Figyelem! Az ártrollkodást, ill. az eladási ár kritizálását a hirdetési topikokban ezentúl első alkalommal 1 hét pihenővel, másodjára végleges kitiltással szankcionáljuk. További részletek itt:viewtopic.php?p=2759456#p2759456

Moziszoba építés

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 605

Re: Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Akusztikailag nem tudom milyen lesz - a hátsó rész így olyan, amin kicsit szerintem majd változtatni kell pár akusztikai elemmel - de gondolom azokat is eltervezted már.

A szubok végül milyenek lesznek és hány darab?
[/quote]

Köszönöm! :smile53:
Régóta igen, közben azért történnek kisebb változások, de inkább csak finomhangolás formájában.
Kap a hátsó fal majd kezelést igen, és a kutyaólakba lesz jó vastag sötétítő függöny is, és egy sokkal nagyobb szőnyeg a mostaninál, alá pedig gumi, na meg egy jó nagy L-alakú kanapé, és a technika is kap egy szép szekrényt, a hásó surroundok pedig grilleket, az oldalsó sugárzók furnérozva fognak készülni, az egyetlen látható elem lesz.
A hangfalak elrejtése szerintem is a legnagyobb előrelépés volt minden téren, így nincsenek látható kábelek, és a helyiségből sem vesz el annyit, optikailag sokkal nagyobb lett a tér, és igen letisztultabb is.
Szub, jelenleg 2db 12"-os passzív kocka dolgozik közvetlen a kanapé hátára tolva, és a frontoldal kap még 2db 12"-ost a képen látható már előkészített helyekre.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

DeLorean
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1286

Hozzászólás Szerző: DeLorean »

phyton71 írta:
2023.03.18., szomb. 22:38
Nèmi változás a mozimban, vègre vègleges formát kaptak a surround back fali dobozaim.
Már elég régóta készíted!
Emlékszem még az első betett képekre, amire én is mondtam - nem kellene előtét falat csinálnod és elrejteni a hangfalakat? Azonnal el is kezdted átépíteni. :D

De ez így teljesen korrekt és szuper mozi lesz!
Olyanokat látok sok helye, hogy egészen elképesztő!! :smile51:
Ez egy letisztult, minden a helyén mozi - simán elfogadnám én is!
:tutiok:

Akusztikailag nem tudom milyen lesz - a hátsó rész így olyan, amin kicsit szerintem majd változtatni kell pár akusztikai elemmel - de gondolom azokat is eltervezted már.

A szubok végül milyenek lesznek és hány darab?

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 386

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

phyton71 írta:
2023.03.19., vas. 00:12
Csak mondjuk az oldalsók padlón álló dobozok lesznek, azt nem tudom, hogy úgy jó lesz-e?
Gondolom tök mindegy hogy padlón áll, állványon, felakasztva, vagy beépítve. Legalábbis a szöget illetően.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

TSanyi írta:
2023.03.18., szomb. 23:04
Klassz lett! Nincsenek túl szűken a hátsó hangszórók? Szögek így adták ki, vagy a ferde tetősík miatt nem akartad kijjebb tolni?
A dekor háromszögek el vannak forgatva a másik oldalhoz képest.

Klasszak a sugárzóid!
bravo.gif
Kb felülről nálam is így néz ki.
surround.jpg
surround.jpg (94.97 KiB) Megtekintve 363 alkalommal
Csak mondjuk az oldalsók padlón álló dobozok lesznek, azt nem tudom, hogy úgy jó lesz-e?
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

TSanyi írta:
2023.03.18., szomb. 23:04
Klassz lett! Nincsenek túl szűken a hátsó hangszórók? Szögek így adták ki, vagy a ferde tetősík miatt nem akartad kijjebb tolni?

Klasszak a sugárzóid!
bravo.gif
Köszi!
Csalóka a kép, mert 36x70cm-es a doboz 10"-os mélyközéppel szerelve.
Ezek csak a surround back sugárzók, 2m-re vannak egymástól a hangsugárzók függőleges középső tengelye, a két oldalsó az természetesen szélesebbre fog kerülni, és oldalra. A kanapé 1m-re a faltól, lesz majd természetesen normális kanapé, csak nehezen jön az ihlet, hogy milyen is legyen. Direkt csak csepegtetem a folyamatot, hogy legyen min szórakoznom. :D

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Klasszak a sugárzóid!
bravo.gif

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Nèmi változás a mozimban, vègre vègleges formát kaptak a surround back fali dobozaim.
IMG_20230318_211148.jpg
IMG_20230318_211148.jpg (3.15 MiB) Megtekintve 384 alkalommal
A frontoldal változatlan.
IMG_20230219_135922.jpg
IMG_20230219_135922.jpg (3.69 MiB) Megtekintve 379 alkalommal
Csatolmányok
IMG_20230318_211016.jpg
IMG_20230318_211016.jpg (3.14 MiB) Megtekintve 384 alkalommal

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 15

Hozzászólás Szerző: Xtras5 »

Igen, kalkuláltam vele, a felirattal és a nézési idővel is. Feliratot tekintve nem félek, mert nem szeretem, ugyanakkor mondjuk egy sorozat nézésénél lehet sokra futja ki magát pár óra hossza. 5m a max távolság, ha szeretnék hagyni mögöttem 1m-t. Bízom benne jó lesz. Ha nem, már meg van a B-C terv.

B: jön egy 350-es vászon és ez megy.
C: veszek egy maszkolhatót, és állítgatom mint egy jó gépész.

Ha kitapasztaltam, akkor megmondom Nektek majd én a tutit!
DeLorean írta:
2023.03.17., pén. 10:46
Xtras5 írta:
2023.03.17., pén. 10:22
Köszönöm a válaszod. 1m-t szeretnék hagyni a hátsó sugárzók és a hallgatási pozi között minimum, amennyire engedi én hátrahúzom a nézőkét. Kitapasztalom melyik esik a legjobban, az itthoni felállás szerint elvileg jól esik majd :)
A baj, hogy nem az egyszeri élmény számít, hanem a folyamatos, nem fárasztó filmezés. Akár feliratokkal is.
Ezek, bármit is mond KP tudományosan, orvosilag és mindenféle szempontból kitalált távolságok.

A 40 fokos szög tényleg ideális szerintem. Úgy még mindent látsz, nem fárasztó a szemnek és a 4m vászon piszok nagy élmény.
nekem két pozi van. Az első előrébb, a hátsó (ami a fő) hátrább. Az első sorból nekem nem tetszik. Vagyis jó, de fárasztó.

A surround és back surround elhelyezése tökéletes így a kép alapján.
Ha a fő pozi az első sor lesz, akkor az fontos, hogy akármennyire is jó az akusztika a hátsó sorban ülőknél a basszus tuti sok lesz, ha azt majdnem a falra tolod. SZVSZ.

DeLorean
Beköltözött
Beköltözött

Xtras5 írta:
2023.03.17., pén. 10:22
Köszönöm a válaszod. 1m-t szeretnék hagyni a hátsó sugárzók és a hallgatási pozi között minimum, amennyire engedi én hátrahúzom a nézőkét. Kitapasztalom melyik esik a legjobban, az itthoni felállás szerint elvileg jól esik majd :)
A baj, hogy nem az egyszeri élmény számít, hanem a folyamatos, nem fárasztó filmezés. Akár feliratokkal is.
Ezek, bármit is mond KP tudományosan, orvosilag és mindenféle szempontból kitalált távolságok.

A 40 fokos szög tényleg ideális szerintem. Úgy még mindent látsz, nem fárasztó a szemnek és a 4m vászon piszok nagy élmény.
nekem két pozi van. Az első előrébb, a hátsó (ami a fő) hátrább. Az első sorból nekem nem tetszik. Vagyis jó, de fárasztó.

A surround és back surround elhelyezése tökéletes így a kép alapján.
Ha a fő pozi az első sor lesz, akkor az fontos, hogy akármennyire is jó az akusztika a hátsó sorban ülőknél a basszus tuti sok lesz, ha azt majdnem a falra tolod. SZVSZ.

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

DeLorean írta:
2023.03.17., pén. 09:56
Xtras5 írta:
2023.03.17., pén. 07:52
Sziasztok. A hátsó surround-okat így helyeztem el egyelőre képzeletben, teszek is fel róla egy képet. A kérdésem, hogy véleményetek szerint rendben lehet így, van valami amit figyelembe kellene vennem? A vászon 4m-es lesz, a kanapét vagy inkább mondjuk első sornak, azt 4m-re szeretném a vászontól, de ha kell, egy picit hátrébb viszem, ezt majd meglátom milyen lesz élesben, hátsó sort nem tervezek feltétlenül. Az első sor szélessége igazodna valamelyest a szoba szélességéhez, de gondolom amúgy is a középpont számít.
Vannak azért ajánlások erre.
A THX ideális nézési távolságot javaslom neked - az 40 fokot jelent és egyszerű a kiszámítása - a vászon álóját kell venni és annyira tenni a nézési pontot. Úgy lesz 1:1 a nézési távolság. Ennél a többi ajánlás, szabvány távolabbi.
Egy 3m széles vászon átlója 459cm.
:smile32:

DeLorean
Beköltözött
Beköltözött

-KP- írta:
2023.03.17., pén. 10:11
Miért a THX az etalon? Az IMAX pl. 90-120fok-ot ajánl. Szerintem a thx ajánlások betartása abszolút nem eredményez impresszív moziélményt, mikor azt mondja, hogy 2.5 méter széles vásznat nézzek 4méterről vagy messzebb.
Igen. De nem értem minek írtad a 2,5 métert és a 4 méteres távolságot, amikor pontosan leírtam a THX ideális nézési távolságot, ami nem annyi.
Az IMAX teljesen más.
A 40 fok korrekt. Sokaknak már az is túlzás.
Én közelebb nem ülnék az biztos, mert nem lehet belátni a teljes képet és ha felirat is van, akkor meg totál össze-vissza mozog a szemed, hogy olvasni is tudj és láss is valamit.

Én például a 36 fokot használom, nekem az a tuti.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1495

Hozzászólás Szerző: -KP- »

DeLorean írta:
2023.03.17., pén. 09:56
Xtras5 írta:
Sziasztok. A hátsó surround-okat így helyeztem el egyelőre képzeletben, teszek is fel róla egy képet. A kérdésem, hogy véleményetek szerint rendben lehet így, van valami amit figyelembe kellene vennem? A vászon 4m-es lesz, a kanapét vagy inkább mondjuk első sornak, azt 4m-re szeretném a vászontól, de ha kell, egy picit hátrébb viszem, ezt majd meglátom milyen lesz élesben, hátsó sort nem tervezek feltétlenül. Az első sor szélessége igazodna valamelyest a szoba szélességéhez, de gondolom amúgy is a középpont számít.
A THX ideális nézési távolságot javaslom neked - az 40 fokot jelent és egyszerű a kiszámítása - a vászon álóját kell venni és annyira tenni a nézési pontot. Úgy lesz 1:1 a nézési távolság. Ennél a többi ajánlás, szabvány távolabbi.
Miért a THX az etalon? Az IMAX pl. 90-120fok-ot ajánl. Szerintem a thx ajánlások betartása abszolút nem eredményez impresszív moziélményt, mikor azt mondja, hogy 2.5 méter széles vásznat nézzek 4méterről vagy messzebb.

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Előfogom természetesen, ezt csak azért szerkesztettem hogy ne improvizáljak az építéskor, hanem valami alapján haladjak, a vászon mögött ki van szerkesztve az előtétfalam is, na meg persze így tudom mi az anyagigény, és eszerint rendeltem.

Ezzel csináltam:
https://home.by.me/en/
TSanyi írta:
2023.03.17., pén. 09:46
Front wideoknak nem készíted elő a helyet, kábelcsövezést?

Mivel rajzoltad?

DeLorean
Beköltözött
Beköltözött

Vagyis a 4m vászon átlója annyi természetesen.

DeLorean
Beköltözött
Beköltözött

Xtras5 írta:

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Front wideoknak nem készíted elő a helyet, kábelcsövezést?

Mivel rajzoltad?

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Csatolmányok
img001.jpg
img001.jpg (275.83 KiB) Megtekintve 527 alkalommal

Neger
Isten Hozott! :)
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Neger »

köszi a választ :)

DeLorean
Beköltözött
Beköltözött

Neger írta:
2023.03.07., kedd 06:47
Köszi igazad van 120 az a 90cm, rosszul emlékeztem. Viszont a hangszóró beépített így is marad 140-140cm. Hátul ferde fal van sajnos ennyire nem tudom hátra vinni. Ilyen esetben inkább szimmetrikusan legyen kevesebb vagy az első menjen 45 fokra, a hátsó 35re? Illetve érdemes megdönteni a hallgató felé az egészet, vagy elég az állítható magassugárzó?
Bocs, csak én válaszolok.
Úgy látszik, itt az AVX fórumon már senki sincs, aki venné a fáradtságot a válaszra és esetleg szakértő lenne a témában.
Sajnos én nem vagyok az.

De - azért az a legjobb, ha tudod tartani az egyforma távolságot.
Ezért 55 fokig előrébb hozhatod az első atmos sugárzókat. Annál közelebb szerintem ne tedd!
A hátsó meg ha nincs több hely, akkor nincs mit tenni.
A magassugárzók megdöntése jó megoldás, azokat fordítsd az MLP felé!

A legtöbb helyen van kompromisszum - annyira rossz nem lesz, de ha van lehetőség a szabványokat, ajánlásokat érdmes betartani. Ha nincs...

:tutiok:

Neger

Köszi igazad van 120 az a 90cm, rosszul emlékeztem. Viszont a hangszóró beépített így is marad 140-140cm. Hátul ferde fal van sajnos ennyire nem tudom hátra vinni. Ilyen esetben inkább szimmetrikusan legyen kevesebb vagy az első menjen 45 fokra, a hátsó 35re? Illetve érdemes megdönteni a hallgató felé az egészet, vagy elég az állítható magassugárzó?

DeLorean
Beköltözött
Beköltözött

Neger írta:
2023.03.05., vas. 19:45
Sziasztok, atmos elhelyezésben kérnék segítséget, a dolby ajánlás szerint 45-55fokos elhelyezés a kívánatos, tehát egy 260as belmagasságú szobában 45fokkal számolva 170cm előre 170cm hátra 4 atmos hangsugarzó esetén, így 340cm-re vannak egymástól. Ezzel szemben amit olvastam itt - ott ülő pozícióban térd távolsában legyen előttem,és ennek megfelelően mögöttem. Az viszont nagyon nem 170cm. Melyik a helyes?
Érdekes kérdés!

Ha a 45 fokos szöget vesszük alapul.
A fülmagasság 1,2m.
Így a fülmagasságtól a plafon 140 centire van.
Itt viszont nem a plafont kell nézni, hanem a hangfalat, ami kicsit lentebb lesz - ez a hangfal méretétől, kialakításától függ. Mondjuk 15 centivel megy lentebb a hangfal - akkor a magasság 125cm. (ha beépíthető hangfal, akkor marad a plafon magassága)
A két távolság 125cm előre, 125cm hátra.

Ide kell tenni a hangfal akusztikai közepét.

Ha 55 fokos szöget szeretnél, akkor ez 125x0,7, tehát 87,5cm. Ez a minimum.

Az ajánlás szerint 0,5-0,7 a szoba szélességének a két hangfal távolsága.
Ha 4m a szoba szélessége mondjuk, akkor ez (0,6) 240cm. Ennek a fele 120cm.
A középvonaltól ennyire kell tenni a hangfalakat.

Én térd távolságot nem hallottam még, akkor azért nagyon közel lennének egymáshoz a hangfalak, bár van ahol 50 centitől 0 méter ideális távolságot írnak, de talán inkább nappaliban, vagy ahol a hátsó fal közel van az MLP-hez lehet érdekes.

Lehet rosszul számoltam, de akkor majd kijavítanak mások!
Ha megteheted a 45 fokos szöget érdemes megcsinálni SZVSZ.

Neger

Sziasztok, atmos elhelyezésben kérnék segítséget, a dolby ajánlás szerint 45-55fokos elhelyezés a kívánatos, tehát egy 260as belmagasságú szobában 45fokkal számolva 170cm előre 170cm hátra 4 atmos hangsugarzó esetén, így 340cm-re vannak egymástól. Ezzel szemben amit olvastam itt - ott ülő pozícióban térd távolsában legyen előttem,és ennek megfelelően mögöttem. Az viszont nagyon nem 170cm. Melyik a helyes?

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 174

Hozzászólás Szerző: BoRRoNeo »

A vezérléstechnikai rendszerek legfontosabb jellemzője a kompatibilitás vagy másnéven a driverek mennyisége. Hiába van egy jónak kinéző vezérlőrendszer, amely “ezer eszközzel együttműködik”, ha pont az Epson projektoromat, az Apple TV-t vagy a Lexicon erősítőmet nem tudja vezérelni. Ezért jobbak a nagyobb, drágább rendszerek, mert szinte minden eszközt tudnak működtetni. Sőt, mivel ebből adódóan piacképesek, megjelennek a third party megoldások, melyek megsokszorozzák a driverek számát, így nem kell aggódni, hogy valamelyik eszköz nem fog működni. Nekem a TP-Link okoskonnektoromhoz és a redőnyöm reléjéhez nem volt gyári Control4 driver, de meg tudtam venni egy független marketplace-en. Pénzbe került, de legalább volt.

Az IR megoldások (a távirányítók jelét fogják össze) olcsó és alap szinten működő eszközök, de nem minden esetben működnek megfelelően (az IR technológia velejárójaként) nem beszélve azokról az eszközökről, amelyeknek nincs távirányítójuk vagy nem IR alapú a távjuk.

Egy Control4 szintű vezérlőrendszer nem csak a mozit tudja IP alapon vezérelni a helyi hálózaton, hanem az összes többi szobát, a világítást, a fűtést, az öntözőrendszert, a kaputelefont, a riasztót és mindent. És persze mindezeket rendszerbe is tudja fűzni, automatizálni. Nyilván más árkategóriát képvisel, de aki a komplett háza okosításán gondolkodik, az pluszban jóféle mozivezérlést is kaphat mellé.

Szerintem egyébként a Crestron a legmagasabb szintű (és legdrágább) rendszer, szóba került a vezérlő felület testreszabhatósága, ebben a Control4 nem erős, a Crestron viszont teljesen személyre szabható.

Farkinca71
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 273

Hozzászólás Szerző: Farkinca71 »

Hali. Nekem Home Assistant van az integrációknak a modulokhoz és távirányítóknak, benne Node Red az automatikának. Igényes webes felöletet lehet létrehozni és van mobil appja is. Hangvezérelni is lehet Alexaval, Google-al vagy Sirivel. Csak ajánlani tudom
Anthem AVM60 7.2.4
DP dVision 35 WQXGA
146” Screenline, Microperforated
Speakers: K.C.S.
LCR: 3*S-2000(C-115-PLF) Crown CDi 4/300
Surround: 6*SR-12-N, Dsi1000, IMG Stageline 400D
Atmos: 4*SR-12-N, 2*IMG Stageline 400D
Sub:2*C-218-A, 2*Marty Cube, HoverBoss-Behringer NX3000D,Crown Xls1002,1502

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1346

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

+ 1 szavazat a C4 mellett. Nálam (itthon) komplett AV rendszer ki-bekapcs, automatikus play-pause-stop világításvezérlés mellett SDR és HDR preset mód váltás van felprogramozva.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”