Genelec M040A hét éves aktív monitor párom egyik darabja sajnos meghibásodott.
Bekapcsoláskor rendben zöldre vált az előlapi üzemmód visszajelző LED, majd pár perc működés után pirosra. Ekkor még kb. ugyanúgy szól, de további néhány perc alatt fokozatosan elnémul. Utána olvastam és a piros LED a belső védelmi működést jelenti, ami szépen visszaveszi a jel erősségét a hangszórók kímélése érdekében. Működhet a védelem akkor ha túl nagy a bejövő jel, de esetemben ez kizárható, mert az erősítő másik oldali kimenetéről is ugyanezt csinálja, míg a hangfalpár másik darabja az erősítő bal-jobb kimenetéről egyaránt hibamantesen teszi a dolgát. Az is lehet, hogy valami hőmérséklet mérés (trafó?) miatt veszi vissza a teljesítményt, de lehet, hogy meghibásodott a main board védelmi körében valami és így rosszul érzékeli a jelalakot / hőmérsékletet amire aztán tévesen működésbe lép a védelem.
Piros LED-es állapotban kikapcsolva, majd lehúzott XLR kábel mellett bekapcsolva szinte egyből pirosra vált megint, ha hagyok neki időt kikapcsolva akkor pedig hidegen tovább bírja újra bekapcsoláskor. Tehát inkább valami melegedés mérés aktiválhatja a védelmet, mint az XLR kábel jele.
Szétszereltem a hanfalat de semmi kimelegedést, vagy rendelleneset nem találtam benne, megtisztítottam a csatlakozókat, lefújtam szépen a port mindenhonnan aztán összeraktam, de sajnos ugyanazt produkálja...
Kérdésem, hogy hogyan lehet javíttatni ezeket, lehet-e rendelni mainboardot vagy trafót a gyártótól, vagy csak szervizekkel állnak szóba?
Milyen mo-i szerviz foglalkozik Genelec hangfalakkal?
Köszi előre is!

Házimozim: TV: Panasonic P65VT60 - AVR: Primare SPA23 - Front Speakers: Vienna acoustics BEETHOVEN Concert Grand - Center Speaker: Vienna acoustics MAESTRO Grand - Rear Speakers: Vienna acoustics WALTZ Grand - Speaker Cable Front: Acoustic Zen Absolute Silver - Speaker Cable Center & Rear: OehlBach Silver Stream 4mm2, MS Audio 5N pure silver bananas - Blu-ray Player: OPPO UDP-205 CFW - Media Player: Dune HD Solo 4K - Cables: AudioQuest Carbon HDMI 1m & 3m, Acoustic Zen Absolute Silver RCA 1m, Luxor Gold IC RCA 0.8m - Mains Filter: Lab12 Gordian - Black Matt - Power Chords: Valhalla AgIIi, CuAgIIi, CuIVi, Cu-X - Headphone: Beyerdynamic DT1770 Pro & Kimber (Russ Andrew's) GQ-24-4m - Headphone Stand: Fodesz 101 - Remote: Logitech Harmony 650 - PC Speakers: Genelec M040 - DAC: Furutech ADL Stratos - USB Card: JCAT USB Card FEMTO - Speaker Cables: Oyaide FTVS-910 XLR 1m - USB Cable: Kimber B BUS Ag 1.5m