Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327

Sütés-főzés

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1864
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Palm »

Vasti írta:
2021.11.27., szomb. 14:59
Palm írta:
2021.11.26., pén. 19:08
Meg ha rántottát akarunk csinálni, akkor csak egy kis töpörtyűt rakunk oda és abból sűl ki zsír és mehet rá a tojás.
Na ezt ki kell próbálnom: ilyenről még nem hallottam, de azt nem értem, hogy MIÉRT NEM???
Annyira magától értetődően finom lehet :-)
Nagyon finom! ;)
Ahány ház, annyi szokás. ;)
A másik, amit szoktunk csinálni, hogy a főtt vagy sűlt szárnyas börét zsírral együtt lenyúzzuk, lekockázzuk és kisütjük. Gyorsan elkészűl. Ez is nagyon finom. Szoktunk hozzá tojást is néha sütni rántottának. Vagy tükörtojás mellé is nagyon finom köret.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Palm írta:
2021.11.26., pén. 19:08
Meg ha rántottát akarunk csinálni, akkor csak egy kis töpörtyűt rakunk oda és abból sűl ki zsír és mehet rá a tojás.
Na ezt ki kell próbálnom: ilyenről még nem hallottam, de azt nem értem, hogy MIÉRT NEM???
Annyira magától értetődően finom lehet :-)

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1864
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Palm »

Vasti írta:
2021.11.14., vas. 18:04
Felénk szokás a végén egy kis tejet önteni bele, állítólag attól pirosabb és ropogósabb lesz.

Ja, ha készen van, a zsírból a krumplinyomóba szedjük, és alaposan kinyomjuk ;-) Frissen még kb. visszaugrik valamennyire az eredeti alakjára és méretére a kinyomás után, csak nem lesz tele zsírral -> könnyebb, ropogósabb.

De ahány ház (és tájegység) , annyi szokás: egy alföldi szakközepes kollégiumi haver "zsírkát" szokott hozni ;-) , jó nagy csíkokra volt szelve a szalonna, és nem volt kinyomva. Finom volt, de inkább sült szalonna, és nem tepertő (vagy töpörtyű ;-)

Elég ritkán eszek (a boltit nem szeretem) , anyu néha vesz szalonnát, és süt. A legjobb, amikor készen van, savanyú káposztát sütni, meg krumplit, amikor kész a káposzta, összekeverni némi friss ropogós tepertővel, és a sült krumplival betömni ;-)
Itt a Bakonyban is sok szokás van.
Azt szoktuk, ha ropogósra akarjuk sütni, hogy folyamatosan merjük le a zsírt. Viszont azért hagyjuk puhábban zsírosra, mert így sokmindenhez ehető és tovább el áll. Meg ha rántottát akarunk csinálni, akkor csak egy kis töpörtyűt rakunk oda és abból sűl ki zsír és mehet rá a tojás.
Felénk nem szeretjük a káposztát. Krumpli "zabáló" és húsevő népség vagyunk. :D
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Felénk szokás a végén egy kis tejet önteni bele, állítólag attól pirosabb és ropogósabb lesz.

Ja, ha készen van, a zsírból a krumplinyomóba szedjük, és alaposan kinyomjuk ;-) Frissen még kb. visszaugrik valamennyire az eredeti alakjára és méretére a kinyomás után, csak nem lesz tele zsírral -> könnyebb, ropogósabb.

De ahány ház (és tájegység) , annyi szokás: egy alföldi szakközepes kollégiumi haver "zsírkát" szokott hozni ;-) , jó nagy csíkokra volt szelve a szalonna, és nem volt kinyomva. Finom volt, de inkább sült szalonna, és nem tepertő (vagy töpörtyű ;-)

Elég ritkán eszek (a boltit nem szeretem) , anyu néha vesz szalonnát, és süt. A legjobb, amikor készen van, savanyú káposztát sütni, meg krumplit, amikor kész a káposzta, összekeverni némi friss ropogós tepertővel, és a sült krumplival betömni ;-)

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1864
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Palm »

Alex_Aston írta:
2021.11.13., szomb. 15:26
Palm írta:
2021.11.13., szomb. 15:24
stx írta:
2021.11.13., szomb. 14:39


Nosza, kóstold meg a bálna- és fókazsírt.
A beszerzése a probléma "csak". gondolkodik.gif
Nekem a mangalica zsír jött be, ezen kívül vaj és kókuszolaj, amit használunk.
Most volt így hírtelen kb. 5-6kg "kese" disznó szalonám és azt gyorsan kisütöttem.
A mangalicát imádom. Nagyon finom. A kókusz olaj finom, de a zsírt nem pótolja (szüksége van az emberi szervezetnek a zsírra).
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1864
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Palm »

Vinkler írta:
2021.11.13., szomb. 15:06
Én maradok a kacsazsírnál! ;peace;
Az se rossz. Liba zsírom van még.
Inkább libát tartok, mert az nem pazall annyit, mint a kacsa és ugyan annyi kajából sokkal nagyobbra nő. Ráadásul a kacsa mocskos egy állat. Iszonyatos mocskot hagy maga után. A húsa finom, de szerintem annyira nem, mint a libáé. Ráadásul a liba jó házörző is. Igaz olyan, mint a kecske: mindent megrág és mindenhová felmegy. :D
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4395
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2382

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Palm írta:
2021.11.13., szomb. 15:24
stx írta:
2021.11.13., szomb. 14:39
Palm írta:
2021.11.13., szomb. 14:22

A bálna és fóka zsírt nagyon megkóstolnám.
Nosza, kóstold meg a bálna- és fókazsírt.
A beszerzése a probléma "csak". gondolkodik.gif
Nekem a mangalica zsír jött be, ezen kívül vaj és kókuszolaj, amit használunk.
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1864
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Palm »

stx írta:
2021.11.13., szomb. 14:39
Palm írta:
2021.11.13., szomb. 14:22

A bálna és fóka zsírt nagyon megkóstolnám.
Nosza, kóstold meg a bálna- és fókazsírt.
A beszerzése a probléma "csak". gondolkodik.gif
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1864
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Palm »

Mi nem rakunk tejet a sülő zsírhoz SOHA! Tej nélkül sütjük ki. Az elején kis vizet rakunk alá, hogy le ne égjen. Ez elpárolog a sütés során. Amikor meg sült a töpörtyű lemerjük és lecsepegtetjük. A zsír megy a véndőbe, a töpörtyű meg külön edénybe. Sózni csak étkezés előtt sózzuk.
Már sül:

Kép

Alakul:

Kép

Leszűrhető:

Kép

Kész zsír (még forró):

Kép

és töpörtyű:

Kép

Van, aki szerint nem néz ki olyan szépen, de tovább eltartható és ízre sem rosszabb, mint a tejes verzió. Mi ezt jobban szeretjük és a tej mentes zsírt is. Szerintünk jobb is.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Online
Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 12631
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 7304
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Én maradok a kacsazsírnál! ;peace;
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 746
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 358
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: stx »

Palm írta:
2021.11.13., szomb. 14:22

A bálna és fóka zsírt nagyon megkóstolnám.
Nosza, kóstold meg a bálna- és fókazsírt.

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1864
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Palm »

Készűl a töpörtyű és a sütés-főzéshez való zsír.

Kép

leborulok.gif

A bálna és fóka zsírt nagyon megkóstolnám.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Ehhez még egy kis sörös-hagymás mártás, zsemlegombóc, és meleg köményes-szalonnás káposztasaláta... Nyami :-)

Avatar
Lemmy9.1
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 579

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Megcsináltuk mi is, sima sütőben. Hólyagos, ropogós lett.
IMG_20211025_131509.jpg
IMG_20211025_131509.jpg (3.9 MiB) Megtekintve 1874 alkalommal
Szerintem!

Avatar
new_dualcs5000
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 144
Csatlakozott: 2018.11.22., csüt. 14:18
Értékelés: 217

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: new_dualcs5000 »

...megunhatatlan sült-császár.
(természetesen big greenegg-ben)


78333269-372E-453A-ABDB-3F6F8D16053D.JPG
78333269-372E-453A-ABDB-3F6F8D16053D.JPG (124.67 KiB) Megtekintve 1953 alkalommal

Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5069
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2050

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

Ma jutottam hozzá, hogy feltegyek néhány képet a vasárnapi ebédről.

Elsőként a díszvendég a 3 és fél éves dédunoka

2051a.jpg
2051a.jpg (144.41 KiB) Megtekintve 2029 alkalommal
2053a.jpg
2053a.jpg (378.58 KiB) Megtekintve 2029 alkalommal

Aztán a fő fogás: omlósra sütött tepsis tarja előkészítve és tálalva

2048a.jpg
2048a.jpg (157.14 KiB) Megtekintve 2029 alkalommal
2055a.jpg
2055a.jpg (149.35 KiB) Megtekintve 2029 alkalommal

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

cables írta:
2021.09.26., vas. 19:09
Piacon vett 60 dkg friss vágásból származó darált hús, 1 kg savanyú káposzta, meg ami még kell bele.
Hó, a rakott káposztát de szeretem én is :-)
És megint egy egyszerű étel, amihez nem kell más, csak rendes darált hús és rendes savanyú káposzta: ha ezek jó minőségűek, elrontani már nem nagyon lehet :-)
Mi sokszor csinálunk, ha előre kell főzni, mert viszonylag jól melegíthető (utálom a nem friss ételeket, illetve kevés olyan étel van, ami szerintem felmelegítve is ehető - na jó, van néhány, főleg levesek, amik meg kimondottan felmelegítve jók ;-)
Én hogy csinálom: dobok fel egy rizst, mert annak idő kell, hogy gurulós, de puha legyen. Aztán a pörköltet darált húsból: apróra vágott hagymát pirítok, rajta a húst, őrölt paprika, kömény és bors - sok bors, mert szerintem kívánja, borsosan finom. Egy kicsit megmosom a káposztát (de csak óvatosan, mert meg kell, hogy maradjon a savanyú káposzta íze, van aki ízelten valamivé áztatja...) Aztán lehet rétegezni jófajta tejföllel, megsütni, és ennyi :-)
Még a kényes tizenéves lányaim is bármikor, aztán még másnap is megeszik!
Ja, a tányéron is szoktunk rá még némi tejfölt dobni.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 858
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 307
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Lecsó

Hozzászólás Szerző: Vasti »

stx írta:
2021.09.19., vas. 12:29
Ki, milyen fűszert vagy valamiket rak a lecsóba...
Helló!

Szerintem a lecsót sózni kell, meg egy kicsit cukrozni (paradicsomtól is függ) , és annyi... Minden más csak elviszi az ízét a helyes útról ;-)

Nálam a főzés úgy van, hogy már gyerekkoromban ellestem, megtanultam sok mindent, elég jól a nagymamától meg anyutól (zalai és magyar egyszerű, paraszti és proli ételeket főleg ;-) Egy ideig úgy készítettem őket, a klasszikus ízek, nyami! Aztán elkezdtem próbálgatni mindenféle fűszerezést, egy ideig kinyírtam szerintem mindet a hülyeségeimmel, de mindegy, akkor talán még ízlett is ;-) De egy ideje rájöttem, hogy a kevesebb több, és az étel (mármint az ilyen egyszerű étel) az alapanyagoktól lesz jó elsősorban...

Lecsót akkor főzök csak, évente néhányszor, amikor van hozzá rendes paprika és paradicsom valakinek a kertjéből. És nem lecsópaprika! Mert a bolti lecsópaprika nem azért lecsópaprika ám, mert attól lesz jó a lecsó, hanem mert vacak, és úgy gondolják, hogy lecsóba még azért elmegy, a következő lépcsőfok meg már a biohulladék lenne ;-) Egy puha, széteső, ízetlen vacak, fúj. A rendes paprika friss, roppanó, keményebb húsú, és van benne vegyesen mindenféle: zöldes, pirosas, barnás, sárgás, tarkabarka. És ízletes. Ehhez kell még valami nap érlelte, húsos paradicsom, vöröshagyma, és annyi: én pirítom a nagyobb kockákra vágott paprikát a szintén nagyobb darabokra vágott hagymával, megsózom, ráteszem a felkockázott paradicsomot (héjastól, mert lusta vagyok) , főzöm, ha nagyon savas, akkor dobok rá egy kis cukrot, és annyi. Bele lecsókolbász, ha már lecsó ;-) , maszek henteseknél lehet kapni egészen elfogadhatót... Nekem azzal az igazi, szalonna nem kell bele, a paprikás kolbászok totál nem bele valók, a virslifélék sem. (Felénk a lecsó = rizses lecsó, úgyhogy amikor kb. készen van, akkor mehet bele a közben elkészült rizs is, összeforgatni, egy kicsit, úgy egy órát "érni" hagyni, és mennyei :-)

Néha érdemes a megszokott recepteket elkészíteni kevesebb fajta, és mennyiségben is kevesebb fűszerrel, mert az ember ízlése egy idő után elmegy szerintem rossz irányba, igényelni fogja a túlfűszerezett ételeket. Én nagyon szeretek főzni, de a család nagyon örül, hogy elmúlt a "mindenbe szórjunk mindenből egy csomót" időszakom ;-) Amíg fűszereztem, addig is szerették a főztömet, de most még jobban.

Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5069
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2050

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

kimber írta:
2021.09.26., vas. 19:11

Jól néz ki. Mivel fűszerezted?
Én semmivel, de az asszony tett bele pár dolgot az biztos :)

Avatar
cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Hozzászólások: 5069
Csatlakozott: 2012.07.04., szer. 13:21
Értékelés: 2050

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: cables »

Rég nem írtam ide, de most megjött az ihlet. A tárgya a mai vacsoránk: rakott savanyú káposzta. Piacon vett 60 dkg friss vágásból származó darált hús, 1 kg savanyú káposzta, meg ami még kell bele.

A sztárséfek sírnának szégyenükben, ha ezt megkóstolnák... :)

2045.jpg
2045.jpg (171.17 KiB) Megtekintve 2254 alkalommal

Avatar
Lemmy9.1
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 579

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

50:50 a paradicsom (héj nélkül) - paprika arány, darabra. Mi mindkettőt nagyon apróra vágjuk.
Hagyma, szalonna, szárazkolbász karikázva, virsli karikázva, só, oregánó, csöpp fahéj, majoranna, kömény. Borsot nem teszünk. Sűrű szaftra forraljuk, nem hígh foschra.
Szerintem!

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 746
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 358
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Lecsó

Hozzászólás Szerző: stx »

Nos, a nagy dilemma...
Ki, milyen fűszert vagy valamiket rak a lecsóba...
A másik, a paprika-paradicsom-hagyma aránya...

Nekem van egy alap receptem, de kíváncsi vagyok, ki, hogy csinálja. (Ja, épp' most főzök lecsót, bográcsban. :) )

Avatar
Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2009.09.09., szer. 08:30
Értékelés: 262
Tartózkodási hely: Regöly

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Elmo »

Én pedig ajánlom magamat. :) www.chiliout.hu
www.chiliout.hu

Hegel-REL-ATC

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1864
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Palm »

Alex_Aston írta:
2021.09.09., csüt. 15:23
Palm írta:
2021.09.09., csüt. 14:00

Kösz!
Itt ez nagy dolog, hogy már ilyent tudtam venni.
Én meg őket ajánlom.

https://chilifarm.hu/

Kedvencem a Csak Norris nevű termékük (palackozott pörgő rúgás :D ). Szó szerint egy késhegynyi anyag ebből, és egy egész tányér lángol tőle. De közben nagyon finom, és jó minőségű.
https://chilifarm.hu/termek/csak-norris ... krem-170g/
Kösz!
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4395
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2382

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Palm írta:
2021.09.09., csüt. 14:00

Kösz!
Itt ez nagy dolog, hogy már ilyent tudtam venni.
Én meg őket ajánlom.

https://chilifarm.hu/

Kedvencem a Csak Norris nevű termékük (palackozott pörgő rúgás :D ). Szó szerint egy késhegynyi anyag ebből, és egy egész tányér lángol tőle. De közben nagyon finom, és jó minőségű.
https://chilifarm.hu/termek/csak-norris ... krem-170g/
Csak a Marantz! :-D

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”