Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Sütés-főzés

Avatar
tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1341
Csatlakozott: 2021.11.07., vas. 18:03
Értékelés: 595
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Vinkler írta:
2024.01.07., vas. 17:53
De. Tormaféleség, csak sokkal erősebb! 31_1_21.gif
Mellettünk nemrég nyílt egy új Japán étterem. A szusi nagyon bejön, majd ha benézünk oda fogok kérni wasabbinyót is
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12627
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

tamagaba írta:
2024.01.07., vas. 17:50
Vinkler írta:
2024.01.07., vas. 17:39
Ettél már wasabit? Igazit, nem ilyen boltban kapható készítményt?
Mert én még hasonló erősségű tormát sem ettem még, bár lehet nem jó helyről szereztem be. Hozzáteszem mindkettőt imádom! ;peace;
Nem, még nem ettem. De a miénk jobb :)
Egyébként a wasabi nem ugyan ilyen torma féleség?
De. Tormaféleség, csak sokkal erősebb! 31_1_21.gif
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1341
Csatlakozott: 2021.11.07., vas. 18:03
Értékelés: 595
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Vinkler írta:
2024.01.07., vas. 17:39
Ettél már wasabit? Igazit, nem ilyen boltban kapható készítményt?
Mert én még hasonló erősségű tormát sem ettem még, bár lehet nem jó helyről szereztem be. Hozzáteszem mindkettőt imádom! ;peace;
Nem, még nem ettem. De a miénk jobb :)
Egyébként a wasabi nem ugyan ilyen torma féleség?
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12627
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

tamagaba írta:
2024.01.07., vas. 14:11
Asszony mindig kérdezi, hogy ebbe mi a jó?
Kezdődik egy nagyon kellemes aromás fűszer ízzel. Nagyon tetszik, de beismerem, hogy amikor az agyam közepébe szúr, hogy alig tudok az asztalnál maradni - az nem kellemes
Valamiért viselem és eszem tovább virslivel
Megkóstoltatnám egy hithű jappóval a wasabijuk után. Ez is állná a sarat kinzásban :D
Ettél már wasabit? Igazit, nem ilyen boltban kapható készítményt?
Mert én még hasonló erősségű tormát sem ettem még, bár lehet nem jó helyről szereztem be. Hozzáteszem mindkettőt imádom! ;peace;
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Ó, a torma de jó :-) Imádom az ízét! Anyunak a kertben mindig van, de általában csak húsvétkor húz ki belőle párat, vagy ha tormamártást csinálunk a főtt husihoz.
De Ausztriában élünk a családdal egy ideje, itt nagyon tormás a nép ;-)
Kapásból, a legtöbb üzletben egész évben van a zöldséges pultban friss torma, úgy egészben.
Ha veszek egy szendvicset valamelyik boltban (méretesebb, helyben készült fajtát, nem előre csomagoltat) , általában abban is van friss reszelt torma. Vagy itt ha valami kisebb ünnep van a melóhelyen is, akkor rendelnek "brótot", ami egy nagy tálca mindenfajta kis szendvics, ott is torma, torma, torma ;-)
Na meg, mivel Ausztria zöld szívében lakunk, ott as finom Steirisches Wurzelfleisch ;-) OK, a 12 év alatt talán 3x-4x ettem étteremben, meg párszor készítettem itthon, de az is egy igen érdekes torma felhasználás volt a magyar kajákhoz szokott számnak, és nagyon finom!
Egyébként ha nagyon csípős, egy igen pici majonézzel sokat lehet szelídíteni rajta! Attól még nem lesz olyan érdekes pempő, mint a tubusos majonézes torma: finomak együtt.

Avatar
tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1341
Csatlakozott: 2021.11.07., vas. 18:03
Értékelés: 595
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Asszony mindig kérdezi, hogy ebbe mi a jó?
Kezdődik egy nagyon kellemes aromás fűszer ízzel. Nagyon tetszik, de beismerem, hogy amikor az agyam közepébe szúr, hogy alig tudok az asztalnál maradni - az nem kellemes
Valamiért viselem és eszem tovább virslivel
Megkóstoltatnám egy hithű jappóval a wasabijuk után. Ez is állná a sarat kinzásban :D
Csatolmányok
001.jpg
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

Online
Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Lemmy9.1 írta:
2024.01.02., kedd 19:08
Teljesen rákattantam, három naponta csinálok.
Én is szeretem, de neki nem állnék itthon... Sőt a lányaim is szeretik, a nagyobbik néha csinál valamilyen zöldségeset.
De ha ránk jön, elmegyünk a (nekünk) nagy kínai étterembe (Graz, Word of Asia) , ott van úgy két négyzetméternyi mindenfajta ilyen rondaság, és ami belénk fér ;-) Aztán egy kis pihenő, és jöhet a többi kaja ;-)

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 746
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 358
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: stx »

Lemmy9.1 írta:
2024.01.02., kedd 19:08
Teljesen rákattantam, három naponta csinálok.
Csak én eszem, a család nem.
A gyerek azt mondta, nem eszik sárkánybőrt. :)

IMG_20240102_183738.jpg
Ezmiez?

Online
Avatar
Lemmy9.1
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 579

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Teljesen rákattantam, három naponta csinálok.
Csak én eszem, a család nem.
A gyerek azt mondta, nem eszik sárkánybőrt. :)
IMG_20240102_183738.jpg
Szerintem!

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12627
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Újévi malac.

.
IMG_9872.jpeg
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12627
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Jah és még egy dolog! Nem kell semmi más a tésztába, só sem! Azt a főzővízbe kell tenni.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12627
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

AAttila írta:
2023.12.31., vas. 17:53
Igen,tudom hogy már régóta Te készíted a tésztát. Én most szeretnék venni egy "gépet" és elkezdeni a gyakorlást. Nagyon sok tésztát eszünk. Bármilyen tanácsot (gép,recept,stb) szívesen fogadok :smile53:
Nem egy ördöngösség… 10 dkg liszthez megy egy egész tojás. Nálunk az egyszeri adag 30 dkg liszt, 3 tojás Amit a képen is láttál. Ezt jól összegyúrod és itt a hangsúly az összegyúráson van, nem kell nagyon nyújtogatni, hajtogatni, morzsolgatni, csak jól össze kell gyúrni. Kb 5 perc. Ezután a tésztagombócot be kell csomagolni folpackba és a hűtőbe tenni fél órára. Amikor kiveszed késsel felvágod kisebb adagokba amit. A nyújtógép elvisz és kinyújtod. Én most késsel vágtam fel, de vannak különböző vágófejek, torlellíni készítő, stb. Is hozzá.
Van olyan gép is, ami tud mindenféle formát, makaróni, spagetti, rigatoni, fusili stb. Is , de olyat még én sem vettem. Azt idénre tervezem.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5157
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3133

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Vinkler írta:
2023.12.31., vas. 17:46
AAttila írta:
2023.12.31., vas. 17:08
bravo.gif
Azért ez egy kicsit nagy ugrás a zsírosdeszkához képest,legfőképpen így,hogy a tésztát is Te készíted ;)
Jó ideje magamnak készítem a tésztát, más szintre emeli a tésztaételeket és nem ördöngösség. De, ha boltiból csinálod, akkor pofon egyszerű. Felkarikázod a kolbit, kisütöd, beleöntöd a mascarponét, összeforralod és belekevered a tésztát. Ennyi! ;peace;
Igen,tudom hogy már régóta Te készíted a tésztát. Én most szeretnék venni egy "gépet" és elkezdeni a gyakorlást. Nagyon sok tésztát eszünk. Bármilyen tanácsot (gép,recept,stb) szívesen fogadok :smile53:

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12627
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

AAttila írta:
2023.12.31., vas. 17:08
bravo.gif
Azért ez egy kicsit nagy ugrás a zsírosdeszkához képest,legfőképpen így,hogy a tésztát is Te készíted ;)
Jó ideje magamnak készítem a tésztát, más szintre emeli a tésztaételeket és nem ördöngösség. De, ha boltiból csinálod, akkor pofon egyszerű. Felkarikázod a kolbit, kisütöd, beleöntöd a mascarponét, összeforralod és belekevered a tésztát. Ennyi! ;peace;
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5157
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3133

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

bravo.gif
Azért ez egy kicsit nagy ugrás a zsírosdeszkához képest,legfőképpen így,hogy a tésztát is Te készíted ;)

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12627
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Ebédre összedobtam a család egyik kedvencét, egyben az egyik legegyszerűbb étel a zsírosdeszka után. Kolbászos-mascarponés szélesmetélt. :smile29:

.
IMG_9784.jpeg
IMG_9788.jpeg
IMG_9792.jpeg
IMG_9796.jpeg
IMG_9799.jpeg
IMG_9817.jpeg
IMG_9820.jpeg
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
bazzs
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 584
Csatlakozott: 2011.06.17., pén. 00:24
Értékelés: 305

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: bazzs »

A hifi beeszi magát mindenhova 😁
20231228_184936.jpg
Finesse !

Avatar
Rotox
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1903
Csatlakozott: 2017.04.21., pén. 19:59
Értékelés: 1023
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Rotox »

Karácsony utáni "levezetés"; csicseriborsós kolbászos spanyol halleves.
Csatolmányok
Cs.k. halleves.jpg

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12627
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Én akkor sütök, amikor jól esik! :smile52:

.
IMG_9552.jpeg
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5068
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2046

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

----

Békés, boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek! Egy kép a vacsoránkról: sült pulykacombok itt még érintetlenül...

Pc245291a.jpg

Hat Te
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2010.12.23., csüt. 22:20
Értékelés: 455
Tartózkodási hely: Pest megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Hat Te »

Van egy kedvenc étterem Pécs-Harkány-Villány háromszögben a Tenkes Csárda.

https://tenkescsarda.hu/

Ott minden alkalommal eszem az ő, kukoricás kenyerüket.
Langyosam, nagyon ropogósan hozzák ki a kemencében melegítve.
Innen jött az ötlet, hogy a ropogósság a dödölle esetében “sültség” nem lehet rossz kombináció.
A fő ok: a feleségem glutén érzékenysége.
Így, ezzel a kompromisszummal, mindenki boldog lett.

IMG_4655.png

Online
Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Hát igen, nehéz szakma ez ;-)

Tényleg sok neve lehet egy ételnek az ország különböző részein, de amivel a Marcsi kezdi a videót, már az is furcsa.
Mert a Gánica, az Öhöm és a Dödölle az három totál különböző étel, szerintem ;-)
A Gánica mifelénk: pirított liszt, forró zsírral és forró vízzel megdolgozva, olyan lesz, mint egy császármorzsa - csak sokkal finomabb ;-) Ausztriában élünk, itt is készítik, mifelénk otthon Stercgánica a teljes neve, itt Stercnek hívják.
Az Öhöm (Slambuc) meg elvileg egy pásztorétel, nyomokban sem hasonlít a Gánicára és a Dödöllére.
Kukoricalisztet (pl. kukoricaprószához) és kukoricadarát (pl. kukoricakásához, ami majdnem Polenta ;-) bőven használtak a nagyszüleim (a nagymamitól tanultam gyerekkoromban ezeket az ételeket) , de még véletlenül sem a Dödölléhez...

Na mindegy, manapság mindent újragondolnak, aztán ha egy kicsit hasonlít az eredeti ételhez a végeredmény, akkor már ugyanúgy hívják, összezavarva ezzel a szegény egyszerű parasztgyerekeket ;-)

Pl. cigánypecsenyét - olyat, amilyen szerintem a cigánypecsenye - már igen régen ettem étteremben. Szinte mindenhol van, de kb. sehol sem hasonlít a cigánypecsenyéhez... A múlt héten pl. Budapesten a Red Pepper étteremben volt szerencsém ennyi egy cigánypecsenye nevű ételt: az sem sok mindenben hasonlított a klasszikus cigánypecsenyéhez, de ennek ellenére piszok jó volt :-)

Hat Te
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 586
Csatlakozott: 2010.12.23., csüt. 22:20
Értékelés: 455
Tartózkodási hely: Pest megye

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Hat Te »

Vasti írta:
2023.12.10., vas. 09:22
Hat Te írta:
2023.12.09., szomb. 14:27
Dödölle kukoricalisztből..
Zalai származásúként már az is furcsa, hogy sütőben készül. Persze ettem már sütőben sütöttet, mert pl. ha vendégek jöttek és dödölle volt, anyu a sütőbe is szokott tolni belőle, mert serpenyőben annyinak hely sincs: teljesen más íz ugyanott, ugyanakkor, ugyanabból az alapanyagból - a serpenyőben pirongatott szerintem sokkal jobb!
(Ugyanez a helyzet a krumpliprószával: ugyanaz az anyag, sütőben készítve egy teljesen más ízű és állagú étel lesz belőle, és ott is szerintem a serpenyőben készült az igazi)

A kukoricaliszt meg még furcsább ;-)

De már egy ideje minden ételt "újragondolva" készítenek az emberek, hát miért ne?! :-)

https://mediaklikk.hu/video/borbas-marc ... 19-i-adas/

Online
Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Hat Te írta:
2023.12.09., szomb. 14:27
Dödölle kukoricalisztből..
Zalai származásúként már az is furcsa, hogy sütőben készül. Persze ettem már sütőben sütöttet, mert pl. ha vendégek jöttek és dödölle volt, anyu a sütőbe is szokott tolni belőle, mert serpenyőben annyinak hely sincs: teljesen más íz ugyanott, ugyanakkor, ugyanabból az alapanyagból - a serpenyőben pirongatott szerintem sokkal jobb!
(Ugyanez a helyzet a krumpliprószával: ugyanaz az anyag, sütőben készítve egy teljesen más ízű és állagú étel lesz belőle, és ott is szerintem a serpenyőben készült az igazi)

A kukoricaliszt meg még furcsább ;-)

De már egy ideje minden ételt "újragondolva" készítenek az emberek, hát miért ne?! :-)

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5157
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3133

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Hat Te írta:
2023.12.09., szomb. 14:27
Dödölle kukoricalisztből..



IMG_4638.jpeg

IMG_4634.jpeg

IMG_4635.jpeg

IMG_4636.jpeg
Még életemben nem ettem dödöllét,viszont kipróbálnám👍

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”