Figyelem! Az ártrollkodást, ill. az eladási ár kritizálását a hirdetési topikokban ezentúl első alkalommal 1 hét pihenővel, másodjára végleges kitiltással szankcionáljuk. További részletek itt:viewtopic.php?p=2759456#p2759456
Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
- kasumi
- V.I.P.
- Hozzászólások: 930
- Csatlakozott: 2012.11.09., pén. 19:01
- Értékelés: 355
- Tartózkodási hely: Esztergom
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Barceló Imperial Premium Blend 40 aniversario
Nem biztos, hogy a legjobb válsztás, de egy 40. szülinapi ajándéknak jó ötletnek tűnt és az íze - a visszajelzések és az elfogyasztott mennyiség is - igazolta, hogy nem nyúltam nagyon mellé.
Megjött a kedvem, hogy más különlegességeket is kipróbáljak. :-)
Nem biztos, hogy a legjobb válsztás, de egy 40. szülinapi ajándéknak jó ötletnek tűnt és az íze - a visszajelzések és az elfogyasztott mennyiség is - igazolta, hogy nem nyúltam nagyon mellé.
Megjött a kedvem, hogy más különlegességeket is kipróbáljak. :-)
Újratervezés
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Köszi, hogy kipróbáltad helyettem is, akkor én már nem kockáztatok, jó lesz ezután is a Talisker.

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Schiit Mani, streamer: Auralic Aries Mini+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Én is kipróbáltam az egyik magyar single malt whiskyt,nem sok köze van a jókhoz!pali923 írta: ↑2022.08.29., hétf. 23:27A fene tudja. Biztosan előítéletes vagyok, és/vagy nem vagyok eléggé magyar, de láttam már magyar whiskyt, ami drágább, mint egy jófajta skót single malt. Én inkább maradok annál, amit évszázadok óta párolgatnak ott a kies skót Felföldön, mint egy éppen most kitalált istenbizonynagyonfinom magyar verziónál.Alex_Aston írta: ↑2022.08.21., vas. 12:19Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.![]()
Az csak mellékvágány, hogy néhány éve az indexre sem kattintok véletlenül sem.![]()
Online
- Alex_Aston
- Hazajáró lélek
- Hozzászólások: 3718
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 1557
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Bírom ezt a csókát, sosem köntörfalaz. Jó ez a riport, elgondolkodtató. Bár nyilván pont az érintett réteg nem fog ezen elgondolkodni.
https://index.hu/belfold/2022/11/30/zac ... tosagi-ar/
17 liter/év azaz havi másfél liter tömény szesz, azaz mondjuk havi 3 liter pálinka/fő. Ez elképesztő, mert napi 1 decinek felel meg. Minden napra....
https://index.hu/belfold/2022/11/30/zac ... tosagi-ar/
17 liter/év azaz havi másfél liter tömény szesz, azaz mondjuk havi 3 liter pálinka/fő. Ez elképesztő, mert napi 1 decinek felel meg. Minden napra....
Csak a Marantz! :-D
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Hozzászólások: 11186
- Csatlakozott: 2008.12.12., pén. 11:49
- Értékelés: 5174
- Tartózkodási hely: SO15 0SB
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Erre csak ennyit válaszolnék: igyál fiam, ne olvassál - az legalább meglátszik...

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Online
- Alex_Aston
- Hazajáró lélek
- Hozzászólások: 3718
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 1557
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Na, ez remélem nem szegi a fórumon szabályait...

Csak a Marantz! :-D
Online
Kóstoltam egymás után a Márton és Lányai körte pálinkáját, amit a legjobbnak gondolok idehaza (meg a szakmai zsűri is), és közvetlen utána az említett régió osztrák körtéjét. És ha picivel is, de biza a sógorék körte palinkája volt a finomabb. És ugyanezt gondolja egyébként Márton úr is, ő kínált meg mindkettővel. Elmondta, bármit csinál, nem tudja megverni azt a két osztrák páleszt (mert kettő ilyen főzde van ott), mert jobb az alapanyag. Pedig kóstoltam a körte alapanyagot is, amiből a pálinka készül. Életem legjobb köréje volt. Milyen fantasztikus lehet akkor az a bizonyos Alpok hegyaljai?
- Alex_Aston
- Hazajáró lélek
- Hozzászólások: 3718
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 1557
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Osztrák-Olasz határon a mikroklíma miatt kb. a világ legjobb körtéi teremnek. Emiatt a legjobb pálinka is abból készül.
Kóstoltam egymás után a Márton és Lányai körte pálinkáját, amit a legjobbnak gondolok idehaza (meg a szakmai zsűri is), és közvetlen utána az említett régió osztrák körtéjét. És ha picivel is, de biza a sógorék körte palinkája volt a finomabb. És ugyanezt gondolja egyébként Márton úr is, ő kínált meg mindkettővel. Elmondta, bármit csinál, nem tudja megverni azt a két osztrák páleszt (mert kettő ilyen főzde van ott), mert jobb az alapanyag. Pedig kóstoltam a körte alapanyagot is, amiből a pálinka készül. Életem legjobb köréje volt. Milyen fantasztikus lehet akkor az a bizonyos Alpok hegyaljai?

Csak a Marantz! :-D
- Vinkler
- Kiemelt Moderátor
- Hozzászólások: 11777
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 6267
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Ittam már nagyon finom osztrák körtét és meg jobb svájci málnát.tamagaba írta: ↑2022.08.30., kedd 13:37Én meg előitéletes vagyok sokmindenbenAlex_Aston írta: ↑2022.08.30., kedd 08:06Én sosem vagyok előítéletes.
Meg kell kóstolni, aztán úgy is rögtön kiderul, hogy csak marketing maszlag, vagy valódi érték van e az adott termék mögött.
Szimpatikus volt az, amit írtak róla, meg a látszólagos hozzáállás, ezért bátorkodtam írni, hogy jó lehet.
Persze lehet kóstoló után megváltozna a véleményem...![]()
![]()
Van a jóféle magyar pálesz meg a többi
Egyébként nem zavar a korlátoltság, ha bent jól érzem magam![]()

Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- tamagaba
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 700
- Csatlakozott: 2021.11.07., vas. 18:03
- Értékelés: 298
- Tartózkodási hely: Budapest
- Kapcsolat:
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Én meg előitéletes vagyok sokmindenbenAlex_Aston írta: ↑2022.08.30., kedd 08:06Én sosem vagyok előítéletes.
Meg kell kóstolni, aztán úgy is rögtön kiderul, hogy csak marketing maszlag, vagy valódi érték van e az adott termék mögött.
Szimpatikus volt az, amit írtak róla, meg a látszólagos hozzáállás, ezért bátorkodtam írni, hogy jó lehet.
Persze lehet kóstoló után megváltozna a véleményem...![]()

Van a jóféle magyar pálesz meg a többi
Egyébként nem zavar a korlátoltság, ha bent jól érzem magam

... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...
Online
Meg kell kóstolni, aztán úgy is rögtön kiderul, hogy csak marketing maszlag, vagy valódi érték van e az adott termék mögött.
Szimpatikus volt az, amit írtak róla, meg a látszólagos hozzáállás, ezért bátorkodtam írni, hogy jó lehet.
Persze lehet kóstoló után megváltozna a véleményem...
- Alex_Aston
- Hazajáró lélek
- Hozzászólások: 3718
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 1557
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Én sosem vagyok előítéletes.pali923 írta: ↑2022.08.29., hétf. 23:27A fene tudja. Biztosan előítéletes vagyok, és/vagy nem vagyok eléggé magyar, de láttam már magyar whiskyt, ami drágább, mint egy jófajta skót single malt. Én inkább maradok annál, amit évszázadok óta párolgatnak ott a kies skót Felföldön, mint egy éppen most kitalált istenbizonynagyonfinom magyar verziónál.Alex_Aston írta: ↑2022.08.21., vas. 12:19Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.![]()
Az csak mellékvágány, hogy néhány éve az indexre sem kattintok véletlenül sem.![]()
Meg kell kóstolni, aztán úgy is rögtön kiderul, hogy csak marketing maszlag, vagy valódi érték van e az adott termék mögött.
Szimpatikus volt az, amit írtak róla, meg a látszólagos hozzáállás, ezért bátorkodtam írni, hogy jó lehet.
Persze lehet kóstoló után megváltozna a véleményem...

Csak a Marantz! :-D
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
A fene tudja. Biztosan előítéletes vagyok, és/vagy nem vagyok eléggé magyar, de láttam már magyar whiskyt, ami drágább, mint egy jófajta skót single malt. Én inkább maradok annál, amit évszázadok óta párolgatnak ott a kies skót Felföldön, mint egy éppen most kitalált istenbizonynagyonfinom magyar verziónál.Alex_Aston írta: ↑2022.08.21., vas. 12:19Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.

Az csak mellékvágány, hogy néhány éve az indexre sem kattintok véletlenül sem.

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Schiit Mani, streamer: Auralic Aries Mini+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Egy szenvedélyi témakörbe való belemélyedéskor mindig felírható egy tőmondatos kivonat is egyben - igaztalanul, mert igényes ember nem egyszerűsíti le azt, amit bűn leegyszerűsíteni - mégis, jelen esetben az, hogy a whiskey és a whisky közti különbség az 'e', amiben benne van, az a silányabb, amiben nincs, az a jobb. Ennyit kiindulópontnak.Alex_Aston írta: ↑2022.08.21., vas. 12:19Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.
https://index.hu/belfold/2022/08/20/tok ... d-whiskey/

Tojáslikőrt szopogatok, én, aki a száraz borok felé húzok és másokat is arra biztatok, nem külső elvárásból, hanem belső indíttatásból, s akit a csak jégbort kedvelők, azt is csak az édessége miatt kedvelők a világból ki tudnak kergetni. Erre ez. Először erősen értelmezni kellett a világát, mostanra megjött az értés. Nem kell mindig topon létezni.
Online
- Alex_Aston
- Hazajáró lélek
- Hozzászólások: 3718
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 1557
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Sok ilyen kéne még kishazánkba, nem pedig a likőr gyárak termékei...
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.
https://index.hu/belfold/2022/08/20/tok ... d-whiskey/
Látatlanban az azt mondom, hogy kiváló lehet. Utána fogok járni majd.
https://index.hu/belfold/2022/08/20/tok ... d-whiskey/
Csak a Marantz! :-D
Online
Bármelyik Ír oktávval szebben zenél, hát még hogy ír
!
- -CB-
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1494
- Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
- Értékelés: 770
- Tartózkodási hely: Budapest
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Én épp a 13 éves Chivas extrát öntöttem fel szódával, elmegy!Alex_Aston írta: ↑2022.08.18., csüt. 21:23Pannonhalmi az szerintem kifejezetten jó. Ajánlom.
Rézangyalt pedig csak az ellenségeimnek kívánom. Bár inkább azt sem, mert kimerítené a háborús bűn fogalmát, annyira alja pia...
Bármelyik Ír oktávval szebben zenél, hát még hogy ír
Online
Rézangyalt pedig csak az ellenségeimnek kívánom. Bár inkább azt sem, mert kimerítené a háborús bűn fogalmát, annyira alja pia...
- Alex_Aston
- Hazajáró lélek
- Hozzászólások: 3718
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 1557
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Pannonhalmi az szerintem kifejezetten jó. Ajánlom.
Rézangyalt pedig csak az ellenségeimnek kívánom. Bár inkább azt sem, mert kimerítené a háborús bűn fogalmát, annyira alja pia...
Csak a Marantz! :-D
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Falun nőtem fel és házi pálinka mindig volt itthon, de a jó fajtából (válogatott jó gyümölcs, megfelelően előkészítve és cefrézve, normálisan lefőzve, tölgyfa vagy eperfa hordóban érlelve minimum 1 évig). Ennek ellenére sok sz*rt volt "szerencsém" megkóstolni.Alex_Aston írta: ↑2022.08.18., csüt. 19:27Gondolom ezt az utat is sokan bejárták, mire eljutottak oda, hogy mi jó és mi nem.
Közép suliban 16 évesen kerültem közelebbi kapcsolatba az alkohollal. Ittunk mindent, ami ütött. Boros kóla, Hubertus, gyümölcsös vodka, meg ouzo, és társaik. Később jött a whisky kóla, mert az olcsó (piros JW, és hasonlók) whiskyt nem tudtuk simán meginni. Aztán valahogy kikötöttunk a Zwack Vilmos körte pálinkánál, ami ugye nem az volt, de akkor még lehetett annak hívni. Ezt almalével tudtuk meginni, mert ugye ez sem volt az égetett szeszek csúcsa, sőt.
És pontosan emlékszem, mikor ittam először igazi pálinkát.
2004 január, egy jó barátom születésnapja, akivel együtt haladtunk az alkoholos italok szintjein. Bár inkább csak oldalaztunk...
Na szóval, vettem neki ajándékba egy jó kinézetű üveget, amiben 3,5dl ágyas szilva volt. A dugó szépen lekötve egy szép kendővel, meg minden. Drága is volt, jól is nézett ki, gondoltam megfelelő lesz az alkalomra. Szokás szerint kitöltöttük az almalét mindketten, majd megittuk a szilvát. És akkor ott, abban a pillanatban egymásra néztünk, és szinte egyszerre mondtuk, hogy "te, b...meg, ehhez nem kell kísérő. Miből van ez?!"
És ekkor jöttünk rá, hogy van más út. A többi meg már történelem.![]()
A lényeg, hogy azóta nem iszunk mást, csak rendes italokat. Meglátogattunk pár főzdét is, beszélgettünk a tulajokkal, van akivel többször is találkoztunk, sőt, pálinka fesztiválon több ingyen körre is meghívott minket, amikor megismert.![]()
Amit általában el lehet mondani, hogy kerülni érdemes minden, nagyobb megyeszékhelyről elnevezett likőrgyár termékeit, még akkor is, ha valódi pálinkák, mert csak rossz tapasztalatom volt velük, ahogy a Zwack tiszta pálinkával is.
Ami nekem bejött:
- Márton és Lányai. Számomra a No1. Nem lehet vele mellé fogni. Pár éve kiadta a Magamnak főztem termékeket, azok is kiválóak, bár a Márton és Lányai elnevezésű a tökéletes.
- Agárdi. Csak kiváló terméket ittam tőlük
- Brill. A legjobb torkoly pálinkákat tőlük ittam, és különleges gyümölcs, meg zöldség párlatokat is készítenek.
- Zsindelyes. A prémium termékei mind tökéletesek. Az egyszerűbbek inkább a "kínálós" kategória![]()
- Szicsek. Szintén a prémium termékei amiben nem lehet kivetni valót találni. Az egyszerűbb kategória inkább az olcsó kocsma kategória. Jobb, mint a szeszesital, de a jó nem ilyen.
- Panyolai. Itt általában jó termékekkel lehet találkozni de sajnos mellé is lehet nyúlni, pl. a bodzával.
- Villányi Pálinkák. Nagyon ajánlott, és minőségéhez képes talán ez a legolcsóbb. A Mester párlat nevű borseprő meglepően gyümölcsös, és szinte fillérekért kapható, eddig barki kóstolta, meglepodott, milyen jó.
- Gyulai pálinkák. Ezek is jók. Ha nem is a top, de bőven jó.
- Bolyhos. Csak 50-es ágyast készítenek, de azok átlag felettiek szerintem.
- Csalló. Legjobb piros ribizli pálinkát tőle ittam. De bármit kóstoltam a kínálatából, mind átlag feletti volt.
Na, most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de van még nyilván jó pár.
Amit még érdemes kerülni, az a Márkházi pálinka. Azt kíöntöttük, annyira borzasztó volt. Pedig ritka az ilyen, hogyha már megvettük, akkor nem isszuk meg.
Az unikum, hubertus, Johnny Walker Red Label, stb. soha nem tartozott a kedvenceim közé, inkább a kerülöm nagyívből kategória.
A Csalló pálinka környékbeli (Balatonalmádi). Talán egyszer majd megkóstolom.
Matheus 60%-os szilva pálinkát ittam, de nem győzött meg.
Pannonhalmi pálinkákat kóstoltál már? Rézangyal pálinkák?
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
Online
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Jó kis listát raktál össze. Brill és Márton nálam is dobogós, Agárdiból nekem csak a prémium, abból se mind, ami megérintett az Szivar Aszú törkölye. Szicsek Ó szilvája az egyik kedvencem, ebben a stílusban a cseh Zufanek érlelt szilvája és a Jelinek 10éves kóser szilva ami hasonlóan betalált nálam. Csalló birse, ami az ország pálinkája lett anno az zseniális volt, két évvel később vettem egy palackkal valakinek ajándékba, többen szilva utópárlatot véltünk felfedezni benne a semmi birs aromája mögött, nagy csalódás volt, azóta nem erőltetem.Alex_Aston írta: ↑2022.08.18., csüt. 19:27Gondolom ezt az utat is sokan bejárták, mire eljutottak oda, hogy mi jó és mi nem.
....
Online
- Alex_Aston
- Hazajáró lélek
- Hozzászólások: 3718
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 1557
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Gondolom ezt az utat is sokan bejárták, mire eljutottak oda, hogy mi jó és mi nem.
Közép suliban 16 évesen kerültem közelebbi kapcsolatba az alkohollal. Ittunk mindent, ami ütött. Boros kóla, Hubertus, gyümölcsös vodka, meg ouzo, és társaik. Később jött a whisky kóla, mert az olcsó (piros JW, és hasonlók) whiskyt nem tudtuk simán meginni. Aztán valahogy kikötöttunk a Zwack Vilmos körte pálinkánál, ami ugye nem az volt, de akkor még lehetett annak hívni. Ezt almalével tudtuk meginni, mert ugye ez sem volt az égetett szeszek csúcsa, sőt.
És pontosan emlékszem, mikor ittam először igazi pálinkát.
2004 január, egy jó barátom születésnapja, akivel együtt haladtunk az alkoholos italok szintjein. Bár inkább csak oldalaztunk...
Na szóval, vettem neki ajándékba egy jó kinézetű üveget, amiben 3,5dl ágyas szilva volt. A dugó szépen lekötve egy szép kendővel, meg minden. Drága is volt, jól is nézett ki, gondoltam megfelelő lesz az alkalomra. Szokás szerint kitöltöttük az almalét mindketten, majd megittuk a szilvát. És akkor ott, abban a pillanatban egymásra néztünk, és szinte egyszerre mondtuk, hogy "te, b...meg, ehhez nem kell kísérő. Miből van ez?!"
És ekkor jöttünk rá, hogy van más út. A többi meg már történelem.
A lényeg, hogy azóta nem iszunk mást, csak rendes italokat. Meglátogattunk pár főzdét is, beszélgettünk a tulajokkal, van akivel többször is találkoztunk, sőt, pálinka fesztiválon több ingyen körre is meghívott minket, amikor megismert.
Amit általában el lehet mondani, hogy kerülni érdemes minden, nagyobb megyeszékhelyről elnevezett likőrgyár termékeit, még akkor is, ha valódi pálinkák, mert csak rossz tapasztalatom volt velük, ahogy a Zwack tiszta pálinkával is.
Ami nekem bejött:
- Márton és Lányai. Számomra a No1. Nem lehet vele mellé fogni. Pár éve kiadta a Magamnak főztem termékeket, azok is kiválóak, bár a Márton és Lányai elnevezésű a tökéletes.
- Agárdi. Csak kiváló terméket ittam tőlük
- Brill. A legjobb torkoly pálinkákat tőlük ittam, és különleges gyümölcs, meg zöldség párlatokat is készítenek.
- Zsindelyes. A prémium termékei mind tökéletesek. Az egyszerűbbek inkább a "kínálós" kategória
- Szicsek. Szintén a prémium termékei amiben nem lehet kivetni valót találni. Az egyszerűbb kategória inkább az olcsó kocsma kategória. Jobb, mint a szeszesital, de a jó nem ilyen.
- Panyolai. Itt általában jó termékekkel lehet találkozni de sajnos mellé is lehet nyúlni, pl. a bodzával.
- Villányi Pálinkák. Nagyon ajánlott, és minőségéhez képes talán ez a legolcsóbb. A Mester párlat nevű borseprő meglepően gyümölcsös, és szinte fillérekért kapható, eddig barki kóstolta, meglepodott, milyen jó.
- Gyulai pálinkák. Ezek is jók. Ha nem is a top, de bőven jó.
- Bolyhos. Csak 50-es ágyast készítenek, de azok átlag felettiek szerintem.
- Csalló. Legjobb piros ribizli pálinkát tőle ittam. De bármit kóstoltam a kínálatából, mind átlag feletti volt.
Na, most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de van még nyilván jó pár.
Amit még érdemes kerülni, az a Márkházi pálinka. Azt kíöntöttük, annyira borzasztó volt. Pedig ritka az ilyen, hogyha már megvettük, akkor nem isszuk meg.
Közép suliban 16 évesen kerültem közelebbi kapcsolatba az alkohollal. Ittunk mindent, ami ütött. Boros kóla, Hubertus, gyümölcsös vodka, meg ouzo, és társaik. Később jött a whisky kóla, mert az olcsó (piros JW, és hasonlók) whiskyt nem tudtuk simán meginni. Aztán valahogy kikötöttunk a Zwack Vilmos körte pálinkánál, ami ugye nem az volt, de akkor még lehetett annak hívni. Ezt almalével tudtuk meginni, mert ugye ez sem volt az égetett szeszek csúcsa, sőt.
És pontosan emlékszem, mikor ittam először igazi pálinkát.
2004 január, egy jó barátom születésnapja, akivel együtt haladtunk az alkoholos italok szintjein. Bár inkább csak oldalaztunk...

Na szóval, vettem neki ajándékba egy jó kinézetű üveget, amiben 3,5dl ágyas szilva volt. A dugó szépen lekötve egy szép kendővel, meg minden. Drága is volt, jól is nézett ki, gondoltam megfelelő lesz az alkalomra. Szokás szerint kitöltöttük az almalét mindketten, majd megittuk a szilvát. És akkor ott, abban a pillanatban egymásra néztünk, és szinte egyszerre mondtuk, hogy "te, b...meg, ehhez nem kell kísérő. Miből van ez?!"
És ekkor jöttünk rá, hogy van más út. A többi meg már történelem.

A lényeg, hogy azóta nem iszunk mást, csak rendes italokat. Meglátogattunk pár főzdét is, beszélgettünk a tulajokkal, van akivel többször is találkoztunk, sőt, pálinka fesztiválon több ingyen körre is meghívott minket, amikor megismert.

Amit általában el lehet mondani, hogy kerülni érdemes minden, nagyobb megyeszékhelyről elnevezett likőrgyár termékeit, még akkor is, ha valódi pálinkák, mert csak rossz tapasztalatom volt velük, ahogy a Zwack tiszta pálinkával is.
Ami nekem bejött:
- Márton és Lányai. Számomra a No1. Nem lehet vele mellé fogni. Pár éve kiadta a Magamnak főztem termékeket, azok is kiválóak, bár a Márton és Lányai elnevezésű a tökéletes.
- Agárdi. Csak kiváló terméket ittam tőlük
- Brill. A legjobb torkoly pálinkákat tőlük ittam, és különleges gyümölcs, meg zöldség párlatokat is készítenek.
- Zsindelyes. A prémium termékei mind tökéletesek. Az egyszerűbbek inkább a "kínálós" kategória

- Szicsek. Szintén a prémium termékei amiben nem lehet kivetni valót találni. Az egyszerűbb kategória inkább az olcsó kocsma kategória. Jobb, mint a szeszesital, de a jó nem ilyen.
- Panyolai. Itt általában jó termékekkel lehet találkozni de sajnos mellé is lehet nyúlni, pl. a bodzával.
- Villányi Pálinkák. Nagyon ajánlott, és minőségéhez képes talán ez a legolcsóbb. A Mester párlat nevű borseprő meglepően gyümölcsös, és szinte fillérekért kapható, eddig barki kóstolta, meglepodott, milyen jó.
- Gyulai pálinkák. Ezek is jók. Ha nem is a top, de bőven jó.
- Bolyhos. Csak 50-es ágyast készítenek, de azok átlag felettiek szerintem.
- Csalló. Legjobb piros ribizli pálinkát tőle ittam. De bármit kóstoltam a kínálatából, mind átlag feletti volt.
Na, most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de van még nyilván jó pár.
Amit még érdemes kerülni, az a Márkházi pálinka. Azt kíöntöttük, annyira borzasztó volt. Pedig ritka az ilyen, hogyha már megvettük, akkor nem isszuk meg.
Csak a Marantz! :-D
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Nemcsak Te, de én is szkeptikus vagyok. Sokszor hallottam, hogy dícsérte sok illető a saját pálinkáját és valójában az a borzalmas kategória volt. Pont a már említett okok miatt.konok írta: ↑2022.08.18., csüt. 18:57Biztos voltak jó pálinkák is, de az arány.. A pálinkafőzdékben régen bevett gyakorlat volt, sok helyen ma is, a töménység utópárlattal történő beállítása, innen nem lehet nyerni, abból csak szar lesz. Háznál meg a hosszasan a fa alatt pakolt cefrés hordó, ami hónapokig erjedt és ecetesedett, támogatásul megkapta a maga 10% hozzáadott cukrát, ebből sem lett semmi. Szóval erősen szkeptikus vagyok e téren, lehet túl sokat kóstoltam. :)Palm írta: ↑2022.08.18., csüt. 17:58Mindig voltak silány és jó pálinkák is.konok írta: ↑2022.08.18., csüt. 17:38
Nem kicsit torzított, amikor csodálatos pálinka hagyományról van szó, az igazság pedig az, hogy a régmúlt vélt retteneteinél csak a szocializmus pálinka néven árult aromás szeszei voltak kiábrándítóbbak, meg a házi kerítés szaggatók úgy 99%-ban. A Monarchia alatt volt pár készítő, akikről biztosan lehet tudni, hogy minőséget produkáltak, de egyértelműen kijelenthető, hogy most van az ipar és a házi is a csúcson, még akkor is, ha küzd nem kevés problémával.
Bizonyos körökben nem régóta nagy divatját éli a pálinka fogyasztás.
Nem vagyok nagy pálinkás, de néha 1 jó pálinkát szívesen iszok (főleg pecsenye mellé).
Az aromás szeszek ma is nagy sikernek örvendenek bizonyos körökben, mint a tablettás borok is.
Voltam pár olyan szeszgyár közelében, ahol aromás szeszeket gyártottak és az a szag valami brutálisan csömör volt, ami ott terjengett. Édeskés szag, de nagyon gyomorforgató. Soha nem feledem, amikor már több km-ről érezni lehetett azt a szagot. Megkérdeztem, hogy mi ez az irtózatos bűz? Hát a szeszgyárból jövő szag.
Szeszgyárban gabonából előállíott szesz árával semmi nem veszi fel a versenyt, amíg olcsó italnak van piaca, addig ez készülni is fog.
Hát az arány lehet, hogy javult, de a kínálat is nőt.
Az elő és utópárlat minden normális esetben "kuka", vagyis nem használják fel.
Minden cukrozott pia "üt", de kegyetlenül és olyan macskajajt okoz, hogy az valami kegyetlen.
A szeszgyárak olcsó italai a kommersz kategória. Ezek nem erjesztés, hanem valami "kutyulás" módján létrehozott borzalmak. A legjobb példa a kommerszekre a tablettás bor, ami soha nem látott szőlőt. Bizonyos pezsgők is ezért olyan olcsók (és sz*rok). A főleg kis boltokban kapható feles, ami felénk "kőműves aktimel" néven ismert "occsó" tömény borzadály is ékes példája a kommersz szutykok "armadájának".
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
Online
Szeszgyárban gabonából előállíott szesz árával semmi nem veszi fel a versenyt, amíg olcsó italnak van piaca, addig ez készülni is fog.
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Biztos voltak jó pálinkák is, de az arány.. A pálinkafőzdékben régen bevett gyakorlat volt, sok helyen ma is, a töménység utópárlattal történő beállítása, innen nem lehet nyerni, abból csak szar lesz. Háznál meg a hosszasan a fa alatt pakolt cefrés hordó, ami hónapokig erjedt és ecetesedett, támogatásul megkapta a maga 10% hozzáadott cukrát, ebből sem lett semmi. Szóval erősen szkeptikus vagyok e téren, lehet túl sokat kóstoltam. :)Palm írta: ↑2022.08.18., csüt. 17:58Mindig voltak silány és jó pálinkák is.konok írta: ↑2022.08.18., csüt. 17:38Nem kicsit torzított, amikor csodálatos pálinka hagyományról van szó, az igazság pedig az, hogy a régmúlt vélt retteneteinél csak a szocializmus pálinka néven árult aromás szeszei voltak kiábrándítóbbak, meg a házi kerítés szaggatók úgy 99%-ban. A Monarchia alatt volt pár készítő, akikről biztosan lehet tudni, hogy minőséget produkáltak, de egyértelműen kijelenthető, hogy most van az ipar és a házi is a csúcson, még akkor is, ha küzd nem kevés problémával.
Bizonyos körökben nem régóta nagy divatját éli a pálinka fogyasztás.
Nem vagyok nagy pálinkás, de néha 1 jó pálinkát szívesen iszok (főleg pecsenye mellé).
Az aromás szeszek ma is nagy sikernek örvendenek bizonyos körökben, mint a tablettás borok is.
Voltam pár olyan szeszgyár közelében, ahol aromás szeszeket gyártottak és az a szag valami brutálisan csömör volt, ami ott terjengett. Édeskés szag, de nagyon gyomorforgató. Soha nem feledem, amikor már több km-ről érezni lehetett azt a szagot. Megkérdeztem, hogy mi ez az irtózatos bűz? Hát a szeszgyárból jövő szag.
Szeszgyárban gabonából előállíott szesz árával semmi nem veszi fel a versenyt, amíg olcsó italnak van piaca, addig ez készülni is fog.
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Mindig voltak silány és jó pálinkák is.konok írta: ↑2022.08.18., csüt. 17:38Nem kicsit torzított, amikor csodálatos pálinka hagyományról van szó, az igazság pedig az, hogy a régmúlt vélt retteneteinél csak a szocializmus pálinka néven árult aromás szeszei voltak kiábrándítóbbak, meg a házi kerítés szaggatók úgy 99%-ban. A Monarchia alatt volt pár készítő, akikről biztosan lehet tudni, hogy minőséget produkáltak, de egyértelműen kijelenthető, hogy most van az ipar és a házi is a csúcson, még akkor is, ha küzd nem kevés problémával.
Bizonyos körökben nem régóta nagy divatját éli a pálinka fogyasztás.
Nem vagyok nagy pálinkás, de néha 1 jó pálinkát szívesen iszok (főleg pecsenye mellé).
Az aromás szeszek ma is nagy sikernek örvendenek bizonyos körökben, mint a tablettás borok is.
Voltam pár olyan szeszgyár közelében, ahol aromás szeszeket gyártottak és az a szag valami brutálisan csömör volt, ami ott terjengett. Édeskés szag, de nagyon gyomorforgató. Soha nem feledem, amikor már több km-ről érezni lehetett azt a szagot. Megkérdeztem, hogy mi ez az irtózatos bűz? Hát a szeszgyárból jövő szag.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
Online
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Nem kicsit torzított, amikor csodálatos pálinka hagyományról van szó, az igazság pedig az, hogy a régmúlt vélt retteneteinél csak a szocializmus pálinka néven árult aromás szeszei voltak kiábrándítóbbak, meg a házi kerítés szaggatók úgy 99%-ban. A Monarchia alatt volt pár készítő, akikről biztosan lehet tudni, hogy minőséget produkáltak, de egyértelműen kijelenthető, hogy most van az ipar és a házi is a csúcson, még akkor is, ha küzd nem kevés problémával.
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Igen, az ilyen pálinkák borzalmasan silányak és ami a legrosszabb, hogy sokaknak az van a fejében, hogy ami élelmiszernek már nem felel meg, abból pálinkát kell csinálni. Bár ne tennék! A jó pálinka kizárólag jó minőségű gyümölcsből készül.konok írta: ↑2022.08.18., csüt. 15:31Igen, illetve abból, amiből felesleg vagy élelmezésre már nem megfelelő minőség állt rendelkezésre, szilva, barack is volt, de abból többnyire lekvár és aszalvány készült, csak kármentés céljából pálinka.Palm írta: ↑2022.08.17., szer. 16:43Abból főztek régen sokan, ami volt. A Bakonyban pl. krumpliból is, mivel minden háznál termett és alkalmas volt pálinka készítésre a keményítő tartalma miatt. Krumpli pálinkát még nem ittam.konok írta: ↑2022.08.17., szer. 16:13Sziasztok!
Nem csak krumpliból készült pálinka régen, hanem gabonából is (többnyire ezekből, gyümölcsből csak kis mennyiség).
itt szépen követhető a történet:) http://abszint.com/2014/10/08/miota-palinka/
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus
Online
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
Igen, illetve abból, amiből felesleg vagy élelmezésre már nem megfelelő minőség állt rendelkezésre, szilva, barack is volt, de abból többnyire lekvár és aszalvány készült, csak kármentés céljából pálinka.Palm írta: ↑2022.08.17., szer. 16:43Abból főztek régen sokan, ami volt. A Bakonyban pl. krumpliból is, mivel minden háznál termett és alkalmas volt pálinka készítésre a keményítő tartalma miatt. Krumpli pálinkát még nem ittam.konok írta: ↑2022.08.17., szer. 16:13Sziasztok!
Nem csak krumpliból készült pálinka régen, hanem gabonából is (többnyire ezekből, gyümölcsből csak kis mennyiség).
itt szépen követhető a történet:) http://abszint.com/2014/10/08/miota-palinka/
Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)
A régi öregek mesélték, hogy a nagy "testvériség" idején bizonyos gyárakban megdézsmálták az oda ipari célokra szánt különféle alkoholokat az ott dolgozók egy része. Ebből volt is baj néha, hiszen nem értettek hozzá sokan és mindent megittak, amihez hozzáfértek.pali923 írta: ↑2022.08.17., szer. 17:43Hobo Viszockij-dalokat tartalmazó lemezéről idézek:
youtu.be/eB0-q4E0rR0
"Ha a vodkát nem fűrészporból főznénk,
Négy-öt üveg nem is lenne elég!"
Nyilván nem véletlen, hogy Mexikóban agávéból, Jamaikában cukornádból, nálunk gyümölcsökből, Skóciában meg árpából csinálnak alkoholos italokat. Szibériában meg az dívik, hogy egy fellógatott vascsőre öntenek hajszeszt, arcszeszt, meg ami van, az alkohol alul lecsöpög, a többi meg felesleges.![]()
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus