Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Sütés-főzés
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12631
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Dobjatok a mókusok elé, de szerintem a chilis bab, vagy a chili con carne marhából a legjobb.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Tctronic
- Beköltözött
- Hozzászólások: 2509
- Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
- Értékelés: 2306
- Tartózkodási hely: Kistarcsa
Re: Sütés-főzés
A hétköznapok hőse : chili con carne. Nagyon gyors és finom, nálunk mindenki szereti. Apa féle könnyen jót recept: 1 kg körüli darált sertéshús, 3 doboz szigorúan nagy szemű fehér bab (Vékonyabb a héja mint a vörösé nem fő szét olyan könnyen, és szerintem finomabb is), 2 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1 doboz csemege kukorica, 3 fej hagyma, csípős paprika ízlés szerint, zsír, víz, 2 csomag XXL Chili con carne por a K betűs gyártótól. Kis vörösbor főzés közbe Friss fehér kenyér hozzá. Egyszerű mint a faék.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tctronic 2023.06.06., kedd 18:27-kor.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Re: Sütés-főzés
Az itteniek alapján felbuzdulva vettem a jófogáson ötezeré' egy Marcato-t.
Ki is próbáltuk, valóban isteni a tészta így.
Utoljára a nagyim csinált ilyet gyerekkoromban, meg talán muter néha de csak a vagdosás része maradt meg emlékként, nem az íze.
Köszi a tippet.
Ki is próbáltuk, valóban isteni a tészta így.
Utoljára a nagyim csinált ilyet gyerekkoromban, meg talán muter néha de csak a vagdosás része maradt meg emlékként, nem az íze.
Köszi a tippet.
Szerintem!
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 859
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 307
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
A bolti tészták eléggé vacak minőségűek, mindegyik :-( A drágák is, és a hűtőpultos "friss" és még drágábbak is.
Anyu pl. a pennén és a spagettin kívül nem vesz tésztát: gyúr gyorsan, úgy szokta meg.
Ezer meg egy, ahogy mifelénk mondják ;-)
Egy káposztás vagy krumplis tészta is teljesen más étel lesz egy friss házi tésztából - illetve abból lesz igazi étel, a bolti vacakból éppen csak ehető, ha nincs más.
Én is szoktam gyúrni, van tekerős masinám ;-) , lapítom, szeletelem, nem nagy meló, és nyami :-)
Re: Sütés-főzés
És egyébként ez tényleg így van. Egyszerűen nem lehet "normális " széles metéltet kapni. Nekem egy ismerősöm készíti,aki még az anyukájától tanulta. Az anyukája rengeteg tésztát adott el Mezőtúron, nagyon finomakat készített. Emellett sógorom a munkájából adódóan jár ki Olaszországba, ő szokott hozni tésztákat. Azokat is imádom
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12631
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Mostanában csak főztem, meg ettem, nem fotóztam.
Viszont elegem van, hogy nem kapok rendes széles metéltet, így készítettem a hétvégén. Semmi extra 500 dkg liszt, 6 tojás és némi só.
Viszont elegem van, hogy nem kapok rendes széles metéltet, így készítettem a hétvégén. Semmi extra 500 dkg liszt, 6 tojás és némi só.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Elmo
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1014
- Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
- Értékelés: 262
- Tartózkodási hely: Regöly
Re: Sütés-főzés
Indulok is gombáért...
Online
Re: Sütés-főzés
Az a kedvencem: svéd gombasaláta
- Elmo
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1014
- Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
- Értékelés: 262
- Tartózkodási hely: Regöly
Re: Sütés-főzés
Mi az a piros szósz?
Online
Re: Sütés-főzés
---
Ha Húsvét, akkor locsolás és finom falatok...
Ha Húsvét, akkor locsolás és finom falatok...
Online
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1818
- Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
- Értékelés: 1651
- Tartózkodási hely: Pilisvörösvár
Re: Sütés-főzés
Tényleg nagy itt a csend. Na akkor én is...
A fotó sajnos nem lett nagy szám, az étel annál inkább
Idén bőven vettünk sonkát, úgyhogy nem bírtam magammal és kísérleteztem.
Az alany hagyományos füstölt parasztsonka, de a szokásokkal ellentétben nem főztem, hanem megpróbáltam milyen lesz konfitálva. Újjnyi vastag szeletek, hagyma, fokhagyma, vagy 60 deka zsír mire elfedte, 90 fokon 6,5 óra után untam meg várni.
Szuper finom lett
A fotó sajnos nem lett nagy szám, az étel annál inkább
Idén bőven vettünk sonkát, úgyhogy nem bírtam magammal és kísérleteztem.
Az alany hagyományos füstölt parasztsonka, de a szokásokkal ellentétben nem főztem, hanem megpróbáltam milyen lesz konfitálva. Újjnyi vastag szeletek, hagyma, fokhagyma, vagy 60 deka zsír mire elfedte, 90 fokon 6,5 óra után untam meg várni.
Szuper finom lett
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- Rotox
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1903
- Csatlakozott: 2017.04.21., pén. 19:59
- Értékelés: 1023
- Tartózkodási hely: Pécs
Re: Sütés-főzés
Nagy itt a csend. Csak hogy ne haljon be teljesen a topic (az előző napok ünnepi "apafőzéseit" elegánsan átugorva... ); egy kis húsvéti grill.
- Csatolmányok
-
- Mics.jpg (1.58 MiB) Megtekintve 4446 alkalommal
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12631
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Lányom a szülinapjára PHO levest rendelt. Megfőztem, jó lett!
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Re: Sütés-főzés
Egy kis töltött cukkini,hogy kicsit szolidabbaklegyünk
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12631
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Kisfiam, a névnapjára garnélás spagettit rendelt. Együtt készítettük el!
.
.
.
.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 859
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 307
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
A palacsinta vitához ;-)
A gasztronómia nem egyszerű, fekete - fehér.
Pl. egy rántottának is több verziója van, és én úgy készítem, ahogy éppen megenném!
Kicsit felverve, vagy botmixerrel megdolgozva. Kevés vagy sok zsiradékban (ami lehet olaj, vaj, vagy akár szalonna - kolbász kiolvasztott zsírja) , alacsonyabb vagy magasabb hőfokon. Mind más, de mindegyik tud finom lenni!
A palacsinta is ilyen :-)
Van nekem itthon teflonos palacsintasütőm, de egy De Buyer vas palacsintasütőm is, szép patinával. Van, amikor a könnyű, szinte száraz, teflonosban sült palacsintát kívánom, és van, amikor nem. A gyerekeim (19 éve lányok) vigyáznak az alakjukra, ők mindig teflonosban sütik ;-) De én szeretek jókat enni, + vidéki gyerek vagyok. Nekem a palacsinta a vas serpenyőben sült, bő zsiradékban - és aki hozzám hasonló gyökerekkel rendelkezik, de már felejtett ;-) , próbálja ki: nem olajban, hanem zsírban! Disznózsírban (direkt nem sertészsírt írtam ;-) Na nekem az az igazi palacsinta: az kicsit rusztikusabbra sül, nem száraz (de nem is kell úsznia a zsírban, meg lehet azt úgy is sütni, hogy nem csöpög - tocsog) , megszórni fahéjas cukorral forrón, és kész. Vagy ugyanígy kelt palacsinta... Alig több meló, és még jobb.
Szóval kár összeveszni ezen: a lecsó pontos receptjén is felesleges lenne vitatkozni, mert mindenki csinálja és egye úgy, ahogy szereti! :-)
A gasztronómia nem egyszerű, fekete - fehér.
Pl. egy rántottának is több verziója van, és én úgy készítem, ahogy éppen megenném!
Kicsit felverve, vagy botmixerrel megdolgozva. Kevés vagy sok zsiradékban (ami lehet olaj, vaj, vagy akár szalonna - kolbász kiolvasztott zsírja) , alacsonyabb vagy magasabb hőfokon. Mind más, de mindegyik tud finom lenni!
A palacsinta is ilyen :-)
Van nekem itthon teflonos palacsintasütőm, de egy De Buyer vas palacsintasütőm is, szép patinával. Van, amikor a könnyű, szinte száraz, teflonosban sült palacsintát kívánom, és van, amikor nem. A gyerekeim (19 éve lányok) vigyáznak az alakjukra, ők mindig teflonosban sütik ;-) De én szeretek jókat enni, + vidéki gyerek vagyok. Nekem a palacsinta a vas serpenyőben sült, bő zsiradékban - és aki hozzám hasonló gyökerekkel rendelkezik, de már felejtett ;-) , próbálja ki: nem olajban, hanem zsírban! Disznózsírban (direkt nem sertészsírt írtam ;-) Na nekem az az igazi palacsinta: az kicsit rusztikusabbra sül, nem száraz (de nem is kell úsznia a zsírban, meg lehet azt úgy is sütni, hogy nem csöpög - tocsog) , megszórni fahéjas cukorral forrón, és kész. Vagy ugyanígy kelt palacsinta... Alig több meló, és még jobb.
Szóval kár összeveszni ezen: a lecsó pontos receptjén is felesleges lenne vitatkozni, mert mindenki csinálja és egye úgy, ahogy szereti! :-)
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 859
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 307
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Még nem voltam Olaszországban (pedig mindig elhatározzuk, hogy Horvátországból hazafelé útba ejtjük, és eszünk egy "igazi" pizzát, csak addigra elfáradunk, és tűzünk haza inkább...)SoundMania írta: ↑2023.01.28., szomb. 09:26Pizzát, tésztát azt hiszik sokan, hogy egyszerű csinálni..... Olaszoknál azért jól csinálják.
De itt a kisvárosunkban van egy pizzéria, ami egy olasz fickóé, és a pizzaszakács is mindig olaszból importált ;-) Na azt szeretem. Azon kívül itt csak törökök árulnak pizzát a kebab és hamburger mellett (Ausztria) , meg pár helyi étteremben is van, de a török ehetetlen szerintem, a helyi meg még mindig nem az igazi.
Igazából a tésztája miatt imádom az olasztól hozott pizzát (nem szállít ki, mert szerinte azt nem nagyon lehet, annyira frissen kell enni - lehet rendelni elvitelre, sütőből ki, dobozba be (amin vannak lyukak, hogy a gőz ne maradjon bent) , tűz haza (annyira kicsi város, hogy 2-3 perc az út ;-) , nyami :-)
Az csak ráadás, hogy a feltétek is tisztességesek szerintem, jófajta olasz szalámik, a sonka sem olcsó toast sonka, hanem valami rendes főtt vagy nyers, szóval teljesen OK.
És annyiért adja, mint a törökök...
Online
De itt egy korábbi, általában ilyen szokott lenni (túró gombóccal ritkán készül együtt, bár úgy az igazi )
viewtopic.php?p=2706313#p2706313
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4396
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2382
Re: Sütés-főzés
Másik (általában a hifiről) topik volt, de ott off lett volna a válasz, amit egyesek következtettek valami okból a dologról.
De itt egy korábbi, általában ilyen szokott lenni (túró gombóccal ritkán készül együtt, bár úgy az igazi )
viewtopic.php?p=2706313#p2706313
Csak a Marantz! :-D
Re: Sütés-főzés
Igaz nem palacsinta, de reggelire, teflonos serpenyőben egy kis shiitake gomba....
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......
Online
- SoundMania
- V.I.P.
- Hozzászólások: 5652
- Csatlakozott: 2011.05.06., pén. 20:57
- Értékelés: 1050
Re: Sütés-főzés
Pizzát, tésztát azt hiszik sokan, hogy egyszerű csinálni..... Olaszoknál azért jól csinálják.
Online
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1818
- Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
- Értékelés: 1651
- Tartózkodási hely: Pilisvörösvár
Re: Sütés-főzés
Ha én pizzát csinálok akkor kézzel gyúrom a tésztát. Van egy jó hangulata, szeretem. A feleségem viszont géppel dagaszt. A végeredmény meg leginkább ezer más dologtól függ. Szerintem így van ez a teflon edénnyel is...
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
Re: Sütés-főzés
Nem bántani akarlak, de abban a Tefal edényekben nem lehet normális palacsintát készíteni. Azt csak vas igazi palacsinta sütővel lehet.
Egyszerűen nem értem, aki olyan igényes a pálinkára, hogy állíthat olyant, mint ami.
Persze lehet készíteni Tefal-al, és lehet inni földgázból készítetett pálinkát is.
Van a falból kilóg vezetékek esete, látszatra mindegyik egyforma, csak az egyiknek más a fogása!
Egyszerűen nem értem, aki olyan igényes a pálinkára, hogy állíthat olyant, mint ami.
Persze lehet készíteni Tefal-al, és lehet inni földgázból készítetett pálinkát is.
Van a falból kilóg vezetékek esete, látszatra mindegyik egyforma, csak az egyiknek más a fogása!
Online
Nem kell ehhez távollátónak lenni. Ránézésre látni, tipikus teflonokban sült palacsinták. Egyik rondább mint a másik.
Az ízéről nincs mit beszélni, arról te sem írtál, csak azt hogy te szereted. A hifid hangját is szeretheted úgy, hogy neked tetszik. Sőt itt általános, hogy ezzel nyugtatják az embert, hogy lényeg, hogy neked teccen. :)
De a valóságban ez nem igaz. Az sokszor nagyon kevés, ha a tulajnak tetszik, az is sokszor kevés, ha a meghívottaknak is tetszik.
Azt azért elárulom, hogy palacsintát azt papacsintasütőben kellene sütni. Ha abban csak olyat tudsz amit láttunk, ne azzal magyarázd, hogy olcsó. Meg ne azzal, hogy mindenkinek ízlik. Egyrészt nem néz ki jól, másrészt sokszor hallottam már olyan hifi cuccot, amire ájuldozott a tulaj, de meghallgatáskor kiderült, hogy elég béna a hangja és a készülékeit is amiket olyan marha jó hangúnak gondol, mind rosszul szól és bármelyilet kicseréljük sokkal jobb lesz.... Na szóval süsd majd jobbra a palacsintáidat legalább, ha a hifidre már nem akarsz is több energiát fordítani. :)
Legalább a palacsintáknál ne elégedj meg azzal, hogy neked már így is ízlik.... Remélem meg tudod érteni amit ki szerettem volna fejezni.....
- SoundMania
- V.I.P.
- Hozzászólások: 5652
- Csatlakozott: 2011.05.06., pén. 20:57
- Értékelés: 1050
Re: Sütés-főzés
Látom mellbe vágott, hogy meri bárki kritizálni a főztöd. Párhuzam: a hangminőséget, amit elérsz otthon?Alex_Aston írta: ↑2023.01.27., pén. 21:27Téged Gyurcsók is megirigyelne, hogy ennyi infóból, távolról ilyen pontos következtetést tudsz levonni.SoundMania írta: ↑2023.01.27., pén. 20:41
Igazából ezzel csak annyit mutattál, hogy nem értesz a palacsintasütéshez. Már az eszközeid sem jók hozzá amivel csinálnád.
Kerlek segíts, mi a jó megoldás.
Bár lehet inkább azokra (kollégák, barátok, ismerősök, stb.) hallgatok, akik szerint a palacsintám jobb, mint amit a nagyijuk készített, vagy már nagyon régen ettek ilyen finomat, és hasonló vélemények voltak róla, akik KÓSTOLTÁK.
De tényleg szívesen veszem az építő jellegű kritikát, mert kb. 35 év alatt, amióta palacsintát sütök, azt gondoltam, azért nem olyan rossz. Főleg az alapján, amit én is kóstoltam máshol, akár neves helyeken is.
Nem kell ehhez távollátónak lenni. Ránézésre látni, tipikus teflonokban sült palacsinták. Egyik rondább mint a másik.
Az ízéről nincs mit beszélni, arról te sem írtál, csak azt hogy te szereted. A hifid hangját is szeretheted úgy, hogy neked tetszik. Sőt itt általános, hogy ezzel nyugtatják az embert, hogy lényeg, hogy neked teccen. :)
De a valóságban ez nem igaz. Az sokszor nagyon kevés, ha a tulajnak tetszik, az is sokszor kevés, ha a meghívottaknak is tetszik.
Azt azért elárulom, hogy palacsintát azt papacsintasütőben kellene sütni. Ha abban csak olyat tudsz amit láttunk, ne azzal magyarázd, hogy olcsó. Meg ne azzal, hogy mindenkinek ízlik. Egyrészt nem néz ki jól, másrészt sokszor hallottam már olyan hifi cuccot, amire ájuldozott a tulaj, de meghallgatáskor kiderült, hogy elég béna a hangja és a készülékeit is amiket olyan marha jó hangúnak gondol, mind rosszul szól és bármelyilet kicseréljük sokkal jobb lesz.... Na szóval süsd majd jobbra a palacsintáidat legalább, ha a hifidre már nem akarsz is több energiát fordítani. :)
Legalább a palacsintáknál ne elégedj meg azzal, hogy neked már így is ízlik.... Remélem meg tudod érteni amit ki szerettem volna fejezni.....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SoundMania 2023.01.27., pén. 22:40-kor.
Online
Kerlek segíts, mi a jó megoldás.
Bár lehet inkább azokra (kollégák, barátok, ismerősök, stb.) hallgatok, akik szerint a palacsintám jobb, mint amit a nagyijuk készített, vagy már nagyon régen ettek ilyen finomat, és hasonló vélemények voltak róla, akik KÓSTOLTÁK.
De tényleg szívesen veszem az építő jellegű kritikát, mert kb. 35 év alatt, amióta palacsintát sütök, azt gondoltam, azért nem olyan rossz. Főleg az alapján, amit én is kóstoltam máshol, akár neves helyeken is.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4396
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2382
Re: Sütés-főzés
Téged Gyurcsók is megirigyelne, hogy ennyi infóból, távolról ilyen pontos következtetést tudsz levonni.SoundMania írta: ↑2023.01.27., pén. 20:41
Igazából ezzel csak annyit mutattál, hogy nem értesz a palacsintasütéshez. Már az eszközeid sem jók hozzá amivel csinálnád.
Kerlek segíts, mi a jó megoldás.
Bár lehet inkább azokra (kollégák, barátok, ismerősök, stb.) hallgatok, akik szerint a palacsintám jobb, mint amit a nagyijuk készített, vagy már nagyon régen ettek ilyen finomat, és hasonló vélemények voltak róla, akik KÓSTOLTÁK.
De tényleg szívesen veszem az építő jellegű kritikát, mert kb. 35 év alatt, amióta palacsintát sütök, azt gondoltam, azért nem olyan rossz. Főleg az alapján, amit én is kóstoltam máshol, akár neves helyeken is.
Csak a Marantz! :-D