Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Szia,
gratulálok a géphez, nekem is ilyen van.
Ami nekem bejött új kávénál:
1,5-2 közötti állásban őrlök (tamperelést eleinte szobamérlegen végeztem, hogy be tudjam lőni a fix értéket ~15kg)
93°C-on kóstolom a kávét (hacsak nem írnak extrém alacsony/magas ajánlást a kávéra)
17-17,5g között kerül a szűrőbe, igaz pl a malabarból csak 16 körül fér, viszont van amiből a 18 is kényelmesen
És ahogy kezdem felfedezni az adott kávét, megyek le akár 87°C-ig 2 fokonfént, feljebb max 1 lépcsőt, ha kell. Érdemes 2-3 kávét elkészíteni egy adott beállítással, és csak utána változtatni.
sok jó kávét!
Szia! Nagyon szépen köszönöm a kímerítő válaszod! Azóta már le is főztem 1 kávét és érezhetően jobb lett! Lassabban is főtt le a kb. 30 ml-i mennyiség! Először a 4-es irányába indultam az örlővel , de az hiba volt.. Elképzelni sem tudom mit lehet 5-6 között örőlni? Addig is kisérletezem, majd jelentkezem! Üdvözlettel :Miklós
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Sziasztok! Nagyon szépen köszönöm az eddigi értékes hozzászólásokat, észrevételeket! A héten sikerült vásárolnom egy Lelit pl42tedm készüléket! Szeretnék egy kis segítséget kérni tapasztaltabb fórumtársaimtól! Egyelőre (a tanulás első ciklusában) au AVX Silver mixet használom. A daráló részét 3-asra állítom a hőfokkal 90-94 C° között próbálkozom. Ha valakinek van bármilyen tapasztalata akár a darálóval kapcsolatban (fórum,személyes, stb.) vagy hőfokkal nagyon megkösszönném! Üdvözlettel : Miklós
Szia,
gratulálok a géphez, nekem is ilyen van.
Ami nekem bejött új kávénál:
1,5-2 közötti állásban őrlök (tamperelést eleinte szobamérlegen végeztem, hogy be tudjam lőni a fix értéket ~15kg)
93°C-on kóstolom a kávét (hacsak nem írnak extrém alacsony/magas ajánlást a kávéra)
17-17,5g között kerül a szűrőbe, igaz pl a malabarból csak 16 körül fér, viszont van amiből a 18 is kényelmesen
És ahogy kezdem felfedezni az adott kávét, megyek le akár 87°C-ig 2 fokonfént, feljebb max 1 lépcsőt, ha kell. Érdemes 2-3 kávét elkészíteni egy adott beállítással, és csak utána változtatni.
sok jó kávét!
Lelit Victoria PL91T + Lelit Gilli PL69
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Sziasztok! Nagyon szépen köszönöm az eddigi értékes hozzászólásokat, észrevételeket! A héten sikerült vásárolnom egy Lelit pl42tedm készüléket! Szeretnék egy kis segítséget kérni tapasztaltabb fórumtársaimtól! Egyelőre (a tanulás első ciklusában) au AVX Silver mixet használom. A daráló részét 3-asra állítom a hőfokkal 90-94 C° között próbálkozom. Ha valakinek van bármilyen tapasztalata akár a darálóval kapcsolatban (fórum,személyes, stb.) vagy hőfokkal nagyon megkösszönném! Üdvözlettel : Miklós
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Holnap bontom a Wild Forestet, 93°C körül érdemes kezdeni?
max annyi
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Holnap bontom a Wild Forestet, 93°C körül érdemes kezdeni?
Lelit Victoria PL91T + Lelit Gilli PL69
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Sziasztok!
Nagyon köszönöm mindenkinek az értékes tanácsokat! Túltettem magam a fózófejből kilépő víz megmérésén :-)
Örülök, hogy PID-es gépem van és így más PID-es KVtársakkal lehet hőfokokat cserélni. Nagyon szimpi nekem ez az egész topic, talán egyszer majd én is fogok tanácsokat adni...
Így kezdőként nagyon hasznos a nyomásmérő is, enélkül már valószínűleg elment volna a kedvem a kísérletezgetéstől, így viszont élvezet a dolog...
@_AVX: Én voltam a Willam darálós kérdés, köszi a segítséget neked is! Sikerült nem elrontani a darálót szépen működik.
A Guatemala-t még mindig nem bontottam fel, mert úgy érzem nem nőttem fel még hozzá, de hamarosan ez is meg fog történni!
Még egyszer köszi és minden jót nektek!
Jó lesz ez, csak játszadozni kell vele.
Sokféle kávét próbálj ki.
Ide mindig be szoktam írni, hogy miket pörköltetünk.
A frissek az igaziak.
Avx Café Nyers és Pörkölt kávék.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Sziasztok!
A múlt héten vettem a Lelit Victoriámat (PL91T) William darálóval. Jó néhány dkg (szerencsére olcsóbb) kávé elgányolása után most már kezd rendes kávénk lenni :-)
DE a PID beállítással kapcsolatban még mindig nem értek valamit: Mindenütt azt olvastam, hogy 91-96 fok közötti vízzel készül a jó eszpresszó. Valahol az AVX webáruház teszt/hírek(?) topicjában olvastam, hogy a tesztelőnek 107(!) fokig kellett felnyomnia a PID-et, hogy a felsőszűrőből kijövő víz ilyen meleg legyen...
Ezen fellelkesülve vettem egy hőmérőt és a gyári 95 fokos PID beállítás mellett megmértem a felsőszűrőből kijövő vizet. Majd fel is fogtam egy forró vízzel felmelegített edényben is.
Megdöbbentem amikor azt láttam, hogy kb. 65 fok, Felnyomtam a PID-et 99 fokra így kicsit feljebb ment 65-70 fok közé. Ennél feljebb nem merem tolni mert én még úgy tanultam, hogy 100 fok felett a víz az gőz és nem szeretném kinyírni a szép, új (és drága) gépemet.
Szerintetek, akkor most mégis lehet 70 fokos vízzel is jó (vagy legalább normális) kávét főzni vagy valamit nem értek?
Üdv mindenkinek!
Sziasztok!
Nagyon köszönöm mindenkinek az értékes tanácsokat! Túltettem magam a fózófejből kilépő víz megmérésén :-)
Örülök, hogy PID-es gépem van és így más PID-es KVtársakkal lehet hőfokokat cserélni. Nagyon szimpi nekem ez az egész topic, talán egyszer majd én is fogok tanácsokat adni...
Így kezdőként nagyon hasznos a nyomásmérő is, enélkül már valószínűleg elment volna a kedvem a kísérletezgetéstől, így viszont élvezet a dolog...
@_AVX: Én voltam a Willam darálós kérdés, köszi a segítséget neked is! Sikerült nem elrontani a darálót szépen működik.
A Guatemala-t még mindig nem bontottam fel, mert úgy érzem nem nőttem fel még hozzá, de hamarosan ez is meg fog történni!
Még egyszer köszi és minden jót nektek!
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Ennél feljebb nem merem tolni mert én még úgy tanultam, hogy 100 fok felett a víz az gőz és nem szeretném kinyírni a szép, új (és drága) gépemet.
Szerintetek, akkor most mégis lehet 70 fokos vízzel is jó (vagy legalább normális) kávét főzni vagy valamit nem értek?
~1 atm nyomáson 100°C a forráspont, 10bar-on már 170
És ahogy már mondták az előttem szólók, a gőzt is ott fejleszted 2-3 bar között (ott is már 120°C felett van).
A fejen kijövő vizet nem tudod pontosan megmérni otthoni körülmények között, hiszen az edény hűti vagy fűti, a levegő hűti és egyébként sem 9 bar körüli nyomáson jön, ami szintén befolyásolja...
Lelit Victoria PL91T + Lelit Gilli PL69
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Én legutóbb a tatai Ébresztőben vásárolt guatemalai kávét 102 fokos PID beállítással készítettem (Lelit TEM41), mert elég világos pörkölés volt és alacsonyabb hőfokon nagyon szőke cremát produkált. 102-n viszont kimondottan finom volt. A gépnek ez semmi gondot nem okoz. Kilépő vízhőfokot szerintem legfeljebb kíváncsiságból érdemes mérni, mindig az elkészült kávé állaga és íze a mérvadó.
Ilyet kapott a darálóhoz:
Guatemala Huehuetenango Joya G.
Ez inkább hagyományos ízvilág. Én 92 fok fölé nem mennék ezzel a kávéval.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Sziasztok!
A múlt héten vettem a Lelit Victoriámat (PL91T) William darálóval. Jó néhány dkg (szerencsére olcsóbb) kávé elgányolása után most már kezd rendes kávénk lenni :-)
DE a PID beállítással kapcsolatban még mindig nem értek valamit: Mindenütt azt olvastam, hogy 91-96 fok közötti vízzel készül a jó eszpresszó. Valahol az AVX webáruház teszt/hírek(?) topicjában olvastam, hogy a tesztelőnek 107(!) fokig kellett felnyomnia a PID-et, hogy a felsőszűrőből kijövő víz ilyen meleg legyen...
Ezen fellelkesülve vettem egy hőmérőt és a gyári 95 fokos PID beállítás mellett megmértem a felsőszűrőből kijövő vizet. Majd fel is fogtam egy forró vízzel felmelegített edényben is.
Megdöbbentem amikor azt láttam, hogy kb. 65 fok, Felnyomtam a PID-et 99 fokra így kicsit feljebb ment 65-70 fok közé. Ennél feljebb nem merem tolni mert én még úgy tanultam, hogy 100 fok felett a víz az gőz és nem szeretném kinyírni a szép, új (és drága) gépemet.
Szerintetek, akkor most mégis lehet 70 fokos vízzel is jó (vagy legalább normális) kávét főzni vagy valamit nem értek?
Üdv mindenkien
Én legutóbb a tatai Ébresztőben vásárolt guatemalai kávét 102 fokos PID beállítással készítettem (Lelit TEM41), mert elég világos pörkölés volt és alacsonyabb hőfokon nagyon szőke cremát produkált. 102-n viszont kimondottan finom volt. A gépnek ez semmi gondot nem okoz. Kilépő vízhőfokot szerintem legfeljebb kíváncsiságból érdemes mérni, mindig az elkészült kávé állaga és íze a mérvadó.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Sziasztok!
A múlt héten vettem a Lelit Victoriámat (PL91T) William darálóval. Jó néhány dkg (szerencsére olcsóbb) kávé elgányolása után most már kezd rendes kávénk lenni :-)
DE a PID beállítással kapcsolatban még mindig nem értek valamit: Mindenütt azt olvastam, hogy 91-96 fok közötti vízzel készül a jó eszpresszó. Valahol az AVX webáruház teszt/hírek(?) topicjában olvastam, hogy a tesztelőnek 107(!) fokig kellett felnyomnia a PID-et, hogy a felsőszűrőből kijövő víz ilyen meleg legyen...
Ezen fellelkesülve vettem egy hőmérőt és a gyári 95 fokos PID beállítás mellett megmértem a felsőszűrőből kijövő vizet. Majd fel is fogtam egy forró vízzel felmelegített edényben is.
Megdöbbentem amikor azt láttam, hogy kb. 65 fok, Felnyomtam a PID-et 99 fokra így kicsit feljebb ment 65-70 fok közé. Ennél feljebb nem merem tolni mert én még úgy tanultam, hogy 100 fok felett a víz az gőz és nem szeretném kinyírni a szép, új (és drága) gépemet.
Szerintetek, akkor most mégis lehet 70 fokos vízzel is jó (vagy legalább normális) kávét főzni vagy valamit nem értek?
Üdv mindenkien
Milyen típus a daráló?
Mi napi szinten használjuk a 91T-t a bemutatóban 90-92 fok, amire állítjuk a PID-et.
14-15 perc kell, hogy rendesen használható legyen.
Közben megnéztem a darálót:Lelit William PL71 daráló
Már emlékszem, ezt írtad:
"A próbálgatáskor azt tapasztaltam, hogy ha eltekerem a max. finomságig, akkor már nem darál. Megy a gép, de nem jön belőle kávé, csak ha kicsit elterem a durvább felé. Ez normális?"
Erre írtam, hogy ezt ne!!!
Ez kinyír minden gépet.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Sziasztok!
A múlt héten vettem a Lelit Victoriámat (PL91T) William darálóval. Jó néhány dkg (szerencsére olcsóbb) kávé elgányolása után most már kezd rendes kávénk lenni :-)
DE a PID beállítással kapcsolatban még mindig nem értek valamit: Mindenütt azt olvastam, hogy 91-96 fok közötti vízzel készül a jó eszpresszó. Valahol az AVX webáruház teszt/hírek(?) topicjában olvastam, hogy a tesztelőnek 107(!) fokig kellett felnyomnia a PID-et, hogy a felsőszűrőből kijövő víz ilyen meleg legyen...
Ezen fellelkesülve vettem egy hőmérőt és a gyári 95 fokos PID beállítás mellett megmértem a felsőszűrőből kijövő vizet. Majd fel is fogtam egy forró vízzel felmelegített edényben is.
Megdöbbentem amikor azt láttam, hogy kb. 65 fok, Felnyomtam a PID-et 99 fokra így kicsit feljebb ment 65-70 fok közé. Ennél feljebb nem merem tolni mert én még úgy tanultam, hogy 100 fok felett a víz az gőz és nem szeretném kinyírni a szép, új (és drága) gépemet.
Szerintetek, akkor most mégis lehet 70 fokos vízzel is jó (vagy legalább normális) kávét főzni vagy valamit nem értek?
Üdv mindenkien
Meg kell várni amíg hőstabil lesz a gép. Ez a Victóriánál is minimum 20 perc, de ha 30-at vársz, az sem árt. A Pid értéke gyakorlatilag egy viszonyszám, a bojler adott pontján mért hőmérsékletet mutatja, a többi része a gépnek ettől eltérhet. Arra jó, ha megtaláltad egy kávé optimális beállítását, akkor bármikor visszatérhess és, hogy stabilan tartja ezen az értéken a gépet. Semi varázslat. Neked kell kipróbálnod melyik kávénak hol van az optimuma a te gépeden, ha már megismerted a saját géped max annyit vehetsz át másoktól, hogy átlagos, hűvösebb vagy magasabb hőmérsékletet használj. A drága kávé elpacsálása elkerülhetetlen, mivel minden kávénak más beállítás kell (a daráló espresso közeli beállítához hsználhatsz olcsóbbat a legelején, ott el tud menni elég sok kávé amíg beállítod, de utána fölösleges vele szórakoznod, kidobott pénz. Persze ne egy Panama gheisaval gyakorolj , de az ízlésednek megfelelő kávé innen a shopból pl megteszi, vagy amit ajándékba kaptál a géphez). Kezdetben próbáld a pidet 90 fok köré állítani, majd 4-5 dupla eldobásával meglesz a finom beállítás is (amint kiismered a géped lesz ez 2-3 is). Szimplát ne használj az elején (később úgy sem fogsz) sok szívástól megkíméled magad.
A víz forráspontja nyomás függő, 107 fok nálad vsz még nem gőz, de nem hiszem, hogy szükyég lesz rá. A gép egyébként bírja, bírnia kell, hiszen egybojleres gépként, amikor gőzölsz is ezt a bojlert hsználja, akkor meg 150 de akár 170 fokos is lehet a bojler belsejében a hőmérséklet, és ott már tényleg gőzzel telt a kazán.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Sziasztok!
A múlt héten vettem a Lelit Victoriámat (PL91T) William darálóval. Jó néhány dkg (szerencsére olcsóbb) kávé elgányolása után most már kezd rendes kávénk lenni :-)
DE a PID beállítással kapcsolatban még mindig nem értek valamit: Mindenütt azt olvastam, hogy 91-96 fok közötti vízzel készül a jó eszpresszó. Valahol az AVX webáruház teszt/hírek(?) topicjában olvastam, hogy a tesztelőnek 107(!) fokig kellett felnyomnia a PID-et, hogy a felsőszűrőből kijövő víz ilyen meleg legyen...
Ezen fellelkesülve vettem egy hőmérőt és a gyári 95 fokos PID beállítás mellett megmértem a felsőszűrőből kijövő vizet. Majd fel is fogtam egy forró vízzel felmelegített edényben is.
Megdöbbentem amikor azt láttam, hogy kb. 65 fok, Felnyomtam a PID-et 99 fokra így kicsit feljebb ment 65-70 fok közé. Ennél feljebb nem merem tolni mert én még úgy tanultam, hogy 100 fok felett a víz az gőz és nem szeretném kinyírni a szép, új (és drága) gépemet.
Szerintetek, akkor most mégis lehet 70 fokos vízzel is jó (vagy legalább normális) kávét főzni vagy valamit nem értek?
Üdv mindenkien
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Sajnos Amerika mértékegységben van, nem tudtam átváltani én se, használd a megjegyzés rovatot vagy számold át !
Akkor ez kuka. Keressetek másik hasonlót.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
... a hőfokot nem lehet Celsius-ra állítani?
Sajnos Amerika mértékegységben van, nem tudtam átváltani én se, használd a megjegyzés rovatot vagy számold át !
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Bátran ajánlom mindenkinek ezt az App-ot!
The Perfect shot
Be tudjuk állítani rajta milyen géppel és darálóval milyen beállításal milyen kávét kapunk.
Később könnyebb viszonyítani a különböző kávé típusoknál.
... a hőfokot nem lehet Celsius-ra állítani?
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Bátran ajánlom mindenkinek ezt az App-ot!
The Perfect shot
Be tudjuk állítani rajta milyen géppel és darálóval milyen beállításal milyen kávét kapunk.
Később könnyebb viszonyítani a különböző kávé típusoknál.
Köszönöm, lehet megszüntetem a viharvert lapot a kávés fiókban. Csak meg kell tanulnom a Braille számokat atírni arabra, mert kétlem, hogy azt tudja az App.
Iphonra van csak? Google playben nem találom.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Bátran ajánlom mindenkinek ezt az App-ot!
The Perfect shot
Be tudjuk állítani rajta milyen géppel és darálóval milyen beállításal milyen kávét kapunk.
Később könnyebb viszonyítani a különböző kávé típusoknál.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Hogyaviharbane, de még van mit csiszolni. Az őrlő beállítása nem tökéletes még, a crema sem olyan mint a nagykönyvben meg van írva, és az ízkavalkádot sem sikerült igazán előhozni, de hosszú még az út... Szívesen fogadok még tanácsokat hozzá
A Prohardveren egy másik srácnak most szedtük össze a gyakoribb hibákat. Kicsit olvass bele, nézd meg a videókat ha van időd. Tanulságos.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Készíts egy videót mobillal, told fel a youtubera. Ízekre szedjük, és az eredmény jobb lesz mint valaha
Köszi, majd ha lesz tizedpontos mérleg, akkor csinálok, addig nem terhelek vele senkit, úgyse tudom többször ugyanúgy készíteni
Lelit Victoria PL91T + Lelit Gilli PL69
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Készíts egy videót mobillal, told fel a youtubera. Ízekre szedjük, és az eredmény jobb lesz mint valaha
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Első kóstolásra is gondolom van különbség.
Hogyaviharbane, de még van mit csiszolni. Az őrlő beállítása nem tökéletes még, a crema sem olyan mint a nagykönyvben meg van írva, és az ízkavalkádot sem sikerült igazán előhozni, de hosszú még az út... Szívesen fogadok még tanácsokat hozzá
Lelit Victoria PL91T + Lelit Gilli PL69
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Az már túl sok.
Milyen kávénál állítjátok ilyen magasra a hőmérsékletet?
Konkrét fajtát nem rögzítettem. Ha a felfűtési idő megvolt cca 20 perc és a crema túl világos, akkor föl szoktam tolni 97-98-ig...Inkább olaszos pörkölésű kávéknál fordul elő párszor. De jellemzően nem tolom ennyire plafonon.
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Nekem 94en van, mert az hozza stabilan a 93at. Colombia Excelso Organic-ot kezdtem meg, mert az kisebb csomag volt, a másikat nem volt időm reggel porciózni (az elmúlt 2 napban meg a maradék molinari ment)
Első kóstolásra is gondolom van különbség.
Ez egy isteni, bio minősítésű közepes pörkölésű kávé. Szegeden a CBA étkezőben Molinari volt eddig. Most cserélik le AVX caféra.
Inkább nem mondok semmit a másik kávéról. A tulajt nem volt nehéz meggyőzni. Hál istennek ő is nagy kávés. Pont olyan gépe van, mint az enyém.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.
Az már túl sok.
Milyen kávénál állítjátok ilyen magasra a hőmérsékletet?
Nekem 94en van, mert az hozza stabilan a 93at. Colombia Excelso Organic-ot kezdtem meg, mert az kisebb csomag volt, a másikat nem volt időm reggel porciózni (az elmúlt 2 napban meg a maradék molinari ment)
Lelit Victoria PL91T + Lelit Gilli PL69