Figyelem: a szabályzat 2021.10.01.-ei hatállyal módosult a 6.2.1-es eredetiségre vonatkozó kiegészítéssel. Kérjük mindenki figyelmesen olvassa el és ennek értelmében hirdessen.
A 6.8.3.1 - es pont alapján az adás vételi részen a "pü ment" és "válasz ment" jellegű hozzászólásokat továbbra is törölni fogjuk, csakúgy mint a hely / posta adatok és ár nélkül feladott hirdetéseket.

Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Avatar
Pooli1971
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2019.03.26., kedd 14:00
Értékelés: 188
Tartózkodási hely: Szarvas

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Pooli1971 »

Aszpirin írta:
2022.04.12., kedd 15:58
Alex_Aston írta:
2022.04.12., kedd 14:59
Ezért írtam, hogy más az értékrendem. Egy jó málna, vagy törköly pálinkánál nekem nincs az a 15-25 éves skót whisky, ami többet nyújt, hiába akár a többszörösébe kerül.

Persze, ha skót lennék, akkor lehet fordítva látnám :rolleyes:

Félreértések elkerülése végett nem a whiskyt akarom ezzel leszólni, semmi bajom velük. Van its most itthon még egy jó fél üveg egy 10 éves Aberlour. Nagyon szeretem. És volt előtte pl. 18 éves Taliskerem is, ami már igencsak combos árkategória (persze majd fél áron jutottam hozzá, különben nem vettem volna meg), meg több hasonlót is kóstoltam.


Kanadában vagyok éppen, tegnap a Niagara On The Lake nevű település italboltjában vettünk egy általam ismeretlen skót felföldi single malt-ot, amit még nem bontottunk fel, majd beszámolok róla (a nevét is akkor). A tegnapelőtti érkezésemkor viszont J.P.Wiser's nevű kanadai blend-et ittunk, ami pont olyan volt, mint a korábban általam megismert kanadai whiskey-k: kellemes, lágy, nőies, és eléggé jellegtelen, de egy igen hosszú és nagyon fárasztó nap után inkább azt választottam, mint egy single malt scotch-ot, mert akkor és ott az jobban ment a mentális és fizikai állapotomhoz.
Szia!

Egyszer nem vinnél magaddal?
Egészen apró vagyok 197cm és 112kg /néha 117/ bármilyan kis kézipoggyászban meghúzom magam. :cheers1:
Onkyo NS-6170 > Hydra Next Nano > Destiny DC 222T Mk II Hybrid >Hydra Next H.R.C Graphene > KEF R 500 Tápkábelek Hydra Next és Colossus. Biztik szintén Józsitól. CD&Blu-ray: Pioneer BDP-LX52 TV:LG B6 Oled, Apple TV 4K Éjszaka : Huawei P30 - Dragonfly Cobalt - Sennheiser HD 58X

Avatar
Alex_Aston
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2751
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 876

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
2022.04.12., kedd 15:58

Pálinkát whiskyvel hasonlítani olyan, mint a málnát a dióval. Vagyis nincs értelme. Persze azt bárki mondhatja, hogy a málnát jobban szereti, mint a diót, de az igazság valahol ott van, hogy a legtöbb ember mindkettőt szereti, de véletlenül sem keveri, és pontosan tudja, hogy mikor melyiket vagy melyiket ne...
Ha esetleg végre eljössz hozzám valamikor, láthatod, hogy egy 200 fős lagzit el tudnék látni pálinkával, és nem fogyna el :D
Mindezek mellett legutóbb akkor ittam belőlük, mikor kb. 3 hete itt volt pár barátom, csak hasonló alkalommal iszok belőlük. Amolyan hobbi, és persze szerelem nekem a pálinka, no meg elfogult is vagyok, nem tagadom. :napsut:

Szerintem pálinka - whisky - konyak (brandy) - teqiula - stb., mind összehasonlíthatóak, mert párlatok, és a végeredmény mindegyik esetben a 40-50% körüli végtermék. Persze Skóciában gyakorlatilag nincs gyümölcsfa, a sivatagos tájakon meg csak kaktusz, így ezeken a helyeken nehéz is lenne más párlatot készíteni :D

De ettől még a végtermék ügyében nekem a pálinka a nyerő. Az említett Aberlourt is közel féláron vettem egyébként (szintén Livignoban), és az is megvan 7 éve, 5,5 éve bontottam fel az ikrek születésekor, ha jól emlékszem. Szóval sok nálam a választék, csak lassan fogynak.
Csak a Marantz! :-D

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 4797
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 3632
Tartózkodási hely: Szár

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2022.04.12., kedd 14:59
Ezért írtam, hogy más az értékrendem. Egy jó málna, vagy törköly pálinkánál nekem nincs az a 15-25 éves skót whisky, ami többet nyújt, hiába akár a többszörösébe kerül.

Persze, ha skót lennék, akkor lehet fordítva látnám :rolleyes:

Félreértések elkerülése végett nem a whiskyt akarom ezzel leszólni, semmi bajom velük. Van its most itthon még egy jó fél üveg egy 10 éves Aberlour. Nagyon szeretem. És volt előtte pl. 18 éves Taliskerem is, ami már igencsak combos árkategória (persze majd fél áron jutottam hozzá, különben nem vettem volna meg), meg több hasonlót is kóstoltam.
Pálinkát whiskyvel hasonlítani olyan, mint a málnát a dióval. Vagyis nincs értelme. Persze azt bárki mondhatja, hogy a málnát jobban szereti, mint a diót, de az igazság valahol ott van, hogy a legtöbb ember mindkettőt szereti, de véletlenül sem keveri, és pontosan tudja, hogy mikor melyiket vagy melyiket ne...

Kanadában vagyok éppen, tegnap a Niagara On The Lake nevű település italboltjában vettünk egy általam ismeretlen skót felföldi single malt-ot, amit még nem bontottunk fel, majd beszámolok róla (a nevét is akkor). A tegnapelőtti érkezésemkor viszont J.P.Wiser's nevű kanadai blend-et ittunk, ami pont olyan volt, mint a korábban általam megismert kanadai whiskey-k: kellemes, lágy, nőies, és eléggé jellegtelen, de egy igen hosszú és nagyon fárasztó nap után inkább azt választottam, mint egy single malt scotch-ot, mert akkor és ott az jobban ment a mentális és fizikai állapotomhoz.

Végül megjegyezném, hogy bár nem néztem most utána, de szerintem a 12 éves Aberlour szintén a 20ezer forintos kategória környékén leledzik Magyarországon, nyilván ajándékba kaptad tehát ;) Az Auchentoshan, amiről írtam, szerintem (kiemelném még egyszer: szerintem) sokkal egyedibb élmény, mint az Aberlour, számomra sokkal több értéket nyújt kb ugyanannyi pénzért.

Mielőtt bárki félreérti: alkalmi alkoholfogyasztó vagyok, és az alkalomkor is mértékletesen. A jó pálinkát épp ugyanannyira tudom értékelni, mint a jó whiskyt, ha már mindenképp hasonlítgatni kell őket - csak az alkalom teljesen más a pálinkához, ha érted, amire gondolok :D
  • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
  • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
  • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Avatar
Alex_Aston
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2751
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 876

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Pooli1971 írta:
2022.04.12., kedd 13:17

A józan /főleg az/ ész és a gazdaságosság szempontjából, teljesen igazat adok Neked.
De. A Whisky egy kicsit más kvház.
Ezekkel én is tisztában vagyok. Csak pont ez is a bajom vele, hogy az ilyen jellegű drága piák esetében az ár igen jelentős része a befektetett pénz kamatos kamata, mert 10-20-30 évig áll a hordóban a termék, amit addig nem lehet értékesíteni.
Nekem ezért sem éri meg az árát.

Mert míg pl. a málna, vagy ribizli pálinka azért kerül 3-4x annyiba, mint a szilva (alma, stb.), mivel a gyümölcs is drágább, és adott kg cefréből fele, harmad annyi pálinka lesz.

Ezért írtam, hogy más az értékrendem. Egy jó málna, vagy törköly pálinkánál nekem nincs az a 15-25 éves skót whisky, ami többet nyújt, hiába akár a többszörösébe kerül.

Persze, ha skót lennék, akkor lehet fordítva látnám :rolleyes:

Félreértések elkerülése végett nem a whiskyt akarom ezzel leszólni, semmi bajom velük. Van its most itthon még egy jó fél üveg egy 10 éves Aberlour. Nagyon szeretem. És volt előtte pl. 18 éves Taliskerem is, ami már igencsak combos árkategória (persze majd fél áron jutottam hozzá, különben nem vettem volna meg), meg több hasonlót is kóstoltam.
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Pooli1971
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2019.03.26., kedd 14:00
Értékelés: 188
Tartózkodási hely: Szarvas

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Pooli1971 »

Alex_Aston írta:
2022.01.23., vas. 22:26
Aszpirin írta:
2022.01.23., vas. 20:46

Aki szán 20ezer forintot egy középkategóriás, de minőségi skót whisky által nyújtott élményre,
Tudom, más az ízlés és értékrendünk, de szerintem ennyi pénzért valami ne a közép, hanem a top kategória legyen egy ital.
Kedves Alex!

A józan /főleg az/ ész és a gazdaságosság szempontjából, teljesen igazat adok Neked.
De. A Whisky egy kicsit más kvház.
Nagyon szeretem a jó Magyar pálinkákat, amivel rengeteget dolgoznak a termelők és az előállítok, de
a pálinkánál itt megszakad a vonal, max. szellőztetjük, palackozzuk. Amivel mást is kell csinálni /ágyazás,
hordóban érlelés.../ az szerintem vagy csak üzleti fogás vagy valamit javítani akarnak, én ilyet nem iszom.
Persze megkóstolni, megkóstolom. :D
A Whiskynél az előállítás, az a produkció legeleje, /persze nagyon fontos/ az érték hozzáadása /úgymond/ és
a munka dandárja ezután jön, mozgatás, tárolás, mérések, ÍZLELGETÉS, átfejtés esetleg más tip. hordóba...
Utána, fajták /Blendeb, Single/ szerint a további "vegyészkedés", majd palackozás.
Nem akartam itt okoskodni, de sokáig én is így voltam ezzel a kérdéssel, ahogy Te írtad, de ahogy egy picit
belecsöppentem a Whiskyk világába - ott is inkább a Skót, "keményebb" vonal - egy kicsit értem az árakat,
pld. egy érett 18 év vagy a fölötti érlelési idővel rendelkező nedű a kezdetkor hordóba töltött mennyiség
igen komoly részét veszti el, azt már nem tudják eladni. Nyilván sok példa van még amit lehetne írni, de pld.
én ezekkel magyarázom a Whisky árakat és persze a név.........
Plusz a szélesebb elterjedtség, a tradíciók.... Ezek talán ami árban a pálinkák felé helyezi.
Jómagam sem szoktam 30e/palack fölött venni italt, nem vagyok milliomos. De a Whisky az Whisky. :rolleyes:

Nem akarok megmagyarázni semmit, csak ez jutott eszembe mikor olvastam a hozzászólásodat.
Szép napot!
Onkyo NS-6170 > Hydra Next Nano > Destiny DC 222T Mk II Hybrid >Hydra Next H.R.C Graphene > KEF R 500 Tápkábelek Hydra Next és Colossus. Biztik szintén Józsitól. CD&Blu-ray: Pioneer BDP-LX52 TV:LG B6 Oled, Apple TV 4K Éjszaka : Huawei P30 - Dragonfly Cobalt - Sennheiser HD 58X

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 634
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 285
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: stx »

A helyi borversenyen, a 2019-es után a 2022-esen is I. helyezés. :D
https://xts.hu/foto/borverseny_2022.jpg

Avatar
cannonball
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1207
Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
Értékelés: 516
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: cannonball »

Tudom, hogy egy üzletlánc saját márkás itala ritkán jó, de a minap a Lidlben vettem egy Dundalgan ír whiskyt, ami (nem meglepően) egészen jó. Nyilván nem egy Jameson, de ár-érték arányban kifejezetten kellemes ital. Messze jobb, és olcsóbb mint egy kommersz Skót.

Avatar
Alex_Aston
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2751
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 876

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
2022.01.23., vas. 20:46

Aki szán 20ezer forintot egy középkategóriás, de minőségi skót whisky által nyújtott élményre,
Tudom, más az ízlés és értékrendünk, de szerintem ennyi pénzért valami ne a közép, hanem a top kategória legyen egy ital.
Csak a Marantz! :-D

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 4797
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 3632
Tartózkodási hely: Szár

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Ritkán írok ide - nem is tudom, miért :)

De most egy igazán friss - ma esti élményről számolnék be.

Még karácsony előtt vettem két üveg - számomra különlegességet. A Bunnahabhain egy Islay-whisky, ami nem tőzeges, az Auchentoshan pedig egy skót-alföldi (lowland-) whisky talán (tudommal) az egyetlen skót whisky, amit háromszor párolnak. Mindkettő tehát különleges a maga nemében.

A Bunnahabhain-nel, egészen pontosan a Stiúreadhair nevű zöldcímkés változatával még jóval korábban, egy külföldi reptéri tax-free-shop-béli látogatásom során találkoztam, és a különleges neve miatt vettem meg, majd a barátommal megegyeztünk, hogy ilyen elképesztően hosszú, gyümölcsös-mazsolás lecsengésű whiskyt még nem ittunk - egyszóval nagyon-nagyon bejött, annak ellenére, hogy Islay-whiskyként engem meglepett, hogy nincs benne a tőzeges íz, ami az Islay-sziget termékeit jellemzi. Adott volt tehát, hogy nem tévedhetek sokat, ha a barátom karácsony utáni szülinapjára egy (vörös címkés) Bunnahabhain 12 years old-ot veszek (ami elvileg az előzőekben említett Stiúreadhair-nál drágább, "klasszikus" változat). Nos, óriási csalódás volt számomra (és még rosszabb: a megajándékozott barátom számára is) a Bunnahabhain 12 years old, de nem erről szól a mostani hozzászólásom...

Ugyanis ugyanakkor vettem egy Auchentoshan Three Wood-ot is. Eredetileg azt az én szülinapomon akartam felbontani, de ilyen-olyan okokból arra nem került sor. Ma viszont átjött hozzám a barátom a feleségével, és a remek vacsora előtt (aminek még kicsit sülnie kellett :rolleyes: ) a várakozás közben felbontottam az Auchentoshan Three Wood-ot.

Ahhh... minden várakozásomat túlszárnyalta. Ismétlem, ez talán az egyetlen ismert skót kifőzde, ami háromszor párolt whisky-t készít. Ezért aztán nem meglepő, hogy amint a nyelvedhez ér, kb a tipikus ír whisky-k, hirtelen pl. egy Bushmills jut eszedbe rögtön: lekerekített, lágy, gyümölcsös íztámadás, egészen nőies (gondoltam én tévesen, mert a barátom feleségének egyáltalán nem jött be...). De ami a lecsengést illeti, azt a hosszan-hosszan tartó feketeribizlis, és talán narancshéjas szűnni nem akaró ízt, ami ott marad a szádban, és nem akar távozni... azt semmilyen ír whiskynél nem tapasztaltam. De nagyon tetszett. Nagyon-nagyon.

Aki szán 20ezer forintot egy középkategóriás, de minőségi skót whisky által nyújtott élményre, annak tényleg tudom ajánlani az Auchentoshan Three Wood-ot.

És itt jegyezném meg: igazán gratula az Etele Plaza-beli Whiskynet-bolt alkalmazottainak: a szakállas srác nemhogy azonnal vette a gyatra kiejtésem alapján is, hogy mit szeretnék, és azonnal mutatta, hogy a boltban lévő elképesztő választék között hol találom... hanem meg is tanított rá, hogy hogy kell kiejteni helyesen a neveket: magyar fonetikával leírva megközelítőleg "Bánnabéjn" (a második b nagyon lágyan) ill. "Akkántaosán". 36_1_11.gif
  • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
  • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
  • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1681
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 506

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

The Arran - Single Malt Skót whisky. "Alap" kategória az Arran kínálatából. Kicsit füstös illatú és ízű, de nem vészesen. Erősebb fajta.

Highland Park Viking Honour - Single Malt 12 éves Skót whisky. Illata és íze is picit füstös. Kicsit az erősebb ízvilághoz tartozik, de nem kellemetlenül.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Gulka.
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 215
Csatlakozott: 2019.04.27., szomb. 17:51
Értékelés: 205
Tartózkodási hely: Dorog

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Gulka. »

Öcsémnek vásároltam egy Tubi 60 nevü italt. Kaptam kostolót. Nem vagyok oda az ilyen italokért, de nekem nagyon bejött. :smile32:
Lindemann Limetree Network + NAD C316 BEE V2 + JBL Stage A130 + Grado SR80X.

Avatar
quad
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 547
Csatlakozott: 2009.01.19., hétf. 12:17
Értékelés: 44
Tartózkodási hely: Bp. 18.ker.

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: quad »

:D
Csak az ne legyen a vége, mint a rendőrviccben:
Egyik rendőr kérdezi a másikat: Neked milyen a feleséged az ágyban?
Válasz: Van aki dicséri, van aki nem.
LP: Thorens TD-2001 RDC, SME3009, Audio Technica AT33PTG. AT-650,
Digitális: Olive 4 HD,
Erősítők: Quad II, 44, 66, 405-2, STAX SRM-T1W
Hangsugrzók: Rogers LS3/5A+AB1, Quad ESL 63, STAX Lambda Signature, SR-404

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 634
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 285
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: stx »

quad írta:
2021.12.30., csüt. 20:55
Most találtam ezt a fórumot az AVX-en (Hogy itt mik nem vannak)
Számomra az eddig próbált "pálinkák" csúcsa a örmény, pontosabban hegyi-karabahi "Arcah" gyümőlcs barandyk.
Én annyira kajszibarack izű pálinkát, mit az övéké, még nem ittam. De a csúcs a "faeper" pálinkájuk, ami 57 fokos, és 3 évig érlelnek eperfa hordóban. Még a nejemnek is tetszik, pedig ő általában már a 40 fokos szeszeket se tudja meginni.
Aki teheti, próbálja ki.
Tölts fel pár képet a nejedről, aztán, lesz, ami lesz. :D

Avatar
quad
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 547
Csatlakozott: 2009.01.19., hétf. 12:17
Értékelés: 44
Tartózkodási hely: Bp. 18.ker.

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: quad »

Most találtam ezt a fórumot az AVX-en (Hogy itt mik nem vannak)
Számomra az eddig próbált "pálinkák" csúcsa a örmény, pontosabban hegyi-karabahi "Arcah" gyümőlcs barandyk.
Én annyira kajszibarack izű pálinkát, mit az övéké, még nem ittam. De a csúcs a "faeper" pálinkájuk, ami 57 fokos, és 3 évig érlelnek eperfa hordóban. Még a nejemnek is tetszik, pedig ő általában már a 40 fokos szeszeket se tudja meginni.
Aki teheti, próbálja ki.
LP: Thorens TD-2001 RDC, SME3009, Audio Technica AT33PTG. AT-650,
Digitális: Olive 4 HD,
Erősítők: Quad II, 44, 66, 405-2, STAX SRM-T1W
Hangsugrzók: Rogers LS3/5A+AB1, Quad ESL 63, STAX Lambda Signature, SR-404

Avatar
Alex_Aston
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2751
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 876

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Nyugodjék békében.
https://index.hu/belfold/2021/12/22/thu ... r-noszvaj/
Én ugyan csak a törköly pálinkáiból kóstoltam párat, van is itthon 2004-es Blauburgur még egy kevés. Zamatos, igazi törköly, nem a "nagyapa féle" kerítés szaggató, ami még mindig sokaknak a fejében él. Pedig nekem talán pont a törköly az, ami a legfinomabb pálinka fajta, persze csak, ha jól készítik.
Holnap iszom is belőle asszem este!
Csak a Marantz! :-D

Avatar
tamagaba
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 326
Csatlakozott: 2021.11.07., vas. 18:03
Értékelés: 134
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Tudnánk összegezni melyek azok a gyümölcsök amiből lehet olyan cefrét csinálni, amikor lesz akkora cukorfoka a főzéshez, hogy nem kell hozzá külön répacukrot adni?
Merugye vannak ezek a speckó eper-banán-áfonya cuccok konyha kilincs csavarban érlelt stb.
Nekem elég a 40 fok körüli célérték, nem akarom berugásig büfögni asszonyt
... Onkyo 1978 Vulkán Pio Technics NU Audio Revox Teac Naka old school hifi ...
.. ha a zene jó, szólhat akár mobil fülesen ..

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1681
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 506

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

Rebel Yell Rye - Rozs whiskey. Erős fajta, aminek az ízén és az illatán is érződik. A rozs édeskés íze nem olyan domináns. Színe szép borostyán sárga, tiszta.
Érdemes lenne Small Batch (kis hordós) érleléssel készíteni és tovább megyek: kis Sherry-s hordóban érlelni.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
nemtomm
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2394
Csatlakozott: 2010.03.30., kedd 23:05
Értékelés: 672

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Tiszteletemet tettem ma a Chorintia hotel whisky show-n és nagyon jól éreztem magam… :D :D
Aki szereti a jófajta nedűt az ne hagyja ki … először voltam de biztos, hogy ki fogok még látogatni egy párszor… a választék az káprázatos és az árak nagyon barátiak főleg ha az ember 20-30-40-50 éves párlatot akar megkóstolni…legyen az whisky rum konyak :D :D :D
"Az igazi barát szemből támad."

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1681
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 506

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

Rebel Yell Small Batch Reserve - Kis hordós érlelésű Bourbon. Színe szép tiszta borostyán sárga. Illata szolidan kellemes, jellegzetes bourbon. Íze kellemesen erős, de finom és lecsengése is.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1681
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 506

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

Bulleit 95 Rye - Amerikai rozs bourbon. A színe nagyon szép tiszta kicsit borostyán sárgás. Az illata kellemesen édeskés és érződik rajta, hogy van benne erő, de nem tolakodó módon. Az állaga kellemesen olajos. A rozs jól érezhető mind illat, mind íz szempontjából. Erős, de szépen jön elő az íze. Szolidan elegáns bourbon. A lecsengése kellemes. Szép fokozatosan múlik el a kellemes íz. Ára végett is nagyon jó vétel kategória.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Alex_Aston
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2751
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 876

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
2021.10.07., csüt. 22:29
Alex_Aston írta:
2021.10.07., csüt. 22:12
Amikor még nem volt bolti finomszesz, miből főzték? Honnan nézzük a hagyományt...? gondolkodik.gif
Szerintem ne a szociizmust vegyük alapul, mert akkor a pálinka is hagyományosan finomszesz, meg aroma, mint ami volt az átkosban a bolti termék kb.99%-ban, és a mostani tiszta gyümölcs párlat nem is hagyományos, hanem átverés ;)

Inkább üljünk össze, és kóstoljunk közösen! :cheers1:
Ejnye, Alex, megint nem figyelsz eléggé, pedig ott a válasz, hadd idézzem szó szerint magamat:
Az áfonyát - és nem, nem áfonyaszörpöt, minek bajlódni előbb a szörpkészítéssel, ha figyeltél, írja is a cikkben, hogy “ropogott az áfonya” - azért tették bele pálinkába “hagyományosan”, és azért cukrozták agyon, illetve abba a pálinkába, ami másként ihatatlan volt, úgy viszont finom. Ez volt a “hagyományos!“
Összeülni: ofkóznátürlihh, sőt, miccsezni is melléje, “natúr” gretáron (nem holmi puhány “barbecue”-izében :) :) :) - akár vállalom is, nálunk a kertben szuperrusztikus környezetben, csak legyen zsép idő és melegebb… térjünk vissza erre tavasszal, ígérem, felejthetetlen lesz, a pálinkával ellentétben a miccset mindenki szereti, aki nem vega - de előbbit sem hanyagoljuk majd :) Fogj majd szavamon.
Ősszel pedig vállalom, hogy nálam 8-10 ember elfér. Kb. 40 féle palinkából lehet kóstolni, plusz amit hoz esetleg valaki. 31_1_21.gif
Háttér zenét pedig a malac visítás tudja garantálni. :smile29:


De a kerti parti jó ötlet! Hálózsák a kertben megoldható? Mert pálinka után nehéz hazajutni, hacsak nem visz valaki...
A mics pedig jöhet! :smile53:
Csak a Marantz! :-D

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 4797
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 3632
Tartózkodási hely: Szár

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2021.10.07., csüt. 22:12
Amikor még nem volt bolti finomszesz, miből főzték? Honnan nézzük a hagyományt...? gondolkodik.gif
Szerintem ne a szociizmust vegyük alapul, mert akkor a pálinka is hagyományosan finomszesz, meg aroma, mint ami volt az átkosban a bolti termék kb.99%-ban, és a mostani tiszta gyümölcs párlat nem is hagyományos, hanem átverés ;)

Inkább üljünk össze, és kóstoljunk közösen! :cheers1:
Ejnye, Alex, megint nem figyelsz eléggé, pedig ott a válasz, hadd idézzem szó szerint magamat:
Az áfonyát - és nem, nem áfonyaszörpöt, minek bajlódni előbb a szörpkészítéssel, ha figyeltél, írja is a cikkben, hogy “ropogott az áfonya” - azért tették bele pálinkába “hagyományosan”, és azért cukrozták agyon, illetve abba a pálinkába, ami másként ihatatlan volt, úgy viszont finom. Ez volt a “hagyományos!“
Összeülni: ofkóznátürlihh, sőt, miccsezni is melléje, “natúr” gretáron (nem holmi puhány “barbecue”-izében :) :) :) - akár vállalom is, nálunk a kertben szuperrusztikus környezetben, csak legyen zsép idő és melegebb… térjünk vissza erre tavasszal, ígérem, felejthetetlen lesz, a pálinkával ellentétben a miccset mindenki szereti, aki nem vega - de előbbit sem hanyagoljuk majd :) Fogj majd szavamon.
  • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
  • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
  • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Avatar
Alex_Aston
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2751
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 876

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
2021.10.07., csüt. 21:45
Alex_Aston írta:
2021.10.07., csüt. 21:07
Na, rákerestem, mit írnak esetleg róla.
https://www.palinkafozes.com/hirek/2012 ... inka-titka
Ez egy jó kis írás.
De hát ez a szilvapálinkáról szól. Az egy más tészta. Kevered, téged is megtéveszt a “pálinka” a “kokojzapálinká”-ban.
Amikor a kokojzapálinkához ér: egyrészt: kár, hogy nem kérdezte meg, miből készül. Mert egy hóttbiztos: az igazi jó erdélyi szilvóriumot senki nem fogja elcseszni áfonyaszirup beletöltésével. Arra teljesen megfelel a boltban kapható tiszta szesz vagy egyéb, önmagában nem kellemes főzet is - és aki azt mondja, hogy nem az a “hagyományos”, az hidd el nekem, “szépíti a valóságot” - hogy finoman és diplomatikusan fogalmazzak. Az áfonyát - és nem, nem áfonyaszörpöt, minek bajlódni előbb a szörpkészítéssel, ha figyeltél, írja is a cikkben, hogy “ropogott az áfonya” - azért tették bele pálinkába “hagyományosan”, és azért cukrozták agyon, illetve abba a pálinkába, ami másként ihatatlan volt, úgy viszont finom. Ez volt a “hagyományos!, ha tetszik, ha nem.
Csakhogy ugye a “hagyományos” szót most mar szépíteni kell, szóval elhiszem, hogy most már akad, aki tényleg önmagában is finom pálinkából (és nem bolti alkoholból) készít “hagyományos” kokojzapálinkát turistavakítás céljából, de ez hidd el, pont annyira “hagyomanyos”, mint a baranta…

Mellesleg: az 54 százalék “se több se kevesebb”, titka: ennyi lesz a lehullott besztercei szilvából (ez egy fajta, nem csak besztercében terem, erdély többi részén is termesztik) kétszer főzött pálinka alkoholtartalma, ha - ahogy azt kell - a második főzet elején kiveszed a “rezest”, idejében leállsz a főzéssel és nem adsz hozzá semennyi desztillált vize (mint ahogy Pannóniában szokás). Azért az a “se több, se kevesebb” is némi toleranciával értendő, de tényleg kicsi a tolerancia - egy-két százalék plusz vagy mínusz.

Elnézést a mítoszrombolásért.

(főztem pálinkát épp eleget Erdélyben kamaszkoromban az apámmal, kisüstben, besztercei szilvából. És láttam nem egy helyen, otthon nálunk is, hogy készül a “kokojzapálinka”).

A “néha büdös a magyar szilvapálinka” megjegyzéssel viszont nagy igazságot mondott…
Mit keverek?
Írtam, hogy almából főzi emberünk Oroszhegyen. Mert az ugye semleges ízű, és mégsem finomszesz.
A cikket csak azért tettem be, mert ez a kettő volt találat oroszhegyi palinkára.

Amikor még nem volt bolti finomszesz, miből főzték? Honnan nézzük a hagyományt...? gondolkodik.gif
Szerintem ne a szociizmust vegyük alapul, mert akkor a pálinka is hagyományosan finomszesz, meg aroma, mint ami volt az átkosban a bolti termék kb.99%-ban, és a mostani tiszta gyümölcs párlat nem is hagyományos, hanem átverés ;)

Inkább üljünk össze, és kóstoljunk közösen! :cheers1:
Csak a Marantz! :-D

Online
Avatar
Aszpirin
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 4797
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 3632
Tartózkodási hely: Szár

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2021.10.07., csüt. 21:07
Na, rákerestem, mit írnak esetleg róla.
https://www.palinkafozes.com/hirek/2012 ... inka-titka
Ez egy jó kis írás.
De hát ez a szilvapálinkáról szól. Az egy más tészta. Kevered, téged is megtéveszt a “pálinka” a “kokojzapálinká”-ban.
Amikor a kokojzapálinkához ér: egyrészt: kár, hogy nem kérdezte meg, miből készül. Mert egy hóttbiztos: az igazi jó erdélyi szilvóriumot senki nem fogja elcseszni áfonyaszirup beletöltésével. Arra teljesen megfelel a boltban kapható tiszta szesz vagy egyéb, önmagában nem kellemes főzet is - és aki azt mondja, hogy nem az a “hagyományos”, az hidd el nekem, “szépíti a valóságot” - hogy finoman és diplomatikusan fogalmazzak. Az áfonyát - és nem, nem áfonyaszörpöt, minek bajlódni előbb a szörpkészítéssel, ha figyeltél, írja is a cikkben, hogy “ropogott az áfonya” - azért tették bele pálinkába “hagyományosan”, és azért cukrozták agyon, illetve abba a pálinkába, ami másként ihatatlan volt, úgy viszont finom. Ez volt a “hagyományos!, ha tetszik, ha nem.
Csakhogy ugye a “hagyományos” szót most mar szépíteni kell, szóval elhiszem, hogy most már akad, aki tényleg önmagában is finom pálinkából (és nem bolti alkoholból) készít “hagyományos” kokojzapálinkát turistavakítás céljából, de ez hidd el, pont annyira “hagyomanyos”, mint a baranta…

Mellesleg: az 54 százalék “se több se kevesebb”, titka: ennyi lesz a lehullott besztercei szilvából (ez egy fajta, nem csak besztercében terem, erdély többi részén is termesztik) kétszer főzött pálinka alkoholtartalma, ha - ahogy azt kell - a második főzet elején kiveszed a “rezest”, idejében leállsz a főzéssel és nem adsz hozzá semennyi desztillált vize (mint ahogy Pannóniában szokás). Azért az a “se több, se kevesebb” is némi toleranciával értendő, de tényleg kicsi a tolerancia - egy-két százalék plusz vagy mínusz.

Elnézést a mítoszrombolásért.

(főztem pálinkát épp eleget Erdélyben kamaszkoromban az apámmal, kisüstben, besztercei szilvából. És láttam nem egy helyen, otthon nálunk is, hogy készül a “kokojzapálinka”).

A “néha büdös a magyar szilvapálinka” megjegyzéssel viszont nagy igazságot mondott…
  • Thorens 206 + Goldring 2200 + Pointe Record TS | Linn Unidisk 1.1 | Mac + CoreAudio Karuna + Wadia 121 → PrimaLuna ProLogue Premium → AudioPhysic Classic 10
  • Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon 5.0 + Alteco C1 + BKE DoubleGem
  • BlueSound Powernode2 → Dynaudio Audience 50

Avatar
Vinkler
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 10818
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 5173
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Én még nem ittam, de szívesen megkóstolnám, ha valaki tud beszerezni igazán finomat, gondolhat rám. :rolleyes:
Apple / Linn / Parasound / Pro-Ject / Diy ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”