Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Sütés-főzés

Online
Avatar
-CB-
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1759
Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
Értékelés: 937
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Vasti írta:
2023.06.08., csüt. 18:06
Vinkler írta:
2023.06.06., kedd 18:26
Dobjatok a mókusok elé, de szerintem a chilis bab, vagy a chili con carne marhából a legjobb.
Jajjj, a mókusok nagyon durvák ;-)

Egyébként szerintem is tisztán marhahúsból, vagy felesben ízletesebb.

(Darált hús, na az egy külön téma: "természetesen" ki kell választani egy darab húst, és ledaráltatni, mert amit darált húsként árulnak előre csomagolva, az húst csak nyomokban tartalmaz - meg kell nézni a színét meg az állagát, fúúúj ;-)

Egy kis extra, valami ügyes (neves ;-) szakácstól láttam a Youtube-on: a darált húst (a csilis babhoz) elő kell pirítani szépen kérgesre - barnára - illatosra mindkét oldalán: egyszerűen bele kell lapítani az edénybe, amiben készül, pirítani, ha megpirult fordítani, a másik oldalát is, aztán szétnyomogatni, és tovább a cél felé ;-)

Én K... Chilis bab fűszerkeveréket teszek bele: próbáltam már anélkül, de mindenfajta fűszerrel, egyszerűen nem jött be.

Teszek bele őrölt paprikát is, vöröshagymát, lila hagymát, salottahagymát (nagyobb kockákra vágom, és ha megpirult a hús, szétnyomkodtam, mehet rá a hagyma)
A fokhagyma sem hiányozhat - nem tudom mennyire óóótentikus, de nekem ízlik benne :-)
Sőt, néha petrezselyemzöld is megy bele...
Ja, és a bab főzőlevéből is jó bele tenni (víz helyett)

Jaj de szeretem :-)
No meg római kömény. Nem beszélve több féle chiliről, meg az étcsokiról és fahéjról. Szerintem.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 861
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 308
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Vinkler írta:
2023.06.06., kedd 18:26
Dobjatok a mókusok elé, de szerintem a chilis bab, vagy a chili con carne marhából a legjobb.
Jajjj, a mókusok nagyon durvák ;-)

Egyébként szerintem is tisztán marhahúsból, vagy felesben ízletesebb.

(Darált hús, na az egy külön téma: "természetesen" ki kell választani egy darab húst, és ledaráltatni, mert amit darált húsként árulnak előre csomagolva, az húst csak nyomokban tartalmaz - meg kell nézni a színét meg az állagát, fúúúj ;-)

Egy kis extra, valami ügyes (neves ;-) szakácstól láttam a Youtube-on: a darált húst (a csilis babhoz) elő kell pirítani szépen kérgesre - barnára - illatosra mindkét oldalán: egyszerűen bele kell lapítani az edénybe, amiben készül, pirítani, ha megpirult fordítani, a másik oldalát is, aztán szétnyomogatni, és tovább a cél felé ;-)

Én K... Chilis bab fűszerkeveréket teszek bele: próbáltam már anélkül, de mindenfajta fűszerrel, egyszerűen nem jött be.

Teszek bele őrölt paprikát is, vöröshagymát, lila hagymát, salottahagymát (nagyobb kockákra vágom, és ha megpirult a hús, szétnyomkodtam, mehet rá a hagyma)
A fokhagyma sem hiányozhat - nem tudom mennyire óóótentikus, de nekem ízlik benne :-)
Sőt, néha petrezselyemzöld is megy bele...
Ja, és a bab főzőlevéből is jó bele tenni (víz helyett)

Jaj de szeretem :-)

Avatar
venomer
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1715
Csatlakozott: 2008.08.02., szomb. 14:09
Értékelés: 412

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: venomer »

Vinkler írta:
2023.06.06., kedd 18:43
Nálunk mostanában a pizza pörög. ;peace;
Milyen fajta gázos eszköz készíti ott? Fával tüzelek, de a szívem szakad meg a sok elhasznált mennyiség miatt, gondolkodom az áttérésen.

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Nálunk mostanában a pizza pörög. ;peace;
.
.
.
IMG_5966.jpeg
IMG_5966.jpeg (2.74 MiB) Megtekintve 3227 alkalommal
IMG_5970.jpeg
IMG_5970.jpeg (2.78 MiB) Megtekintve 3227 alkalommal
IMG_5972.jpeg
IMG_5972.jpeg (3.22 MiB) Megtekintve 3227 alkalommal
IMG_5986.jpeg
IMG_5986.jpeg (2.68 MiB) Megtekintve 3227 alkalommal
Csatolmányok
IMG_5979.jpeg
IMG_5979.jpeg (2.96 MiB) Megtekintve 3227 alkalommal
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2522
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2321
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

venomer írta:
2023.06.06., kedd 18:38
BL-80-ból kovászos kenyér, ropogós héjjal, hibátlan.
Igen, igen kovászos kenyér szigorúan.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Avatar
venomer
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1715
Csatlakozott: 2008.08.02., szomb. 14:09
Értékelés: 412

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: venomer »

BL-80-ból kovászos kenyér, ropogós héjjal, hibátlan.

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2522
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2321
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Vinkler írta:
2023.06.06., kedd 18:26
Dobjatok a mókusok elé, de szerintem a chilis bab, vagy a chili con carne marhából a legjobb.
Elhiszem, de én így csinálom mindig. Eddig még nem volt rá panasz szerencsére. :D Egyszer majd kipróbálom.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Dobjatok a mókusok elé, de szerintem a chilis bab, vagy a chili con carne marhából a legjobb.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2522
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2321
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

A hétköznapok hőse : chili con carne. Nagyon gyors és finom, nálunk mindenki szereti. Apa féle könnyen jót recept: 1 kg körüli darált sertéshús, 3 doboz szigorúan nagy szemű fehér bab (Vékonyabb a héja mint a vörösé nem fő szét olyan könnyen, és szerintem finomabb is), 2 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1 doboz csemege kukorica, 3 fej hagyma, csípős paprika ízlés szerint, zsír, víz, 2 csomag XXL Chili con carne por a K betűs gyártótól. Kis vörösbor főzés közbe ;) Friss fehér kenyér hozzá. Egyszerű mint a faék.
20230606_180727.jpg
20230606_180727.jpg (1.73 MiB) Megtekintve 3189 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tctronic 2023.06.06., kedd 18:27-kor.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Avatar
Lemmy9.1
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 874
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 590

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Az itteniek alapján felbuzdulva vettem a jófogáson ötezeré' egy Marcato-t.
Ki is próbáltuk, valóban isteni a tészta így.

Utoljára a nagyim csinált ilyet gyerekkoromban, meg talán muter néha de csak a vagdosás része maradt meg emlékként, nem az íze.
Köszi a tippet.
Szerintem!

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 861
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 308
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Vinkler írta:
2023.04.12., szer. 20:26
Viszont elegem van, hogy nem kapok rendes széles metéltet
A bolti tészták eléggé vacak minőségűek, mindegyik :-( A drágák is, és a hűtőpultos "friss" és még drágábbak is.
Anyu pl. a pennén és a spagettin kívül nem vesz tésztát: gyúr gyorsan, úgy szokta meg.
Ezer meg egy, ahogy mifelénk mondják ;-)
Egy káposztás vagy krumplis tészta is teljesen más étel lesz egy friss házi tésztából - illetve abból lesz igazi étel, a bolti vacakból éppen csak ehető, ha nincs más.
Én is szoktam gyúrni, van tekerős masinám ;-) , lapítom, szeletelem, nem nagy meló, és nyami :-)

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5219
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3170

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

És egyébként ez tényleg így van. Egyszerűen nem lehet "normális " széles metéltet kapni. Nekem egy ismerősöm készíti,aki még az anyukájától tanulta. Az anyukája rengeteg tésztát adott el Mezőtúron, nagyon finomakat készített. Emellett sógorom a munkájából adódóan jár ki Olaszországba, ő szokott hozni tésztákat. Azokat is imádom 36_3_1.gif

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Mostanában csak főztem, meg ettem, nem fotóztam. :D
Viszont elegem van, hogy nem kapok rendes széles metéltet, így készítettem a hétvégén. Semmi extra 500 dkg liszt, 6 tojás és némi só.
IMG_4923.jpeg
IMG_4923.jpeg (1.83 MiB) Megtekintve 5038 alkalommal
IMG_4924.jpeg
IMG_4924.jpeg (3.51 MiB) Megtekintve 5038 alkalommal
IMG_4928.jpeg
IMG_4928.jpeg (4.13 MiB) Megtekintve 5038 alkalommal
IMG_4933.jpeg
IMG_4933.jpeg (2.44 MiB) Megtekintve 5038 alkalommal
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

cables írta:
2023.04.12., szer. 09:51
Elmo írta:
2023.04.12., szer. 09:31
cables írta:
2023.04.11., kedd 19:27
---
Ha Húsvét, akkor locsolás és finom falatok...

Falatok locsolóknak.jpg
Mi az a piros szósz?
Az a kedvencem: svéd gombasaláta
Indulok is gombáért... :D
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Online
Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5084
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2057

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

Elmo írta:
2023.04.12., szer. 09:31
cables írta:
2023.04.11., kedd 19:27
---
Ha Húsvét, akkor locsolás és finom falatok...

Falatok locsolóknak.jpg
Mi az a piros szósz?
Az a kedvencem: svéd gombasaláta

Online
Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

cables írta:
2023.04.11., kedd 19:27
---
Ha Húsvét, akkor locsolás és finom falatok...

Falatok locsolóknak.jpg
Mi az a piros szósz?
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Online
Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5084
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2057

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

---
Ha Húsvét, akkor locsolás és finom falatok...
Falatok locsolóknak.jpg
Falatok locsolóknak.jpg (595.12 KiB) Megtekintve 4449 alkalommal

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1658
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Tényleg nagy itt a csend. Na akkor én is...
A fotó sajnos nem lett nagy szám, az étel annál inkább ;)

Idén bőven vettünk sonkát, úgyhogy nem bírtam magammal és kísérleteztem.
Az alany hagyományos füstölt parasztsonka, de a szokásokkal ellentétben nem főztem, hanem megpróbáltam milyen lesz konfitálva. Újjnyi vastag szeletek, hagyma, fokhagyma, vagy 60 deka zsír mire elfedte, 90 fokon 6,5 óra után untam meg várni.
Szuper finom lett :smile32:
konfitált füstölt sonka.jpg
konfitált füstölt sonka.jpg (671.57 KiB) Megtekintve 4392 alkalommal
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
Rotox
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1906
Csatlakozott: 2017.04.21., pén. 19:59
Értékelés: 1029
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Rotox »

Nagy itt a csend. gondolkodik.gif Csak hogy ne haljon be teljesen a topic (az előző napok ünnepi "apafőzéseit" elegánsan átugorva... ;)); egy kis húsvéti grill. :smile49:
Csatolmányok
Mics.jpg
Mics.jpg (1.58 MiB) Megtekintve 4462 alkalommal

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Lányom a szülinapjára PHO levest rendelt. Megfőztem, jó lett!
:smile32:
80D00104-1FC5-4EE0-91E6-B9E72E94A2A6.jpeg
80D00104-1FC5-4EE0-91E6-B9E72E94A2A6.jpeg (2.73 MiB) Megtekintve 5018 alkalommal
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5219
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3170

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Egy kis töltött cukkini,hogy kicsit szolidabbaklegyünk :D
20230219_153554.jpg
20230219_153554.jpg (3.85 MiB) Megtekintve 5543 alkalommal

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12670
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7355
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Kisfiam, a névnapjára garnélás spagettit rendelt. Együtt készítettük el! :smile32:
.
.
16C22DEE-3E1D-4E49-A566-62E74EABE907.jpeg
16C22DEE-3E1D-4E49-A566-62E74EABE907.jpeg (2.48 MiB) Megtekintve 5848 alkalommal
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 861
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 308
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

A palacsinta vitához ;-)

A gasztronómia nem egyszerű, fekete - fehér.

Pl. egy rántottának is több verziója van, és én úgy készítem, ahogy éppen megenném!
Kicsit felverve, vagy botmixerrel megdolgozva. Kevés vagy sok zsiradékban (ami lehet olaj, vaj, vagy akár szalonna - kolbász kiolvasztott zsírja) , alacsonyabb vagy magasabb hőfokon. Mind más, de mindegyik tud finom lenni!

A palacsinta is ilyen :-)

Van nekem itthon teflonos palacsintasütőm, de egy De Buyer vas palacsintasütőm is, szép patinával. Van, amikor a könnyű, szinte száraz, teflonosban sült palacsintát kívánom, és van, amikor nem. A gyerekeim (19 éve lányok) vigyáznak az alakjukra, ők mindig teflonosban sütik ;-) De én szeretek jókat enni, + vidéki gyerek vagyok. Nekem a palacsinta a vas serpenyőben sült, bő zsiradékban - és aki hozzám hasonló gyökerekkel rendelkezik, de már felejtett ;-) , próbálja ki: nem olajban, hanem zsírban! Disznózsírban (direkt nem sertészsírt írtam ;-) Na nekem az az igazi palacsinta: az kicsit rusztikusabbra sül, nem száraz (de nem is kell úsznia a zsírban, meg lehet azt úgy is sütni, hogy nem csöpög - tocsog) , megszórni fahéjas cukorral forrón, és kész. Vagy ugyanígy kelt palacsinta... Alig több meló, és még jobb.

Szóval kár összeveszni ezen: a lecsó pontos receptjén is felesleges lenne vitatkozni, mert mindenki csinálja és egye úgy, ahogy szereti! :-)

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 861
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 308
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

SoundMania írta:
2023.01.28., szomb. 09:26
Pizzát, tésztát azt hiszik sokan, hogy egyszerű csinálni..... Olaszoknál azért jól csinálják.
Még nem voltam Olaszországban (pedig mindig elhatározzuk, hogy Horvátországból hazafelé útba ejtjük, és eszünk egy "igazi" pizzát, csak addigra elfáradunk, és tűzünk haza inkább...)

De itt a kisvárosunkban van egy pizzéria, ami egy olasz fickóé, és a pizzaszakács is mindig olaszból importált ;-) Na azt szeretem. Azon kívül itt csak törökök árulnak pizzát a kebab és hamburger mellett (Ausztria) , meg pár helyi étteremben is van, de a török ehetetlen szerintem, a helyi meg még mindig nem az igazi.

Igazából a tésztája miatt imádom az olasztól hozott pizzát (nem szállít ki, mert szerinte azt nem nagyon lehet, annyira frissen kell enni - lehet rendelni elvitelre, sütőből ki, dobozba be (amin vannak lyukak, hogy a gőz ne maradjon bent) , tűz haza (annyira kicsi város, hogy 2-3 perc az út ;-) , nyami :-)
Az csak ráadás, hogy a feltétek is tisztességesek szerintem, jófajta olasz szalámik, a sonka sem olcsó toast sonka, hanem valami rendes főtt vagy nyers, szóval teljesen OK.

És annyiért adja, mint a törökök...

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4413
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2412

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Lemmy9.1 írta:
2023.01.28., szomb. 18:14
Hol vannak azok a randa palacsinták? Törölve lett, olyan szégyellnivaló? gondolkodik.gif
Másik (általában a hifiről) topik volt, de ott off lett volna a válasz, amit egyesek következtettek valami okból a dologról.

De itt egy korábbi, általában ilyen szokott lenni (túró gombóccal ritkán készül együtt, bár úgy az igazi :rolleyes: )

viewtopic.php?p=2706313#p2706313
Csak a Marantz! :-D

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”