Zöld topik

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1759
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1567
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

alfaati írta:
2023.02.12., vas. 11:32
Oswald Spengler filozófus
Amúgy az ilyen random nevek bedobása mi célt szolgál? :D

"Oswald Spengler német idealista filozófus, az életfilozófiák egyik kiemelkedő képviselője, politikai író, a nacionalista és antidemokratikus konzervatív forradalom elméletének egyik teoretikusa, a fasizmus ideológiai előfutára."
(wikipédia)

Ugye nem baj, ha ezekután nem vágyunk műveinek olvasására?

Amúgy persze bárkinek lehet jó gondolata. Neki is, neked is. Csak akkor itt jó lenne inkább a konkrétumról beszélni, nem arról, hogy random ember random művét olvassátok el. A tudás komplex dolog, nálam az is érték ha valaki pár mondatban le tudja írni mire gondol, ez itt nem történt meg. ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
fapaci
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15017
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 9945
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: fapaci »

alfaati írta:
2023.02.12., vas. 11:32
Csak nagyon visszatetsző a zõld prédikáció egy metropoliszból.
Ahogy írtam, a logikáddal komoly problémák vannak és árnyakkal hadakozol. Én pl. biztosan nem érveltem a CO kibocsátással soha, mert szerintem félreviszi a témát, ez inkább a média kedvenc hivatkozási alapja. Amit te zöld prédikációnak látsz, az részemről önreflexió és önkritika, de évek óta tapasztalom, hogy ez a műfaj sokak számára érthetetlen. Pl. ha leírom egy kerékpáros fórumon, hogy milyen idiótát láttam tegnap a körúton tekerni, akkor ezt a mai egy bites fekete/fehér, ellenség/barát viszonylatban csak úgy tudják értelmezni, hogy biztosan elvakult autós vagyok, pedig valójában ott tekertem hősünk mögött néhány méterre a bringámon. Sokat kerékpározom, ennek dacára ezt a csoportot sem szoktam kímélni a kritikáimtól.

Lehet a nagyvárosi emberből aktuális bűnbakot kreálni, ahogy a falusiból is, de ennek nincs sok értelme, hiszen a siklósi szőlősgazdákkal együtt mindannyian ott vagyunk a mai helyzet elszenvedői és felelősei között. Éltem azon a környéken 40 évig, telkem is volt a hegyen, így bátran kijelenthetem, hogy a mintaszerű természetbarát viselkedés emlékművét nem ott fogják megépíteni, de nem is Budapesten.

alfaati

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: alfaati »

robi20064 írta:
2023.02.12., vas. 13:32
alfaati írta:
2023.02.12., vas. 12:26
robi20064 írta:
2023.02.12., vas. 11:34


Veletlenul nem Pecsen elsz/dolgozol jelenleg? gondolkodik.gif


Azert majd kuldj kepet ha mar a sajat nevelesu bio marhabol keszult huslevest eszed a sajat vetemenyesben termelt sargarepaval es sajat aramforrasbol hallgatod hozza a Kossuth radiot. Elso kezbol szeretnenk latni a kovetendo utat.
Tévedèsben vagy! Nekem nem kell bizonyítanom semmit senkinek ebben aa topikban. Nem én prédikálok itt arról, hogy változnunk kell, meg, higy ez így nem jó, meg ember okozta globális felmelegedés van.
Én mindössze rámutatok arra a hibára amit az ilyen másik embertársunkra ujjal mutogató viselkedés okozhat.
Ne éld bele magad, hogy lesz pozitív változás. Akik a folyamatokat irànyítják, már réges-régen elintézték, hogy teljesen senki se tudjon függetlenedni a rendszertől Ezért a természettel harmóniában élő tanyasira ugyanúgy lehet mutogatni mint a városira. A tehén metánt bocsájt ki és az mennyire káros, meg ehhez hasonló hülyeségek. Ki van ez találva. Kollektív bűnösség! Hallottuk már ezt valahol nem?
Nagy Britanniában ennek a zöld kommunizmus jegyében tavaly előtt átírták a human rights law-t, vagy is az emberi jogok deklarációját! Már nem számít az egyén! Már csak a a közérdek számít.
Épül a kommunizmus aminek az alappilére egy hamis narratíva, az ember okozta felmelegedés amiben mindenki hibás! Közérdek leredukálni a CO2 emissziót ezért az emberi jogok megszűnnek szép lassan a közjó érdekében.
Ez volt az egyik haza települtem 15 év után. Itt is megfog történni csak ide lassa ban ér el.

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2411
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2179
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Csak egy aktuális példa. Besz@rt az elektromos főzőlapunk a konyhában. Bekapcsolás után az egyik mező full gázzal üzemel kiválasztása nélkül. Szétszedtem a vezérlő panelban van valami grimbusz. Ahhoz nem értek, 5x20 cm-es zárt kis doboznak néz ki, de gondolom kis naivan cserélni csak lehet. Kis googlizás után hurrá meg is van. 193 Eur. Kb ennyiért lehet venni új komplett főzőlapot. Alkatrész van hozzá, csak éppen nem éri meg kicserélni. Nem mondhatja senki, hogy nem adnak hozzá. Egy egyszerű árazás és hipp-hopp máris el lehet adni egy új terméket. Ezt a trükköt előszeretettel alkalmazzák nagyon nagyon sok helyen. Ja hogy mennyi szemét keletkezik ok nélkül, mennyi energiát meg lehetne spórolni, kit érdekel.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

alfaati

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: alfaati »

robi20064 írta:
2023.02.12., vas. 11:34
alfaati írta:
2023.02.12., vas. 09:44
Mindíg ámulattal olvasom a nagyvárosban élő bölcsemberek és zöld aktivisták mélyenszántó gondolatait.

Amíg nagyvárosban éltek és ezáltal függőségben szinte mindentől amit fogyasztotok, addíg ezek a nagy szavak és "bölcsességek" a képmutatás határát súrolják.

Mindent boltba vesztek műanyagba vagy papírba csomagolva! Amit megvesztek mind úgy kèszűlt, hogy valamilyen formában szennyezi a környezetet. Ha másként nem akkor úgy, hogy hagyományos úton cipelték neked oda a boltba! A táblagép vagy telefon amiről osztjátok az észt épp úgy tartalmaz lítiumot, úgyhogy ti sem vagytok különlegesek.

Majd ha visszatesztek annyit vagy közel annyit a természetbe amennyit kivesztek hiteles lesz az aggódásotok!

Addíg mindezek szélbekiáltott szavak, vagy ahogy a pszihológusok mondják "nárcisztikus gázlángozás".

Majd ha már a teafilterből is komposztáljátok a teafüvet és megtermelitek az élelmiszeretek egy részét organikus módon, akkor már lesz némi alapja a magasba emelt ökölbe feltartott kéznek!
Veletlenul nem Pecsen elsz/dolgozol jelenleg? gondolkodik.gif
Pécsen dolgozom és Harkánban élek. A siklósi szőlőhegyen pedig elkezdtem kialakítani egy részben önfenttartó mezőgazdasági területet 2200 négyzetméteren. Ellentétben sok nárcisztikus zöld aktivistával szemben akik egy metropolisz emeleti lakásának a foteljéből akarják megmenteni a földet én nem prédikálok. Hanem rámutatok ezen emberek képmutató magatartására.
Írok még egy tudós nevet! Ezt most Robinak dedikálom! JUDITH CURRY - klímakutató 35 év tapasztalattal!
Hallgasd meg, olvasd el a riportokat, tanulmányokat tőle. Szemfelnyitó!
Én már vagy 10 szakembert felsoroltam ebben a topikban akik megcáfolják az antropogén golbális felmelegedés narratívát. A másik oldalról egy olyan IPCC-t tudtatok beböfögni amit a nagy politika és a pénz irányít. Az mennyire független?
Judith Curry egy pillanat alatt összetöri a hamis narratíva kristálypoharát. Az egész IPCC modell úgy van kialakítva, hogy alátámassza egy szűk pénzügyi elit akaratát és kiszolgálja érdekeit. A tekintélyelvűséget alkalmazzák mint fegyver, amit a média-propaganda juttat el mindenkihez. Aki megkérdőjelezi az pedig ki lesz közösítve! Nem igaz Robi?

alfaati

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: alfaati »

fapaci írta:
2023.02.12., vas. 10:20
alfaati írta:
2023.02.12., vas. 09:44
Majd ha már a teafilterből is komposztáljátok a teafüvet és megtermelitek az élelmiszeretek egy részét organikus módon, akkor már lesz némi alapja a magasba emelt ökölbe feltartott kéznek!
Tehát ha nem kuporgok egész életemben a világ egy távoli szegletében kizárólag fénysugárral táplálkozva és azáltal megvilágosodva, közben bűnöző áltudósok tanait mormolva, akkor nem örülhetek a tiszta levegőnek és az élhetőbb városoknak. Valami nagyon nagy baj van a logikáddal az én elveim szerint, ezért inkább maradok a sajátomnál és ahogy eddig, továbbra sem zavarom a köreidet.
Természetesen nem kell kuporognod tanyákon, farmokon bár azok azért elég tágas helyek szoktak lenni.
Ott élsz ahol neked jó és KÉNYELMES! Csak nagyon visszatetsző a zõld prédikáció egy metropoliszból.

Ha majd valóban együtt élsz a természettel és olyan példaértékű életet folytatsz mint a fentartható visszafejlődés csatorna, vagy az Amish Dough and Stacy, akkor teljesen elfogadható lenne ez az extrém szintre emelt aggodalom amit itt részedről és a téged áhitattal követő tanítványoktól lehet olvasni.

Az igazi farmerek téged körberöhögnének! Persze az egyik szemük sírna közben.

Tudod faló az összes nagy civilizáció akkor kezdett el hanyatlani mikor elérte azt a szintet, hogy nagyvárosokat kezdett el felhúzni és beterelte oda az embereket mindenféle csellel. Az ilyen helyeken mindíg megjelent azonnal a kiszolgáltatottság és ezáltal a kapzsiság, bűnözés, a pénz, a kamat, a kamatos kamat, a rabszolgaság vagy az ahhoz közelítő munkaerő kihasználása fizikailag, anyagilag. Persze tudom, most azt mondod, "de hát a kultúra meg az innováció is az ilyen nagyvárosokban jelent meg". Igen, de a belekódolt bukás miatt a kultúra is hanyatlott egy bizonyos pont után, a technológia pedig egy szűk de meggazdagodott kisebbség kezébe kerűlt. Tikal, Uruk, Heliopolis, Cusco, Machu-Picu, stb. Megbuktak! Ezekre nem foghatod rá a CO2 túlzott kibocsájtást, sem a szemetelèst vagy túlzott kobalt és líthium bányászatot. Még is...!
Ahol a központosítás megjelenik, ott megjelenik a tekintélyelvűség amit egy szűk de tehetős csoport, esetleg uralkodó magához ragad mint politikai eszközt és onnantól kezdve nincs megállás. A metropolisz napjai megvannak számlálva.
Téged ha baleset ér és elveszted az eszméleted és nem lélegzel, akkor egy arra járó járókelő a szádba-tüdődbe fújt CO2-vel megmentheti az éltedet!
Az emberiséget nem a CO2 fogja kipusztítani. A bukás ebbe a civilizációba is bele van kódolva. Az oka pedig épp a városokban keresendő. Nagyon komplex, leegyszerüsítettem de alapvetően a lényegre törekedtem mert nem fogok regényt írni.
Oswald Spengler filozófus rámutat erre a tényre grandiózus 2 kötetes művében. Spenglert a mai iskola rendszer megpróbálja marginalizálni. Ennek kézenfekvő okai vannak amibe nem mennék bele mert az politika.
Csatolmányok
Screenshot_20221203-143912_Twitter.jpg
Screenshot_20221203-143912_Twitter.jpg (565.97 KiB) Megtekintve 2146 alkalommal
Screenshot_20221122-111915_Twitter.jpg
Screenshot_20221122-111915_Twitter.jpg (652.88 KiB) Megtekintve 2146 alkalommal
Screenshot_20221122-112255_Twitter.jpg
Screenshot_20221122-112255_Twitter.jpg (672.6 KiB) Megtekintve 2146 alkalommal

Avatar
fapaci
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15017
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 9945
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: fapaci »

alfaati írta:
2023.02.12., vas. 09:44
Majd ha már a teafilterből is komposztáljátok a teafüvet és megtermelitek az élelmiszeretek egy részét organikus módon, akkor már lesz némi alapja a magasba emelt ökölbe feltartott kéznek!
Tehát ha nem kuporgok egész életemben a világ egy távoli szegletében kizárólag fénysugárral táplálkozva és azáltal megvilágosodva, közben bűnöző áltudósok tanait mormolva, akkor nem örülhetek a tiszta levegőnek és az élhetőbb városoknak. Valami nagyon nagy baj van a logikáddal az én elveim szerint, ezért inkább maradok a sajátomnál és ahogy eddig, továbbra sem zavarom a köreidet.

Avatar
fapaci
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15017
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 9945
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: fapaci »

pali923 írta:
2023.02.12., vas. 01:45
Ezek szép dolgok, de amíg 8milliárd ember él ezen a bolygón, nem lehetnek illúzióink arról, hogy ez hosszú távon is így marad. sad.gif
Nagyon elvakultnak kellene ahhoz lenni, hogy azt gondoljuk, ki lehet zárni az autókat a belvárosokból. Ez nem lehet reális cél, de a jelenlegi helyzet is egy abszurd véglet. 1-2 évtizedig még biztosan kapaszkodunk a saját autóinkba, aztán szépen ki fog ez kopni az életünkből és utólag bizarr időszakként emlékszünk vissza a századfordulóra, mikor parkoló és araszoló személyautók lepték el az utcákat.

alfaati

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: alfaati »

Mindíg ámulattal olvasom a nagyvárosban élő bölcsemberek és zöld aktivisták mélyenszántó gondolatait.

Amíg nagyvárosban éltek és ezáltal függőségben szinte mindentől amit fogyasztotok, addíg ezek a nagy szavak és "bölcsességek" a képmutatás határát súrolják.

Mindent boltba vesztek műanyagba vagy papírba csomagolva! Amit megvesztek mind úgy kèszűlt, hogy valamilyen formában szennyezi a környezetet. Ha másként nem akkor úgy, hogy hagyományos úton cipelték neked oda a boltba! A táblagép vagy telefon amiről osztjátok az észt épp úgy tartalmaz lítiumot, úgyhogy ti sem vagytok különlegesek.

Majd ha visszatesztek annyit vagy közel annyit a természetbe amennyit kivesztek hiteles lesz az aggódásotok!

Addíg mindezek szélbekiáltott szavak, vagy ahogy a pszihológusok mondják "nárcisztikus gázlángozás".

Majd ha már a teafilterből is komposztáljátok a teafüvet és megtermelitek az élelmiszeretek egy részét organikus módon, akkor már lesz némi alapja a magasba emelt ökölbe feltartott kéznek!

Online
Avatar
pali923
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1752
Csatlakozott: 2008.11.08., szomb. 13:42
Értékelés: 946

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: pali923 »

fapaci írta:
2023.02.12., vas. 00:36
Ha tehetném, mindenkivel megosztanám, amit én átéltem, sokkal hatékonyabb érv lenne minden más indoklásnál.
Velencében meg a csatornákban kitisztult a víz a covid alatt, lehetett látni a vízben mozgó állatokat, amik hirtelen megjelentek a város közepén is.
Ezek szép dolgok, de amíg 8milliárd ember él ezen a bolygón, nem lehetnek illúzióink arról, hogy ez hosszú távon is így marad. sad.gif

Sajnos nem emlékszem, melyik dél-amerikai fővárosban döntöttek egy híres építész javaslatára arról,hogy a nagy széles utcákról kitiltják az autókat. A szlogen az volt, hogy nem az autók közlekednek, hanem az emberek. Persze volt sok háborgás, aztán benépesültek az utcák egy idő után, az emberek élvezni kezdték, hogy sétálhatnak szabadon a nagy tereken. Madridban is lezárnak hétvégékre egyes főutakat, a város meg valahogy mégis működik. Szóval ideje lenne másképpen gondolkodni dolgokról.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Avatar
fapaci
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15017
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 9945
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: fapaci »

K P írta:
2023.02.11., szomb. 19:03
Az “OK”, hogy az akku -, hidrogén gyártás is co2 plusszal is jár, de mi a helyzet a direkt szennyezéssel? Mikor lezárások voltak a covidos időszakban sokkal tisztább volt Pesten a levegő…..
A 2013-as nagy árvíz idején egy hétig le voltak zárva a budai felső és alsó rakpart utcái az autók számára, de kerékpárral és gyalogosan lehetett közlekedni. Én akkoriban majdnem minden nap arrafelé tekertem munkába a III. kerületből a XI. kerületbe. Döbbenetes és mélyen bevésődött élmény volt megtapasztalni, milyen a dugómentes Budapest madárszóval, tiszta levegővel, gyors közlekedéssel és a folyóparton sétálgató emberekkel. Az a néhány nap azóta is mindig eszembe jut, amikor elvakult autósokkal vitatkozom a belvárosi közlekedésről és parkolásról, vagy amikor valaki próbálja jelentéktelennek mutatni a személyautós közlekedéssel járó környezeti terhelést. Ha tehetném, mindenkivel megosztanám, amit én átéltem, sokkal hatékonyabb érv lenne minden más indoklásnál.

Avatar
K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 352
Csatlakozott: 2010.02.27., szomb. 13:33
Értékelés: 259

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: K P »

Az “OK”, hogy az akku -, hidrogén gyártás is co2 plusszal is jár, de mi a helyzet a direkt szennyezéssel? Mikor lezárások voltak a covidos időszakban sokkal tisztább volt Pesten a levegő…..

Avatar
fapaci
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15017
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 9945
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: fapaci »

nemtomm írta:
2023.02.11., szomb. 13:24
…szóval azért ne essünk már át a ló túlodalára …. gondolkodik.gif
Pedig néha nem árt visszaemlékezni a lóháton történő közlekedésre, mondjuk milyen lehetett télvíz idején egyik városból a másikba eljutni. No meg hogy a csendes, madárfüttyös, tiszta levegőjű Budapesten a lovas közlekedés idején naponta hány tonna lócitrom képződött az utcákon. Minden korszaknak megvan a maga szépsége és árnyoldala, annak dacára, hogy a mai ember csak a jelenből tud kiindulni.

Avatar
Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2411
Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
Értékelés: 2179
Tartózkodási hely: Kistarcsa

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

ZolaBA írta:
2023.02.01., szer. 11:49
Ha fenntarthatóságról és ahhoz kapcsolódó hatékonyságról van szó, akkor teljes életciklust és átlagos felhasználás kellene figyelembe venni.
.....
Számomra ez örök rejtély, hogy az elektromos autóknál (meg tulajdonképpen egyéb termékeknél) miért nem veszik figyelembe a termék életciklusa végén az ártalmatlanítás, újrahasznosítás költségét? Pl. egy elektromos autónál egy akkupakk újrahasznosítása nem kis költséggel jár. Ennek ki viseli a terheit? Mert szerintem a termék gyártója nem. Az utolsó tulaj, ha már javíthatatlan , mozgásképtelen, ilyen értelemben értéktelen a jármű akkor neki kell ezt megfizetni? Vagy ezt ingyen fogja tudja vállalni bármilyen cég? Sok értékes alapanyag van az akkumulátorokban de újrahasznosítása nem egyszerű és nem olcsó feladat, veszélyes a tárolásuk költséges a szállításuk stb. Mert ha ez nem történik ingyen akkor az utolsó tulaj nem fog még pluszba fizetni az ártalmatlanításért, ergo otthagyják ahol tudják a veszélyes hulladékot....
Ha jól tudom a Tesla azzal védekezik, hogy a saját akkupakkja ha már a járműben használhatatlan mert lecsökken a teljesítménye, hatásfoka, attól más termékben még használható. Tehát ők ezzel egyszerűen lerázták magukról ezt a feladatot.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Avatar
K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 352
Csatlakozott: 2010.02.27., szomb. 13:33
Értékelés: 259

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: K P »

Alex_Aston írta:
2023.02.11., szomb. 12:50
Elektromos hajtás a jövő...

https://totalcar.hu/magazin/kozelet/202 ... -levegot-/

Azért ez elég érdekes ugye. Persze tudom, tavasztól őszig más a helyzet, de azért, na...
Jöhetnek a hidrogén buszok, azokba nem kell olajkályha.....

Online
Avatar
nemtomm
Beköltözött
Beköltözött
Hozzászólások: 2804
Csatlakozott: 2010.03.30., kedd 23:05
Értékelés: 799

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Alex_Aston írta:
2023.02.11., szomb. 12:50
Elektromos hajtás a jövő...

https://totalcar.hu/magazin/kozelet/202 ... -levegot-/

Azért ez elég érdekes ugye. Persze tudom, tavasztól őszig más a helyzet, de azért, na...

Hihetetlen a fűtés mennyi energiát vesz el…. Azért még van mit fejleszteni az elektromos auton rendesen…
De mondok egy példát a szomszédban van elektromos autó ráadásul fűtött garázsban áll és reggel a tulajdonost kérdeztem miért megy nagykabátban sapka kesztyű stb vezetni a válasz nagyon kicsi a hatótáv fűtéssel és inkább csak kicsit fűt….mikor nekem csak egy pulcsi kell a vezetéshez nagykabát csak kiszállás kor veszem fel?
Azt meg sem említem otthon nincs töltés mert drága lehetőleg csak ingyenesen (Lidl stb) …szóval azért ne essünk már át a ló túlodalára …. gondolkodik.gif
"Az igazi barát szemből támad."

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4179
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2030

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Elektromos hajtás a jövő...

https://totalcar.hu/magazin/kozelet/202 ... -levegot-/

Azért ez elég érdekes ugye. Persze tudom, tavasztól őszig más a helyzet, de azért, na...
Csak a Marantz! :-D

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1759
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1567
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Ha fenntarthatóságról és ahhoz kapcsolódó hatékonyságról van szó, akkor teljes életciklust és átlagos felhasználás kellene figyelembe venni.

A linkelt cikk kihoz egy olyat, hogy 73% a hatékonysága a direkt elektromos töltésnek és csak 22% a hidrogénre oda-vissza alakított verziónak. Ez elsőre "sima liba" 3x jobb a direkt töltés. De valóban így van?

Mondom miről nem szólt a cikk:
- sok helyen nincs direkt töltésre lehetőség, pl. városban (panel 2.-on lakónak nem sok saját napeleme van), ha viszont az áram már máshonnan jön, akkor újabb veszteségek jönnek be - áram "szállítás" vagy hidrogén szállítás vizsgálandó
- A megújuló energiák komoly gondja, hogy a termelés nem egyenletes. Nagy kérdés, hogy a túltermelés/hiány görbe kiegyenlítése hogyan valósítható meg. A 73%-ba azt számolták, hogy épp van túltermelés ami direktben mehet egy jármű akkuba. És ha épp a jármű nem tölthető? mert mondjuk megy. Akkor közüzemi energiatárolás akkuval egyből más helyzet, minimum dupla veszteség, míg a hidrogén tárolás lehet, hogy hatékonyabb.
- Teljes életcuklusba beletartozik az előállítás és hulladékkezelés folyamata. Bevallom fogalmam sincs a hidrogén cella költségéről, életciklusáról, de, hogy az összehasonlítás ezzel sem foglalkozik az biztos.
- hol van az, hogy egy pl. 500km megtételére alkalmas akku hány kg, vagy egy ugyanilyen menettávra elegendő hidrogén cella, tartály hány kg? Ehhez sem értek de erős a gyanúm, hogy a hidrogénes rendszer jóval könnyebb - ami bizony hatásfok kérdés, nem mindegy, hogy egy jármű 1200 vagy 1700 kg.

Szerintem lehetne még a listát folytatni, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy bőven látszik, hogy a kihozott hatékonysági érték biztosan megdől.

Még egy gondolat. Ha már hatékonyság... Sajnos pl. egy atomerőmű hatékonysága is nagyon alacsony valami 30% környéki, a maradék bizony veszteség hő. A másik pedig, hogy lehet, hogy egy hidrogénre oda-vissza alakítás csak 20% hatékonyság egy napelemről megtermelt energiából, viszont ha meg nincs hova tárolni az energiát, nem veszi vissza a szolgáltató, stb. az 100% veszteség...
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Avatar
fapaci
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15017
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 9945
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: fapaci »

HeZ írta:
2023.02.01., szer. 03:00
Sosem értettem miért fontos a hatásfok... Minimális fontosságú a végcél szempontjából.
Sokkal lényegesebbek: ár...
Hogy nálad mi a végcél, azt nem tudhatom, de egy megoldás ára nagy léptékben vizsgálva szinte lényegtelen, leginkább politikai döntés kérdése. Ha a politikai úgy dönt, hogy valamit meglép, azt bármi áron megcsinálják, ha pedig nem áll érdekükben, akkor filléreket sem költenek rá. Ezekre ezernyi példát láthattunk a történelemben, de a jelenünkben is. A napelemek ára hosszabb távon leginkább attól függ, mekkora igény van rájuk, milyen mennyiségben vásárolják és mennyire támogatja az aktuális hatalom. Szélsőséges esetben akár azt is megtehetnék, hogy ingyen adják, vagy legalábbis erős támogatással.

Az bizony probléma, ha nem érted a hatásfok fontosságát, hiszen ez a fenntarthatóság egyik kulcsszava. A házad teteje véges méretű és szerintem egyáltalán nem lényegtelen, hogy 5 vagy 55 négyzetméteren állítod elő a szükséges villamos energiát, meg az sem lényegtelen, hogy ahhoz a panel mennyiséghez mennyi ásványi anyagra, ritkafémre van szükség, mert ezekből sem áll rendelkezésünkre végtelen forrás. Persze érdemes megvizsgálni az energia felhasználásodat is, mennyire bánik hatékonyan az energiával és mennyi megy pocsékba. Hát ezért (is) fontos a hatásfok.

Avatar
HeZ
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2013.10.03., csüt. 12:31
Értékelés: 10

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: HeZ »

Alex_Aston írta:
2023.01.31., kedd 09:48
Érdekes cikk.
https://totalcar.hu/magazin/technika/20 ... gotte-van/
Talán ezért is nem terjedt el még mindig a hidrogén hajtás, pedig ugye emlékeim szerint vagy 30? éve olvashatunk róla, hogy hány komolyabb autógyártó készített működő prototípust, többek között a BMW is, még a 90-es években.
Sosem értettem miért fontos a hatásfok... Minimális fontosságú a végcél szempontjából.
Sokkal lényegesebbek: ár (előállítás költsége), ökológiai lábnyom (kicsi környezetszennyezés).
Példák:
- napelem - ha az ugyanannyit termelő és rosszabb "hatásfokú" változat olcsóbb lenne, felőlem lehetne 3-4-szer nagyobb felületű is, elfér a tetőn (nem űrkutatok, ahol méregdrágán számít a hatásfok);
- legalább 100 millió éve gyönyörűen működik és bevált a fotoszintézis a kb 2 (kettő) % hatásfokával (azaz milyen "hatásfokkal" állítunk elő egy kiló húst?);
- robbanómotor fosszilis üzemanyaggal - kb 100 éve nem sikerült lényegesen javítani a "hatásfokát" a porlasztó, vízbefecskendezés, újabban elektronikus machinációk (nyomaték-, sebesség függő szelepvezérlés, hengerlekapcsolás) óta;
- HA és AMENNYIBEN sikerülne (tudom: utópia, álom) filléres napelem parkokat létesíteni a sivatagokban a tengerekhez közel vagy a tengerek felületén úszva, akkor olcsón, nagy mennyiségben lehetne vízbontással hidrogént előállítani - a szállítása csővezetékekkel megoldható hasonlóan a gázhoz.

Avatar
ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1759
Csatlakozott: 2006.10.31., kedd 09:10
Értékelés: 1567
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Alex_Aston írta:
2023.01.31., kedd 09:48
Érdekes cikk.
Vagy inkább az a fajta cikk, amit elolvasol és ideges leszel ... ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4179
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 2030

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Érdekes cikk.

https://totalcar.hu/magazin/technika/20 ... gotte-van/

Talán ezért is nem terjedt el még mindig a hidrogén hajtás, pedig ugye emlékeim szerint vagy 30? éve olvashatunk róla, hogy hány komolyabb autógyártó készített működő prototípust, többek között a BMW is, még a 90-es években.
Csak a Marantz! :-D

Online
Avatar
pali923
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1752
Csatlakozott: 2008.11.08., szomb. 13:42
Értékelés: 946

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: pali923 »

fapaci írta:
2022.11.22., kedd 14:58
Mégis melyik madár az, amelyik nem tud kikerülni egy lassan mozgó lapátot?
Én már láttam olyan videót, ahol fejbekólint egy lapát egy nagy ragadozó madarat. Nem tudom, ez mennyire gyakori, de nehéz elképzelni, hogy mondjuk egy fecskerajt megtizedeljenek azok a szélkerekek.

Egy ideig napelem parkokat sem telepítettek ebben az országban, amíg rá nem jöttek bizonyos körök, hogy az nagy biznisz. Vannak erőteljes gazdasági kapcsolatok ebben a témában a török elnök kedvenc vállalkozója irányában is. A bábolnai szélerőmű park meg olyan embernek az érdekeltsége, aki maga a patás ördög egyes médiatermékeknél, de ezt nem ragozom tovább itt. Nehéz elképzelni, hogy az ilyetén szabályozás mögött nincsenek politikai/magángazdasági szándékok, de ez ugye nem csak az energiaszabályozásra érvényes manapság.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1864
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 604

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Palm »

fapaci írta:
2022.11.22., kedd 14:58
Palm írta:
2022.11.21., hétf. 18:30
A madár vonulási útvonal is gyakori kifogás.
Szerintem nem kell ornitológusnak lenni ahhoz, hogy belássuk, ez egy ostoba kifogás. Mégis melyik madár az, amelyik nem tud kikerülni egy lassan mozgó lapátot? Inkább a politikai akarat hiányzik ahhoz, hogy kilépjünk a középkorból, de úgy tűnik, a magyar népnek jobb ott maradni. Nem hogy szélerőműveket nem lehet telepíteni nálunk, még a napelemek használatát és beépítését is ellehetetlenítik lassan.
Jól látod.
Süllyedünk vissza a sötét középkorba. sad.gif
Elég nagy paradoxon, hogy a környezetvédelemről megy folyton a prédikálás, de közben minden olyan dolog démonizálva és ellehetetlenítve van, ami megoldaná kisebb-nagyobb mértékben a problémát. :angry:
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
fapaci
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Hozzászólások: 15017
Csatlakozott: 2003.03.27., csüt. 22:09
Értékelés: 9945
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: fapaci »

Palm írta:
2022.11.21., hétf. 18:30
A madár vonulási útvonal is gyakori kifogás.
Szerintem nem kell ornitológusnak lenni ahhoz, hogy belássuk, ez egy ostoba kifogás. Mégis melyik madár az, amelyik nem tud kikerülni egy lassan mozgó lapátot? Inkább a politikai akarat hiányzik ahhoz, hogy kilépjünk a középkorból, de úgy tűnik, a magyar népnek jobb ott maradni. Nem hogy szélerőműveket nem lehet telepíteni nálunk, még a napelemek használatát és beépítését is ellehetetlenítik lassan.

Válasz küldése

Vissza: “Technikai eszközök”