Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Én úgy tapasztaltam, hogy a szűrőtől is nagyon függ a beállítandó hőfok.
A gyári LELIT szűrővel több celsiusfokkal feljebb kell állítanom a PID-et a hasonló "kinézetű" (színű) cremahoz.
A renekával akár 4-6 fokkal lejjebb veszem a PID-et, hogy ne legyen égett-sötétbarna a kávépogácsa széle.
Vagy ezért, vagy sem, de a joker nekem inkább 86 fok körül van.
AVX-es kávéknál jellemzően lejjebb kell vennem a hőfokot, pl:
- Brasil natural tristar, sao francisco: 85 °C;
- Kopi Tongkogan 83-84 °C;
- Colombian Women's Coffee project: 85°C)
Az Illy-nél meg pl. 92-93 °C-nál találom legjobbnak az eredményt.
Ezek a renekára vonatkoznak.
Csak a jegyzőkönyv kedvéért teszem hozzá, hogy ezek csak az én ízlésemet tükrözik.
Aztán meg pl. két ugyanolyan, de máskor pörkölt kávénál is találtam nagy különbségeket (pl. a colombian women's 125g-os, friss pörkölés teljesen máshogy viselkedett, mint a frissen bontott, de régebbi pörkölésű nagy csomagos colombian women's kávé).
Összegezve, nálam a "joker" renekával 86 °C, kevés az a kávé, ami esetén e fölötti hőnél készítve a kávépogácsa széle nem "ég meg".
Üdv,
Gergő
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Egyébként elég nagy lépcsőt éreztem, amikor lecseréltem az Ibit egy síktárcsás iparira. Bocs, ez már tényleg OFF itt.
Végül is minden infó fontos lehet a Lelit gépek használóinak.
Kíváncsian várom, hogy 93 fokos beállítással a mi kávénkból milyen eredményre jutott.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Ja az OK. Nekem is ilyen volt a GC-hoz annó.
Egyébként elég nagy lépcsőt éreztem, amikor lecseréltem az Ibit egy síktárcsás iparira. Bocs, ez már tényleg OFF itt.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Ha jól olvastam másik fórumon, Ibi őrlő szolgálja ki a gépet, azzal elvileg nem lehet gond, nekem is az volt először.
Ja az OK. Nekem is ilyen volt a GC-hoz annó.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
A jó őrlő elkerülhetetlen beruházás(ez lehet akár használt is). Hiába, ha az ember kap is jó tanácsokat, sajnos hosszú és rögös az út, ami a saját gépünk megfelelő használatának elsajátításához vezet. Ámen.
Ha jól olvastam másik fórumon, Ibi őrlő szolgálja ki a gépet, azzal elvileg nem lehet gond, nekem is az volt először.
Ráadásul GC-ről nyergelt át, tehát nem abszolút kezdőről van szó.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Tampert vett hozzá.
A kávéval nem lenne gond, ha friss.
A mérleg használata kb 5mp + idő. Ennyi bele kell, hogy férjen.
A jó őrlő elkerülhetetlen beruházás(ez lehet akár használt is). Hiába, ha az ember kap is jó tanácsokat, sajnos hosszú és rögös az út, ami a saját gépünk megfelelő használatának elsajátításához vezet. Ámen.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
A darálóról nem beszélt a kolléga, pedig lehet, hogy ott van az eb elhantolva.
Az első beállításokhoz jó lehet a kávé, amit használ, de, ha elfogyott, el kell felejteni.
Jó mérleg és jó tamper szintén nagyon fontos.
Tampert vett hozzá.
A kávéval nem lenne gond, ha friss.
A mérleg használata kb 5mp + idő. Ennyi bele kell, hogy férjen.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Én is mindig felrakom a nagyobb gépeknél is.
Te is úgy látod, hogy a kollégánál valami nagy gebasz lehet és nem a szűrő cserével kellene foglalkoznia?
A daráló nem tudom milyen. Az a robusztás kávé és lehet döglött már.
Jó lenne ha mérné a kávé mennyiségét is most.
A tamperelés sem lényegtelen.
Szerintem ezek hasznosabb tanácsok, mint amit máshol kapna.
Nekem semmi bajom a gyári szűrővel. Megnéztem már nagyítóval is, korrektül megmunkált darab.
A darálóról nem beszélt a kolléga, pedig lehet, hogy ott van az eb elhantolva.
Az első beállításokhoz jó lehet a kávé, amit használ, de, ha elfogyott, el kell felejteni.
Jó mérleg és jó tamper szintén nagyon fontos.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Pedig nem is.
Viszont nagyon fontos, hogy a kar is fent legyen az előmelegítéskor, mert nagy tömege van és nagyon leviszi hőmérsékletet, ha hideg. Persze ez nem csak Lelit sajátosság.
Én is mindig felrakom a nagyobb gépeknél is.
Te is úgy látod, hogy a kollégánál valami nagy gebasz lehet és nem a szűrő cserével kellene foglalkoznia?
A daráló nem tudom milyen. Az a robusztás kávé és lehet döglött már.
Jó lenne ha mérné a kávé mennyiségét is most.
A tamperelés sem lényegtelen.
Szerintem ezek hasznosabb tanácsok, mint amit máshol kapna.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Mintha összebeszéltünk volna.
Pedig nem is.
Viszont nagyon fontos, hogy a kar is fent legyen az előmelegítéskor, mert nagy tömege van és nagyon leviszi hőmérsékletet, ha hideg. Persze ez nem csak Lelit sajátosság.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
A 93-as joker érték kb. milyen A/R arányú kávénál érvényes? És mekkora szórással érdemes ezt állítani? Pl. 30/70-es robusztás cucc és egy 100% arabica között mekkora a differencia?
Én sem iszok robusztás kávékat, de ezeknél én még lejebb vinném a hőfokot. Max 90-re.
Brazil Natural São Francisco Pörkölt Kávé 125
Ha megkóstolsz egy ilyen Brazilt, utána nem akarsz robusztás kávékat inni.
Visszatérve itt is a szűrő felvetésedre, nálad én jóval nagyobb gondokat látok ebben a pillanatban, mint a szűrő csere.
Nem tudom milyen darálód van, de félek azzal is lehet valami gond.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Én kb.15 percig melegítem a gépet.
Mintha összebeszéltünk volna.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
OK, akkor lehet, hogy valamit rosszul csinálok. Tehát:
- Bekapcsolom a gépet, elkezd melegedni a masina.
- Ahogy néztem, kb. 8-10 fokkal a beállított érték fölé melegszik (pár perc alatt), majd szépen visszaáll a referencia-értékre.
Ezután még érdemes várni valamennyit a hőstabilitásért, mielőtt csapolok? (Ha igen, mennyit?)
A 93-as joker érték kb. milyen A/R arányú kávénál érvényes? És mekkora szórással érdemes ezt állítani? Pl. 30/70-es robusztás cucc és egy 100% arabica között mekkora a differencia?
15 percet várj a csapolás előtt.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
OK, akkor lehet, hogy valamit rosszul csinálok. Tehát:
- Bekapcsolom a gépet, elkezd melegedni a masina.
- Ahogy néztem, kb. 8-10 fokkal a beállított érték fölé melegszik (pár perc alatt), majd szépen visszaáll a referencia-értékre.
Ezután még érdemes várni valamennyit a hőstabilitásért, mielőtt csapolok? (Ha igen, mennyit?)
A 93-as joker érték kb. milyen A/R arányú kávénál érvényes? És mekkora szórással érdemes ezt állítani? Pl. 30/70-es robusztás cucc és egy 100% arabica között mekkora a differencia?
Én kb.15 percig melegítem a gépet. Csapolás előtt egy kicsi vízet kiengedek kosár nélkül, hogy teljesen átmelegedjen a fej, ezután pakolom meg a szűrőt. A gép eddigre már teljesen stabil.
Én eddig kizárólag arabica fajtákat készítettem, így A/R arányról nem tudok nyilatkozni.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Szerintem a 93 fok joker ON.
Néhány típus, aminek emlékszem a beállítására:
Stradivari : 94
Guatemala Maragogype : 95
Indonesian Mandheling , nepáli, EBW : 93
San Domingo Barahona : nem tudjuk eldönteni, hogy 92, vagy 94 fokon finomabb, mindkét hőfokon más arcát mutatja .
Hirtelen ennyi jut eszembe, majd ahogy sorra kerülnek más fajták, beírom. Persze nem biztos, hogy másnak is ezeken a beállításokon ízlik, de támpontnak jó lehet.
Bár nekem lett volna ilyen, mikor kezdtem!
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Én 92-t tippeltem volna.
Szerintem ez így nem OK:
"(A San Giusto Bar pl. 80/20-as és kb. 110 fokon készítve tűnt jónak.)
Közben megtaláltam ezt a kávét.
Szokásos bla bla.
A kávéról semmit sem lehet tudni.
80% arabica 20% robusta szemes kávé keverék. Igazán lágy és krémes kávé, csodás aromával. Eredeti olasz pörkölésű kézműves kávé!
3900 Ft
San Giusto Caffé BAR Kiszerelés: 1 kg Fogyasztói ár:3900 Ft
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Ennyivel már majdnem gőzölni lehet.
Megtennéd, hogy pár általad vásárolt kávénál beírnád a PID értéket, hogy legyen ON is a topikban.
Az én masináim másképp mérnek.
Szerintem a 93 fok joker ON.
Néhány típus, aminek emlékszem a beállítására:
Stradivari : 94
Guatemala Maragogype : 95
Indonesian Mandheling , nepáli, EBW : 93
San Domingo Barahona : nem tudjuk eldönteni, hogy 92, vagy 94 fokon finomabb, mindkét hőfokon más arcát mutatja .
Hirtelen ennyi jut eszembe, majd ahogy sorra kerülnek más fajták, beírom. Persze nem biztos, hogy másnak is ezeken a beállításokon ízlik, de támpontnak jó lehet.
Bár nekem lett volna ilyen, mikor kezdtem!
- Cartman (ex Cartman)
- Isten Hozott! :)
- Hozzászólások: 16
- Csatlakozott: 2015.12.30., szer. 11:29
- Értékelés: 0
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
A 110 fok elég brutálisnak tűnik így elsőre, elég nagy az őrlemény megégésének a veszélye.
OK, akkor lehet, hogy valamit rosszul csinálok. Tehát:
- Bekapcsolom a gépet, elkezd melegedni a masina.
- Ahogy néztem, kb. 8-10 fokkal a beállított érték fölé melegszik (pár perc alatt), majd szépen visszaáll a referencia-értékre.
Ezután még érdemes várni valamennyit a hőstabilitásért, mielőtt csapolok? (Ha igen, mennyit?)
A 93-as joker érték kb. milyen A/R arányú kávénál érvényes? És mekkora szórással érdemes ezt állítani? Pl. 30/70-es robusztás cucc és egy 100% arabica között mekkora a differencia?
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
A 110 fok elég brutálisnak tűnik így elsőre, elég nagy az őrlemény megégésének a veszélye.
Ennyivel már majdnem gőzölni lehet.
Megtennéd, hogy pár általad vásárolt kávénál beírnád a PID értéket, hogy legyen ON is a topikban.
Az én masináim másképp mérnek.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Én 92-t tippeltem volna.
Szerintem ez így nem OK:
"(A San Giusto Bar pl. 80/20-as és kb. 110 fokon készítve tűnt jónak.)
A 110 fok elég brutálisnak tűnik így elsőre, elég nagy az őrlemény megégésének a veszélye.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Nekem 93 fok körül van a joker érték, ettől nem nagyon sokat szoktam fel-le mozogni.
Én 92-t tippeltem volna.
Szerintem ez így nem OK:
"(A San Giusto Bar pl. 80/20-as és kb. 110 fokon készítve tűnt jónak.)
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Nekem 93 fok körül van a joker érték, ettől nem nagyon sokat szoktam fel-le mozogni.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Sziasztok!
Ma vettem egy Lelit PL41TEM gépet és ezzel kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket!
GC-ről váltottam (elsősorban a PID miatt) és ez a része a dolognak be is vált. Persze még bőven a betanulási fázisban vagyok , de az már így is bizonyos, hogy stabilabban készül a kávé. Ami viszont lehetne jobb a Lelitben: a gyári szűrőkosárba kevesebb őrlemény fér, mint a Gaggiáéba. Ilyenből nem lehet nagyobbat beszerezni? Illetve tud valaki egycsészés LM szűrőről ebben a méretben (57mm)? Én nem találtam... Ritkán iszom egyedül, tehát ez marginális kérdés, de ha meg lehet oldani, jó lenne.
Szia!
Én ugyan ilyen gépet használok és fajtától függően 16-17 g-ot simán bele tudok tenni a szűrőbe. Most épp San Domingo Barahona kávé van terítéken és azt figyeltem meg, hogy finomabb lesz a végeredmény 16 g-ból, mint 16,5 g-ból készítve. Tehát a több őrlemény nem feltétlenül eredményez jobb kávét. Már sokszor leírták előttem, de igaz: az őrlő döntő fontosságú.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Ide írjátok be, hogy mely kávéknál milyen PID-es értékeket állítottatok be.
Idáig már több, mint 50 PID-es Lelit gépet adtunk el, tehát biztosan sok tapasztalatot lehet majd itt olvasni.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Tudom-tudom, mérni kéne, de elég kényelmes típus vagyok... Az egyébként már a GC-nél is problémát jelentett olykor, ha valamiért (pl. kávécsere, ürülő babtartály) nem volt megfelelő az őrlemény mennyisége, de ennyivel elnézőbb volt a hibákkal szemben.
Más kérdés: készült valamiféle referencia arra vonatkozóan, hogy kb. milyen kávé esetében mennyire érdemes belőni a PID-et? Mert – gondolom – az A/R arány első körben ad egy jó közelítést, nem? (A San Giusto Bar pl. 80/20-as és kb. 110 fokon készítve tűnt jónak.)
Érdemes mindig mérni, mert 1g nagy ízbeli eltérést okozhat.
Mivel egyre több PID-es Lelit gépet adunk el, így mindjárt nyitok egy topikot pont emiatt a kávés teszteknél. Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/