Figyelem! Az ártrollkodást, ill. az eladási ár kritizálását a hirdetési topikokban ezentúl első alkalommal 1 hét pihenővel, másodjára végleges kitiltással szankcionáljuk. További részletek itt:viewtopic.php?p=2759456#p2759456

Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 11574
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 6011
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

robi20064 írta:
2023.01.26., csüt. 23:48
Ha mar kiadok meg profit, az eloadotol, zenejetol fuggetlenul ez is egy erdekes eset.

https://www.npr.org/2023/01/25/11514743 ... 00-million
Pár nappal ezelőtt már betettem ide. Ott van kb 9 hsz-el lejjebb.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
robi20064
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2586
Csatlakozott: 2013.08.01., csüt. 18:07
Értékelés: 1346

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: robi20064 »

Qobuz-t hasznaloknak ez meglehetosen jo hir (meg ha az adaptacio idobe is fog telni).

https://audiophilestyle.com/forums/topi ... nt=1229332

Avatar
robi20064
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2586
Csatlakozott: 2013.08.01., csüt. 18:07
Értékelés: 1346

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: robi20064 »

Ha mar kiadok meg profit, az eloadotol, zenejetol fuggetlenul ez is egy erdekes eset.

https://www.npr.org/2023/01/25/11514743 ... 00-million

Avatar
Gulka.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 309
Csatlakozott: 2019.04.27., szomb. 17:51
Értékelés: 248
Tartózkodási hely: Dorog

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: Gulka. »

pali923 írta:
2023.01.25., szer. 18:10
Elég "markáns" véleménye van a leírtak mellett a hazai Artisjus pénzelosztási gyakorlatáról. Alapvetően azért, ami már előkerült, hogy nagyon kevesen élnek jól ebből a rendszerből, nagyon sokan meg alig kapnak valamit.
Nagyon igazatok van. Amit az artisjus művel mióta megalakult, az árt magának a zenének. Én valamikor 2004-2005 környékén kezdtem beleásni magam, hogy kik is ők. Milyen jogon tesznek rá az üres cd-re adót, amin a saját fényképeim vannak. Pökhendi, múltban ragadt máv és posta felfogásúak. Szerencse, hogy a szlovák határ innen 10 km. Így kikerültem a memóriakártya, pendrive, cd és dvd vásárlással őket akkoriban. ;)
Főleg az zavart, hogy olyanokat támogatnék, akiknek szar a zenéjük. Sőt egyenesen utálom, mint állítólagos előadó. Nem egy köztük 1-2 számból él már évtizedek óta. Szerencsére van internetrádió, spotify, tidal és társai....
A mostani WD Red és Purple vinyómon sincs artisjus címke. Nem véletlenül. :D
Lindemann Limetree Network 1 - Hegel H90 - Dynaudio Emit 20 - Beyerdynamic DT 880.

Avatar
pali923
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1453
Csatlakozott: 2008.11.08., szomb. 13:42
Értékelés: 704

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: pali923 »

fapaci írta:
2023.01.25., szer. 16:56
Pl. a hazai jogvédő hivatal jelenleg nem tud mit kezdeni egy kizárólag online formában árusított zenei kiadvánnyal, ők még kb a 90-es években élnek
A nagyfiam korábban egy kis egykori zenekarban zenélt, most meg mindenféle zenei műveket próbálnak kiadni egy független kis vállalkozásban minden lehetséges változatban. Ők is abba a nagy többségbe tartoznak, akik évi párezer Ft-ot kapnak jogdíj címszó alatt. Elég "markáns" véleménye van a leírtak mellett a hazai Artisjus pénzelosztási gyakorlatáról. Alapvetően azért, ami már előkerült, hogy nagyon kevesen élnek jól ebből a rendszerből, nagyon sokan meg alig kapnak valamit.

Az sem véletlen (ha igaz), hogy ma már a zenészek bevételének nagyobb része származik a különböző előadásokból, koncertekből, mint az adathordozókból vagy streamekből. Aminek egyenes következményei a sok tízezer Ft-os koncertjegyek. Ennyiből akár 10-15 cd-t is meg lehetett venni valaha.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Schiit Mani, streamer: Auralic Aries Mini+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Avatar
fapaci
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Hozzászólások: 14435
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 9005
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: fapaci »

ZolaBA írta:
2023.01.25., szer. 10:36
Szóval nem értem "manapság" minek a kiadó?
Régen a kiadó állított elő terméket a zenei produkcióból, tett bele tökét, rendelkezett sajtókapcsolatokkal, fizette és megszervezte a felvételt, stúdiót, közreműködőket, sokszorosítást és a piaci terítést, koncerteket szervezett, képviselte az alkotókat, rendezte a jogdíjakat és a vele járó adminisztrációt, esetleg megtámogatta reklámmal is a kiadványt, nagy ritkán tehetségkutatással is foglalkozott és a muzsikusok lelkét is pátyolgatta. Cserébe övé lett a kiadványokból származó bevétel komoly hányada.

Most a streaming és a home stúdiók világában magánkiadásban elvileg bárki kiléphet a piacra a saját alkotásával, de ez inkább a mesékben működik így. A streaming szolgáltatók nem állnak szóba egyéni alkotókkal, vagy nagyon előnytelen feltételekkel tesznek közzé ismeretlen anyagokat, a sajtó is nagy ívben letojja a dolgot, ha ismeretlenül betoppansz az utcáról. Management, összeköttetések, jogászok, szponzorok, vagy a mindezeket egyesítő kiadók nélkül manapság sem igazán lehet jelen lenni a zenei piacon, pláne mifelénk, ahol még nagyon kiforratlan az online zenehallgatás jogi háttere. A My Reel Club kiadványainál próbálunk minden hivatali elvárásnak megfelelni, ami valami egészen döbbenetes adminisztrációval jár és a szokatlan technológiánk miatt folyamatosan falakba ütközünk. Pl. a hazai jogvédő hivatal jelenleg nem tud mit kezdeni egy kizárólag online formában árusított zenei kiadvánnyal, ők még kb a 90-es években élnek és bár hallottak már streaming-ről, még mindig audio CD-ben és LP-ben tudnak gondolkodni. A legújabb Juhász Gábor Trió albumunk kiadását fél éves jogi vesszőfutás előzte meg, minek során egész jól megtanultunk káromkodni.

Nem véletlen, hogy néhány nagyban játszó és üzletileg magabiztos zenekar saját kiadót alapított, az fizet minden költséget és oda folyik be minden bevétel.

Online
Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1634
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1355
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

viri írta:
2023.01.24., kedd 10:40
Nem próbálom ki, mert én is pc-n hallgatok zenét, és az alábbi leírás szerintem nem csak az Apple-re vonatkozik: "a legfontosabb, hogy a desktop Deezer Appban nem tudod kiválasztani az audio eszközt (pl. külső DAC-ot, vagy esetemben a Karunát), amelyre küldje a digitális LPCM jelfolyamot a lejátszó. Mindig az alapértelmezett eszközt használja, ami azt jelenti, hogy a Deezer App használata előtt be kell állítani központilag a default hangkimenetet a lejátszásra szánt eszközre"
Erre még reagálnék...
Igen, valóban a deezer appban nem lehet eszközt kiválasztani. De. A win 10/11 már tudja azt a funkciót, hogy a programokhoz külön-külön hozzárendelj hangkimenetet, így nem fog egy új email vagy windows hibaüzenet belecsipogni a zenébe, mert más lehet az alapértelmezett kimenet mint pl. a deezer kimenete (pl alaplapi-> alapértelmezett, dac -> zene).

Így tulajdonképpen ami felróható hátrány marad, hogy a zene "átmegy" a windows mixeren. És akkor itt egy gigantikus vitát lehetne nyitni, hogy a windows mixeren átküldés az mennyire ront... Amit inkább kerüljünk el :)

Ami viszont tény, hogy vannak beállítások, amikkel a windows "mixerkedése" biztosan javítható:
1.) A DAC ne az alapértelmezett lejátszó eszköz legyen és a DAC-ra ne legyen más programból párhuzamosan lejátszás
2.) A forrás és a kimenet mintavételezését és bitmélységét illeszteni kell, kézzel. Azaz pl. deezer hifi forrás: 44.1/16 - ez legyen a kiemenet dac-ra is beállítva. ((vagy kerek többszöröse - ha a dac arra jobban viselkedik))
3.) Minden hangerő legyen 100% (*) - a hangerőt a dac/preamp állítsa be.

Nekem még nem sikerült hiteles folyamatábrát találni, hogy a windows mixer hogyan gondolkodik. De mivel ez egy program, csak két verzió lehet a fenti beállítások mellett:

A) Értelmes ember írta. Akkor észreveszi, hogy nincs teendője, így esetleg változatlan átküldés feltételezhető.
B) Egy idióta írta és/vagy bolond biztos megoldásra törekedtek (*): mindenképp átmegy a mixeren. Ezért egyszerűbb vagy összetettebb de mindenképp matematikai/függvény alapú arányosítást, átalakítást fog végezni a zenénken. Nem tudjuk, hogy ez mennyire hanyag vagy pontatlan, de egy dologban talán bízhatunk, hogy akármilyen formulával is számol, ha a kindulási és a célérték azonos, akkor súlyos torzulás nem valószínű.

(*): Olvastam valahol egy javaslatot, hogy a hangerőt 100%-nál lejebb kell venni, mert a mixer a bolond biztosság érdekében betesz egy kis headroom-ot, azaz halkít. Ez valami -4dB vagy -0,2dB ami nehezen értelmezhető %-os skálán, bár biztos számolható lenne ha tudnánk mit és miért csinál ;) Én pl. nem éreztem különbséget, ezért 100%-ot használok.

Ami a Deezer-t illeti. Szerintem ár/érték arányban jó a választék és minőség is. A saját felülete elmarad a Spotify élménytől, de ebben a Tidal sem remekel. Aki hajlandó roon-ra költeni, annak értelem szerűen nem jó, de nálam pl. Bluesound+tablet -el a célra tökéletes...
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
mishow
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4580
Csatlakozott: 2007.11.13., kedd 22:13
Értékelés: 1665
Tartózkodási hely: Jászberény

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: mishow »

Óriási üzletről beszélünk ám, srácok!
Plusz a jogi szabályozás bonyolult, ráadásul országonként durván eltérő lehet, ehhez jön most hozzá, hogy a piac teljesen átalakul: a fizikai adathordozók láthatóan kiszorulnak, a streamingen keresztül való terjesztés jogi szabályozása pedig nem követte elég gyorsan az életet. Ezért van az, hogy - ahol ezt a jogi keretek megengedik (nálunk jelenleg nem) - a szerzők inkább eladják a jogaikat "csomagban" olyan üzletembereknek, akik majd megvívják helyettük azt a harcot a nagy szolgáltatókkal, amire sem ők, sem a menedzsereik nem képesek.
Nem véletlen, hogy egyes előadók nincsenek jelen egyes szolgáltatóknál, és az sem véletlen, hogy a Qobuz olyan kevés országban van jelen: nyilvánvaló, hogy emögött a helyi jogvédő szervezetekkel való komoly vita áll. Ne legyen kérdés, hogy amíg le nem meccselnek az Artisjussal, addig Magyarország nem lesz rajta a Qobuz térképén. Azt pedig még megtippelni se tudom, hogy a megállapodásnak melyik fél a gátja, de az tuti, hogy a vita a pénzről folyik - nem kevés pénzről, ami egyre csak nőni fog.
A zenészek (és más alkotóművészek) mindig is a tápláléklánc legvégén voltak, ők többnyire "csak" alkotni akartak, és örültek, ha valaki intézte helyettük a jogi és pénzügyeket - azután "valahogy" ezek a menedzsrek/ügynökök/producerek végül gazdagabbak lettek, mint a mentoráljaik ... :rolleyes:

Online
Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1634
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1355
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

fapaci írta:
2023.01.25., szer. 09:50
Míg az éhes befektetők, öltönyös pénzemberek (akiknek kb semmi közük a zenéhez), no meg a kiadók és jogkezelők zsírosra keresik magukat a szolgáltatáson, a zenészeknek csak alamizsna jut.
Valszeg tudatlan és naív vagyok...
Szóval nem értem "manapság" minek a kiadó? Régen ugye kellett fizikai hordozó, terjesztési lánc, kapcsolat a rádióval, tv-vel, sajtóval, rendezvény szervezőkkel, stb. illetve gondolom a stúdió is a kiadón keresztül volt elérhető, illetve erre kellett a sok pénz, előfinanszírozás, stb, amit adhatott a kiadó.

De ha jól értem most bárki csinálhat zenét, a studió munkát elfogadható szinten megoldhatja magának vagy független stúdióban, ha kész a zene feltöltheti a streaming szolgáltatókhoz, vagy feltölteti erre szakosodott céggel. Koncertezni meg valószínű bár a langrétlát megjárva de megállapodhat a kiskocsmától a Sziget fesztiválig bárkivel, közvetlenül. Persze, ha valakinek nincs kedve, tudása annak lesz mendezsere, de az sem muszáj. Tehát minek most az "öltönyös kiadó"? Marad talán a rádió, tv, sajtó elérés ... de azok is függetlenek már, feltételezem, hogy kevésbé azt adják amit a kiadó tol nekik, inkább azt amit a hallgatóság keres.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
fapaci
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Hozzászólások: 14435
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 9005
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: fapaci »

ZolaBA írta:
2023.01.25., szer. 08:30
Nézte valaki Netflix-en a Spotify filmet?
Ajánlgattam néhány zenehallgatós csoportban a filmet, nem igazán reagáltak rá. Úgy tűnik, az emberek jobban szeretik a pletykákat és az előítéleteiket dédelgetni, mint a valósággal szembesülni.

A filmben szereplő énekes lány története mutatja legszemléletesebben a helyzetet. Míg az éhes befektetők, öltönyös pénzemberek (akiknek kb semmi közük a zenéhez), no meg a kiadók és jogkezelők zsírosra keresik magukat a szolgáltatáson, a zenészeknek csak alamizsna jut. Idehaza ugyanez a helyzet, a legmenőbb zenekaraink is csak filléreket kapnak vissza, így hát nincs pénzük rendes stúdió munkára, a konyhaasztalon rakják össze az albumjaikat. Igen sötét jövőt vetít ez előre, a zenélés lassan hobbitevékenységgé alakul, megélni belőle szinte lehetetlen. Mi zenehallgatóként örülünk a - szerintem irreálisan - olcsó streaming szolgáltatásnak, a másik oldalon ez egy kegyelemdöfés az alkotóknak.

Még az én amatőr esetem is erről szól. Míg a 90-es években a fellépéseinkből és az eladott lemezeinkből olyan szinten megéltünk egy blues/rock/jazz trióval, hogy nem kellett mellette dolgoznunk. A mai körülmények és díjak mellett még a felszerelésünket sem tudnánk finanszírozni.

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 11574
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 6011
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Ezt a cikket most találtam. Érdekesség képen beteszem ide:

Eladta a komplett zenei életművének közzétételi és felvételi jogait Justin Bieber a korábban más hasonló zenészek katalógusát is felvásárló Hipgnosis Songs Capitalnek, írja a Rolling Stone. Az üzlet 290 darab 2021 előtt publikált dalait érinti, és a hírek szerint 200 millió dollárt, vagyis több mint 70 milliárd forintot fizettek értük. Ezért a zenéi felhasználásának jogait vásárolta meg a cég, illetve hozzájuk kerül minden jogdíj a köztéri lejátszások (például plázák, kávézók) után is.
A Hipgnosis egyike az elmúlt években felbukkant cégeknek, akik komplett zenei katalógusokat vagy azoknak egy részét vásárolják meg előadóktól és zenekaroktól, például ők vették meg Neil Young, Shakira, Michael Bublé, a Metallica és a Red Hot Chili Peppers dalait, egyes esetekben teljesen életműveket is.


https://telex.hu/szorakozas/2023/01/24/ ... tin-bieber

https://telex.hu/szorakozas/2021/02/05/ ... d-zeneipar
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1634
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1355
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

wittao írta:
2023.01.24., kedd 18:03
Kigyujtottem melyik szolgaltato mennyit ad vissza a zenesznek:
Ez egy nagyon érdekes téma.
A Spotify pl 0,003$ ami leegyszerűsítve mondjuk 1 Ft
Ha nézek pl. egy olyan számomra 'értelmezhetetlen' előadót, mint Azahriah a havi hallgatószáma 398.050. Az pl. havi 4 kiló...

Itt persze az is kérdés mennyit szednek be, erre nem találtam adatot csak egy olyat, hogy kb. 250.000 a magyar hallgató, ami a 8 euró/5fő, áfa ésatöbbivel kalkulálva mondjuk 100-150 millió Ft/hó lehet. Amihez képest a 400e talán nem sok, de hozzá kell venni, hogy bár Azahriah az egyik legfelkapottabb, mégis sok más előadó is van és nem csak magyar zenéket hallgatunk.

Nézte valaki Netflix-en a Spotify filmet? Érdekes volt, ugyanakkor a végén én nagyon ledöbbentem, spoiler:

[spoiler]Gyakorlatilag azt hozták ki a végére, hogy a Spotify lenyúlja az előadókat, akik alig kapnak valamit.
Itt egy cikk, ahol pl. azt írják a bevétel 70%-a megy a jogdíjra és 30%-a az üzemeltetésre: https://dittomusic.com/en/blog/how-much ... er-stream/

Én nem értem ez miért lenyúlás... illetve, ha valaki lenyúlja az előadókat, akkor ebben a rendszerben az nem az előfizető és talán nem is a szolgáltató...hanem...
De talán az értő nézőnek ez kellett leeseen a film végére :)
[/spoiler]
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3864
Csatlakozott: 2007.03.16., pén. 20:56
Értékelés: 1771
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Aszpirin írta:
2023.01.24., kedd 17:59
antipityu írta:
2023.01.24., kedd 15:47
Sziasztok!

Új vagyok ebben a topicban és a Qobuz iránti érdelkődésem hozott ide.
Jelenleg Tidal Master előfizetésem van de hajt a kíváncsiság a Qobuz kipróbálására.
Az itt olvasottak alapján azt látom, hogy kis országunkban hivatalosan nem érhető el a szolgáltatás és mindenféle trükkös megoldásokhoz kell folyamodni ha valaki szeretné használni.
Ebben kérném a segítségeteket hátha van valaki, akivel társulhatnék a már meglévő előfizetéséhez a költségek megosztásával.
A Tidalt is így használom, én vagyok az előfizető és egy DAC adásvétel kapcsán megismert "kolléga" társult be hozzám megosztva a költséget.
Ezért ha valakinek módjában áll és szeretné a Qobuz előfizetését megosztani és így a költségét csökkenteni akkor kérem privátban keressen meg.

Köszönöm
Egyéni Qobuz előfizetéssel egyidőben csak egy készüéken lehet zenét hallgatni. Ezért nem igazán tudja - szerintem - veled megosztani senki az előfizetését. Lehet viszont Duo (2 felhasználó) illetve Family (6 felhasználó) előfizetést vásárolni, ezeknél elvileg minden felhasználónak azonos kell legyen a lakcíme... Az egyik jó megoldás, ha külföldön (valamelyik "engedélyezett" orszában) élő ismerősöd/barátod/rokonod fizet elő, mondjuk egy Duo-ra, és meghív második felhasználónak - a regisztráció így is problémás lesz, mert ezzel a meghívóval sem tudsz egyszerűen itthonról regisztrálni, de legalább már nem kell külföldi bankkártyád is legyen, és egy külföldi utad során menni fog a regisztráció (van más módja is, pl. ha olyan helyen dolgozol, ahol céges VPN van, ami modjuk Németországban "lép ki" az publikus internetre).
találtam ilyet:

https://vpncentral.com/qobuz-not-available-country/
Thorens 126/3,SME3009 S2Impr.,Shure M97ED+B,Shure V15/III,Shure M95HE+ED,Shure M75EDType 2
Marantz CD 17KIS
Yamaha WXC 50
Marantz PM11S2
Tannoy D700S2

 

Avatar
wittao
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 461
Csatlakozott: 2017.01.29., vas. 12:19
Értékelés: 490

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: wittao »

FB csoportban merult fel temakent, de szerintem itt is erdekes lehet… vajon a stream tobkreteszi-e a hazai zeneszeket? Ki hogy tud elni ezzel a lehetoseggel?

Kigyujtottem melyik szolgaltato mennyit ad vissza a zenesznek:

Perczel Tamás
Spotify : 0.003$/lejatszas
Apple Music : 0.01$/lejatszas
Amazon : 0.004$/lejatszas
Youtube Music: 0.00069$/lejatszas
Tidal:
0.013$/lejatszas
Deezer:
0.0064$/lejatszas
“PPS rate-nek nevezik”, pay per stream.

Ha ezt nezzuk, akkor 1000db lejatszas szukseges 400-500 Ft megkeresesehez (van ahol kevesebb, de van ahol lenyegesen tobb). Egyszerre egy album felmehet tobb szolgaltatohoz is, igy nagyobb a lefedettseg.

Egy osszehasonlitas a hazai Artisjus zeneszeknek kifizetett osszegeirol: EVES dijak

Évi 12 millió forintnál nagyobb jogdíjban 48 előadó, jogutód részesült. (Ez a 15468 fő 0,3 százaléka.)
6–12 millió forint közötti összeget 77-en kaptak. (0,5 százalék.)
1,2–6 millió forint közé 572-en estek. (3,7 százalék.)
600 ezer és 1,2 millió forint közötti jogdíjat 509-en kaptak. (3,3 százalék.)
60 ezer és 600 ezer forint közötti kifizetés érkezett 2770 számlára. (17,9 százalék.)
6000–60000 ezer forint között kapott 4053 előadó/jogutód. (26,2 százalék.)
6 ezer forintnál kevesebbet 7439-en kaptak. (48,1 százalék.)

6000!!!!! Ft-nal kevesebb EVES jogdijat kapott a hazai zeneszek kozel 50%-a.
Azaz havi 500 Ft, ami megvan 1000db stream inditasaval.

Osszehasonlithatatlanul tobbet lehet igy szerintem a streamszolgaltatokkal keresni. Persze itt is popularitas, toplistak stb. rengeteget nyomnak a latba. De az megallapithato, hogy a fizikai adathordozokhoz kepest es radio/tv eloadasokhoz kepest drasztikusan elonyosebb beveteli forras.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

www.coreaudio.eu

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 5222
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 4139
Tartózkodási hely: Szár

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

antipityu írta:
2023.01.24., kedd 15:47
Sziasztok!

Új vagyok ebben a topicban és a Qobuz iránti érdelkődésem hozott ide.
Jelenleg Tidal Master előfizetésem van de hajt a kíváncsiság a Qobuz kipróbálására.
Az itt olvasottak alapján azt látom, hogy kis országunkban hivatalosan nem érhető el a szolgáltatás és mindenféle trükkös megoldásokhoz kell folyamodni ha valaki szeretné használni.
Ebben kérném a segítségeteket hátha van valaki, akivel társulhatnék a már meglévő előfizetéséhez a költségek megosztásával.
A Tidalt is így használom, én vagyok az előfizető és egy DAC adásvétel kapcsán megismert "kolléga" társult be hozzám megosztva a költséget.
Ezért ha valakinek módjában áll és szeretné a Qobuz előfizetését megosztani és így a költségét csökkenteni akkor kérem privátban keressen meg.

Köszönöm
Egyéni Qobuz előfizetéssel egyidőben csak egy készüéken lehet zenét hallgatni. Ezért nem igazán tudja - szerintem - veled megosztani senki az előfizetését. Lehet viszont Duo (2 felhasználó) illetve Family (6 felhasználó) előfizetést vásárolni, ezeknél elvileg minden felhasználónak azonos kell legyen a lakcíme... Az egyik jó megoldás, ha külföldön (valamelyik "engedélyezett" orszában) élő ismerősöd/barátod/rokonod fizet elő, mondjuk egy Duo-ra, és meghív második felhasználónak - a regisztráció így is problémás lesz, mert ezzel a meghívóval sem tudsz egyszerűen itthonról regisztrálni, de legalább már nem kell külföldi bankkártyád is legyen, és egy külföldi utad során menni fog a regisztráció (van más módja is, pl. ha olyan helyen dolgozol, ahol céges VPN van, ami modjuk Németországban "lép ki" az publikus internetre).
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 20
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon, BKE DoubleGem
 • M1 Macbook Air (Audirvana) → Resonessence Concero HP → HD650

Avatar
pali923
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1453
Csatlakozott: 2008.11.08., szomb. 13:42
Értékelés: 704

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Nagy nehezen megtaláltam, melyik az a 24 ország, ahol a Quobuz elérhető (https://intercom-help.eu/qobuz/en/artic ... -available). Innen aztán végképp nem értem a szempontokat, hogy hogyan fér bele a listába 4 dél-amerikai ország (Kolumbia??), de pl. Kanada vagy Mexikó nem.
Na mindegy, csak ácsingózunk innen, mint a nagy rendszerváltás előtt a nyugati lemezboltok választékát látva. :rolleyes:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Schiit Mani, streamer: Auralic Aries Mini+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Avatar
fapaci
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Hozzászólások: 14435
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 9005
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: fapaci »

pali923 írta:
2023.01.24., kedd 16:02
Mostanában nem panaszkodtok akadozásra (ami nem jelent semmit). Lehet, hogy fejlesztettek? Akkor azt a kevés új jelentkezőnek ez nem lenne elég? Vagy sok lenne a jelentkező, akkor meg miért nem éri meg fejleszteni?
Semmilyen akadozással nem találkoztam egy hónap alatt, pedig napi szinten használom a szolgáltatást.
Aszpirin írta:
2023.01.24., kedd 12:02
Én sem értem, pedig sokat agyaltam rajta. Főleg, hogy nemcsak nem támogatják a keleteurópai streamelést, hanem láthatóan aktívan megtesznek ellene minden technológiailag lehetőt - pénzt is költve rá. Nem tudom, mi van a háttérben, lehet csak a francia lélek, de az is lehet, hogy valamiféle jogi akadály. De az is lehet, hogy egyszerűen nem lenne gazdaságos nekik a Tidal áraival versenyezni.
Mivel egyre többen regisztrálunk a környékről és látják, hogy itt használjuk, én számítok egy határozott tisztogatásra a Qobuz részéről. Ezért is maradok egyelőre a havi fizetésnél.
Alex_Aston írta:
2023.01.24., kedd 11:58
Amit valóban nem értek (és persze nem is próbáltam), hogy amikor olvasom, hogy ezzel, meg azzal kompatibilis, meg Roon, meg ez, meg az a szoftver, ez is pénzbe kerül, az is, stb., és mindig reszelni kell...
Pedig többen is leírtuk néhányszor az okokat. Nem baj.

Avatar
pali923
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1453
Csatlakozott: 2008.11.08., szomb. 13:42
Értékelés: 704

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Aszpirin írta:
2023.01.24., kedd 12:02
Az is lehet, hogy a felméréseik szerint ennek kétséges vagy túl rizikós a megtérülése.
Valószínűleg ezt innen csak találgatni tudjuk. Minden esetre most azzal a furcsa helyzettel szembesültem, hogy az irodában a honlapon csak egy üzenetet tudtam elérni, miszerint a szolgáltatás nem elérhető az országomban (semmi proxy vagy bármi furcsa nincs ott). Itthon viszont (ugyanaz a laptop) olvasható a honlap, és el lehet indítani a regisztrációt is, ami persze nem lehetséges, a végén kiderül.
Mostanában nem panaszkodtok akadozásra (ami nem jelent semmit). Lehet, hogy fejlesztettek? Akkor azt a kevés új jelentkezőnek ez nem lenne elég? Vagy sok lenne a jelentkező, akkor meg miért nem éri meg fejleszteni?

Én azért el tudnék képzelni az ottani marketingesek helyében egy olyan akciót, hogy az ingyenes próbát lehetővé tenném az ilyen világvégi országokban is, aztán utána kéne igényfelmérést csinálni. Akár a próbálkozókat is megkérdezni, hogy fizetnének-e érte. Ez így csak a sötétben tapogatózás a cég részéről.
Szerintem. Na mindegy, megoldani úgysem tudjuk.
Most 10,83Ł az induló összeg, ennyit tényleg ki lehetne bírni egy jó szolgáltatásért.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Schiit Mani, streamer: Auralic Aries Mini+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Avatar
antipityu
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2010.10.17., vas. 00:46
Értékelés: 6

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: antipityu »

Sziasztok!

Új vagyok ebben a topicban és a Qobuz iránti érdelkődésem hozott ide.
Jelenleg Tidal Master előfizetésem van de hajt a kíváncsiság a Qobuz kipróbálására.
Az itt olvasottak alapján azt látom, hogy kis országunkban hivatalosan nem érhető el a szolgáltatás és mindenféle trükkös megoldásokhoz kell folyamodni ha valaki szeretné használni.
Ebben kérném a segítségeteket hátha van valaki, akivel társulhatnék a már meglévő előfizetéséhez a költségek megosztásával.
A Tidalt is így használom, én vagyok az előfizető és egy DAC adásvétel kapcsán megismert "kolléga" társult be hozzám megosztva a költséget.
Ezért ha valakinek módjában áll és szeretné a Qobuz előfizetését megosztani és így a költségét csökkenteni akkor kérem privátban keressen meg.

Köszönöm

Avatar
denesdr
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1451
Csatlakozott: 2014.04.27., vas. 20:30
Értékelés: 594

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Aszpirin írta:
2023.01.24., kedd 11:43
denesdr írta:
2023.01.24., kedd 07:50
Ha valakinek nincs csillapíthatatlan "veszteségmentes stream fixációja",
Meggyőződésem, hogy az ilyen és ehhez hasonló, másokat lehelletfinoman lehülyéző megfogalmazások nem segítenek az álláspontod - aminek a lényegével mellesleg egyetértek - elfogadtatásában.
Lehet, hogy egy kicsit élcesen fogalmaztam, de nem volt szándékomban lehülyézni senkit, ezért is használtam idézőjelet. Szóval elnézést azoktól, akik sértőnek érzik/érezték a megfogalmazást!

Egyébként én is hallgatok lossless streamet (bár a Tidal esetében már semmiben nem lehetünk biztosak), de mióta beneveztem egy Spotify Premium akcióra, azóta egyre inkább ez utóbbit használom (sok playlist, jó ajánlások, jobb kereső, stabilabb app stb.), miközben azon veszem magam észre, hogy a hangzásával az égvilágon semmi bajom nincs. Sőt őszintén szólva az ingyenes verzióval sem volt, de ugye annak azért elég sok hátránya van, mégha a hangját nem is vesszük ide.
PC, Pioneer BDP-LX58 --> miniDSP SHD Studio --> DIY aktív sugárzók /Hypex Fusionamp, B&C, Eminence, Faital Pro/

Online
Avatar
fererencz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 760
Csatlakozott: 2017.07.10., hétf. 10:30
Értékelés: 467
Tartózkodási hely: Kápolna

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Aszpirin írta:
2023.01.24., kedd 11:43
denesdr írta:
2023.01.24., kedd 07:50
Ha valakinek nincs csillapíthatatlan "veszteségmentes stream fixációja",
Meggyőződésem, hogy az ilyen és ehhez hasonló, másokat lehelletfinoman lehülyéző megfogalmazások nem segítenek az álláspontod - aminek a lényegével mellesleg egyetértek - elfogadtatásában.
Alapvetően igazad van, de ettől kevésbé burkoltan (sőt, sokszor megalapozatlanul) megy általában a lehülyézés, lesüketezés. :smile53:
Denesdr meg végképp nem szokott megalapozatlanul dolgokat itt leírni.
iEast M20 - audio-gd nfb12 - Myryad MA 120 - BNS SoundColumn SC2e -- Beyerdynamic DT770 pro 80
Akai CS-F210 - Technics SA-160 - Top Audio Modell 05

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 5222
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 4139
Tartózkodási hely: Szár

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

pali923 írta:
2023.01.24., kedd 07:27
Meg lehet magyarázni ezt az üzletpolitikát, de én akkor sem fogom megérteni. Lehet, hogy nem lenne annyi ügyfél, mint Németországban, de azért lenne, Tidal meg Deezer ellenére is. Mit tudnának ezzel veszteni? Nagy beruházás kéne hozzá, vagy mi? Ezt én nehezen tudnám elképzelni, a bevétel meg mégis csak nőne.
Én sem értem, pedig sokat agyaltam rajta. Főleg, hogy nemcsak nem támogatják a keleteurópai streamelést, hanem láthatóan aktívan megtesznek ellene minden technológiailag lehetőt - pénzt is költve rá. Nem tudom, mi van a háttérben, lehet csak a francia lélek, de az is lehet, hogy valamiféle jogi akadály. De az is lehet, hogy egyszerűen nem lenne gazdaságos nekik a Tidal áraival versenyezni.
Befektetéssel biztosan járna, ha hivatalossá tennék pl. a magyarországi támogatást - mert akkor a magyar előfizetőknek /is/ garantálni kellene a rendelkezésre állást, szerveroldali sávszélességet, stb, amit most - mindazok mellett, hogy tapasztalat szerint rendelkezésre áll - nem garantálnak, valószínűleg okkal. két-háom éve, egy-egy éves "kihagyással" kétszer is volt egy-két kónapos "nekifutásom" a Qobuzzal, amiről itt a fórumon be is számoltam - visszakereshető - és mindkét alkalommal tapasztaltam akadozásokat. Ha akkor támogatott ország lettünk volna, joggal kérhettem volna vissza a pénzemet (ami nem kevés volt még akkor, havi 25€). Szóval a garantált akadozásmentességhez nagy valószínűséggel kellene nekik szerverinfrastruktúra-bővítés - ami akár saját szerverparkot jelent, akár kiskálázható felhőszolgáltatásra - pl AWS-re - épülne, bizosan pénzbe kerülne. Az is lehet, hogy a felméréseik szerint ennek kétséges vagy túl rizikós a megtérülése.
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 20
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon, BKE DoubleGem
 • M1 Macbook Air (Audirvana) → Resonessence Concero HP → HD650

Avatar
Alex_Aston
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3561
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 1410

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
2023.01.24., kedd 11:19

De azt, hogy ezeket nem érted, ezt ki is jelented nagy büszkén - naná, hogy neked természetesen mindig az a legjobb, amid éppen van, aztán mégiscsak eladtad az Orkanokat is, meg úgyis ez történik majd a Limetree-vel meg a Malaccal is, erre a nyakamat merném tenni, mert érzékelem a "fejlődési" spirálodat - na az bizony elég sokat elárul. És ezzel nem csak én vagyok így, hanem sokan, akik olvassák a kijelentéseidet és sejttetéseidet.
Ezt a részét értem, hogy munkához használod, otthon dolgozol, így jól jön, tök logikus. De amit te mondasz, ahhoz mindig be kéne kapcsolni egy számítógépet, amit nem akarok. Én leülök a kanapéra, és zenét hallgatok. Mindig így csináltam, nem akarok ezen változtatni. Egyébként vettem egy alap tabletet direkt a Limetree miatt anno, mert mondták, hogy mennyivel jobb dupla képernyőn kezelni a vasat, viszont annyira nem használom, hogy 10-ből 9x elő sem veszem, mert tök felesleges, főleg, ha már megvannak a playlistek. :D
Amit valóban nem értek (és persze nem is próbáltam), hogy amikor olvasom, hogy ezzel, meg azzal kompatibilis, meg Roon, meg ez, meg az a szoftver, ez is pénzbe kerül, az is, stb., és mindig reszelni kell. Ezek a cuccok adnak annyival többet? Egyéb iránt meg soha nem mondtam, hogy hülye valaki, ha ilyet használ, nem köpködtem az ilyen rendszerrel rendelkező embereket. stb., mert biztos megvan az oka, ahogy nálad is.

"neked természetesen mindig az a legjobb, amid éppen van"
Ezzel szerintem mindenki így van, különben nem az lenne éppen, amim van, nem? gondolkodik.gif ;)
Te is tudod, hogy Orkanok a szoba akusztika miatt távoztak, én továbbra is tartom, hogy az (számomra) egy végállomás kategóriás doboz, ahogy ezek a Dynok is. Ez utóbbiak jobbak ide hozzám, ennyi.
Valóban néha gondolkodom a Limetree cserén, de amire cserélném ezek után, az a Musicbook Source, viszont az plusz 600e Ft. Ennyit meg jelenleg nekem nem ér a dolog, tök elégedett vagyok a mostani rendszerrel, ülök, és boldogan hallgatom.
Malac szintén marad, azt is max PM-10-re cserélném örömmel, az meg hát ugye.... :smile29:
Csak a Marantz! :-D

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 5222
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 4139
Tartózkodási hely: Szár

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

denesdr írta:
2023.01.24., kedd 07:50
Ha valakinek nincs csillapíthatatlan "veszteségmentes stream fixációja",
Meggyőződésem, hogy az ilyen és ehhez hasonló, másokat lehelletfinoman lehülyéző megfogalmazások nem segítenek az álláspontod - aminek a lényegével mellesleg egyetértek - elfogadtatásában.
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 20
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon, BKE DoubleGem
 • M1 Macbook Air (Audirvana) → Resonessence Concero HP → HD650

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 5222
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 4139
Tartózkodási hely: Szár

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2023.01.24., kedd 06:50
Igen, nálad ez a lejátszó lánc. Másnál meg nem kell ennyi flanc, csak a zene ;)

Ezt csak azért írtam, mert így már nem 2x-es, hanem 3x-os a havi díj különbség.
És, ha tényleg nem kell ilyen összetett lejátszó, amit sosem értettem mire jó, de biztos van értelme, hisz te is használod, akkor tökéletesen megfelelő a Deezer is, főleg ennyi pénzért. Szerintem.
Én meg annyit írtam, hogy ehhez kell egy Lindemann is neked. Ami nem két fillér, még használtan sem. Mást mondok: streamelésre tökéletesen megfelelelő laptopot vagy iMac minit már a Limetree árának feléért-harmadáért lehet venni. És azt pluszban nem csak zenelejátszásra tudod használni. Ezért aztán én a számítógépet - ameddig nem audioPC (márpedig nálam nem az) - én ugyanúgy nem számolom a zenehallgatás költségéhez, mint ahogyan te valószínűleg nem számolsz a telefonod árával, ami kell a Limetree appod futtatásához. Tehát ha már eleve van egy laptopod, akkor a Limetree árának felét nyugodtan elköltheted egy viszonylag decens DAC-ra, a maradék pénzből pedig a Deezer és Qobuz többéves árkülönbözetét is tudnád fedezni, de nem is ez a lényeg (mint mindig, most sem érted a lényeget, és ezzel még dicsekedsz is).

A Deezer megfelel annak, akinek olyan streamere van, ami támogatja. És ez a Deezer-támogatás jelenleg még egyáltalán nem általános. A PC-n pedig vacak a lejátszója a Deezernek (az okokat már leírtam, nem ismételném), a jó 3rd-party lejátszók pedig nem támogatják. Röviden ennyi az összegzés. Én sem vagyok ellensége a zsebemnek, hidd el, már rég Deezert használnék, ha ez lenne nekem a legjobb.

Szerinted "komplikált" lánc: nem állok neki magyarázgatni, én SOHA nem állítottam, hogy az én megoldásom a legjobb, és persze nem is értetlenkedtem, hogy más miért használ másat... de ha kiindulsz abból, hogy egy (jó) számítógép márcsak a munkám miatt is adott, akkor elég hamar eljutsz józan paraszti ésszel is a szerinted "komplikált" megoldásig (a Karuna megfejtése lehet a legnehezebb, ezért elárulom: az "csinál" a teljesen hétköznapi számítógépeimből megközelítőleg "audio" PC-t, és olcsóbb volt, mintha AudioPC-t vettem volna). De ha már van egy Limetree-d, és gondolom nálad is van "elfekvőben" egy laptop valahol, akkor igazán kipróbálhatnál egy Roont vagy egy Audirvanát vagy mindkettőt, a Limetree-vel of course, és akkor TALÁN megérted. És ha megértetted, és elkezdel ragaszkodni mondjuk a roon-hoz, akkor gyorsan belefutsz abba, hogy bizony a Deezer előfizud nem kompatibilis vele... Hoppá.

Ezzel szemben a Tidal és a Qobuz nagyjáából vállvetve szinte mindenhol és mindenben ott van, ami a HiFi-t komolyan veszi.

De azt, hogy ezeket nem érted, ezt ki is jelented nagy büszkén - naná, hogy neked természetesen mindig az a legjobb, amid éppen van, aztán mégiscsak eladtad az Orkanokat is, meg úgyis ez történik majd a Limetree-vel meg a Malaccal is, erre a nyakamat merném tenni, mert érzékelem a "fejlődési" spirálodat - na az bizony elég sokat elárul. És ezzel nem csak én vagyok így, hanem sokan, akik olvassák a kijelentéseidet és sejttetéseidet.
 • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 20
 • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon, BKE DoubleGem
 • M1 Macbook Air (Audirvana) → Resonessence Concero HP → HD650

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”