Figyelem: a szabályzat 2021.10.01.-ei hatállyal módosult a 6.2.1-es eredetiségre vonatkozó kiegészítéssel. Kérjük mindenki figyelmesen olvassa el és ennek értelmében hirdessen.
A 6.8.3.1 - es pont alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat továbbra is törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

MK Sound - Miller & Kreisler

Moderátor: Home Movie

Avatar
Home Movie
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: 2021.01.07., csüt. 14:51
Értékelés: 53
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

M&K Sound - Miller & Kreisler Történet

Hozzászólás Szerző: Home Movie »

Az M&K Sound hivatalos hazai importőreként úgy gondoltuk kapjon minden kedves hifista első kézből, hiteles információkat a márkáról, és termékeiről. Első körben nézzük át a márka történetét.
MK Sound Darth Vader.jpg
MK Sound Darth Vader.jpg (50.14 KiB) Megtekintve 436 alkalommal

A filmek hangja megérkezett – halld úgy kedvenc filmjeidet, ahogyan azt a készítője is megálmodta.

A hangfalak számára a legnagyobb kihívást a filmgyártás jelenti. A filmgyártás hatalmas költségvetésből következik, hogy itt a legkisebb hiba sem megengedett, a lehető legpontosabbnak kell lenni ahhoz, hogy megfelelően össze lehessen hangolni a nagyzenekari játékot a rendelkezésre álló speciális effekttel és párbeszéddel. Erre a hatalmas követelményeket állító környezetre a világ vezető filmkészítői is az M&K Sound monitor hangfalait válaszzák filmjeik legyártásához.

WARNER BROS, 20TH CENTURY FOX, UNIVERSAL, PARAMOUNT, DREAMWORKS, HBO, SKYWALKER SOUND, DISNEY, THX, DTS, DOLBY LABS, SONY MUSIC, SONY PICTURES ÉS LUCASFILM

Nincs még egy olyan hangfal, amely hitelesebben adná vissza a rendező elképzelését, mint amellyel készítették azt.
Ennek hatására vált az M&K Sound hangfalai első számú választássá igényes házimozi rajongók körében világszerte.
A mélysugárzó porsapkáját díszítő MK ugye sokaknak ismerős. Nem ok nélkül! Láthattuk ezt a kis logót számos film kapcsán, a háttérben, miközben egyik-másik hangmérnök azt magyarázta, miért nagyszerű dolog a moziba járó közönségre szívbajt hozni.
Rengeteg népszerű, vagy Oscar díjjal jutalmazott film hangját keverték ilyen hangfalakon. Az MK-ra esett a választása egyebek között Rick McCallum-nak, amikor a Star Wars előzményfilmeken dolgozott. Rendben! Tudjuk, a Jar Jar trilógia senkinek sem kedvence, de a filmek hangja ma is gyakori tesztanyag! Nos, az híres pod race jelenet, vagy a Jango Fettaszteroida mezőben lövöldözése is ilyen hangfalakon lett kikeverve.
StarWars_MK_Sound_Runco.jpg
StarWars_MK_Sound_Runco.jpg (289.04 KiB) Megtekintve 436 alkalommal
Esetleg emlegethetjük a Pearl Harbor, vagy a Black Hawk Down, Oscar díjjal jutalmazott hangját is, ami szintén MK hangfalak segítségével született. Ha még ez sem elég meggyőző, akkor sorolhatjuk a The Lord of the Rings (Gyűrűk ura) és a The Incredibles (Hihetetlen család) filmeket!

NO DE KEZDJÜK AZ ELEJÉN!

Réges-régen, egy messzi-messzi kontinensen, összejött Ken Kreisel a lelkes audiofil hangmérnök és Jonas Miller high end kereskedő. Mármint azért, hogy együtt dolgozzanak! Ez még 1969-ben történt, amikor az első holdraszállás is. Vagy ha a zene felé fordítjuk a figyelmünket, ebben az évben, egyebek között el lehetett látogatni Janis Joplin, Jimi Hendrix, The Who, Elvis Presley, Rolling Stones, Simon & Garfunkel, Eric Clapton, Bob Dylan, Johnny Cash, Jackson 5, Deep Purple, Chuck Berry és Jerry Lee Lewis koncertekre is, a Pink Floyd pedig kiadta az Ummagumma-t! Micsoda korszak!

Alig három évvel később, már Walter Becker számára készítettek egy újszerű, háromcsatornás erősítéssel hajtott hangfalszettet, amiben a sztereó szatellit pár mellett egyetlen szubbasszus sugárzó dolgozott! Walter Becker neve nem csengett ismerősen? Ő a Steely Dan egyik tagja, míg a másik, Donald Fagen. A Pretzel Logic című lemez, amit az akkor még szokatlan elrendezésű hangfalakkal összehoztak, hatalmas siker volt! A pozitív visszajelzésektől bátorítva, 1974-ben, megalapítják a Miller & Kreisel Sound nevű vállalkozásukat, majd ’76-ban piacra dobták az első modern értelmezés szerinti szatellit + szubláda készletet, a David & Goliath családot. Itt külön érdekesség, hogy a mélysugárzót még következetesen sub-woofer-ként emlegették, kötőjellel a közepén. Illetve a kis David 60 és 50 akkoriban még a német Visonic terméke volt. (a Visonic már nem német…) Egy évvel később, már beépített erősítővel rendelkező szubbasszus sugárzót is kínált a cég Servo Volkswoofer néven. Ez volt az első, mai értelmezés szerinti aktív mélyláda! Ezután jött a professzionális célokra szánt Satellite-Volkswoofer, amit Kreisel úr eredetileg a saját stúdiójába tervezett. Azt ne kérdezzék, hogy ha egyszer profiknak szánták, akkor mit keresett a nevében a “volks” szó?
Sokkal érdekesebb, hogy Kreisel úr ez idő tájt már nagyon benne volt a fáziskorrigált keresztváltók fejlesztésében, illetve már ekkor megjelent a termékekben a több magassugárzót használó elrendezés. Ezek a fejlesztések később meghatározóvá váltak a cég termékeiben és fontos szerepük volt azok sikerében is!
Az 1978-as év nagyon mozgalmas volt az M&K Sound életében, hiszen ekkor váltak rendszeressé a „házi mozi” megrendelések. Persze nem Blu-ray vagy DVD lemezekre és Dolby Digital meg DTS hangra kell gondolni, hiszen ekkor még a hanglemeznyi méretű lézer lemez, az LD, pontosabban DiscoVision is éppen csak megjelent. Évtizednyi távolságban voltak még a bárki által elérhető házimozi erősítők is. Elsősorban a filmszakma nagyjai építtettek otthonra saját mozit, részben munka, részben szórakozás céljával, és bár a nagyfilmes mozitechnikát nyilván be tudták szerezni, azt az otthoni moziszobákban nem tudták jól használni. Kellett a szakember, aki az egész technikát átszabja a kis helyiséges akusztika jellemzőihez.
Eközben Kreisel úr sorra készítette a közvetlenül lemezre rögzített albumokat, korának legkiválóbb előadóival. Vagyis a zene világában is elismerésre méltót alkotott.
A hetvenes évek végén beindult moziszoba építés és berendezés révén egyre szélesebb körben vált ismertté az M&K Sound.
MK_Sound_X12_inside.jpg
MK_Sound_X12_inside.jpg (208.51 KiB) Megtekintve 436 alkalommal

Hollywood első modern moziszobái után, M&K Sound termékei elárasztották a stúdiókat is. A nyolcvanas évek végére készült el két fontos fejlesztésük is. Ez első a “Push Pull” mélysugárzók bevezetése volt. Ezekben 2 db membrán, azonos ütemben dolgozik (gyakorlatilag a hangszórók ellentétes fázisban vannak bekötve az alul elhelyezett befelé néző, megfordított hangszóró következtében), egy közös, zárt ládába szerelve. Ez az elrendezés ma sem gyakori, mert masszív doboz és nagy terhelhetőségű hangszórók kellenek hozzá. Az 1989-es év másik nagy újítása a három dóm hangszórós magassugárzó rendszer. Bár elsőre akár túlzásnak tűnhet, valójában józan megfontolás áll mögötte. A megoldás előnye az irányított hangkép mellett (széles horizontális és vezérelt vertikális szórás) az egyes alkatrészek kisebb terheltsége, illetve a nagyobb membránfelület, ami tisztább és dinamikusabb magastartományt ígér. Persze a jobb hangért itt is le kellett küzdeni néhány akadályt. A magassugárzók hangja ugyanis egymással is kölcsönhatásba lép, ezért, ha közeli monitorként szeretnénk használni a hangfalakat, az egyes hangszórók közé, kis akusztikai gátakat kell helyezni. Persze ezeket és a használatukhoz szükséges leírást minden típushoz mellékeli a gyártó!

A kilencvenes években az M&K Sound a nagy házimozi-forradalom egyik meghatározó szereplőjévé vált azzal, hogy a Dolby Laboratories az akkor még AC-3 néven emlegetett Dolby Digital kifejlesztése során, az M&K Sound THX hangsugárzóit használta. Majd az 1995-ös CES-en is M&K hangfalakkal mutatták be a közönségnek a vadonatúj, sokcsatornás, digitális hangrendszert.
MK_Sound_S-150.jpg
MK_Sound_S-150.jpg (247.13 KiB) Megtekintve 436 alkalommal

Ebben az évben lépett piacra az M&K S-150 a maga rendkívül masszív, zárt dobozával, három hangszórós magassugárzó rendszerével és THX minősítésével. Majd jött a TRIPOLE háttérsugárzó és az igazi, digitális házimozi forradalom. Az egyre növekvő igények kielégítése miatt külön lett választva a professzionális kereskedelem is, aminek ügyfelei között ott volt a Lucasfilm és persze a Skywalker Sound, a THX, a DTS, a Dolby, a 20th Century Fox, a Warner Brothers és az Universal is.
Érdekes módon, a professzionális piacon elért hatalmas sikerek ellenére, a cég első aktív stúdió monitorjai csak 2000-ben jelentek meg. Majd jöttek a további elismerések, az Oscar és Grammy díjas hangmérnökök, akik az M&K S-150-et választották munkájukhoz. Majd jött a 2006-os CES és a Blu-ray formátum, aminek az első nagy bemutatóján ismét az M&K hangsugárzók dolgoznak.

Kicsit később, az amerikai Sound & Vision magazin minden idők 50 legfontosabb audio fejlesztése között a 32. helyre sorolta a Miller & Kreisel féle aktív mélysugárzót. Persze mi tudjuk, hogy az efféle rangsorolás szinte felesleges. Ma már elképzelhetetlen egy házimozi, aktív mélyláda nélkül.
Az új évezred elején, a számítástechnika további fejlődésével és a játékkonzolok elterjedésével, új piacok is megnyíltak. 2009-ben már az volt a nagy büszkeség tárgya, hogy a Call of Duty játék hangját is M&K hangfalakon rakták össze. No meg a cég fennállásának 35. évfordulója és az M&K Sound 950 THX Select család bemutatása is megért egy kis pezsgőbontást. Ám ebből az időszakból más emlékek is megmaradtak. Mint megannyi cég, ami inkább a szolgáltatás és termék minőségére koncentrál a profitmaximalizálás helyett, az M&K Sound is nehéz helyzetbe került a legutóbbi gazdasági világválság kirobbanása után. Ekkor került a cég és persze a benne rejlő hatalmas know-how egy dán befektetői csoport kezébe. Megijedni nem kell! A dánok nagyon szeretnek és tudnak hangfalakat gyártani, ezért a cég központját is áthelyezték az öreg kontinensre. Így az M&K Sound megmenekült, a termékek pedig új helyszínen, de változatlan minőségben készülnek tovább. Sőt, nem csak a minőség maradt a régi, de a kínálat gerincét adó típusok, mint a 750-es és 150-es sorozat, is változatlanul készülnek. Ez utóbbi modell még ma is a legnépszerűbb a gyártó kínálatában. Nem mellesleg, ennek az aktív változatát egyebek között a Disney, Universal, Warner, FOX, DTS, Paramount, Lucasfilm, Dolby, Sony és az HBO is használja!
A legfontosabb persze az, hogy az új tulajdonos a fejlesztésre is áldoz, így egy-egy új modellel is találkozhatunk már a kínálatban. Persze csak lassan, és megfontoltan, hiszen a márka ügyfeleinek gerincét olyan szakemberek adják, akik pontosan tudják, mit akarnak. Itt nincsen helye kapkodásnak. Ezért aztán a lényeg, a márkanév mögötti filozófia mit sem változott. A három hangszórós magassugárzó rendszer, a precíz időzítésű keresztváltó, a dupla falú doboz és az acéllemezre rögzített középsugárzók, változatlanul ott vannak az M&K Sound termékeiben.

A cikket az AV-Online oldalán olvashatod tovább:
http://www.av-online.hu/hangfal/m-and-k ... zagon_1425
Home Movie

Házimozi, Hi-Fi, High-End szaküzlet és webáruház
Moziszobák tervezése és kivitelezése A-Z-ig


www.homemovie.hu

Válasz küldése

Vissza: “Home Movie”