No meg római kömény. Nem beszélve több féle chiliről, meg az étcsokiról és fahéjról. Szerintem.Vasti írta: ↑2023.06.08., csüt. 18:06Jajjj, a mókusok nagyon durvák ;-)
Egyébként szerintem is tisztán marhahúsból, vagy felesben ízletesebb.
(Darált hús, na az egy külön téma: "természetesen" ki kell választani egy darab húst, és ledaráltatni, mert amit darált húsként árulnak előre csomagolva, az húst csak nyomokban tartalmaz - meg kell nézni a színét meg az állagát, fúúúj ;-)
Egy kis extra, valami ügyes (neves ;-) szakácstól láttam a Youtube-on: a darált húst (a csilis babhoz) elő kell pirítani szépen kérgesre - barnára - illatosra mindkét oldalán: egyszerűen bele kell lapítani az edénybe, amiben készül, pirítani, ha megpirult fordítani, a másik oldalát is, aztán szétnyomogatni, és tovább a cél felé ;-)
Én K... Chilis bab fűszerkeveréket teszek bele: próbáltam már anélkül, de mindenfajta fűszerrel, egyszerűen nem jött be.
Teszek bele őrölt paprikát is, vöröshagymát, lila hagymát, salottahagymát (nagyobb kockákra vágom, és ha megpirult a hús, szétnyomkodtam, mehet rá a hagyma)
A fokhagyma sem hiányozhat - nem tudom mennyire óóótentikus, de nekem ízlik benne :-)
Sőt, néha petrezselyemzöld is megy bele...
Ja, és a bab főzőlevéből is jó bele tenni (víz helyett)
Jaj de szeretem :-)
Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Sütés-főzés
- -CB-
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1761
- Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
- Értékelés: 937
- Tartózkodási hely: Budapest
Re: Sütés-főzés
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 862
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 308
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Jajjj, a mókusok nagyon durvák ;-)
Egyébként szerintem is tisztán marhahúsból, vagy felesben ízletesebb.
(Darált hús, na az egy külön téma: "természetesen" ki kell választani egy darab húst, és ledaráltatni, mert amit darált húsként árulnak előre csomagolva, az húst csak nyomokban tartalmaz - meg kell nézni a színét meg az állagát, fúúúj ;-)
Egy kis extra, valami ügyes (neves ;-) szakácstól láttam a Youtube-on: a darált húst (a csilis babhoz) elő kell pirítani szépen kérgesre - barnára - illatosra mindkét oldalán: egyszerűen bele kell lapítani az edénybe, amiben készül, pirítani, ha megpirult fordítani, a másik oldalát is, aztán szétnyomogatni, és tovább a cél felé ;-)
Én K... Chilis bab fűszerkeveréket teszek bele: próbáltam már anélkül, de mindenfajta fűszerrel, egyszerűen nem jött be.
Teszek bele őrölt paprikát is, vöröshagymát, lila hagymát, salottahagymát (nagyobb kockákra vágom, és ha megpirult a hús, szétnyomkodtam, mehet rá a hagyma)
A fokhagyma sem hiányozhat - nem tudom mennyire óóótentikus, de nekem ízlik benne :-)
Sőt, néha petrezselyemzöld is megy bele...
Ja, és a bab főzőlevéből is jó bele tenni (víz helyett)
Jaj de szeretem :-)
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12683
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7377
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Nálunk mostanában a pizza pörög.
.
.
.
.
.
.
- Csatolmányok
-
- IMG_5979.jpeg (2.96 MiB) Megtekintve 3260 alkalommal
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Tctronic
- Beköltözött
- Hozzászólások: 2523
- Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
- Értékelés: 2323
- Tartózkodási hely: Kistarcsa
Re: Sütés-főzés
Igen, igen kovászos kenyér szigorúan.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Re: Sütés-főzés
BL-80-ból kovászos kenyér, ropogós héjjal, hibátlan.
- Tctronic
- Beköltözött
- Hozzászólások: 2523
- Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
- Értékelés: 2323
- Tartózkodási hely: Kistarcsa
Re: Sütés-főzés
Elhiszem, de én így csinálom mindig. Eddig még nem volt rá panasz szerencsére. Egyszer majd kipróbálom.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12683
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7377
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Dobjatok a mókusok elé, de szerintem a chilis bab, vagy a chili con carne marhából a legjobb.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Tctronic
- Beköltözött
- Hozzászólások: 2523
- Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
- Értékelés: 2323
- Tartózkodási hely: Kistarcsa
Re: Sütés-főzés
A hétköznapok hőse : chili con carne. Nagyon gyors és finom, nálunk mindenki szereti. Apa féle könnyen jót recept: 1 kg körüli darált sertéshús, 3 doboz szigorúan nagy szemű fehér bab (Vékonyabb a héja mint a vörösé nem fő szét olyan könnyen, és szerintem finomabb is), 2 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1 doboz csemege kukorica, 3 fej hagyma, csípős paprika ízlés szerint, zsír, víz, 2 csomag XXL Chili con carne por a K betűs gyártótól. Kis vörösbor főzés közbe Friss fehér kenyér hozzá. Egyszerű mint a faék.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tctronic 2023.06.06., kedd 18:27-kor.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Re: Sütés-főzés
Az itteniek alapján felbuzdulva vettem a jófogáson ötezeré' egy Marcato-t.
Ki is próbáltuk, valóban isteni a tészta így.
Utoljára a nagyim csinált ilyet gyerekkoromban, meg talán muter néha de csak a vagdosás része maradt meg emlékként, nem az íze.
Köszi a tippet.
Ki is próbáltuk, valóban isteni a tészta így.
Utoljára a nagyim csinált ilyet gyerekkoromban, meg talán muter néha de csak a vagdosás része maradt meg emlékként, nem az íze.
Köszi a tippet.
Szerintem!
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 862
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 308
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
A bolti tészták eléggé vacak minőségűek, mindegyik :-( A drágák is, és a hűtőpultos "friss" és még drágábbak is.
Anyu pl. a pennén és a spagettin kívül nem vesz tésztát: gyúr gyorsan, úgy szokta meg.
Ezer meg egy, ahogy mifelénk mondják ;-)
Egy káposztás vagy krumplis tészta is teljesen más étel lesz egy friss házi tésztából - illetve abból lesz igazi étel, a bolti vacakból éppen csak ehető, ha nincs más.
Én is szoktam gyúrni, van tekerős masinám ;-) , lapítom, szeletelem, nem nagy meló, és nyami :-)
Re: Sütés-főzés
És egyébként ez tényleg így van. Egyszerűen nem lehet "normális " széles metéltet kapni. Nekem egy ismerősöm készíti,aki még az anyukájától tanulta. Az anyukája rengeteg tésztát adott el Mezőtúron, nagyon finomakat készített. Emellett sógorom a munkájából adódóan jár ki Olaszországba, ő szokott hozni tésztákat. Azokat is imádom
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12683
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7377
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Mostanában csak főztem, meg ettem, nem fotóztam.
Viszont elegem van, hogy nem kapok rendes széles metéltet, így készítettem a hétvégén. Semmi extra 500 dkg liszt, 6 tojás és némi só.
Viszont elegem van, hogy nem kapok rendes széles metéltet, így készítettem a hétvégén. Semmi extra 500 dkg liszt, 6 tojás és némi só.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Elmo
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1018
- Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
- Értékelés: 262
- Tartózkodási hely: Regöly
Re: Sütés-főzés
Indulok is gombáért...
Re: Sütés-főzés
Az a kedvencem: svéd gombasaláta
- Elmo
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1018
- Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
- Értékelés: 262
- Tartózkodási hely: Regöly
Re: Sütés-főzés
Mi az a piros szósz?
Re: Sütés-főzés
---
Ha Húsvét, akkor locsolás és finom falatok...
Ha Húsvét, akkor locsolás és finom falatok...
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1826
- Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
- Értékelés: 1660
- Tartózkodási hely: Pilisvörösvár
Re: Sütés-főzés
Tényleg nagy itt a csend. Na akkor én is...
A fotó sajnos nem lett nagy szám, az étel annál inkább
Idén bőven vettünk sonkát, úgyhogy nem bírtam magammal és kísérleteztem.
Az alany hagyományos füstölt parasztsonka, de a szokásokkal ellentétben nem főztem, hanem megpróbáltam milyen lesz konfitálva. Újjnyi vastag szeletek, hagyma, fokhagyma, vagy 60 deka zsír mire elfedte, 90 fokon 6,5 óra után untam meg várni.
Szuper finom lett
A fotó sajnos nem lett nagy szám, az étel annál inkább
Idén bőven vettünk sonkát, úgyhogy nem bírtam magammal és kísérleteztem.
Az alany hagyományos füstölt parasztsonka, de a szokásokkal ellentétben nem főztem, hanem megpróbáltam milyen lesz konfitálva. Újjnyi vastag szeletek, hagyma, fokhagyma, vagy 60 deka zsír mire elfedte, 90 fokon 6,5 óra után untam meg várni.
Szuper finom lett
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- Rotox
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1908
- Csatlakozott: 2017.04.21., pén. 19:59
- Értékelés: 1031
- Tartózkodási hely: Pécs
Re: Sütés-főzés
Nagy itt a csend. Csak hogy ne haljon be teljesen a topic (az előző napok ünnepi "apafőzéseit" elegánsan átugorva... ); egy kis húsvéti grill.
- Csatolmányok
-
- Mics.jpg (1.58 MiB) Megtekintve 4495 alkalommal
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12683
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7377
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Lányom a szülinapjára PHO levest rendelt. Megfőztem, jó lett!
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Re: Sütés-főzés
Egy kis töltött cukkini,hogy kicsit szolidabbaklegyünk
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12683
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7377
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Kisfiam, a névnapjára garnélás spagettit rendelt. Együtt készítettük el!
.
.
.
.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 862
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 308
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
A palacsinta vitához ;-)
A gasztronómia nem egyszerű, fekete - fehér.
Pl. egy rántottának is több verziója van, és én úgy készítem, ahogy éppen megenném!
Kicsit felverve, vagy botmixerrel megdolgozva. Kevés vagy sok zsiradékban (ami lehet olaj, vaj, vagy akár szalonna - kolbász kiolvasztott zsírja) , alacsonyabb vagy magasabb hőfokon. Mind más, de mindegyik tud finom lenni!
A palacsinta is ilyen :-)
Van nekem itthon teflonos palacsintasütőm, de egy De Buyer vas palacsintasütőm is, szép patinával. Van, amikor a könnyű, szinte száraz, teflonosban sült palacsintát kívánom, és van, amikor nem. A gyerekeim (19 éve lányok) vigyáznak az alakjukra, ők mindig teflonosban sütik ;-) De én szeretek jókat enni, + vidéki gyerek vagyok. Nekem a palacsinta a vas serpenyőben sült, bő zsiradékban - és aki hozzám hasonló gyökerekkel rendelkezik, de már felejtett ;-) , próbálja ki: nem olajban, hanem zsírban! Disznózsírban (direkt nem sertészsírt írtam ;-) Na nekem az az igazi palacsinta: az kicsit rusztikusabbra sül, nem száraz (de nem is kell úsznia a zsírban, meg lehet azt úgy is sütni, hogy nem csöpög - tocsog) , megszórni fahéjas cukorral forrón, és kész. Vagy ugyanígy kelt palacsinta... Alig több meló, és még jobb.
Szóval kár összeveszni ezen: a lecsó pontos receptjén is felesleges lenne vitatkozni, mert mindenki csinálja és egye úgy, ahogy szereti! :-)
A gasztronómia nem egyszerű, fekete - fehér.
Pl. egy rántottának is több verziója van, és én úgy készítem, ahogy éppen megenném!
Kicsit felverve, vagy botmixerrel megdolgozva. Kevés vagy sok zsiradékban (ami lehet olaj, vaj, vagy akár szalonna - kolbász kiolvasztott zsírja) , alacsonyabb vagy magasabb hőfokon. Mind más, de mindegyik tud finom lenni!
A palacsinta is ilyen :-)
Van nekem itthon teflonos palacsintasütőm, de egy De Buyer vas palacsintasütőm is, szép patinával. Van, amikor a könnyű, szinte száraz, teflonosban sült palacsintát kívánom, és van, amikor nem. A gyerekeim (19 éve lányok) vigyáznak az alakjukra, ők mindig teflonosban sütik ;-) De én szeretek jókat enni, + vidéki gyerek vagyok. Nekem a palacsinta a vas serpenyőben sült, bő zsiradékban - és aki hozzám hasonló gyökerekkel rendelkezik, de már felejtett ;-) , próbálja ki: nem olajban, hanem zsírban! Disznózsírban (direkt nem sertészsírt írtam ;-) Na nekem az az igazi palacsinta: az kicsit rusztikusabbra sül, nem száraz (de nem is kell úsznia a zsírban, meg lehet azt úgy is sütni, hogy nem csöpög - tocsog) , megszórni fahéjas cukorral forrón, és kész. Vagy ugyanígy kelt palacsinta... Alig több meló, és még jobb.
Szóval kár összeveszni ezen: a lecsó pontos receptjén is felesleges lenne vitatkozni, mert mindenki csinálja és egye úgy, ahogy szereti! :-)
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 862
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 308
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Még nem voltam Olaszországban (pedig mindig elhatározzuk, hogy Horvátországból hazafelé útba ejtjük, és eszünk egy "igazi" pizzát, csak addigra elfáradunk, és tűzünk haza inkább...)SoundMania írta: ↑2023.01.28., szomb. 09:26Pizzát, tésztát azt hiszik sokan, hogy egyszerű csinálni..... Olaszoknál azért jól csinálják.
De itt a kisvárosunkban van egy pizzéria, ami egy olasz fickóé, és a pizzaszakács is mindig olaszból importált ;-) Na azt szeretem. Azon kívül itt csak törökök árulnak pizzát a kebab és hamburger mellett (Ausztria) , meg pár helyi étteremben is van, de a török ehetetlen szerintem, a helyi meg még mindig nem az igazi.
Igazából a tésztája miatt imádom az olasztól hozott pizzát (nem szállít ki, mert szerinte azt nem nagyon lehet, annyira frissen kell enni - lehet rendelni elvitelre, sütőből ki, dobozba be (amin vannak lyukak, hogy a gőz ne maradjon bent) , tűz haza (annyira kicsi város, hogy 2-3 perc az út ;-) , nyami :-)
Az csak ráadás, hogy a feltétek is tisztességesek szerintem, jófajta olasz szalámik, a sonka sem olcsó toast sonka, hanem valami rendes főtt vagy nyers, szóval teljesen OK.
És annyiért adja, mint a törökök...
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4419
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2420
Re: Sütés-főzés
Másik (általában a hifiről) topik volt, de ott off lett volna a válasz, amit egyesek következtettek valami okból a dologról.
De itt egy korábbi, általában ilyen szokott lenni (túró gombóccal ritkán készül együtt, bár úgy az igazi )
viewtopic.php?p=2706313#p2706313
Csak a Marantz! :-D