Kábelezzünk
- pärt
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 3895
Re: Kábelezzünk
Konkrét kábelt nem ismerem, de egy másik típusom hasonló: a "puha nyúlós" leírás egyértelműen teflonra utal. Mint a legjobb dielektrikum - már legalábbis ennél a kábelnél - kerül a fémmel közvetlen kapcsolatba, szerintem nem is lenne logikus, hogy egy réteggel kijjebb kerüljön.
Szerintem a jelmagyarázat téves, az a vékony réteg, és a fekete-piros szigetelés feliratozásait felcserélték. A fekete és piros réteg a teflon, és az a vékony réteg a polietilén. A blankolásnál a teflon csalhatatlanúl felismerhető volt.
Hogy idehaza miért drágább? Jó kérdés. Legtöbbször a világbajnok áfánkat szokták emlegetni, mint ok, de ez a különbség annál jóval több. Mindenesetre gyanús.
Ebből tudnak jelentős kedvezményeket adni "blekfájdéjkor", hifi shown, Advent hétvégéin, és még így is bőven megéri nekik.
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 2098
Közben már én is megnéztem, csak nem volt időm leírni ide.fülelek írta: ↑2023.11.27., hétf. 16:47Mind a két hivatkozásban olvasható, hogy 3 rétegű a szigetelés. teflon, polietilén és a külső pvc. Azaz a teflon a hártyavékony réteg, ezért nyúlós (lásd teflonos tömítő szalag) https://www.audiophonics.fr/en/cables-h ... 11410.htmlzoli73 írta: ↑2023.11.27., hétf. 12:44
És ha ez a logika mentén haladunk, akkor a nemos 3080-at hová kell sorolni?
Ennék a vezető erek teflon szigetelésűek, legalábbis első ránézésre, aztán blankolva kiderül, hogy a teflon réteg alatt, van egy hajszál vékony, atlátszó réteg pluszban. Ami számomra nem beazonosítható, puha, nyúlós műanyag, ami akár PVC is lehet, vagy valami más, nem tudom. Mivel a teflont, ahogy írod is, magas hőfokon viszik fel a kábelre, akkor ez az alatta lévő, hártya vékony réteg miért nem sérül, marad ép? A külső, fekete köpeny viszont, vállaltan PVC.
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/neotec ... NwQAvD_BwE
Valamiért jóval drágább a Kácsánál, aki tudomásom szerint direkt importőr...
Szerintem a jelmagyarázat téves, az a vékony réteg, és a fekete-piros szigetelés feliratozásait felcserélték. A fekete és piros réteg a teflon, és az a vékony réteg a polietilén. A blankolásnál a teflon csalhatatlanúl felismerhető volt.
Hogy idehaza miért drágább? Jó kérdés. Legtöbbször a világbajnok áfánkat szokták emlegetni, mint ok, de ez a különbség annál jóval több. Mindenesetre gyanús.
Ebből tudnak jelentős kedvezményeket adni "blekfájdéjkor", hifi shown, Advent hétvégéin, és még így is bőven megéri nekik.
MoFi - Funk Firm - "Palotás" phono - Audio Research - JBL - Neotech - LessLoss - WireWorld - UsaAudio
- fülelek
- Törzsgárda
- Értékelés: 4478
Mind a két hivatkozásban olvasható, hogy 3 rétegű a szigetelés. teflon, polietilén és a külső pvc. Azaz a teflon a hártyavékony réteg, ezért nyúlós (lásd teflonos tömítő szalag) https://www.audiophonics.fr/en/cables-h ... 11410.htmlzoli73 írta: ↑2023.11.27., hétf. 12:44
Ennék a vezető erek teflon szigetelésűek, legalábbis első ránézésre, aztán blankolva kiderül, hogy a teflon réteg alatt, van egy hajszál vékony, atlátszó réteg pluszban. Ami számomra nem beazonosítható, puha, nyúlós műanyag, ami akár PVC is lehet, vagy valami más, nem tudom. Mivel a teflont, ahogy írod is, magas hőfokon viszik fel a kábelre, akkor ez az alatta lévő, hártya vékony réteg miért nem sérül, marad ép? A külső, fekete köpeny viszont, vállaltan PVC.
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/neotec ... NwQAvD_BwE
Valamiért jóval drágább a Kácsánál, aki tudomásom szerint direkt importőr...
Sziasztok!
Kérdezni szeretném, hogy a furutech tápkábeleket idehaza csak a KáCsa forgalmazza, vagy másoknál is elérhetőek?
Kérdezni szeretném, hogy a furutech tápkábeleket idehaza csak a KáCsa forgalmazza, vagy másoknál is elérhetőek?
Akkor ajánlottad figyelmembe a nemos 3080 kábelt, és beszéltél az általad készített, szintén Neotech kábelből, hármas fonattal készült hangfalkábeledről, amit még jobbnak érzel, de nekem az akkori mondandódból az jött le, hogy ezt a PVC vs. teflon gondolatot általános érvényűnek tartod. Akkor én ezt félreértettem, ezért elnézésed kérem.
Amúgy ilyen gyártási titkokat, hibákat honnan lehet tudni?
- zoli73
- V.I.P.
Az nekem is megvan, hogy mikor a Neotech hangfalkábel megoldásokról beszélgettünk, akkor jegyezted ezt meg, de az nem rémlik, hogy ezt csak a Neotech kábelekre értetted volna.sutemenyx írta: ↑2023.11.27., hétf. 08:21Én mondtam, hogy a pvc-s jobb a teflonosnál, de nem így, hanem volt szövegkörnyezet is. Azt mondtam, hogy a pvc-s neotech jobb a teflonosnál. De nem azért, mert a pvc önmagában jobb lenne, egyáltalán nem jobb, sőt rosszabb, sőt nagyonhosszútávon valóban át is ereszti levegőt, emiatt az alatta lévő réz korrodál.
De ami miatt jobb specifikusan a neotech kábeleken, az az, hogy a pvc alacsony hőmérsékleten olvad, szemben a teflonnal, ami csak 4-500fokosan, és a neotechnél lévő nem megfelelő gyártástechnológia miatt túlmelegítik a vezető anyagot is miközben rákerül a szigetelés. Ezzel az amúgy remek OCC vezető felkeményedik, kvázi edződik, ami a hangra negatív hatást gyakorol. Más kábelgyártók meg tudják oldani a teflonnal szigetelést is jól, a neotech viszont inkább elkezdett PE szigetelést alkalmazni. Szóval valószínűleg rájöttek ők is.
Akkor ajánlottad figyelmembe a nemos 3080 kábelt, és beszéltél az általad készített, szintén Neotech kábelből, hármas fonattal készült hangfalkábeledről, amit még jobbnak érzel, de nekem az akkori mondandódból az jött le, hogy ezt a PVC vs. teflon gondolatot általános érvényűnek tartod. Akkor én ezt félreértettem, ezért elnézésed kérem.
Amúgy ilyen gyártási titkokat, hibákat honnan lehet tudni?
MoFi - Funk Firm - "Palotás" phono - Audio Research - JBL - Neotech - LessLoss - WireWorld - UsaAudio
- sutemenyx
- Őslakos
- Értékelés: 2225
- Kapcsolat:
Én mondtam, hogy a pvc-s jobb a teflonosnál, de nem így, hanem volt szövegkörnyezet is. Azt mondtam, hogy a pvc-s neotech jobb a teflonosnál. De nem azért, mert a pvc önmagában jobb lenne, egyáltalán nem jobb, sőt rosszabb, sőt nagyonhosszútávon valóban át is ereszti levegőt, emiatt az alatta lévő réz korrodál.
De ami miatt jobb specifikusan a neotech kábeleken, az az, hogy a pvc alacsony hőmérsékleten olvad, szemben a teflonnal, ami csak 4-500fokosan, és a neotechnél lévő nem megfelelő gyártástechnológia miatt túlmelegítik a vezető anyagot is miközben rákerül a szigetelés. Ezzel az amúgy remek OCC vezető felkeményedik, kvázi edződik, ami a hangra negatív hatást gyakorol. Más kábelgyártók meg tudják oldani a teflonnal szigetelést is jól, a neotech viszont inkább elkezdett PE szigetelést alkalmazni. Szóval valószínűleg rájöttek ők is.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS
Fisher FM 200B
TJ100 Demo CD
DIY Net Router
DIY Audio PC
DIY TDA1541 S1 Dualmono DAC
DIY Phono
DIY Erősítő
DIY Kétutas Szélessávú hangsugárzó
DIY Kábelek
Fisher FM 200B
TJ100 Demo CD
DIY Net Router
DIY Audio PC
DIY Phono
DIY Erősítő
DIY Kábelek
Bevallom, nem tanulmányoztam a kábelgyártók kínálatát, és a gyártási filozófiájukat, anyagválasztásukat, de pl. a VDH-ról tudható, hogy fantázianevekkel(pl. Huliflex) látja el a szigetelésre használt anyagait, amiket így nem nagyon lehet tudni, hogy mi is valójában. Néhán VDH kábelhez volt szerencsém, de maradandót élményem egyikről sincs. Ahogy hallom, a felső kategóriásak elég jók, viszont az olcsóbbak elég vélelmesek, szerintem unalmasak. Aztán hogy ez mennyire köszönhető a szigetelésnek, azt nem tudom. Ahogy azt sem, hogy a PVC szigetelés mennyire "ellensége" a jó hangnak.
Az ilyen olcsó kábelekkel, mint ez a szóban forgó Canare, viszonylag büntetlenűl lehet kisérletezni, "megnyúzni" őket, de drágább kábeleknél, pláne gyári szerelésűnél, már erősen meggondolandó egy ilyen beavatkozás.
Még ha valóban hallható előnye is van, a későbbi, esetleges eladás szempontjából eléggé elértékteleníti azt.
Az én hangfalkábelem erenként teflon szigetelésű, de a külső köpenye, ha jól tudom PVC. Lehet, hogy érdemes volna megnyúzni, de nem vagyok benne biztos, hogy erre van szükségem. Aztán ki tudja, lehet sokat veszítek vele...
- zoli73
- V.I.P.
Nem szeretném megnevezni az illetőt, ha erre "jár", és magára ismer, akkor biztosan elmondja a tapasztalatait, magyarázatát.fülelek írta: ↑2023.11.26., vas. 22:41Hát persze, ha valaki úgy gondolja, minden vélemény ugyanannyit számít, akkor lehet példálózni, nem tudjuk, ki van mögötte.
Mindenkinek lehet saját ízlése, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az példamutató is. Ez is egy ok, amiért a hifiben sokan pörögnek az erdőben, mert azt hiszik el, amit el szeretnének hinni. "Olyan jókat írnak róla" -ugye ismerős szöveg?
Az én immáron 40 éves tapasztalatom az, hogy az összes esetben, amikor a külső pvc héjat lebontottuk egy kábelről, mindig jobb/részletesebb/izgalmasabb/tisztább hangzást kaptunk, mint az eredeti kábellel. És vajon miért van az, hogy az igazán elismert kábel gyártó márkák egyáltalán nem használnak pvc-t sehol? Kimber, Nordost, Crystal, Cardas, VdH, Schnerzinger, AudioQuest hogy csak néhányat említsek.
Bevallom, nem tanulmányoztam a kábelgyártók kínálatát, és a gyártási filozófiájukat, anyagválasztásukat, de pl. a VDH-ról tudható, hogy fantázianevekkel(pl. Huliflex) látja el a szigetelésre használt anyagait, amiket így nem nagyon lehet tudni, hogy mi is valójában. Néhán VDH kábelhez volt szerencsém, de maradandót élményem egyikről sincs. Ahogy hallom, a felső kategóriásak elég jók, viszont az olcsóbbak elég vélelmesek, szerintem unalmasak. Aztán hogy ez mennyire köszönhető a szigetelésnek, azt nem tudom. Ahogy azt sem, hogy a PVC szigetelés mennyire "ellensége" a jó hangnak.
Az ilyen olcsó kábelekkel, mint ez a szóban forgó Canare, viszonylag büntetlenűl lehet kisérletezni, "megnyúzni" őket, de drágább kábeleknél, pláne gyári szerelésűnél, már erősen meggondolandó egy ilyen beavatkozás.
Még ha valóban hallható előnye is van, a későbbi, esetleges eladás szempontjából eléggé elértékteleníti azt.
Az én hangfalkábelem erenként teflon szigetelésű, de a külső köpenye, ha jól tudom PVC. Lehet, hogy érdemes volna megnyúzni, de nem vagyok benne biztos, hogy erre van szükségem. Aztán ki tudja, lehet sokat veszítek vele...
- fülelek
- Törzsgárda
Hát persze, ha valaki úgy gondolja, minden vélemény ugyanannyit számít, akkor lehet példálózni, nem tudjuk, ki van mögötte.
Mindenkinek lehet saját ízlése, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az példamutató is. Ez is egy ok, amiért a hifiben sokan pörögnek az erdőben, mert azt hiszik el, amit el szeretnének hinni. "Olyan jókat írnak róla" -ugye ismerős szöveg?
Az én immáron 40 éves tapasztalatom az, hogy az összes esetben, amikor a külső pvc héjat lebontottuk egy kábelről, mindig jobb/részletesebb/izgalmasabb/tisztább hangzást kaptunk, mint az eredeti kábellel. És vajon miért van az, hogy az igazán elismert kábel gyártó márkák egyáltalán nem használnak pvc-t sehol? Kimber, Nordost, Crystal, Cardas, VdH, Schnerzinger, AudioQuest hogy csak néhányat említsek.
Most akkor hogy is van ez, melyik az ideális szigetelés audio kábelek esetén? Vagy ideális nincs is?
- zoli73
- V.I.P.
A PVC szigeteléssel mi a probléma? Olvastam itt valakitől olyan véleményt(tapasztalati), hogy Ő egyértelműen a PVC szigetelést részesíti előnyben, hallja jobbnak, mint például a teflont.
Most akkor hogy is van ez, melyik az ideális szigetelés audio kábelek esetén? Vagy ideális nincs is?

- fülelek
- Törzsgárda
Az említett Mogami kívül-belül pvc szigetelésű, ez komoly hendikep sajnos, még ha jó réz anyagból is van.
A Mogami 3082 hasonló árkategória. Persze lehet, hogy csőből kihúzva megcsavarva stb szintet lép a Canare, plusz az is mellette szól, hogy elérhető belföldön. Míg az általam javasoltat rendelni kell. Könnyű úgy, hogy anno mind meghallgattam ami érdekelt, saját rendszerben. Az a jó ezekben a kábelekben, hogy sokat bukni nem tud rajtuk az ember, ha eladja.zoli73 írta: ↑2023.11.26., vas. 21:16Bölcs hozzáállás, hogy azt írod, hogy a "szerinted", és a "Te rendszeredben", mert ez így korrekt.pjm írta: ↑2023.11.26., vas. 20:48Én valóban nem sodortam, semmit nem csináltam vele, viszont 3082-es Mogami minden módosítás nélkül nekem sokkal jobban tetszett. Nekem, az én rendszeremben. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Canare nem lehet jó, a hifi kábeleket én ebben a kategóriában hanyagolnám.
Viszont ez a másik állítás? Én is úgy tapasztaltam, hogy ez a kategória sajnos még langyos víz, de azért hanyagolni nem kell. Javaslom, kezeljük helyén a kérdést, és ne kotorásszunk senki zsebében, ne akarjuk rábeszélni olyan dolgokra, amiket nem engedhet meg magának.
Felteszem, azért jelölte meg ezt a két kábelt, mert ez fér bele neki.
Ami a másik kijelentést illeti, én is azt gondolom, hogy a hifi gyártók kis kábeleinek jelentős részére jellemző, hogy valahogy szerintem is jobban rányomják a bélyegüket a hangra, így simán el tudom képzelni, hogy 2* 3* ennyiért sem tetszik jobban az eredmény. Míg egy jobb pro kábel kiegyensúlyozottabb, csak mindenben lehetne jobb.
Persze ehhez olyan elvárás, rendszer stb kell.
És nem minden pro kábel megváltás, csak azokból is vannak jobbak - mint pl a Canare.
Na ez így talán hosszú is meg bonyolult is lett.

Viszont ez a másik állítás? Én is úgy tapasztaltam, hogy ez a kategória sajnos még langyos víz, de azért hanyagolni nem kell. Javaslom, kezeljük helyén a kérdést, és ne kotorásszunk senki zsebében, ne akarjuk rábeszélni olyan dolgokra, amiket nem engedhet meg magának.
- zoli73
- V.I.P.
Bölcs hozzáállás, hogy azt írod, hogy a "szerinted", és a "Te rendszeredben", mert ez így korrekt.pjm írta: ↑2023.11.26., vas. 20:48Én valóban nem sodortam, semmit nem csináltam vele, viszont 3082-es Mogami minden módosítás nélkül nekem sokkal jobban tetszett. Nekem, az én rendszeremben. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Canare nem lehet jó, a hifi kábeleket én ebben a kategóriában hanyagolnám.
Én valóban nem sodortam, semmit nem csináltam vele, viszont 3082-es Mogami minden módosítás nélkül nekem sokkal jobban tetszett. Nekem, az én rendszeremben. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Canare nem lehet jó, a hifi kábeleket én ebben a kategóriában hanyagolnám.
Én inkább hihetőnek és életszerűnek jellemezném.Azt sem mondanám hogy nem tud finom is lenni,sőt,és ha kell bele tud csapni a lecsóba is rendesen,tehát lendületes és energikus is.Én így hallom,de más rendszerben lehet másként viselkedik,ezt nem vonom kétségbe.
Épp mostanában hallgattam mellette a viablue sc4-et,ami már 10000ft/m,és az ortofon spk 200-at,ami 12000ft/m,de nekem lényegesen jobban tetszik a canare 2s11.
Én úgy csináltam meg ahogyan fülelek javasolta,és így ugyan hosszabb idő is még megjön a hangja,mert meglett dolgozva a csavarásnál rendesen,de megérte,mert nekem bejön ez a hang.
Fülelek által javasolt spirál szinte minden villanyász boltban van,ebből a 8mm-est kell kérni,de hosszabbat mint a kábel,különben úgy jár az aki erre adná a fejét mint én,hogy akkor menjünk még egy kört,

- fülelek
- Törzsgárda
A Canare hangszórókábel akkor lesz igazán jó, ha a külső fekete pvc burkot leszeded (nem annyira egyszerű, de fél óra alatt megvan) rendesen összecsavarod, amennyit enged a kábel, ráforrasztasz (vagy megkérsz valakit) egy bfz aranyozott vagy ezüstözött banándugókat, (https://sonopart.hu/bp-303-banan-hegy-15274), majd némi zsugorcső lehetőleg két színben, és pont az i-re a kábelkötegelő spirál (https://kabeltrend.com/spiral-kotegelo-8), amit ráfonsz a kábelre. Anélkül is jó, de avval még egy kis plusz hangélmény -aprópénzért.
Lehet használni a Canare 4S10F-et is, ha jól tudom, az most van raktáron, kb. ugyanannyiért. Egy 2,5m szett 13500Ft-ba kerül, plusz egy kis utánajárásba (messzi vidékieknek + postaköltség), ami ennél jobb, az minimum 2,5-3-szorosába kerül, és akkor óvatosan fogalmaztam. Akinek ezt ajánlottam, nem bánta meg.
Lehet használni a Canare 4S10F-et is, ha jól tudom, az most van raktáron, kb. ugyanannyiért. Egy 2,5m szett 13500Ft-ba kerül, plusz egy kis utánajárásba (messzi vidékieknek + postaköltség), ami ennél jobb, az minimum 2,5-3-szorosába kerül, és akkor óvatosan fogalmaztam. Akinek ezt ajánlottam, nem bánta meg.
A Canare nyílt precízebb hang, amolyan stúdiós volt nálam. Hiányzott nekem a finomság belőle, lehetne simább. De amúgy sokan kedvelik. Nekem olcsóbb kategóriában a Mogami jobban tetszett összekötőben is, meg hangfalkábelben is. A Kácsát nem ismerem.
- zoli73
- V.I.P.
Ha jól tudom, Shimano fórumtárs használ ilyen Canare 2s11f hangsugárzó kábelt, elégedetten. Talán benéz ide, és elmondja a tapasztalatait, ha sürgős, kérdezz rá privárban.
Sziasztok. Kábelvásárlás előtt állok, tudna valaki valami infot vagy tanácsot adni a Canare 2s11f és a Kácsa Kce-T40 kábelről? Köszi...
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5506
A felesleg az off-ban, a személyeskedést kérem mellőzni (ott is!). 

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
- sutemenyx
- Őslakos
- Kapcsolat:
Szokták is meg nem is, attól függ.
Fisher FM 200B
TJ100 Demo CD
DIY Net Router
DIY Audio PC
DIY Phono
DIY Erősítő
DIY Kábelek
Fisher FM 200B
TJ100 Demo CD
DIY Net Router
DIY Audio PC
DIY Phono
DIY Erősítő
DIY Kábelek
Ezek szerint ne próbáljunk ki semmilyen hifi kütyüt ha azt nem akarjuk megtartani,és mindezt egy hifi fórumon,nem kicsit van ennek némi fura bája.SoundMania írta: ↑2023.11.20., hétf. 21:19
Igen. Erre utaltam. Nem cserélgetünk, próbálgatunk, csak ha akarunk valamit. De már nem nagyon akar mást az ember csak zenét hallgatni....
- sutemenyx
- Őslakos
- Kapcsolat:
Ha a jelföld nincs összekötve a védőfölddel, akkor a a kettő között a hálózati trafó primer és szekunder tekercse között létrejövő kapacitáson keresztül szivárgóáram tud megindulni, ami egy volt mérőben jelentős kitérést is tud produkálni. Mértem már 100V feletti értéket, de ez igazából függ a műszer bemeneti impedanciájától is. Jellemzően mikroamperek tudnak folyni. Ezért kellhet a 250V-os állás, mert ha végtelen lenne a műszer impedanciája, akkor simán hálózati feszültséget mérne.Rock60 írta: ↑2023.11.20., hétf. 21:14A készülék földpontja és a konnektor földpontja között hogy lehet akkora fesz, hogy a mérőt minimum 250 V-ra kell állítani ?tonya írta: ↑2023.11.20., hétf. 20:56
Nem kell mást tenni, csak a mért készüléket bekapcsolni és a vonalszintű kimenetének testpontjához (RCA kimenet negatív pólusához), vagy a készülékház földcsatlakozási pontjához, érinteni a mérő egyik pólusát, a másikat pedig a konnektor földjéhez. (Értelemszerűen a mérőt előtte érdemes a megfelelő értékre állítani, ami minimum 250V.)![]()
/ Pointe méretét átküldöd ?/
Fisher FM 200B
TJ100 Demo CD
DIY Net Router
DIY Audio PC
DIY Phono
DIY Erősítő
DIY Kábelek
Fisher FM 200B
TJ100 Demo CD
DIY Net Router
DIY Audio PC
DIY Phono
DIY Erősítő
DIY Kábelek
Nem felejtettem el....küldöm majd. Volt olyan nálam, hogy az egyik állásban 160 voltot mértem, a jellemző 60 és 90 volt közötti érték.
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......