Tisztelt Fórumtársak!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
viewtopic.php?f=100&t=199327
Szemes kávé tesztek
Szemes kávé tesztek
Most ezt kóstolgatom:
Kapucziner:Cuba Turguino
Az első nagyon híg lett.
Szokatlanul sokat kellett állítanom a darálón.Le kellett vinnem 3,5-re 5-ről úgy , hogy a PID-en nem állítottam.
Még holnap picit állítok rajta, de elsőre is érezhető, hogy inkább a hagyományos íz kedvelőinek való.
Nem éreztem annyira testesnek.Az utóíze nem túl kellemes.Nagyon keserű, mintha Robusta lenne .
Mivel a szimpla szűrővel készítettem, így még megvárok 1-2 másik eredményt a duplaszűrővel.
Szerintem nem ez lesz az amit legközelebb is rendelni fogok, de megvárom a holnapi eredményeket.
A Sandalj Stradivari sokkal finomabb volt.
Majd kíváncsi leszek a Sandalj olcsóbb blendjeire is.
Azokból is rendeltem, de még nem érkeztek meg.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
Nem szőkült nagyon a vége? Nekem úgy tűnik, talán még kicsivel több hőt is elbírna.
Volt még egy adag ebből:
COLOMBIA - Finca Santa Barbara; Supremo-Lot N° 244
Az eddigi 5-röl 4,5-re állítottam a darálót és 122-ről 123-ra a hőfokot.
A nyomás felment 1,5-re.
15 mp alatt lefolyt a kávé.Nagyon híg lett és savanyú.
Bocs, de ez nem jött be, viszont nagyon tanulságos volt.
A múltkori beállítással sokkal finomabb volt és sűrűbb.
Lehet csinálok egy sorozatot az egyik kávéval.
Állítani fogok a darálón és a nyomáson is.
Majd lefotózom mind.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
Ne szerénykedj.
Ti sokat tudtok segíteni azoknak, akiknek tized ennyi tapasztalata sincs.
Rengeteget kísérletezek a kávékkal, ami nem kevés időbe és pénzbe kerül.
Szívesen olvasnék másoktól is tapasztalatokat, de amint látom az AVX-en kívül a többi fórumon már csak az üres fecsegés megy.
Majd visszatérünk a tesztelésekre.
Nekem nem tudálékos megmondó Jancsikra van szükségem, hanem lelkes amatőrökre.
Jelenleg magam is ebbe sorolom.
Ha oda kerül a sor, hogy konkrét gyártásról lesz szó, akkor természetesen a szakikkal fogok minden fontos dolgot átbeszélni.
A pörkölést sem mi végezzük.
Akkor egy kis infó, ha valakit érdekel a ...
Pacificaffe Rome Espresso (35/65 A/R): Szimpla, kb 11 grammból, normál lefolyás, nyitott szűrőtartóval. Ízében semmilyen bántót sem találtam, faék egyszerű: kakaó erős mogyorós ízzel, a szájban 10-15 perc elteltével is étcsokis íz marad. Szerintem ennyi pénzért remek kávé, valószínűleg reggelente sűrűn be fogom vetni. A képen is látszik, hogy elég sok fajtából tevődik össze a blend. Lehet, hogy játszani fogok a válogatással is, majd meglátom, hogy lesz-e hozzá kedvem.
Szemes kávé tesztek
Ezt az indexes fórumról "loptam", csak hogy érteni lehessen az előző mondatomat.
kávé kioldódás.jpg
Láttam ezt a diagrammot már.
Mint írtam, a hőmérsek emelése a Stradivari-nál nem jó ötlet.
A Hawai Kona-nál viszont érdemes volt.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
Az utólsó adagnál visszavittem a nyomást, ahogy kértétek.
Valóban sokkal szebb lett a kávé.
Minden sokkal szebb volt, csak nem ízlett.Túl karcol lett megint.
Nekem ez picit jobban számít, mint a kinézete.
Megígérem, ha belevágunk, akkor küldünk szét ingyen mintákat pár szakinak.
Neked mindenképp.
Köszönöm szépen, de borzasztó messze állok a szakitól. Inkább erősen érdeklődőnek nevezném magam. Természetesen az íze a lényeg. A mostani Kenya is akkor ízlik, ha átzubog rajta a víz.
Ezt az indexes fórumról "loptam", csak hogy érteni lehessen az előző mondatomat.
Szemes kávé tesztek
Elkezdtem egy táblázatot.
Ezek a saját véleményemet tükrözik a saját beállításaimmal.
Ha mást nem is, de legalább a daráló állását figyeljétek.
Nem tudtam Excelt csatolni.
Majd átalakítom más formátumta is.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
Nem szőkült nagyon a vége? Nekem úgy tűnik, talán még kicsivel több hőt is elbírna.
Megvolt.
Ez a tökéletes beállítás.
20 grammból pont 40 gramm kávé folyt ki.
A crema mennyisége picit csökkent, de így sem volt kevés.
A csokis íz most lett ideális.A karcosság megszűnt.Kellemes utóíze van még 15 perc után is.
A vevők 80%-a ezt a hagyományos ízvilágot keresi.
Szemes kávé tesztek
Ami az egyes típusokat illeti, hozzátenni a jellemzéseidhez nem nagyon tudok, a Stradivari volt az egyetlen, amire azt mondhatom, hogy nem ízlett. De nyilván el lehet ezzel is játszogatni, a QM alkalmas erre, és lehet, hogy ez is sokat javulna.
Most készítettem pont egy újat az új beállítással.
Ez sem a te világod, de ez már lényegesen lágyabb lett, mint tegnap.
Ha visszaemlékszel, 20 grammból 30 gramm kávé folyt le.Ez valóban nagyon sűrű lett.
Tegnap meg én szúrtam el a BM kávét.Az meg túl híg lett.
Mint a hifinél, sajnos ez is többszereplős.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
- hifis
- Törzsvendég
- Hozzászólások: 1035
- Csatlakozott: 2007.09.08., szomb. 20:27
- Értékelés: 356
- Tartózkodási hely: Budapest
Szemes kávé tesztek
1,Az első kóstolás a darálóban lévő általam pörkölt Blue Mountain volt.
Ennyire kellemes lágy krémes kávét még nem ittam.
Ugyanezt tapasztaltam én is. Bár nincs nagy rutinom, tehát nem nagy durranás, ha ezt mondom, de az eddigi legfinomabb presszó volt, amit ittam. Meglepő, mennyire más, mint az eddigiek. Ma reggel a Kapucziner verzióból készítettem egy adagot, és bár elszúrtam, mert több, mint egy perc alatt jött le 20ml, de még így is mentes volt minden kellemetlen íztől.
Úgy általánosságban mondhatom, hogy a karos Elektrámon eddig hígabb és savanykásabb kávékat ittam. Most a risztrettós verziók, mivel többnyire egyensúlyban volt a savanya meg a kesernye, nem tűntek töménynek, sőt. Még a legsavanyúbb típus, a Hawai Cona is valahogy máshogy (finomabban) volt gyümölcsös, mint nálam. Ezért megpróbálok én is ilyen irányba mozdulni, de ehhez valószínű a rugót erősíteni kell a fejben.
Ami az egyes típusokat illeti, hozzátenni a jellemzéseidhez nem nagyon tudok, a Stradivari volt az egyetlen, amire azt mondhatom, hogy nem ízlett. De nyilván el lehet ezzel is játszogatni, a QM alkalmas erre, és lehet, hogy ez is sokat javulna.
Szemes kávé tesztek
Stradivari-Blend
A darálót átállítottam 6-os fokozatra.
Kíváncsi vagyok, hogy mennyire változik meg az íze.
Tegnap túl apróra daráltam, emiatt eléggé sűrő és csokis lett.
Ma újra ezt próbálgatom.Megpróbálom a legtöbbet kihozni ebből a kávéból.
Megvolt.
Ez a tökéletes beállítás.
20 grammból pont 40 gramm kávé folyt ki.
A crema mennyisége picit csökkent, de így sem volt kevés.
A csokis íz most lett ideális.A karcosság megszűnt.Kellemes utóíze van még 15 perc után is.
A vevők 80%-a ezt a hagyományos ízvilágot keresi.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
No ez is megvolt.
Visszavittem a hőmérsékletet 120 fokra a daráló maradt az 5-ös fokozatban.
Stradivari-Blend
A darálót átállítottam 6-os fokozatra.
Kíváncsi vagyok, hogy mennyire változik meg az íze.
Tegnap túl apróra daráltam, emiatt eléggé sűrő és csokis lett.
Ma újra ezt próbálgatom.Megpróbálom a legtöbbet kihozni ebből a kávéból.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
Sajnos nem volt annyi idő, hogy mindet megkóstoljuk, de azért párat sikerült.
1,Az első kóstolás a darálóban lévő általam pörkölt Blue Mountain volt.
Szerintem ezzel inkább befelyezni kellett volna, mint kezdeni.
Nagyon drága ez a kávé, de nagyon különleges is.
Egyikhez sem hasonlítható, amiket idáig ittam, pedig már az sem volt kevés.
Ennyire kellemes lágy krémes kávét még nem ittam.
Savasságnak, de a jellegzetes csokis íznek nyoma sincs.
Diós ízeket is véltünk felfedezni az illatában.
Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer rendeljen egy pici adagot.
A PID-et 122 fokra állítottam.Ez nekem így tűnt a legjobbnak az eddig 3 alkalom után.
Ezután ugyanezzel a daráló és kávéfőző beállítással készítettünk egy másikat a Kapucziner féle változatból.
Sajnos az nagyon híg lett.Nem akartunk utána ezzel kísérletezni, mert ez egy nagyon drága kávé.
Majd hifis otthon beszámol, hogy mit hoz ki ebből a kávéból, mert megvette tőlem.
2,Ezután a Hawai Kona következett
Ez már egy más ízvilág.
Én egyre jobban szeretem a picit pikáns, savanykás gyümölcsös ízű kávékat.Az első ízleléskor picit savanykás, utána viszont kissé csokis.Ezzel még fogok játszadozni.Pörköltönk ebből ma, de az picit sötétebbre sikeredett.
Lehet nem is baj.
Mindenesetre ez a kávé már nem tűnt annyira különlegesnek, mint a Blue Mountain.
3, Sandalj Stradivari.
Erős csokis ízvilág.Megpróbálok egy picit kevesebb időt beállítani a pörkölőn legközelebb és majd azt is megízlelem.
Aki a hagyományos vonalat kedveli, azoknak ez nagyon bejön.
4,Guatemala Microlat
Két adagot is készítettünk.
A másodiknál fél fokozatot állítottam a darálón apróbbra.
Nagyon érdekes kávé.Gyümölcsös, de mégsem savanyű íz.
Másodjára picit karcosabb lett, de ez egy kölönlegesség.
Érdemes kipróbálni.
Majd nyugis állapotban játszadozok még ezzel a kávéval, mert szerintem még többet ki lehet belőle hozni.
5,Jáva
Hasonló ízvilág, mint a Guatemala.
Még ezzel is kísérletezgetnem kell.Kellemes fűszeres illatú kávé.
A savassága sem zavaró.
Mai nap ennyire volt idő, meg befogadó képesség.
Este már nem volt kedvem még egy kávéhoz.
Egyedül jobb tesztelni.Nyugisabb és jobban tudok figyelni a részletekre, de így is nagyon tanulságos volt.
Annak örülök, hogy szinte egyformán értékeltük a kiszemelt kávékat.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
Sajna ritkán látogatok a forum eme pontjára... A Blue Mountaint honnan sikerült és mennyiért berendelni?
Kétféle van.
Saját pörkölés.Németektől vettem, a másodokat meg a Kapuczinertől.Kb 6000 Ft volt 125 gramm.
A német árakat meg itt megtalálod:
http://www.rohkaffeebohnen.de/
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
Sajna ritkán látogatok a forum eme pontjára... A Blue Mountaint honnan sikerült és mennyiért berendelni?
Szemes kávé tesztek
3,COLOMBIA - Finca Santa Barbara; Supremo-Lot N° 244
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
2,Sandalj Stradivari
Stradivari-Blend
Még ebből is raktam félre valamennyit.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
Egyesével berakom a képeket és utána beírom, hogy kinek hogyan ízlett.
Így folyamatosan kapjátok az infót.
1,JAMAIKA-Blue Mountain
Az első a saját pörkölésű Blue Mountain lesz, mert az van jelenleg a darálóban.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/