Milyen hőmérsékleten?Arpi82 írta: ↑2022.08.14., vas. 13:40Schichtfleisch készült dutch ovenben, azt hiszem nálunk ez lesz a új kedvenc.
A Petromax Ft6 öntöttvas lábost baconnel kibéleltem,
-14 szelet tarját befűszereztem (Ankerkraut Smoking Zeus)
-hagymát, paprikát, paradicsomot, cukkinit felkarikáztam és a képen látható módon rétegeztem, utána nyakon öntöttem egy kis házi BBQ szósszal, majd befedtem baconnel.
Kb. 45 percet fedő nélkül ment sok barackfa füsttel, utána fedővel még 3,5 órát.
Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Sütés-főzés
Online
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12629
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Re: Sütés-főzés
Schichtfleisch készült dutch ovenben, azt hiszem nálunk ez lesz a új kedvenc.
A Petromax Ft6 öntöttvas lábost baconnel kibéleltem,
-14 szelet tarját befűszereztem (Ankerkraut Smoking Zeus)
-hagymát, paprikát, paradicsomot, cukkinit felkarikáztam és a képen látható módon rétegeztem, utána nyakon öntöttem egy kis házi BBQ szósszal, majd befedtem baconnel.
Kb. 45 percet fedő nélkül ment sok barackfa füsttel, utána fedővel még 3,5 órát.
Házi hamburger zsemlével fogyasztottuk de magában is nagyon finom pl. kenyérrel, burgonyával stb.
A Petromax Ft6 öntöttvas lábost baconnel kibéleltem,
-14 szelet tarját befűszereztem (Ankerkraut Smoking Zeus)
-hagymát, paprikát, paradicsomot, cukkinit felkarikáztam és a képen látható módon rétegeztem, utána nyakon öntöttem egy kis házi BBQ szósszal, majd befedtem baconnel.
Kb. 45 percet fedő nélkül ment sok barackfa füsttel, utána fedővel még 3,5 órát.
Házi hamburger zsemlével fogyasztottuk de magában is nagyon finom pl. kenyérrel, burgonyával stb.
Naim Nd5xs2 ---->Naim Supernait 2 ---->Dynaudio Special 25
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 858
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 307
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Én utoljára jót több, mint 20 éve ettem valahol a Velencei-tó környékén, az M7-es mellett egy étteremben, de a nevére már nem emlékszem ;-) Keszthely-BP "árubeszerző ingázást" végeztünk akkoriban, többször is ettem, isteni volt. Három vékonyabb szeletet adtak, meg volt kenve mustárral, sok ropogós hagyma, hú de jó volt...
Egyszer anyuval emlegettük, hogy de jó lenne egy jó hagymás rostélyos, erre ő: utoljára igen régen evett jót, egyszer BP-ról jöttek hazafelé, és megálltak az autópálya mellett egy étteremben, még Fehérvár előtt! Na tessék :-)
Egyébként talán két éve Vonyarcvashegyen, a Royal étteremben ettem - nem azt mondom, hogy csúcs, de egészen tisztességes hagymás rostélyost (anyu is velünk volt, ő is azt kért ;-) Meg is lepődtem, mert a hely nem valami bizalomgerjesztő első ránézésre, de jók voltak a neten az értékelések, arra jártunk, beugrottunk. Öten voltunk, négyfajta kaját kértünk, minden totál rendben volt, sőt, egy "pofás" étteremben sem várnék, és pláne nem kapnék jobbat ;-) Persze azóta 3x lecserélődhetett a teljes személyzet...
ui: Ausztriában még az elején egyszer megörültem, hogy hagymás rostélyos az étlapon?! Rendeltem, megkaptam, basszus... Itt valami "főtt" hagymapép van a húson, nagyon gáz ;-) A menőbb helyeken esetleg szórnak rá még egy kis Penny-s Röstzwiebel-t, hogy meglegyenek a textúrák, vagy mi ;-) Ez kb. 10 éve volt - azóta sem próbáltam ki újra ;-) Szóval még véletlenül se, ha erre jársz, még nem ettél, de ennél ;-) ;-)
Egyszer anyuval emlegettük, hogy de jó lenne egy jó hagymás rostélyos, erre ő: utoljára igen régen evett jót, egyszer BP-ról jöttek hazafelé, és megálltak az autópálya mellett egy étteremben, még Fehérvár előtt! Na tessék :-)
Egyébként talán két éve Vonyarcvashegyen, a Royal étteremben ettem - nem azt mondom, hogy csúcs, de egészen tisztességes hagymás rostélyost (anyu is velünk volt, ő is azt kért ;-) Meg is lepődtem, mert a hely nem valami bizalomgerjesztő első ránézésre, de jók voltak a neten az értékelések, arra jártunk, beugrottunk. Öten voltunk, négyfajta kaját kértünk, minden totál rendben volt, sőt, egy "pofás" étteremben sem várnék, és pláne nem kapnék jobbat ;-) Persze azóta 3x lecserélődhetett a teljes személyzet...
ui: Ausztriában még az elején egyszer megörültem, hogy hagymás rostélyos az étlapon?! Rendeltem, megkaptam, basszus... Itt valami "főtt" hagymapép van a húson, nagyon gáz ;-) A menőbb helyeken esetleg szórnak rá még egy kis Penny-s Röstzwiebel-t, hogy meglegyenek a textúrák, vagy mi ;-) Ez kb. 10 éve volt - azóta sem próbáltam ki újra ;-) Szóval még véletlenül se, ha erre jársz, még nem ettél, de ennél ;-) ;-)
Online
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12629
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Ezer éve nem ettem jó hagymás rostélyost. Ha valaki tud kiemelkedőt, akkor kérem ossza meg az étteremajánlós topicban!
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 858
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 307
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Persze, lehet egy steak "véres", ha úgy kéri a vendég.
Sőt, általában nem is hajlandóak átsütve adni (a lányaim szokták néha úgy kérni ;-) , mondván, hogy úgy ehetetlen - és ez kb. igaz is.
De a nem teljesen átsütött hús sem (és nagyjából semmilyen hús sem) lehet rágós, gumis, ehetetlen: ha mégis az, akkor nem a megfelelő húsdarabot kapta az ember, és / vagy nem jól elkészítve ;-)
Például: kétszer ettem a múlt évben hagymás rostélyost, mert szeretem (hát, inkább szeretném ;-) Az egyik helyen talán jó volt az alapanyag, de nagyon túl volt sütve, alig bírtam elrágcsálni - megjegyeztem a pincérnek, azt mondta, a rostélyos ilyen. A másik helyen meg félig nyers volt, alig lehetett késsel szétcincálni, a széléből ettem csak pár falatot, ami valamennyire meg volt sülve - kérdi a pincér, nem ízlett? Vicces fiú ;-) Mondom egy kicsit talán nyers volt. A válasz - a rostélyos ilyen. Mondom OK, de azért el kellene tudnom vágni, nem?! ;-) Erre már nem mondott semmit... ;-)
Ezért rendesen stresszes dolog bármit rendelni egy étteremben, mert ha olyan napjuk van, bármit képesek elrontani :-( A legrosszabb, hogy kevés olyan étteremben van, amelyik stabil minőséget ad, és bátran lehet a megszokott dolgokat rendelni, mert ha két éve ízlett, akkor most is ízleni fog. Tudom, nem egyszerű, mert több szakács van, az alapanyag sem mindig teljesen egyforma, a konyha leterheltsége is mindig más, de egy vacak ebéd vagy vacsora a családdal eléggé afelé terelget sokszor, hogy inkább én főzzek ;-) Még ha egyszerűbb is, és mindenkinek ugyanazt kell enni ;-) , biztosabb a végeredmény.
Ja, most éppen (kicsit megcsúszva, mert sűrű volt a napom) fől a konyhában babos - paradicsomos - füstölt húsos és kolbászos savanyú répaleves (zalai származású vagyok ;-) , majd teszek fel képet. Hú de várom már a holnapi ebédet (ami kb. este ötkor lesz - könnyű nyári étel, de most jutott eszembe, és a múlt héten otthon voltunk, bevásároltam a piacon ;-) , addigra az ízek is prímán összeérnek... Nyami :-) Kár, hogy szerintem aludni nem nagyon fogok vele a 35 fokban, de annyit megér ;-)
Sőt, általában nem is hajlandóak átsütve adni (a lányaim szokták néha úgy kérni ;-) , mondván, hogy úgy ehetetlen - és ez kb. igaz is.
De a nem teljesen átsütött hús sem (és nagyjából semmilyen hús sem) lehet rágós, gumis, ehetetlen: ha mégis az, akkor nem a megfelelő húsdarabot kapta az ember, és / vagy nem jól elkészítve ;-)
Például: kétszer ettem a múlt évben hagymás rostélyost, mert szeretem (hát, inkább szeretném ;-) Az egyik helyen talán jó volt az alapanyag, de nagyon túl volt sütve, alig bírtam elrágcsálni - megjegyeztem a pincérnek, azt mondta, a rostélyos ilyen. A másik helyen meg félig nyers volt, alig lehetett késsel szétcincálni, a széléből ettem csak pár falatot, ami valamennyire meg volt sülve - kérdi a pincér, nem ízlett? Vicces fiú ;-) Mondom egy kicsit talán nyers volt. A válasz - a rostélyos ilyen. Mondom OK, de azért el kellene tudnom vágni, nem?! ;-) Erre már nem mondott semmit... ;-)
Ezért rendesen stresszes dolog bármit rendelni egy étteremben, mert ha olyan napjuk van, bármit képesek elrontani :-( A legrosszabb, hogy kevés olyan étteremben van, amelyik stabil minőséget ad, és bátran lehet a megszokott dolgokat rendelni, mert ha két éve ízlett, akkor most is ízleni fog. Tudom, nem egyszerű, mert több szakács van, az alapanyag sem mindig teljesen egyforma, a konyha leterheltsége is mindig más, de egy vacak ebéd vagy vacsora a családdal eléggé afelé terelget sokszor, hogy inkább én főzzek ;-) Még ha egyszerűbb is, és mindenkinek ugyanazt kell enni ;-) , biztosabb a végeredmény.
Ja, most éppen (kicsit megcsúszva, mert sűrű volt a napom) fől a konyhában babos - paradicsomos - füstölt húsos és kolbászos savanyú répaleves (zalai származású vagyok ;-) , majd teszek fel képet. Hú de várom már a holnapi ebédet (ami kb. este ötkor lesz - könnyű nyári étel, de most jutott eszembe, és a múlt héten otthon voltunk, bevásároltam a piacon ;-) , addigra az ízek is prímán összeérnek... Nyami :-) Kár, hogy szerintem aludni nem nagyon fogok vele a 35 fokban, de annyit megér ;-)
Re: Sütés-főzés
A mócsing sohasem bocsánatos! Övezze bármekkora hype vagy misztikum is. Egzakt, csak van egy szakadék aközött, hogy nem mer szólni a vendég, nehogy beégesse magát és az étterem színvonala között, ez utóbbi nem minden esetben
. Ez az óvatosság és adott esetben dilettantizmus - akármelyik részről is - szül egy sajnálatos homályzónát.egzakt
Menzai élményem, hogy egyattemerő mócsingot gondoltak húsként tálalni, hát általános iskolás csemeteként is kivertem a balhét, még a tanárok is odagyűltek, persze volt kis érdekellentét, mert elvileg a tanár a konyhás pártját fogja, ugyanakkor a fogyasztásra alkalmatlan undormány meg ott virított. Ne féljünk az egyértelmű helyzetektől!
De hogy végképp egyszerű legyen, a steaknek van egy véres, tocsogó válfaja.:) Amibe nem illendő semmi mást belemagyarázni előállítói részről. Nem egyszerű, tapasztalat kell.
Online
Mi volt a baj?
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12629
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Nem tudom, h mit cseszték el, de a steak sütés az egyik legkönyebb dolog a konyhában.Lemmy9.1 írta: ↑2022.06.22., szer. 23:30A válaszom nem ilyen túlbonyolított lesz mint a kérdés. Pontos statisztikát sem csináltam.avl2 írta: ↑2022.06.22., szer. 16:24mit értesz "sosem sikerült" alatt ? nem feltétlenül a Te sütésedre (hifi, autó, fizetés, szakmunka ára, stb. minden kapcsán), szerintem érdemes végiggondolni:
reális-e a várakozás ?
(simán, 10-böl 10-szer máshol olyan, 10-böl 5-ször, vagy még sosem ettem/láttam/kaptam olyan jót, mint elképzelem ? )
Válaszom: 3x próbáltam és sz@r lett.
Mi volt a baj?
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Re: Sütés-főzés
ezt értettem (jól volt megfogalmazva az elsö beírásod e szempontból)Lemmy9.1 írta: ↑2022.06.22., szer. 23:30A válaszom nem ilyen túlbonyolított lesz mint a kérdés. Pontos statisztikát sem csináltam.avl2 írta: ↑2022.06.22., szer. 16:24mit értesz "sosem sikerült" alatt ? nem feltétlenül a Te sütésedre (hifi, autó, fizetés, szakmunka ára, stb. minden kapcsán), szerintem érdemes végiggondolni:
reális-e a várakozás ?
(simán, 10-böl 10-szer máshol olyan, 10-böl 5-ször, vagy még sosem ettem/láttam/kaptam olyan jót, mint elképzelem ? )
Válaszom: 3x próbáltam és sz@r lett.
szerintem a valóság a bonyolult (pl. ki kapta el a covid-ot, mennyire lett sulyos a következmenye; min mulik, hogy jo lesz-e a steak, a kalács, a pizza, ....)
fokozatok vannak; mennyire szar ? (tényleg ehetetlen, vagy csak nem olyan finom mint szeretted volna)
illetve: az elözö kérdés arra vonatkozott: ha máshol ettél, az mind 10-böl 10 pontos mindig ? vagy esetleg olyan az elvárás ..vagy épp a különbségtevési hajlam/képesség vagy épp az igényszint, hogy - és ez volt az eredeti kérdés is - a máshol evett, mások által készített steak is ...hááát elmegy volt; vagy hááááát elmegy a z esetek 80%-ában és csak 15%-ban jó, és 5%-ban olyan, hogy hú azta... ez döbbenetes, ilyet szeretnék én is csinálni (de a szuper rutinos szakácsnak is csak ritkán sikerül úgy)
szóval erre vonatkozó - de nem nekem és itt, hanem mindenkinek minden kérdésben magának megválaszolandó !!! - a kérdés egy elégedettségi értékelésnél, hogy miért olyan az elégedettség ?
- alacsony az igényszint, es mucsajröcsöge 2 0:4-es vereségét is jónak látja, mert 0:6 is lehetett volna (vagy mert beteg, stb.)
- esetleg oly magas az elvárás, hogy a 8*-os Michelin-Bridgestone szakács (ez egy megfogalmazasi probalkozas az altalanosan vagy szakmaban tájékozottak által elismertre) valamijére is azt mondja: az elmult honapban 20-szor ugyanezt kértem, es 1-szer jó volt, 5-6-szor elmegy, a többi az gyengecskére sikeredett
- sportos/versenyes hasonlat: van, aki a 2. hellyel is elégedetlen, és van, aki a 16.-kal is elégedett
- kabaréból: "az utópia lett volna evvel a fejjel, ami neki volt" innen 30 masodperc: https://www.youtube.com/watch?v=AB406_AgX2o&t=47s
szóval fontos a reális elvárás
Re: Sütés-főzés
A válaszom nem ilyen túlbonyolított lesz mint a kérdés. Pontos statisztikát sem csináltam.avl2 írta: ↑2022.06.22., szer. 16:24mit értesz "sosem sikerült" alatt ? nem feltétlenül a Te sütésedre (hifi, autó, fizetés, szakmunka ára, stb. minden kapcsán), szerintem érdemes végiggondolni:
reális-e a várakozás ?
(simán, 10-böl 10-szer máshol olyan, 10-böl 5-ször, vagy még sosem ettem/láttam/kaptam olyan jót, mint elképzelem ? )
Válaszom: 3x próbáltam és sz@r lett.
Szerintem!
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 858
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 307
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Szerintem elég egyértelmű volt: 3:0 a húsdarab javára ;-)
Tehát 3x próbált steak-et sütni, és egyszer sem sikerült.
Egyszer sem lett jó.
Jó = valami ahhoz hasonló, mint amit egy étteremben kap az ember olyankor, amikor úgy érzi, hogy jót kapott ;-)
Mert sokszor egy átlagos (nem csúcs, de nem is gagyi, évtizedek óta működő, kedvelt, stb.) étteremben is félre tudnak menni a dolgok. Pl. otthon van egy étterem, amit viszonylag gyakran látogatunk: nagyon régi, jó, megbízható étterem. Én meg egyszerű vagyok, kb. 3 fajta étel közül rendelek, amihez éppen kedvem van. Így is néha úgy jövünk el, hogy azt mondom (a családnak persze ;-) : hát, ez most nem sikerült nekik úgy, ahogy kellett volna.
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 858
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 307
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Nekem volt már sikerélményem régebben, aztán többször ízetlen cipőtalpat sikerült összehoznom kb. ugyanúgy... Gondoltam béna vagyok, ennyi ;-) De simán lehet, hogy a hús volt más, mint aminek lennie kellett volna (nem értek hozzá, én egy darab húsról ránézésre meg nem mondom, hogy honnan lett kinyesve ;-)
Steak étteremben is kaptam már egyébként közepesen átsült T-Bone néven egy elvághatatlan és elrághatatlan, vértől tocsogó mócsingot, aminek alig volt - számomra - ehető része... Úgyhogy a steak sütés valószínűleg nem egy egzakt tudomány ;-)
Re: Sütés-főzés
mit értesz "sosem sikerült" alatt ? nem feltétlenül a Te sütésedre (hifi, autó, fizetés, szakmunka ára, stb. minden kapcsán), szerintem érdemes végiggondolni:
reális-e a várakozás ?
(simán, 10-böl 10-szer máshol olyan, 10-böl 5-ször, vagy még sosem ettem/láttam/kaptam olyan jót, mint elképzelem ? )
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 858
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 307
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Sziasztok!
Egy ideje nem kísérletezek itthon steak sütéssel, mert nem szokott túl jól sikerülni, de a hétvégén ihletem volt ;-)
Kezdődött azzal, hogy a Lidl hűtőpultban megláttam egy szép, 330g-os szelet "Rump-steak"-et, ami azt ígérte, hogy fiatal állatból származik, és legalább 14 napig szárazon érlelték. Na mondom... Ezt hazaviszem ;-)
Csak ketten voltunk a kisebbik lányommal, ő meg vega, csak halat eszik - gondoltam így, ha elrontom, nem az egész család ebédjét és 4 szelet húst teszek tönkre, csak magammal szúrok ki ;-)
(Neki egy szép szelet lazacot sütöttem - az is jó lett ;-)
Adtam neki forró serpenyőben egy kicsit - pihentettem - sütőbe toltam - pihentettem - fokhagymás, rozmaringos vajban pirítgattam - pihentettem.
És ez lett belőle :-)
A második képen talál látszik: körben volt kérge, belül rózsaszín volt, és szuper omlós, ízletes! Egy élmény volt :-)
Ettem már "híres" Steak étteremben rosszabbat...
Egy ideje nem kísérletezek itthon steak sütéssel, mert nem szokott túl jól sikerülni, de a hétvégén ihletem volt ;-)
Kezdődött azzal, hogy a Lidl hűtőpultban megláttam egy szép, 330g-os szelet "Rump-steak"-et, ami azt ígérte, hogy fiatal állatból származik, és legalább 14 napig szárazon érlelték. Na mondom... Ezt hazaviszem ;-)
Csak ketten voltunk a kisebbik lányommal, ő meg vega, csak halat eszik - gondoltam így, ha elrontom, nem az egész család ebédjét és 4 szelet húst teszek tönkre, csak magammal szúrok ki ;-)
(Neki egy szép szelet lazacot sütöttem - az is jó lett ;-)
Adtam neki forró serpenyőben egy kicsit - pihentettem - sütőbe toltam - pihentettem - fokhagymás, rozmaringos vajban pirítgattam - pihentettem.
És ez lett belőle :-)
A második képen talál látszik: körben volt kérge, belül rózsaszín volt, és szuper omlós, ízletes! Egy élmény volt :-)
Ettem már "híres" Steak étteremben rosszabbat...
Online
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12629
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Mai saslik.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Online
- fererencz
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1284
- Csatlakozott: 2017.07.10., hétf. 10:30
- Értékelés: 773
- Tartózkodási hely: Kápolna
Re: Sütés-főzés
Friss kapor, kis fokhagyma, só, meg egy darab matyó kenyérvég. A szezont a magam részéről megnyitottam.
Nem szotkam hibázni.
Online
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4395
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2381
Re: Sütés-főzés
Jó, jó, de hol a túró gombóc? Nálam az rotyogott a palacsinták mellett a lábasban
Csak a Marantz! :-D
Re: Sütés-főzés
Köszi Alex
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 858
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 307
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Megint sziasztok :-)
Csak azért írom le, hogy ma mit főztem, mert észrevettem egy érdekes dolgot.
A kisebbik lányom egy ideje nem eszik húst, és az elején nem kis szenvedés volt mindig, hogy akkor most mit főzzek, főzzünk?! Mert eléggé húsevő család vagyunk amúgy.
Egy ideig ment, hogy főzünk úgy, mint máskor, ő meg simán nem eszi meg a húst, de szegény csak nem élhet köreten meg salátákon ;-)
Aztán volt az, hogy főzünk úgy, mint eddig, de neki próbáljuk a húst valami vega műhússal, műkolbásszal helyettesíteni, rántott sajttal, rántott karfiollal, stb.: ahogy a legtöbb étterem vega kínálata is ezen alapszik ;-)
De igazából pár hete döbbentem rá, hogy szép lassan eléggé lecsökkentettük a húsbevitelt, automatikusan a finom, kiadós, de hús nélküli recepteket keresem. Hetente 1x-2x készítünk húsos ételt, de az is szinte kizárólag csirke vagy hal, esetleg pulyka (ezeket megeszi a kisebbik is, de kb. csak így, hetente 1-2 alkalommal) Disznó, sőt, még marhahúst is csak pár alkalommal veszünk havonta... És még csak nem is fogytam ;-) De érzem, hogy jobb az emésztésemnek, a szervezetemnek így.
Na jó, azért hetente - kéthetente rendelek egy kebabot, bár felénk az is csak csirkehússal van ;-)
Szóval, ma kapormártást főztem, főtt tojással, főtt krumplival.
Én rengeteg kaporral készítem: egy csokorral beleaprítok az elején, azzal főzöm, és még egy csokorral a végén, amikor belekerül a tejföl (pontosabban Creme Fraice, ami egy piszok sűrű, nem savanyított tejföl - gyakorlatilag tejszín) Kicsit édes, kellemesen megcitromozom, gyerekkorom óta imádom!
Nagyon egyszerű, olcsó, hamar elkészül, állati finom, de szerintem az emberek ritkán készítik, vagy sohasem...
Röviden a recept, mert szerintem ez a tuti, de pont így nem találtam a neten - lehet, hogy saját fejlesztés ;-)
Egy fej apróra vágott vöröshagymát elkeverek két púpos evőkanál liszttel, és annyi napraforgóolajjal, hogy híg-krémes legyen, és elkezdem pirítani. Amikor már a hagyma megdinsztelődött, a liszt is eleget pirult, fel lehet engedni vagy valamilyen levessel, ha éppen fől (húsleves, zöldségleves) , de vízzel felengedve is jó, én olyankor dobok bele egy fél leveskockát... Mehet bele az egyik csokor apróra vágott kapor, só, aztán habverővel kevergetve kiforralom. Annyi víz kell hozzá, hogy főzelék sűrűségű legyen ;-) Forralom úgy 10 percig finoman, hogy ne legyen "liszt ízű". Aztán leveszem a tűzről, elkeverem benne a "tejfölt", a második csokor kaprot, cukrozom, és belefacsarom egy fél citrom levét. Vissza a tűzre, és még egy kicsit rotyogtatom. Megkóstolom, kell-e még bele só, cukor vagy citrom, és már kész is :-)
Csak azért írom le, hogy ma mit főztem, mert észrevettem egy érdekes dolgot.
A kisebbik lányom egy ideje nem eszik húst, és az elején nem kis szenvedés volt mindig, hogy akkor most mit főzzek, főzzünk?! Mert eléggé húsevő család vagyunk amúgy.
Egy ideig ment, hogy főzünk úgy, mint máskor, ő meg simán nem eszi meg a húst, de szegény csak nem élhet köreten meg salátákon ;-)
Aztán volt az, hogy főzünk úgy, mint eddig, de neki próbáljuk a húst valami vega műhússal, műkolbásszal helyettesíteni, rántott sajttal, rántott karfiollal, stb.: ahogy a legtöbb étterem vega kínálata is ezen alapszik ;-)
De igazából pár hete döbbentem rá, hogy szép lassan eléggé lecsökkentettük a húsbevitelt, automatikusan a finom, kiadós, de hús nélküli recepteket keresem. Hetente 1x-2x készítünk húsos ételt, de az is szinte kizárólag csirke vagy hal, esetleg pulyka (ezeket megeszi a kisebbik is, de kb. csak így, hetente 1-2 alkalommal) Disznó, sőt, még marhahúst is csak pár alkalommal veszünk havonta... És még csak nem is fogytam ;-) De érzem, hogy jobb az emésztésemnek, a szervezetemnek így.
Na jó, azért hetente - kéthetente rendelek egy kebabot, bár felénk az is csak csirkehússal van ;-)
Szóval, ma kapormártást főztem, főtt tojással, főtt krumplival.
Én rengeteg kaporral készítem: egy csokorral beleaprítok az elején, azzal főzöm, és még egy csokorral a végén, amikor belekerül a tejföl (pontosabban Creme Fraice, ami egy piszok sűrű, nem savanyított tejföl - gyakorlatilag tejszín) Kicsit édes, kellemesen megcitromozom, gyerekkorom óta imádom!
Nagyon egyszerű, olcsó, hamar elkészül, állati finom, de szerintem az emberek ritkán készítik, vagy sohasem...
Röviden a recept, mert szerintem ez a tuti, de pont így nem találtam a neten - lehet, hogy saját fejlesztés ;-)
Egy fej apróra vágott vöröshagymát elkeverek két púpos evőkanál liszttel, és annyi napraforgóolajjal, hogy híg-krémes legyen, és elkezdem pirítani. Amikor már a hagyma megdinsztelődött, a liszt is eleget pirult, fel lehet engedni vagy valamilyen levessel, ha éppen fől (húsleves, zöldségleves) , de vízzel felengedve is jó, én olyankor dobok bele egy fél leveskockát... Mehet bele az egyik csokor apróra vágott kapor, só, aztán habverővel kevergetve kiforralom. Annyi víz kell hozzá, hogy főzelék sűrűségű legyen ;-) Forralom úgy 10 percig finoman, hogy ne legyen "liszt ízű". Aztán leveszem a tűzről, elkeverem benne a "tejfölt", a második csokor kaprot, cukrozom, és belefacsarom egy fél citrom levét. Vissza a tűzre, és még egy kicsit rotyogtatom. Megkóstolom, kell-e még bele só, cukor vagy citrom, és már kész is :-)
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 858
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 307
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Sziasztok!
Két kaja, amit a napokban főztem - mindkettő iggggen finom volt ;-)
Az első egy osztrák sztenderd éttermi kaja, amit otthon viszont még sohasem láttam - a zsemlegombóc "gombamártással". Nagyon finom, a gomba + hagyma + petrezselyemzöld trióval nagyot hibázni nem lehet ;-)
A recpet: https://www.gutekueche.at/eierschwammer ... zept-24833
Én vegyes (fagyasztott) gombából csináltam, mert ízletesebb, mint csak rókagombából.
A másik meg egy olaszos valami, a hétvégén találtam a Youtube-os főzős videó nézegetés közben ezt a receptet:
https://www.youtube.com/watch?v=eYBEhWcGy9I
Sok videója van a fickónak, pikk-pakk összevág bármit olyan éttermi szakácsosan, de tetszik :-) Ma összedobtam én is csak úgy lazán ;-) , gyúrtam mellé tésztát is, mert mégis úgy az igazi. Nagyon tetszett a családnak is, meg nekem is! Jó kis olaszos, de a kapribogyótól meg a citromhéjtól mégis új íz volt.
Jó szórakozást nektek is a konyhában :-)
Két kaja, amit a napokban főztem - mindkettő iggggen finom volt ;-)
Az első egy osztrák sztenderd éttermi kaja, amit otthon viszont még sohasem láttam - a zsemlegombóc "gombamártással". Nagyon finom, a gomba + hagyma + petrezselyemzöld trióval nagyot hibázni nem lehet ;-)
A recpet: https://www.gutekueche.at/eierschwammer ... zept-24833
Én vegyes (fagyasztott) gombából csináltam, mert ízletesebb, mint csak rókagombából.
A másik meg egy olaszos valami, a hétvégén találtam a Youtube-os főzős videó nézegetés közben ezt a receptet:
https://www.youtube.com/watch?v=eYBEhWcGy9I
Sok videója van a fickónak, pikk-pakk összevág bármit olyan éttermi szakácsosan, de tetszik :-) Ma összedobtam én is csak úgy lazán ;-) , gyúrtam mellé tésztát is, mert mégis úgy az igazi. Nagyon tetszett a családnak is, meg nekem is! Jó kis olaszos, de a kapribogyótól meg a citromhéjtól mégis új íz volt.
Jó szórakozást nektek is a konyhában :-)
Online
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12629
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Pörög a grill.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Re: Sütés-főzés
Igazad van ebben speciel, ezért írtam a kb-t, én paprika - paradicsomból 3-3 db-ot használtam 1.2 kg húshoz.Vinkler írta: ↑2022.03.14., hétf. 09:361 kg húshoz 1 db paradicsom és 1 db paprika a lecsóalap?tanczi írta: ↑2022.03.14., hétf. 09:01Hát, ki hogy csinálja.
Ha megnézed, alig akad két egyforma recept a neten, még egy ilyen egyszerű kaja esetében is…
Én tegnap kb. ez alapján csináltam, és finom lett - máskor meg máshogy szoktam, ha olyanom van:
https://streetkitchen.hu/hust-hussal/a- ... esporkolt/
Az SK-receptek arányai néha furák…
2.0: PIONEER SC-LX90 DBX BX-3 PHILIPS CD614 VIBAVOICE GEMINI 1000
TÜŰ Bendegúz
5.2: PIONEER SC-LX90 + BDP-440 + N 50AE + DV-717 - OPPO BDP-103EU
PANASONIC DP-UB 9004 - DUNE HD ULTRA 4K + HD DUO
SHERWOOD AM-9080 - LG 86UN85006LA UHD 4K
TÜŰ 3.0, ARCUS AS EFFECT DIPOLE CANTON AS50SC SONY SA-WM500
TÜŰ Bendegúz
5.2: PIONEER SC-LX90 + BDP-440 + N 50AE + DV-717 - OPPO BDP-103EU
PANASONIC DP-UB 9004 - DUNE HD ULTRA 4K + HD DUO
SHERWOOD AM-9080 - LG 86UN85006LA UHD 4K
TÜŰ 3.0, ARCUS AS EFFECT DIPOLE CANTON AS50SC SONY SA-WM500
Online
Az SK-receptek arányai néha furák…
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 12629
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7304
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
1 kg húshoz 1 db paradicsom és 1 db paprika a lecsóalap?tanczi írta: ↑2022.03.14., hétf. 09:01Hát, ki hogy csinálja.
Ha megnézed, alig akad két egyforma recept a neten, még egy ilyen egyszerű kaja esetében is…
Én tegnap kb. ez alapján csináltam, és finom lett - máskor meg máshogy szoktam, ha olyanom van:
https://streetkitchen.hu/hust-hussal/a- ... esporkolt/
Az SK-receptek arányai néha furák…
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos