a szart, hogy meleg legyen. A Norvégoknál meg max tucatnyi kéményt láttunk ~1800km utazás alatt, az is gondolom olyan ipari felhasználás, ahol muszáj égetni.
Szelektív hulladék: Mint utólag utánaolvastam az északi országokban (Norvágia, Dánia, Svédország, Izland és idén csatlakozott Finnország is) egységes rendszert /piktokgrammokat, színeket vezettek be a szelektív gyűjtés jelölésére. Ami nagyon tetszik, hogy a kukán lévő piktogrammokat ráteszik a csomagolásra is, így egyértelmű, hogy mi hova kerül. Sőt van valami applikáció is ahol rá lehet keresni bármire, hogy hova kell tenni. Követendő példa lehetne...
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2509
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2306
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Csak 20-30 évvel vagyunk elkésve..... Lehet ők is olvassák a " Zöld topikot " :goodmorning:

https://index.hu/gazdasag/2022/10/27/ge ... lsag-aram/
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: avl2 »


Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4397
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2382

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Ez a sz@r kink a Googlemaps nézetemet "örökre" megváltoztatta. Benne maradt az ólom térkép, kikapcsoló funkciót pedig nem találom, és tök be van lassulás emiatt.

Nem tudod, mit kell ilyenkor tenni?

Szerk.
Megvan. Újra meg kell nyitni ezen a linken keresztül, és akkor ki lehet kapcsolni...
Csak a Marantz! :-D

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 746
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 358
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: stx »


Avatar
avl2
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4707
Csatlakozott: 2007.08.23., csüt. 14:50
Értékelés: 1623

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: avl2 »

istvan01 írta:
2022.10.19., szer. 09:16
avl2 írta:
2022.10.19., szer. 08:52
nem is elsösorban a "zöld" téma miatt: https://hold.hu/holdblog/a-klimavaltoza ... z-igazsag/
Ez most komoly? Pont a média tömeg hülyitésről, szándékos feszültség keltésről ...
istvan01 írta:
2022.10.26., szer. 17:35
"Szerinte a helyzeten a megújuló, illetve zöld technológiák csak rontanak...."

Ez most komoly? Te direkt ilyen konteo gyanús "tudósokra" keresel?
igen, mindkettö komoly

szerintem egyik sem tévedhetetlen, söt, de egyik sem komolytalan és végképp nem összeesküvös

más szemszögböl láttatnak, néznek, gondolkodnak (!!) nem kizárva, hogy direkt eltúlozva, hogy nagyobb hatása legyen (Balásy biztosan rájátszik)

szerintem pozitivumuk van (több mint negativ, böven több)

istvan01 írta:
2022.10.26., szer. 17:35
---Ha ennyire tudomány, fejődés, technológia szkeptikus, akkor azért mobil telefont használ és cserél 5 évenként? Mert az is nettő környezet szennyezés?
szerintem nem tudományellenes, stb.;

vele együtt én is gondolom és vallom és teszem: vissza kell venni; Neki is, nekem is, Neked is.

nem tudom a mobiltelefonszokásait, az enyémet igen: életem elsö saját mobilja van; direkt, tudatosan, messze nem az "anyagi lehetöségeim szerint" {pedig az a menö ma !!} fogyasztok keveset (áramból, gázból, vízböl, benzinböl, vásárlásokból [ma a 2008-ban vett cipömben voltam biciklivel a boltban és piacon; a használtan vett biciklimen, ...a 18 éves autónkat ritkán használjuk, ...], ...)


szerinted rendben van a fogyasztás (mértéke "nyugaton") ?

szerinted simán így fenntartható ?
szerinted napenergiával megoldható az energiakérdés ?
szerinted az egyre növekvö anyagfelhasznalas nehany "kuriozumos" anyagbol, ritka fémböl (lithium, zink, indium,...) siman fenntarthato (recycling-gel, etikus bányászattal, ...) ? persze hozhatunk más égitestekröl is

alfaati

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: alfaati »

istvan01 írta:
2022.10.26., szer. 17:35
"Szerinte a helyzeten a megújuló, illetve zöld technológiák csak rontanak...."

Ez most komoly? Te direkt ilyen konteo gyanús "tudósokra" keresel? Ez nekem kb annyira tudós emberiség energia kérdésben mint Gődény Covid pandémiában, még akkor is teljesen más szint, terület, érdek mozog a háttérben.
Ha ennyire tudomány, fejődés, technológia szkeptikus, akkor azért mobil telefont használ és cserél 5 évenként? Mert az is nettő környezet szennyezés?
Mert csak az lehet tudós akit te meg a főáram elismer igaz? Aki nem ért veled egyet vagy a a konszenzussal - itt jegyezném meg a tudomány tényeken alapuljon nem konszenzuson-, aki nem ért egyet az IPC számítógépes szimulációival, az mind eretnek igaz?
Ki mondja meg tehát, hogy mi a tudomány? Mi számít tudományosnak?
Azok akik a nagy pénzeket szakítják a zöld kommunizmuson! Vagy hívjuk bárminek is a jelenséget!

Az ENSZ kommunukációs igazgatója azt találta mondani a Világ Gazdasági Fórum egyik panel beszélgetésén nemrég, hogy "we own the science"! Vagy is a "mi tulajdonunkban van a tudomány"!
Na jó de ki az a mi? Mert az ENSZ-et senki nem hatalmazta fel, hogy kisajátítsa a tudományt! Az ENSZ donor pénzekből tartja fent magát. Bár úgy tűnhet országok adják be a legnagyobb lóvét az ENSZ futtatására de vannak spekulánsok, szervezetek akik gazdag országokat megszégyenítő pénzösssegeket pumpálnak bele az ENSZ-be.
Nincs ingyen vacsora kedves István! Bill Gates, Warren Buffet, Klaus Schwab nem hülyék hanem üzletemberek oké?! Nem azért pumpálnak bele milliárdokat egy ernyőszervezetbe, hogy aztán elbukják azt a pénzt!

Ajánlom figyelmedbe Patrick Moore könyveit amiben lebuktatja ezt az egész klíma alarmizmust.
Patrick Moore PhD biológia tudományból! A greenpeace egyik alapítója. Eléggé tudós neked?

De ott van Dr William Happer másik alternatívának aki atom fizikus emeritus fokozattal. Spektroszkópiában van egy találmánya amit az amerikai hadsereg használ minden nap. Az energia tudomány államtitkára volt az USA kabinetjének a Bush éra alatt, és még a Clinton éra alatt is, de mivel pont ekkor kezdett el szárnyakat bontani a zöld politika konszenzuson alapuló narratívája amivel ő nem értett egyet, mennie kellett! Ajánlom figyelmedbe a vele készűlt podcastokat, interjúkat! Árnyalja a képet, lerántja a leplet az IPC hibás computer modelljéről, tényekkel alátámaszt, nem maszatol, és nem utolsó sorban vitára hívja azt aki nem ért vele egyet! Egy Independent Institute nevű tudós tömörülés oszlopos tagja ami kb.: 200 tudóst jelent és ezek mind szembe mennek a hivatalos "klíma alarmista narratívával"!

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4397
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2382

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

istvan01 írta:
2022.10.26., szer. 17:35
"Szerinte a helyzeten a megújuló, illetve zöld technológiák csak rontanak...."

Ez most komoly? Te direkt ilyen konteo gyanús "tudósokra" keresel? Ez nekem kb annyira tudós emberiség energia kérdésben mint Gődény Covid pandémiában, még akkor is teljesen más szint, terület, érdek mozog a háttérben.
Ha ennyire tudomány, fejődés, technológia szkeptikus, akkor azért mobil telefont használ és cserél 5 évenként? Mert az is nettő környezet szennyezés?
Ha az átlag ember 5 évente cserélne telefont, nagyon jó világ lenne. De ha jól tudom, talán ennek a fele az átlag, vagy annyi sem...?
Csak a Marantz! :-D

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4397
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2382

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Hosszú, de megérte végig olvasni.
De akiknek igazából végig kellene olvasni (és gondolni), azok sajnos nem fogják...
Csak a Marantz! :-D

Online
Avatar
istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4636
Csatlakozott: 2007.10.21., vas. 17:39
Értékelés: 3102

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

"Szerinte a helyzeten a megújuló, illetve zöld technológiák csak rontanak...."

Ez most komoly? Te direkt ilyen konteo gyanús "tudósokra" keresel? Ez nekem kb annyira tudós emberiség energia kérdésben mint Gődény Covid pandémiában, még akkor is teljesen más szint, terület, érdek mozog a háttérben.
Ha ennyire tudomány, fejődés, technológia szkeptikus, akkor azért mobil telefont használ és cserél 5 évenként? Mert az is nettő környezet szennyezés?

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”