Megtisztelőek a szavaid, de nyilván vannak nálam pallérozottabb grillezők is.zoli73 írta: ↑2023.08.27., vas. 18:26Mint "feketeöves" grillezőtől kérdezem, általában mivel grillezel? Ezt itt, a képeken faszénnek látom, de brikettet is használsz, használtál már? Legutóbbi alkalommal(2 hete) brikettel grilleztünk, mert nem néztem, hogy mit veszek el a boltban, csak felkaptam a zsákot, amiről itthon derült ki, hogy brikett.
A tapasztalatom jó volt vele, sokáig, és egyenletesen adta a hőt, viszont én sok negatív véleményt(vélekedés?) hallottam róla, hogy hosszú távon nem egészséges, mert mesterséges anyagokat is tartalmaz, ami, ártalmasak lehetnek. Neked mi a véleményed, tapasztalatot ezzel kapcsolatban? Mit tudsz róla?
Gyanítom, mindegyőnknél több faszenet elfüstöltél már...
Köszönöm!
A brikett egy melléktermék. A faszén gyártás során megmaradt törmeléket, port nagy nyomáson összepréselik, van olyan, ahol adnak hozzá állagjavító kötőszert, de ezt nem tudjuk, hogy melyikben van, melyikben nincs.
Én alapvetően nem szeretem, nem azért, mert lehet benne vegyszer, hanem, mert folyamatosan füstöl, viszonylag rövid ideig izzik és a hő leadása sem konstans. Végső esetben persze volt, hogy én is ráfanyalodtam, de ha tehetem csak faszén, abból is a keményfa. A vegyes gyümölcsfa is jobb, mint a brikett, de a keményfa más. Mostanában megjelentek a piacon a különlegesebb Kubai marabu és a Paraguayi quebracho blanco faszenek is. Első körben azt hittem, h parasztvakítás, de próba után rájöttem, hogy más kategória. Jól gyullad, nagyon-nagyon hosszan tartja a hőt és nem füstöl. Szóval mostanában ezeket is veszem.
Az áruházi faszenet nem erőltetem, mert nem jó a minősége. Általában apró, nehezen gyullad és hamar elmegy a hőtartása. Néha persze ki lehet fogni jót a Metróban és az Obiban is, de ritka. Én a Black Rock faszéntől szoktam rendelni 10-15 db 10 kilós faszenet, és azzal egy darabig elvagyok.