Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 1750
Re: Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
A legutolsó áramköri módosítás meghozta az eredményét a négyszögátvitel feljavítása után a no NFB torzítási adatban is.
1kHz/0,5W/0,02% THD-t mértem, amiben benne van a jelforrás hanggenerátor torzítása + 50Hz + 100Hz maradéka.
TJ.
1kHz/0,5W/0,02% THD-t mértem, amiben benne van a jelforrás hanggenerátor torzítása + 50Hz + 100Hz maradéka.
TJ.
- Csatolmányok
-
- 7242 tube PSE 1kHz 0,5W 0,02% THD.jpg (70.51 KiB) Megtekintve 109 alkalommal
LP: Lurné J1 - Air Tangent 1B - Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 7242 PSE, CD: Philips CD100 trial run no NFB/V-FET, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster/SP-8, SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S V-MOS/SRX MKIII
- tunerman
- V.I.P.
Visszatérve a topik eredeti céljához, felteszek két oszcilloszkóp fotót, a legújabb ötletem mérhető eredményéről.
A 7242 PSE négyszögjeleinek a frekvenciája 1kHz/5kHz/2v/div. állásban.
TJ.
A 7242 PSE négyszögjeleinek a frekvenciája 1kHz/5kHz/2v/div. állásban.
TJ.
- Csatolmányok
-
- 7242 tube PSE 1kHz square sign foto.jpg (85.7 KiB) Megtekintve 267 alkalommal
-
- 7242 tube PSE 5kHz square sign foto.jpg (94.03 KiB) Megtekintve 267 alkalommal
LP: Lurné J1 - Air Tangent 1B - Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 7242 PSE, CD: Philips CD100 trial run no NFB/V-FET, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster/SP-8, SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S V-MOS/SRX MKIII
Több, általam nagyra becsült, az asztalra valamit már letett hazai szakember itt arra fecsérli az energiáját, hogy egymást csesztesse, ahelyett, hogy egymaga, vagy együttesen alkotna.
Ne már.
Szerintem borzalmas világ lenne, ha mindenki pont olyan volna, mint én.
Üdvözlöm a változatosságot, az eltérő vágyakat, igényeket, ízlést.
Erősítő kérdésben a szélsőségesen csekély és a lehető legtöbb (ebbe beleértem a spec hibakorrekciós áramköröket, lsd. pl. Quad405 alapúak) visszacsatolással működő erősítők között van egy darabszámra brutálisan széles köztes tartomány (se nem túl sok, se nem túl kevés), ami tarolja a piacot.
De mi a baj ezzel?
Javaslom, ne csináljunk egyik irányzatból sem vallási kérdést, csak azért, mert valakinek a hallása/ízlése/preferenciája alapján neki az a legmegfelelőbb.
Az én hallásomhoz és ízlésemhez roppant közel áll a NVCS teljes elhagyása.
Az elmúlt 20 évben kb. azzal kezdte minden új szerzemény nálam a karrierjét, hogy átfogó visszacsatolás off (akár egészen brutális/barbár módon, az ellenállás lábának kiforrasztásával).
Aztán vagy ment, vagy maradt.
Végül senkire nem célozva szeretnék megosztani egy személyes tapasztalatot.
Egy jól képzett hazai villamosmérnök számára kizárólag az egyetemen tanultak léteznek.
Egészen addig, míg be nem bizonyítod neki az ellenkezőjét.
Mert nem hülye, vagy süket, csak a nyílt gondolkodással szemben a lexikális tudás hangsúlyú oktatási rendszer foglya.
Simán lehet, hogy mindez off.
Nyugodtan töröljétek ki.
Ne már.
Szerintem borzalmas világ lenne, ha mindenki pont olyan volna, mint én.
Üdvözlöm a változatosságot, az eltérő vágyakat, igényeket, ízlést.
Erősítő kérdésben a szélsőségesen csekély és a lehető legtöbb (ebbe beleértem a spec hibakorrekciós áramköröket, lsd. pl. Quad405 alapúak) visszacsatolással működő erősítők között van egy darabszámra brutálisan széles köztes tartomány (se nem túl sok, se nem túl kevés), ami tarolja a piacot.
De mi a baj ezzel?
Javaslom, ne csináljunk egyik irányzatból sem vallási kérdést, csak azért, mert valakinek a hallása/ízlése/preferenciája alapján neki az a legmegfelelőbb.
Az én hallásomhoz és ízlésemhez roppant közel áll a NVCS teljes elhagyása.
Az elmúlt 20 évben kb. azzal kezdte minden új szerzemény nálam a karrierjét, hogy átfogó visszacsatolás off (akár egészen brutális/barbár módon, az ellenállás lábának kiforrasztásával).
Aztán vagy ment, vagy maradt.
Végül senkire nem célozva szeretnék megosztani egy személyes tapasztalatot.
Egy jól képzett hazai villamosmérnök számára kizárólag az egyetemen tanultak léteznek.
Egészen addig, míg be nem bizonyítod neki az ellenkezőjét.
Mert nem hülye, vagy süket, csak a nyílt gondolkodással szemben a lexikális tudás hangsúlyú oktatási rendszer foglya.
Simán lehet, hogy mindez off.
Nyugodtan töröljétek ki.
- asebestyen
- Moderátor
- Értékelés: 6623
Most már tényleg jó lenne befejezni, pláne az OFFolást. Ne kelljen már megint... 

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | APS Aeon aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
A Vendégem vagy ha gondolod
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.11.07., kedd 08:18-kor.
Ok: Idézési hiba javítása
XMOS + dual PCM1794 DAC,+ TPA3255 szimmetrikus hidalt végfok, + Focal Onyx hangdoboz
„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”
„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”
Még nem, nem azért mert nem szeretem, az ismerőseim között nincs olyan aki hallgat!hodyka írta: ↑2023.11.05., vas. 17:34Valami jó D osztályút hallottál már ?Fody írta: ↑2023.11.05., vas. 15:42Én hallottam a Jenő erősítőjét, nem is egyet, gyönyörűen szólt. Egy erősítőjét össze is hasonlítottuk több nagyágyúval, és mindet tönkre verte felbontásban. Az is érdekes hogy sok nagytudású úriember van itt, akiktől még semmit nem hallottunk, ergó most is csak Jenő képviselte az Audio Hobby-t! A többi igen tisztelt szakértő miért nem hozott valami produktumot. Szívesen meghallgattuk volna, és akkor tudunk másról is véleményt mondani, de addig…![]()
- tunerman
- V.I.P.
Tökéletesen egyetértek ezzel a véleménnyel, csak van egy kis bibi

Az elmúlt napokban többször is próbáltam visszaolvashatóan a hozzászólók egy jól körülhatárolható részét erre figyelmeztetni.
Erre mi történik?
Minden más szóba került, csak az nem amit beìdéztem tőled

TJ.
- Deenoo
- Nincs visszaút
- Értékelés: 14
Ez a topik-ahogy maga T.J is jelezte- szakmai/műszaki fórum. Tehát nem a magánvélemények lennének relevánsak, hanem a műszaki tartalom! Jenő alkotásait számtalan elégedett tulajdonos tudná méltatni DE ez a topik nem erre való! Szerintem.Rock60 írta: ↑2023.11.05., vas. 21:32Nyilván atomerőművekkel, közlekedéssel, űrkutatással, gyógyászattal előhozakodni, az nem OFF a csöves erősítő topicban.
Ha szakmai érvekre vágysz, Tunerman elmagyarázza, és ha akarod le is rajzolja Neked. Szakmai szakvéleménnyel.
Egy felhasználótól ezt ne várd el.
Lehet, hogy újat mondok Neked, de mielőtt a hifista eldönti, hogy melyik készüléket vásárolja meg, azt előtte meghallgatja, összehasonlítja másik termék hangjával, stb...
/Tudod, puding próbája az evés./
Annak alapján dönt, az ö semmitmondó, vádaskodó, szakmaiatlan magánvéleménye alapján, a helyett, hogy frekvenciaválaszokat és egyéb műszaki paramétereket szakmailag tökéletesen felvázoló cetliket böngészne.
Aki megismerkedne a csöves (hibrid) erősítők belvilágával, netán maga is építene ilyet, esetleg segítségre lenne szüksége, számukra nyílt ez a fórum. Cáfolja meg az aki nyitotta. Ezt gondolom.
Nyilván atomerőművekkel, közlekedéssel, űrkutatással, gyógyászattal előhozakodni, az nem OFF a csöves erősítő topicban.
Ha szakmai érvekre vágysz, Tunerman elmagyarázza, és ha akarod le is rajzolja Neked. Szakmai szakvéleménnyel.
Egy felhasználótól ezt ne várd el.
Lehet, hogy újat mondok Neked, de mielőtt a hifista eldönti, hogy melyik készüléket vásárolja meg, azt előtte meghallgatja, összehasonlítja másik termék hangjával, stb...
/Tudod, puding próbája az evés./
Annak alapján dönt, az ö semmitmondó, vádaskodó, szakmaiatlan magánvéleménye alapján, a helyett, hogy frekvenciaválaszokat és egyéb műszaki paramétereket szakmailag tökéletesen felvázoló cetliket böngészne.
- Deenoo
- Nincs visszaút
A valósághoz való hűség kedvéért:tunerman írta: ↑2023.11.05., vas. 17:44hodyka írta: ↑2023.11.05., vas. 17:34Valami jó D osztályút hallottál már ?Fody írta: ↑2023.11.05., vas. 15:42Én hallottam a Jenő erősítőjét, nem is egyet, gyönyörűen szólt. Egy erősítőjét össze is hasonlítottuk több nagyágyúval, és mindet tönkre verte felbontásban. Az is érdekes hogy sok nagytudású úriember van itt, akiktől még semmit nem hallottunk, ergó most is csak Jenő képviselte az Audio Hobby-t! A többi igen tisztelt szakértő miért nem hozott valami produktumot. Szívesen meghallgattuk volna, és akkor tudunk másról is véleményt mondani, de addig…![]()
Ezt nem kellett volna - ez a csöves erősítő építés topik!
(gerilla marketing?)
TJ.
DIY csöves (vagy hibrid) erősítő építés. Áll a címben.
- tunerman
- V.I.P.
hodyka írta: ↑2023.11.05., vas. 17:34Valami jó D osztályút hallottál már ?Fody írta: ↑2023.11.05., vas. 15:42Én hallottam a Jenő erősítőjét, nem is egyet, gyönyörűen szólt. Egy erősítőjét össze is hasonlítottuk több nagyágyúval, és mindet tönkre verte felbontásban. Az is érdekes hogy sok nagytudású úriember van itt, akiktől még semmit nem hallottunk, ergó most is csak Jenő képviselte az Audio Hobby-t! A többi igen tisztelt szakértő miért nem hozott valami produktumot. Szívesen meghallgattuk volna, és akkor tudunk másról is véleményt mondani, de addig…![]()
Ezt nem kellett volna - ez a csöves erősítő építés topik!
(gerilla marketing?)
TJ.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.11.05., vas. 17:55-kor.
Valami jó D osztályút hallottál már ?Fody írta: ↑2023.11.05., vas. 15:42Én hallottam a Jenő erősítőjét, nem is egyet, gyönyörűen szólt. Egy erősítőjét össze is hasonlítottuk több nagyágyúval, és mindet tönkre verte felbontásban. Az is érdekes hogy sok nagytudású úriember van itt, akiktől még semmit nem hallottunk, ergó most is csak Jenő képviselte az Audio Hobby-t! A többi igen tisztelt szakértő miért nem hozott valami produktumot. Szívesen meghallgattuk volna, és akkor tudunk másról is véleményt mondani, de addig…![]()
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.11.05., vas. 17:55-kor.
XMOS + dual PCM1794 DAC,+ TPA3255 szimmetrikus hidalt végfok, + Focal Onyx hangdoboz
- Deenoo
- Nincs visszaút

Semmitmondó/vádaskodó/szakmaiatlan magánvélemény.Fody írta: ↑2023.11.05., vas. 15:42Én hallottam a Jenő erősítőjét, nem is egyet, gyönyörűen szólt. Egy erősítőjét össze is hasonlítottuk több nagyágyúval, és mindet tönkre verte felbontásban. Az is érdekes hogy sok nagytudású úriember van itt, akiktől még semmit nem hallottunk, ergó most is csak Jenő képviselte az Audio Hobby-t! A többi igen tisztelt szakértő miért nem hozott valami produktumot. Szívesen meghallgattuk volna, és akkor tudunk másról is véleményt mondani, de addig…MOT64 írta: ↑2023.11.04., szomb. 17:02Ez nem igaz. Pl. az atomerőművi technikában pont nem érdekes sem a méret, sem a fogyasztás, sem az ár, de még a hőmérséklet sem. Plusz a csövek bírják a rádióaktív sugárzást, a félvezetők nem. Tehát minden a csöves technika mellett szól. Mégsem találsz egyetlen csővel működő egységet sem az atomerőművekben. És ez csak egy példa, de elgondolkodni ezen is érdemes, hogy miért nem. (Gyenge műszaki paraméterek, megbízhatatlanság,.... soroljam?)SoundMania írta: ↑2023.11.04., szomb. 16:42A csövek kiszorulásának az általad említett területekről a méretek, árak, fogyasztás hőmérséklet miatt szorultak ki. A hifiben ezek sokadlagos szempontok.
Akkor hallgasd meg! Lehet, átértékeled a negatív visszacsatolásról és a "rossz" mérési eredményeik-ről alkotott eddigi véleményedet.![]()
![]()
Tehát OFF!
- Deenoo
- Nincs visszaút
Semmitmondó/vádaskodó/szakmaiatlan magánvélemény.Fody írta: ↑2023.11.05., vas. 15:27Szerintem azoknak a “nem szakirányú képzettséggel” rendelkező embereknek is van fülük, és össze tudják hasonlítani, hogy melyik erősítő szól nekik tetszően! Nekem van tranzisztor is is, de a polcon pihen, mert a csövesnek sokkal szebb hangja van SZERINTEM! A visszacsatolást azért alkalmazzák sokan, hogy olcsóbb anyagokból építsenek erősítőt. A visszacsatolás nélküli erősítőkhöz kizárólag megfelelő paraméterű alkatrészek kellenek, van olyan ahol tizednyi szórás sem lehet és ez nagyon drága. Sok konstruktőr a nagyobb haszon vagy spórolás tekintetében nem építi bele.MOT64 írta: ↑2023.11.04., szomb. 16:16fülelek írta: ↑2023.11.01., szer. 21:15Akit érdekel a visszacsatolás technikai háttere, jó-e vagy sem, és főleg miért, annak ajánlom Bruno Putzeys eme írását: https://linearaudio.net/sites/linearaud ... ume1bp.pdf
A deepL fordítóval a pdf magyarul is olvasható (amúgy célszerű a deepL fordítót használni a gugli fordítója helyett, mert sokkal jobb).Nem szeretnék parttalan és értelmetlen szakmai vitákba bonyolódni, de elolvasva Bruno Putzeys cikkét egy dolog mindenképpen elgondolkodtató:
„… a negatív visszacsatolás hatékonysága a sugárhajtású vadászgépek levegőben tartására, a kompok felszínen tartására és az atomerőművek fel nem robbanására valahogy soha nem vált vita tárgyává. Csak audiophile körökben vált ki heves vitákat a visszacsatolás …”
Dezsavű érzésem támadt. Ugyan ez a helyzet az elektroncsöves elektronikákat illetően is. Ma már az élet egyetlen területén sem alkalmaznak elektroncsöveket. A félvezetők jobb műszaki paraméterei, könnyebb alkalmazhatóságuk mindenhonnan kiszorította a vákumcsöves technikát. Sem a méréstechnikában, sem a közlekedésben, űrkutatásban, sem a gyógyászatban vagy az atomerőművek irányításában (és még hosszasan sorolhatnám) nem használják már őket. Csak, és kizárólag a Hi-Fi-sták egy köre van szentül meggyőződve arról, hogy az elektroncsövek sokkal jobb hangot produkálnak és csak ők alkalmasak az igazi zenevisszaadásra. Mindezekkel szemben az alkalmazott műszaki tudományok területén senki sem vitatja a negatív visszacsatolás előnyeit vagy a félvezetők előnyösebb tulajdonságait.
Igaz az is persze, hogy az audio-technika iránt érdeklődők csoportja képzettség tekintetében eléggé vegyes képet mutat. Vannak itt pékek, autószerelők, szakácsok, asztalosok, hobbikertészek, rendőrnyomozók, önjelölt forrasztózsenik, stb (persze senkit sem megsérteni akarok), akik mind kifejtik magas szintű technikai tudásukat és büszkén lobogtatják szakértelmük széles tárházát az elektronikai ismeretek, az informatika , műszaki akusztika vagy a jelek és jelfeldolgozás témakörökben az internet megfelelő oldalain. Elolvasni viszont leginkább semmit sem akarnak, nehogy bárki is megzavarja őket nagy tudásuk elmélyült mélységeiben.
Az alkalmazott műszaki tudományok területén pedig többnyire szakirányú végzettséggel, sokéves szakmai gyakorlattal és megalapozott elméleti tudással rendelkező szakemberek dolgoznak.
Nem is vitatkoznak egymással butaságokon.
Tehát OFF!
Én hallottam a Jenő erősítőjét, nem is egyet, gyönyörűen szólt. Egy erősítőjét össze is hasonlítottuk több nagyágyúval, és mindet tönkre verte felbontásban. Az is érdekes hogy sok nagytudású úriember van itt, akiktől még semmit nem hallottunk, ergó most is csak Jenő képviselte az Audio Hobby-t! A többi igen tisztelt szakértő miért nem hozott valami produktumot. Szívesen meghallgattuk volna, és akkor tudunk másról is véleményt mondani, de addig…MOT64 írta: ↑2023.11.04., szomb. 17:02Ez nem igaz. Pl. az atomerőművi technikában pont nem érdekes sem a méret, sem a fogyasztás, sem az ár, de még a hőmérséklet sem. Plusz a csövek bírják a rádióaktív sugárzást, a félvezetők nem. Tehát minden a csöves technika mellett szól. Mégsem találsz egyetlen csővel működő egységet sem az atomerőművekben. És ez csak egy példa, de elgondolkodni ezen is érdemes, hogy miért nem. (Gyenge műszaki paraméterek, megbízhatatlanság,.... soroljam?)SoundMania írta: ↑2023.11.04., szomb. 16:42A csövek kiszorulásának az általad említett területekről a méretek, árak, fogyasztás hőmérséklet miatt szorultak ki. A hifiben ezek sokadlagos szempontok.
Akkor hallgasd meg! Lehet, átértékeled a negatív visszacsatolásról és a "rossz" mérési eredményeik-ről alkotott eddigi véleményedet.![]()
Szerintem azoknak a “nem szakirányú képzettséggel” rendelkező embereknek is van fülük, és össze tudják hasonlítani, hogy melyik erősítő szól nekik tetszően! Nekem van tranzisztor is is, de a polcon pihen, mert a csövesnek sokkal szebb hangja van SZERINTEM! A visszacsatolást azért alkalmazzák sokan, hogy olcsóbb anyagokból építsenek erősítőt. A visszacsatolás nélküli erősítőkhöz kizárólag megfelelő paraméterű alkatrészek kellenek, van olyan ahol tizednyi szórás sem lehet és ez nagyon drága. Sok konstruktőr a nagyobb haszon vagy spórolás tekintetében nem építi bele.MOT64 írta: ↑2023.11.04., szomb. 16:16fülelek írta: ↑2023.11.01., szer. 21:15Akit érdekel a visszacsatolás technikai háttere, jó-e vagy sem, és főleg miért, annak ajánlom Bruno Putzeys eme írását: https://linearaudio.net/sites/linearaud ... ume1bp.pdf
A deepL fordítóval a pdf magyarul is olvasható (amúgy célszerű a deepL fordítót használni a gugli fordítója helyett, mert sokkal jobb).Nem szeretnék parttalan és értelmetlen szakmai vitákba bonyolódni, de elolvasva Bruno Putzeys cikkét egy dolog mindenképpen elgondolkodtató:
„… a negatív visszacsatolás hatékonysága a sugárhajtású vadászgépek levegőben tartására, a kompok felszínen tartására és az atomerőművek fel nem robbanására valahogy soha nem vált vita tárgyává. Csak audiophile körökben vált ki heves vitákat a visszacsatolás …”
Dezsavű érzésem támadt. Ugyan ez a helyzet az elektroncsöves elektronikákat illetően is. Ma már az élet egyetlen területén sem alkalmaznak elektroncsöveket. A félvezetők jobb műszaki paraméterei, könnyebb alkalmazhatóságuk mindenhonnan kiszorította a vákumcsöves technikát. Sem a méréstechnikában, sem a közlekedésben, űrkutatásban, sem a gyógyászatban vagy az atomerőművek irányításában (és még hosszasan sorolhatnám) nem használják már őket. Csak, és kizárólag a Hi-Fi-sták egy köre van szentül meggyőződve arról, hogy az elektroncsövek sokkal jobb hangot produkálnak és csak ők alkalmasak az igazi zenevisszaadásra. Mindezekkel szemben az alkalmazott műszaki tudományok területén senki sem vitatja a negatív visszacsatolás előnyeit vagy a félvezetők előnyösebb tulajdonságait.
Igaz az is persze, hogy az audio-technika iránt érdeklődők csoportja képzettség tekintetében eléggé vegyes képet mutat. Vannak itt pékek, autószerelők, szakácsok, asztalosok, hobbikertészek, rendőrnyomozók, önjelölt forrasztózsenik, stb (persze senkit sem megsérteni akarok), akik mind kifejtik magas szintű technikai tudásukat és büszkén lobogtatják szakértelmük széles tárházát az elektronikai ismeretek, az informatika , műszaki akusztika vagy a jelek és jelfeldolgozás témakörökben az internet megfelelő oldalain. Elolvasni viszont leginkább semmit sem akarnak, nehogy bárki is megzavarja őket nagy tudásuk elmélyült mélységeiben.
Az alkalmazott műszaki tudományok területén pedig többnyire szakirányú végzettséggel, sokéves szakmai gyakorlattal és megalapozott elméleti tudással rendelkező szakemberek dolgoznak.
- tunerman
- V.I.P.
1. Itt egyetlen érvként az lenne a helyénvaló, hogy beteszed a magyar közép/felsőfokú oktatásban meglévő, a no NFB elméletét, gyakorlati megvalósítási áramköreit taglaló fejezeteket.
2. Amennyiben ez nem történik meg, akkor abból logikailag az következik, hogy a no NFB kapcsolástechnika szakterületén mindenki egyszerűen hozzánemértő (ez a DIY világa)
3. Az hogy melyik aktív elem milyen felépítésű, az nem érinti a 7242 PSE elektroncsöves erősítő technikai leírásában szereplő áramköri működési leírást, ami teljes mértékben helytálló.
TJ.
2. Amennyiben ez nem történik meg, akkor abból logikailag az következik, hogy a no NFB kapcsolástechnika szakterületén mindenki egyszerűen hozzánemértő (ez a DIY világa)
3. Az hogy melyik aktív elem milyen felépítésű, az nem érinti a 7242 PSE elektroncsöves erősítő technikai leírásában szereplő áramköri működési leírást, ami teljes mértékben helytálló.
TJ.
Az "NFB" teljes mélysében, a szabályozástechnika felsőfokú/egyetemi tananyag...Az alap-, és ilyen egyszerű kapcsolások közép-,szakiskolai szint. Az előbbi oktatásban részvevők számára az utóbbi tananyag nyilván triviális. Fordítva viszont, ez már egyáltalán nem igaz...tunerman írta: ↑2023.11.04., szomb. 17:29...A következő fontos gondolatom az, hogy a mai oktatáspolitika alapján nem tanitják a no NFB elvét, nincsenek olyan fejezetek ahol ezeket a különböző elveket és gyakorlati bemutatásukat megtennék (ezek a sem lokális, sem globális NFB-t nem használó áramköri megoldások).
Elhallgatják, úgy tesznek mintha ilyen - semmilyen negatív visszacsatolást nem tartalmazó - erősítők nem is léteznének...
A tridóda - felépítéséből, működési elvéből adódóan - tartalmaz belső-, "lokális" negatív visszacsatolást. Ezért is van, hogy saját-, meghatározott erősítés tényező paramétere van ( amplification factor: μ ). Amennyiben a kívánalmaknak pont megfelelő erősítési tényezővel rendelkező trióda csövet választunk, akkor nem szükséges külön ( lokális ) alkatrészeket használni a kívánt erősítés beállításához...
http://ken-gilbert.com/images/pdf/Inher ... riodes.pdf
https://www.diyaudio.com/community/thre ... ck.178688/
stb
- tunerman
- V.I.P.
Tisztelt mérnök és tanár urak!
Szeretném pontosítani, hogy ez a 'DIY - csináld magad, elektroncsöves erősìtők" téma megnevezésű topik. Itt minden más igazából OFF, még akkor is ha az nagyon fontos annak aki éppen félreviszi a témakört.
A következő fontos gondolatom az, hogy a mai oktatáspolitika alapján nem tanitják a no NFB elvét, nincsenek olyan fejezetek ahol ezeket a különböző elveket és gyakorlati bemutatásukat megtennék (ezek a sem lokális, sem globális NFB-t nem használó áramköri megoldások).
Elhallgatják, úgy tesznek mintha ilyen - semmilyen negatív visszacsatolást nem tartalmazó - erősítők nem is léteznének,
Visszatérve a gyakorlati világba, a 7242 PSE elektroncsöves erősítő egy példa arra, hogy a feszültségerősítő fokozatában (JW5842) nincs lokális, míg az egész erősítőben nincs globális negatív visszacsatolás.
A mérések, oszcilloszkópos àbrák megtekinthetők itt végig - azokról kellene beszélgetnünk nem pedig OFF témákról.
TJ.
Szeretném pontosítani, hogy ez a 'DIY - csináld magad, elektroncsöves erősìtők" téma megnevezésű topik. Itt minden más igazából OFF, még akkor is ha az nagyon fontos annak aki éppen félreviszi a témakört.
A következő fontos gondolatom az, hogy a mai oktatáspolitika alapján nem tanitják a no NFB elvét, nincsenek olyan fejezetek ahol ezeket a különböző elveket és gyakorlati bemutatásukat megtennék (ezek a sem lokális, sem globális NFB-t nem használó áramköri megoldások).
Elhallgatják, úgy tesznek mintha ilyen - semmilyen negatív visszacsatolást nem tartalmazó - erősítők nem is léteznének,
Visszatérve a gyakorlati világba, a 7242 PSE elektroncsöves erősítő egy példa arra, hogy a feszültségerősítő fokozatában (JW5842) nincs lokális, míg az egész erősítőben nincs globális negatív visszacsatolás.
A mérések, oszcilloszkópos àbrák megtekinthetők itt végig - azokról kellene beszélgetnünk nem pedig OFF témákról.
TJ.
Mire céloztál Jenő erősítőjével kapcsolatban? Tudtommal abban nem sok visszacsatolás van. Hogy tudna meggyőzni a visszacsatolás felsőbbrendűségéről?
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 991
Ugye nem gondold, hogy az atomerőművek miatt majd fennmarad a minőségi csőgyártás, ami a múltban megvolt? A mai félvezetős dolgok sem vagyok benne biztos, hogy megbízhatóbbak.MOT64 írta: ↑2023.11.04., szomb. 17:02Ez nem igaz. Pl. az atomerőművi technikában pont nem érdekes sem a méret, sem a fogyasztás, sem az ár, de még a hőmérséklet sem. Plusz a csövek bírják a rádióaktív sugárzást, a félvezetők nem. Tehát minden a csöves technika mellett szól. Mégsem találsz egyetlen csővel működő egységet sem az atomerőművekben. És ez csak egy példa, de elgondolkodni ezen is érdemes, hogy miért nem. (Gyenge műszaki paraméterek, megbízhatatlanság,.... soroljam?)SoundMania írta: ↑2023.11.04., szomb. 16:42A csövek kiszorulásának az általad említett területekről a méretek, árak, fogyasztás hőmérséklet miatt szorultak ki. A hifiben ezek sokadlagos szempontok.
Mire céloztál Jenő erősítőjével kapcsolatban? Tudtommal abban nem sok visszacsatolás van. Hogy tudna meggyőzni a visszacsatolás felsőbbrendűségéről?
Ez nem igaz. Pl. az atomerőművi technikában pont nem érdekes sem a méret, sem a fogyasztás, sem az ár, de még a hőmérséklet sem. Plusz a csövek bírják a rádióaktív sugárzást, a félvezetők nem. Tehát minden a csöves technika mellett szól. Mégsem találsz egyetlen csővel működő egységet sem az atomerőművekben. És ez csak egy példa, de elgondolkodni ezen is érdemes, hogy miért nem. (Gyenge műszaki paraméterek, megbízhatatlanság,.... soroljam?)SoundMania írta: ↑2023.11.04., szomb. 16:42A csövek kiszorulásának az általad említett területekről a méretek, árak, fogyasztás hőmérséklet miatt szorultak ki. A hifiben ezek sokadlagos szempontok.
Akkor hallgasd meg! Lehet, átértékeled a negatív visszacsatolásról és a "rossz" mérési eredményeik-ről alkotott eddigi véleményedet.

A visszacsatolásokkal meg gyönyörű paramétereket lehet kihozni ha akarod, csak a mi hobbinkban sajnos a hangot ez elkxurja. Jenő erősítőjét ugyan nem hallottam még, de a közlései alapján szimpatikus sok dolog amit csinál, van benne ráció. A végeredményt persze hallani kellene. Engem a"rossz" mérési eredményeik ellenére a csöves hang alapvetően jobban vonz és jobban kielégít. Nem mind, de ott legalább van olyan.
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 991
A csövek kiszorulásának az általad említett területekről a méretek, árak, fogyasztás hőmérséklet miatt szorultak ki. A hifiben ezek sokadlagos szempontok.MOT64 írta: ↑2023.11.04., szomb. 16:16fülelek írta: ↑2023.11.01., szer. 21:15Akit érdekel a visszacsatolás technikai háttere, jó-e vagy sem, és főleg miért, annak ajánlom Bruno Putzeys eme írását: https://linearaudio.net/sites/linearaud ... ume1bp.pdf
A visszacsatolásokkal meg gyönyörű paramétereket lehet kihozni ha akarod, csak a mi hobbinkban sajnos a hangot ez elkxurja. Jenő erősítőjét ugyan nem hallottam még, de a közlései alapján szimpatikus sok dolog amit csinál, van benne ráció. A végeredményt persze hallani kellene. Engem a"rossz" mérési eredményeik ellenére a csöves hang alapvetően jobban vonz és jobban kielégít. Nem mind, de ott legalább van olyan.
fülelek írta: ↑2023.11.01., szer. 21:15Akit érdekel a visszacsatolás technikai háttere, jó-e vagy sem, és főleg miért, annak ajánlom Bruno Putzeys eme írását: https://linearaudio.net/sites/linearaud ... ume1bp.pdf
A deepL fordítóval a pdf magyarul is olvasható (amúgy célszerű a deepL fordítót használni a gugli fordítója helyett, mert sokkal jobb).
Nem szeretnék parttalan és értelmetlen szakmai vitákba bonyolódni, de elolvasva Bruno Putzeys cikkét egy dolog mindenképpen elgondolkodtató:
Re: Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités27583
Bekapcsolta az öreg és egyből lefüstölt, még a hálózati megszakítót is levágta!!!

Igen, de direkt nem írtam, mert elfogultsággal vádolnak! Pedig több neves szakiktól vannak erősítőim, de valahogy mindíg a Twin Servo OTL-t hallgatjuk. Hogy kik? Én és a család, meg a grandfater is, pedig az olyan erősítőt csinált, hogy higgyétek el párja nincs a világon!! Olyat még a Jenő se tud építeni!!