Figyelem! Az ártrollkodást, ill. az eladási ár kritizálását a hirdetési topikokban ezentúl első alkalommal 1 hét pihenővel, másodjára végleges kitiltással szankcionáljuk. További részletek itt:viewtopic.php?p=2759456#p2759456
Digitális fényképezőgép
- tamagaba
- Fórumlakó
- Értékelés: 296
- Kapcsolat:
Re: Digitális fényképezőgép
Ismerem, régen használtam, most PS-ben rakom össze és manuálisan maszkolok inkábblehoako írta: ↑2022.09.08., csüt. 09:37Ezt a szoftit ajánlom, nekem is ajánlották, biztonság esetére, ha ilyen szobafotó a téma. (photomatix)
https://www.hdrsoft.com/
Úgy hihetőbb a csalás :)
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...
Köszi!tamagaba írta: ↑2022.09.07., szer. 11:04Köszilehoako írta: ↑2022.09.07., szer. 09:57Szép munka!tamagaba írta: ↑2022.03.20., vas. 13:32Senki nem rak be semmit, mindenkinél minden oké, tök jó a cuccos stb.
Már a költözésünk ill. a berendezkedésünk óta evvel küzdök:
- legyen kék égbolt az ablakon
- valamilyen szinten látható részlet a feketékben (anyagszerüség)
- szín és dinamika, jó kontraszt
- fekete, a Revox szürke, a szálhúzott alu színhelyessége
- az ablak-ajtókeret neutrális árnyalata
nehéz feladat volt
eddig ez a legjobb, amit tudtam csinálni
az égbolt és az asztal alatti bútor között 5-6 Fé különbség van
Kellett a Photoshop és a több expo
Szeretném megkérdezni, hogy milyen cuccal készült, főleg, milyen obzsektívvel :-)
24-70
Ezt a szoftit ajánlom, nekem is ajánlották, biztonság esetére, ha ilyen szobafotó a téma. (photomatix)
https://www.hdrsoft.com/
- tamagaba
- Fórumlakó
- Kapcsolat:
Köszilehoako írta: ↑2022.09.07., szer. 09:57Szép munka!tamagaba írta: ↑2022.03.20., vas. 13:32Senki nem rak be semmit, mindenkinél minden oké, tök jó a cuccos stb.
nehéz feladat volt
Szeretném megkérdezni, hogy milyen cuccal készült, főleg, milyen obzsektívvel :-)
24-70
Szép munka!tamagaba írta: ↑2022.03.20., vas. 13:32Senki nem rak be semmit, mindenkinél minden oké, tök jó a cuccos stb.
nehéz feladat volt
- tamagaba
- Fórumlakó
- Kapcsolat:
Van pár képem (kb. 20) a vevey-i fotógép múzeumból. A kezdetektől, a mai digi korszakig egy nagyon jó áttekintő csudajó gépekkel
Rakhatom ide?
Rakhatom ide?
- tamagaba
- Fórumlakó
- Kapcsolat:
Nem tudom miért borult be így keresztgammába (mobilos kép), de a Topaz lab Mask AI-je 1 klikkre tök jól kimaszkolta automatába
Aztán ment már a heje-huja PS-ben
Aztán ment már a heje-huja PS-ben
- Csatolmányok
-
- IMG_20220203_165821b.jpg (1.48 MiB) Megtekintve 2528 alkalommal
-
- IMG_20220203_165821.jpg (1.58 MiB) Megtekintve 2528 alkalommal
- tamagaba
- Fórumlakó
- Kapcsolat:
Beszabehu
HeliconFocus 6.3-al, 60-as makró, 30 kép, asszem 5.6-os blende, kb. 30cm tárgytávolság a filmsíktól, ISO100 állvány

HeliconFocus 6.3-al, 60-as makró, 30 kép, asszem 5.6-os blende, kb. 30cm tárgytávolság a filmsíktól, ISO100 állvány
- Csatolmányok
-
- 2022-06-27_18-09-34 M=B R=8 S=4.jpg (3.74 MiB) Megtekintve 2799 alkalommal
- tamagaba
- Fórumlakó
- Kapcsolat:
Ez dejó, nem tudtam, hogy van ilyen
Kösz
- fapaci
- Tizezresek klubja
- Értékelés: 9005
- Kapcsolat:
Szűk rekesz és Focus Stacking.
- tamagaba
- Fórumlakó
- Kapcsolat:
Tök nehéz makróval fényképezni.
Hiába szuper automata dslr gép. Abban szűk az élesség térben nem fogja tudni, hogy mi mit akarunk kiemelni.
Manuál fókusz, segítségül hívva a belső kijelzőn a nyil-nyil középen gomb visszajelzést. Csak így lehet szerintem. Többször nekifutottam. Ez mekkora para lehetett a 9x13-as dia korszakban. Minden elismerésem az akkori fotografusoknak (már mondtam, nem baj)
Klótyóba besütő napot fotózott már valaki?
Hiába szuper automata dslr gép. Abban szűk az élesség térben nem fogja tudni, hogy mi mit akarunk kiemelni.
Manuál fókusz, segítségül hívva a belső kijelzőn a nyil-nyil középen gomb visszajelzést. Csak így lehet szerintem. Többször nekifutottam. Ez mekkora para lehetett a 9x13-as dia korszakban. Minden elismerésem az akkori fotografusoknak (már mondtam, nem baj)
Klótyóba besütő napot fotózott már valaki?

- Csatolmányok
-
- 009.jpg (982.77 KiB) Megtekintve 3015 alkalommal
-
- 005.jpg (1.56 MiB) Megtekintve 3015 alkalommal
- tamagaba
- Fórumlakó
- Kapcsolat:
Na, valami volt

- Csatolmányok
-
- IMG_20220619_152154.jpg (4.37 MiB) Megtekintve 3107 alkalommal
- tamagaba
- Fórumlakó
- Kapcsolat:
Senki nem rak be semmit, mindenkinél minden oké, tök jó a cuccos stb.
nehéz feladat volt
nehéz feladat volt
- Csatolmányok
-
- Untitled-1.jpg (3.2 MiB) Megtekintve 3474 alkalommal
- tamagaba
- Fórumlakó
- Kapcsolat:
Takaritottam a padlásfeljáró lépcsője alatt a hétvégén, szerintem soha senki nem köszönt oda be porszívóval
Csak ezt találtam
Csak ezt találtam

- Csatolmányok
-
- Untitled-3.jpg (541.32 KiB) Megtekintve 3543 alkalommal
- fapaci
- Tizezresek klubja
- Kapcsolat:
Ennyi különbség simán van a szoftverek konvertere és megjelenítési módja között, pláne ha nincs korrekt profil mögöttük. És hát a legtöbbnél nincs.
- tamagaba
- Fórumlakó
- Kapcsolat:
Na, ez nem is kis különbség
Ki kell nyomoznom hol kerül bele a butulás
Azt nem tudom, hogy azok az értékek jobb oldalon hogy kerülnek bele. Ha kinullázom, roszabb lesz
Szinprofil talán ..
Ki kell nyomoznom hol kerül bele a butulás
Azt nem tudom, hogy azok az értékek jobb oldalon hogy kerülnek bele. Ha kinullázom, roszabb lesz
Szinprofil talán ..
- Csatolmányok
-
- Untitled-1.jpg (457.41 KiB) Megtekintve 3616 alkalommal
-
- Clipboard01.jpg (187.22 KiB) Megtekintve 3616 alkalommal
- fapaci
- Tizezresek klubja
- Kapcsolat:
Tagelést csak a táncfotóimnál használok (az előadókat írom be), amúgy csak csillagozok. Én események szerint, dátumozott mappákban tárolom a képeimet, ezt a Lightroom is szereti, számomra is könnyen átlátható így a gyűjtemény. Persze kegyetlenül törölgetni kell az értéktelen képeket, hogy ne szívassam feleslegesen a LR-t. Egy barátom ezt úgy oldotta meg, hogy minden évhez külön LR katalógust használ, ez sem hülyeség.
Családi, meg bulifotókat csak mobillal csinálok, azok nem kerülnek be a fotós rendszerembe, maradnak a Google Drive-on, ahova automatikusan felkerülnek.
- tamagaba
- Fórumlakó
- Kapcsolat:
Köszi, ezt megnézemmarconi írta: ↑2022.02.19., szomb. 10:53Ha nem akarsz nef et tárolni a nagy helyigény miatt, érdemes az Adobe dng konverterrel (ingyenes) DNG be konvertálni, kipipálod hogy ne ágyazza be a jpg-t (nef esetében ez alapból ott van, csak növeli a fileméretet), gyors betöltésű legyen és simán mehet veszteséges tömörítésbe, gyakorlatilag nem lehet észrevenni a különbséget, a végeredmény pedig alig nagyobb egy tisztességesen elmentett jpg nél, de sokkal jobban utómunkázható. Ha még kissebbet akarsz akkor le lehet konvertálni a felbontást is, 20, 15, 10 stb. Mpixelre. Én a legtöbb esetben ezt első lépésként megteszem 20mpx re, csak a nagyon fontos munkákat, fotókat hagyom meg 45mpix ben.

- tamagaba
- Fórumlakó
- Kapcsolat:
Igen, van veszteségmentesen tömöritett RAW, azt használom. 30MB/képfapaci írta: ↑2022.02.19., szomb. 13:22A RAW ugye nem képfile, hanem egy teljesen nyers adatcsomag. Ezért ahány szoftver, annyiféle módon jelenítik meg (már amelyik képes RAW adatokat kezelni). Én a képeim nagy részét törlöm, így lehet leginkább kímélni a tárhelyet és átlátható szinten tartani a gyűjteményt (ezzel párhuzamosan szoktatom rá magam az exponálógomb ritka nyomogatására). Ami marad, azt RAW-ban tárolom Lightroom katalógusban kidolgozva. Ha publikálnom kell, csinálok belőle TIF, JPG vagy PNG konverziót az aktuális elvárásoknak megfelelően, de ezeket nem tartom meg.tamagaba írta: ↑2022.02.19., szomb. 09:07Amikor nézem a ViweNX-ben a nef-et és a Raw konverterrel átrakott jpg-t + a ViweNX beépített konverterével átrakott raw-ot máshogy néz ki árnyalatra a kép. Csak kicsi a különbség, ha nem látja az ember az eredetit, nem tünik fel, de engem zavar. Azt szeretném visszakapni, ahogy nef-ben kinéz. Jpg-ben tárolok minden képet, nem tartogatom raw-ban csak abban fényképezek. Ha kell valami utómunka, mindenképp jobb a nagy bitmélység, több vizben jobban lehet mosogatni :)
Amúgy a Canon-nál szerencsére van már tömörített CRAW formátum, ami kb. fele akkora helyet foglal, de ez észrevehetetlen a minőségen, utómunkában is ugyanolyan lehetőségeket ad, mint a nagy RAW. Úgy tudom, a Nikonnál is van tömörített RAW.
De nálam sok olyan családi, meg egyéb ez+az kategóriába rakott kép van, ami jpg-ben bőven jó, ha archivba kerül. Kiirom úgy, ahogy van folder struktúrában, a DVD bármin kezelhető-lejátszható.
Tag-elést is használsz Lightroom-ban? Én mindig elkummantom, aztán turkálva keresgélek, pedig milyen egyszerü lenne a kulcsszavak szerinti keresés.
- fapaci
- Tizezresek klubja
- Kapcsolat:
A RAW ugye nem képfile, hanem egy teljesen nyers adatcsomag. Ezért ahány szoftver, annyiféle módon jelenítik meg (már amelyik képes RAW adatokat kezelni). Én a képeim nagy részét törlöm, így lehet leginkább kímélni a tárhelyet és átlátható szinten tartani a gyűjteményt (ezzel párhuzamosan szoktatom rá magam az exponálógomb ritka nyomogatására). Ami marad, azt RAW-ban tárolom Lightroom katalógusban kidolgozva. Ha publikálnom kell, csinálok belőle TIF, JPG vagy PNG konverziót az aktuális elvárásoknak megfelelően, de ezeket nem tartom meg.tamagaba írta: ↑2022.02.19., szomb. 09:07Amikor nézem a ViweNX-ben a nef-et és a Raw konverterrel átrakott jpg-t + a ViweNX beépített konverterével átrakott raw-ot máshogy néz ki árnyalatra a kép. Csak kicsi a különbség, ha nem látja az ember az eredetit, nem tünik fel, de engem zavar. Azt szeretném visszakapni, ahogy nef-ben kinéz. Jpg-ben tárolok minden képet, nem tartogatom raw-ban csak abban fényképezek. Ha kell valami utómunka, mindenképp jobb a nagy bitmélység, több vizben jobban lehet mosogatni :)
Amúgy a Canon-nál szerencsére van már tömörített CRAW formátum, ami kb. fele akkora helyet foglal, de ez észrevehetetlen a minőségen, utómunkában is ugyanolyan lehetőségeket ad, mint a nagy RAW. Úgy tudom, a Nikonnál is van tömörített RAW.
Ha nem akarsz nef et tárolni a nagy helyigény miatt, érdemes az Adobe dng konverterrel (ingyenes) DNG be konvertálni, kipipálod hogy ne ágyazza be a jpg-t (nef esetében ez alapból ott van, csak növeli a fileméretet), gyors betöltésű legyen és simán mehet veszteséges tömörítésbe, gyakorlatilag nem lehet észrevenni a különbséget, a végeredmény pedig alig nagyobb egy tisztességesen elmentett jpg nél, de sokkal jobban utómunkázható. Ha még kissebbet akarsz akkor le lehet konvertálni a felbontást is, 20, 15, 10 stb. Mpixelre. Én a legtöbb esetben ezt első lépésként megteszem 20mpx re, csak a nagyon fontos munkákat, fotókat hagyom meg 45mpix ben.tamagaba írta: ↑2022.02.19., szomb. 09:07A nef az a Nikon raw-ja. Canon-nak is van ilyen csak máshogy hívják gondolom (14 bites)
Én is Adobe Raw convertert használok és PS-ot
Amikor nézem a ViweNX-ben a nef-et és a Raw konverterrel átrakott jpg-t + a ViweNX beépített konverterével átrakott raw-ot máshogy néz ki árnyalatra a kép. Csak kicsi a különbség, ha nem látja az ember az eredetit, nem tünik fel, de engem zavar. Azt szeretném visszakapni, ahogy nef-ben kinéz. Jpg-ben tárolok minden képet, nem tartogatom raw-ban csak abban fényképezek. Ha kell valami utómunka, mindenképp jobb a nagy bitmélység, több vizben jobban lehet mosogatni :)
A naplementés kép jó példa, majd csinálok mintákat
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), AudioPC, KarunaUltimateUSB/SPDIF, Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri+, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)
- tamagaba
- Fórumlakó
- Kapcsolat:
A nef az a Nikon raw-ja. Canon-nak is van ilyen csak máshogy hívják gondolom (14 bites)
Én is Adobe Raw convertert használok és PS-ot
Amikor nézem a ViweNX-ben a nef-et és a Raw konverterrel átrakott jpg-t + a ViweNX beépített konverterével átrakott raw-ot máshogy néz ki árnyalatra a kép. Csak kicsi a különbség, ha nem látja az ember az eredetit, nem tünik fel, de engem zavar. Azt szeretném visszakapni, ahogy nef-ben kinéz. Jpg-ben tárolok minden képet, nem tartogatom raw-ban csak abban fényképezek. Ha kell valami utómunka, mindenképp jobb a nagy bitmélység, több vizben jobban lehet mosogatni :)
A naplementés kép jó példa, majd csinálok mintákat
- fapaci
- Tizezresek klubja
- Kapcsolat:
Mit jelent, hogy "jobban tartja az árnyalatokat"? Amúgy szerintem nem tudom a választ, mert én csak Adobe csomaggal (LR+PS+NIK) dolgozom.