Ahogy a helyesírás is...

Ahogy a helyesírás is...
Ez a szánalmas? Szerintem az a szánalmas, ha valaki nem tud két típus számot (5000 vs 7000) és annak adatait megkülömböztetni csak a megaláztatás a célja.
De nem az igaza/nem igaza miatt járt a figyelmeztetés. Különben meg teljesen off-topic, amit Cables írt, mert gyakorlatilag személyeskedés az egész.marconi írta: ↑2023.03.14., kedd 09:15Pedig pont remekül fején találta a szöget! :) Épp igaza volt, persze rögtön meg is kezdődik a visítozás. Mókás.Szalon írta: ↑2023.03.14., kedd 09:06cables írta: ↑2023.03.14., kedd 07:53
Tőled se kérdeznék meg, ha nem írnál be olyan stílusban, ami azt sugalja, hogy felülről tekintesz az itt lévőkre, mindig leírva, hogy te számtalan más dologgal foglalkozol profi szinten éreztetve, hogy ide csak azért jársz, hogy elemezd és kijavítsd mások zavaros posztjait.Vajon mennyit engedtek/néztek el még cables barátnak???![]()
Pedig pont remekül fején találta a szöget! :) Épp igaza volt, persze rögtön meg is kezdődik a visítozás. Mókás.Szalon írta: ↑2023.03.14., kedd 09:06cables írta: ↑2023.03.14., kedd 07:53Tőled se kérdeznék meg, ha nem írnál be olyan stílusban, ami azt sugalja, hogy felülről tekintesz az itt lévőkre, mindig leírva, hogy te számtalan más dologgal foglalkozol profi szinten éreztetve, hogy ide csak azért jársz, hogy elemezd és kijavítsd mások zavaros posztjait.Vajon mennyit engedtek/néztek el még cables barátnak???![]()
cables írta: ↑2023.03.14., kedd 07:53Tőled se kérdeznék meg, ha nem írnál be olyan stílusban, ami azt sugalja, hogy felülről tekintesz az itt lévőkre, mindig leírva, hogy te számtalan más dologgal foglalkozol profi szinten éreztetve, hogy ide csak azért jársz, hogy elemezd és kijavítsd mások zavaros posztjait.
Vajon mennyit engedtek/néztek el még cables barátnak???
Bocsánat, hogy off.
Tőled se kérdeznék meg, ha nem írnál be olyan stílusban, ami azt sugalja, hogy felülről tekintesz az itt lévőkre, mindig leírva, hogy te számtalan más dologgal foglalkozol profi szinten éreztetve, hogy ide csak azért jársz, hogy elemezd és kijavítsd mások zavaros posztjait.
A lapostetőre ragasztani, a homlokzatra akkor miért kellett dübelezni?
ANDS írta: ↑2023.03.13., hétf. 20:21mechazseni írta: ↑2023.03.13., hétf. 19:431: hát pont ez az….! Hogy vezeted bele a meglévőbe, hogy a két “réteg közé ne, hanem a csatornába follyon minden….?ANDS írta: ↑2023.03.13., hétf. 19:30
1.
Ha megemelkedik a szint, akkor onnan folyik le a csatornába, gondolom… nem értem, mi a kérdés?
2.
Nem tudom. A PVC olcsóbb lenne?
3.
Nem értem... Ha mehetek rajta, mert nem sêrül, akkor nem járható?
4.
A mostani záró réteg bitumenes lemez.
Alatta van hőszigetelés, az alatt valami kátrány lehet.
2: kértél ajánlatot? (Feleségem az ország legnagyobb lapostető és mélyépítő cégénél dolgozik…én építőmérnök és építésvezető….)
3: igen
4: szerintem ez a legfontosabb…..első védelem!
mechazseni írta: ↑2023.03.13., hétf. 19:43ANDS írta: ↑2023.03.13., hétf. 19:301.mechazseni írta: ↑2023.03.13., hétf. 18:11…..
1.
Nyilván megemelkedik a szint a tervezett hőszigeteléstől…erre gondolok.
2.
Miért nem PVC? Értem én a bitumenest,de a PVC-nél sokkal kíméletesebb a “hegesztés”….
3.
Járható? Bármikor mehetsz rajta…az illesztési pontokon sem sérül a “lepel”.
4.
A “meglévő” szigetelés alá (is) nem volt bitumenes?
Ha megemelkedik a szint, akkor onnan folyik le a csatornába, gondolom… nem értem, mi a kérdés?
2.
Nem tudom. A PVC olcsóbb lenne?
3.
Nem értem... Ha mehetek rajta, mert nem sêrül, akkor nem járható?
4.
A mostani záró réteg bitumenes lemez.
Alatta van hőszigetelés, az alatt valami kátrány lehet.
Van csatorna körben. Vagy milyen csapadékelvezetésre gondolsz?ANDS írta: ↑2023.03.13., hétf. 19:30Mindenképp ragasztani, nem fúrni. A pír a jó választás.
A felszíni csapadék elvezetés hogyan oldódik meg? Esetleg üst? Járható lesz a födém…vagy csak “tipegők” lesznek elhelyezve? Esetleg villámhárító….fut, futhat rajta? Uv védelem? Kap esetleg kavics (kulé) szórást?
Térdfal van? Azon bádog?….
Mindenképp ragasztani, nem fúrni. A pír a jó választás.
Mindenképp ragasztani, nem fúrni. A pír a jó választás.ANDS írta: ↑2023.03.13., hétf. 16:17Köszi..peterson írta: ↑2023.03.13., hétf. 13:42…..
]A pir az nagyon jó, de csak akkor, ha be vagy határolva a vastagsággal[/color][/i][/b], mert többe kerül mint amennyivel magasabb a hőszigetelő képessége. Az ásványgyapot szintúgy, csak akkor, ha tűzgátlási szerepe is van, mert az is alig tud többet mint az EPS hab és sokkal drágább. Szóval, ha új építés és a vastagság is bármennyi lehet (most olyan 30 cm) akkor EPS lépésálló polisztirolt tennék. Ráadásul a lejtésképzést is kivágják belőle. Annyi, hogy a PVC szigetelések alá ekkor kell elválasztó fliz réteg is.
Jól gondolkodtál! Ebben az esetben (korlátozott réteg vastagság) a pir a jó megoldás.
Talán annyit még, hogy én manapság már nem bitumenes szigetelést tennék rá, hanem valamilyen 1,5 mm vtg PVC (Sika, Bauder...) szigetelést. Ezek egyrészt világos szürkék, jobban visszaverik a fényt (vannak színesek is, ha az szükséges, de kevéssé elterjedtek), másrészt jobban ellenállnak az öregedésnek mint a bitumenes lemezek, és elég egy réteg belőlük.
Maradt még pár kérdésem.![]()
Melyik gyártót ajánlod?
Bachl, Bauder vagy Innopan?
A kereskedések azt mondják, hogy az alu kasírozott pir lemezt lehet
- a tetőre ragasztani,
Beleolvasztani a bitumenbe,
- dübelezni.
Mindegy, melyik rögzítést választjuk?
A kereskedő nem írja elő, melyik módon rögzítsük, a kivitelező dönti el….eddig ahány kivitelezőt kérdeztem, annyi választ kaptam. Van aki nem dübelezné a födémet, mert ne fúrjuk át, ha most enm azik be. Van, aki dübelezné….
A másik termék, az EPS lépésálló lapból kb. 25 cm kellene, jól számoltam?
Köszi..peterson írta: ↑2023.03.13., hétf. 13:42…..
]A pir az nagyon jó, de csak akkor, ha be vagy határolva a vastagsággal[/color][/i][/b], mert többe kerül mint amennyivel magasabb a hőszigetelő képessége. Az ásványgyapot szintúgy, csak akkor, ha tűzgátlási szerepe is van, mert az is alig tud többet mint az EPS hab és sokkal drágább. Szóval, ha új építés és a vastagság is bármennyi lehet (most olyan 30 cm) akkor EPS lépésálló polisztirolt tennék. Ráadásul a lejtésképzést is kivágják belőle. Annyi, hogy a PVC szigetelések alá ekkor kell elválasztó fliz réteg is.
Jól gondolkodtál! Ebben az esetben (korlátozott réteg vastagság) a pir a jó megoldás.
Talán annyit még, hogy én manapság már nem bitumenes szigetelést tennék rá, hanem valamilyen 1,5 mm vtg PVC (Sika, Bauder...) szigetelést. Ezek egyrészt világos szürkék, jobban visszaverik a fényt (vannak színesek is, ha az szükséges, de kevéssé elterjedtek), másrészt jobban ellenállnak az öregedésnek mint a bitumenes lemezek, és elég egy réteg belőlük.
Jól gondolkodtál! Ebben az esetben (korlátozott réteg vastagság) a pir a jó megoldás.ANDS írta: ↑2023.03.13., hétf. 12:33Köszi a választ. Családi ház, régen épült. Van egy nyeregtetős része, ott a födémre tettünk 30 cm kőzetgyapotot. Lambdája 0,039, így kb. U=0,13 Wm2K lett az érték.peterson írta: ↑2023.03.12., vas. 17:03
Mint szakmabeli, más vélemyényen vagyok. Egyrészt tudni kellene milyen követelmények vannak? Ha nem számít a vastagság (mármint bármilyen vastag lehet) Akkor sima Polisztirol, pl.: Austrotherm ATN 100. Az XPS indokolatlanul drága, hőszigetelésben nem tud annyival többet (ami többet tud jelentősen, az annyiba is kerül), és amire kitalálták, arra a tető rétegrendben semmi szükség. A pir az nagyon jó, de csak akkor, ha be vagy határolva a vastagsággal, mert többe kerül mint amennyivel magasabb a hőszigetelő képessége. Az ásványgyapot szintúgy, csak akkor, ha tűzgátlási szerepe is van, mert az is alig tud többet mint az EPS hab és sokkal drágább. Szóval, ha új építés és a vastagság is bármennyi lehet (most olyan 30 cm) akkor EPS lépésálló polisztirolt tennék. Ráadásul a lejtésképzést is kivágják belőle. Annyi, hogy a PVC szigetelések alá ekkor kell elválasztó fliz réteg is.
A homlokzatra 15 cm grafitos nikecell került, körben, ott Lambda=0,031, így kb. U=0,20 lett.
A lapostetős részt 1980 körül építették hozzá a nyeregtetős részhez.
2009 körül tettünk rá 5 cm Bachl lépêsálló nikecellt. Tavalyig minden jó volt, csak most már a nyeregtetős résszel az a régi 5 cm nikecell nem tud lépést tartani, hidegebb van alatta, és hamarabb lehűl.
Tehát a lapostetőn van egy beton, azon 5 cm Bachl tyraspor nikecell lemez, azon vízszigetelés, sbs modifikált bitumenes lemez.
Erre kellene most rátenni még egy hőszigetelést, arra meg gondolom, újra megy egy vízszigetelés.
Milyen hőszigetelés legyen?
Én 16 cm alu kasírozott pir lemezre gondoltam, azok most Lambda=0,022 körüliek tudtommal, az elég lenne a meglevő 5 cm nikecelllel együtt a lapostetőn, hogy kb. egyforma legyen a hőszigetelés a lapostetős rész és a nyeregtetős rész alatt?
Miután a nyeregtetős rész cseréppel fedett, nem korlátlan a hely, mert a két tető összetalálkozik, a cserép rálóg a lapostetős részre.
Szóval, akkor van jobb ötlet mint a pir lemez?
EPS vagy XPS lap?
Mindenképpen kell majd gondolom még egy vízszigetelő réteg felülre, az be van tervezve.
Köszi a választ. Családi ház, régen épült. Van egy nyeregtetős része, ott a födémre tettünk 30 cm kőzetgyapotot. Lambdája 0,039, így kb. U=0,13 Wm2K lett az érték.peterson írta: ↑2023.03.12., vas. 17:03
Mint szakmabeli, más vélemyényen vagyok. Egyrészt tudni kellene milyen követelmények vannak? Ha nem számít a vastagság (mármint bármilyen vastag lehet) Akkor sima Polisztirol, pl.: Austrotherm ATN 100. Az XPS indokolatlanul drága, hőszigetelésben nem tud annyival többet (ami többet tud jelentősen, az annyiba is kerül), és amire kitalálták, arra a tető rétegrendben semmi szükség. A pir az nagyon jó, de csak akkor, ha be vagy határolva a vastagsággal, mert többe kerül mint amennyivel magasabb a hőszigetelő képessége. Az ásványgyapot szintúgy, csak akkor, ha tűzgátlási szerepe is van, mert az is alig tud többet mint az EPS hab és sokkal drágább. Szóval, ha új építés és a vastagság is bármennyi lehet (most olyan 30 cm) akkor EPS lépésálló polisztirolt tennék. Ráadásul a lejtésképzést is kivágják belőle. Annyi, hogy a PVC szigetelések alá ekkor kell elválasztó fliz réteg is.
"Mint szakmabeli, más vélemyényen vagyok." hát én is.peterson írta: ↑2023.03.12., vas. 17:03Mint szakmabeli, más vélemyényen vagyok. Egyrészt tudni kellene milyen követelmények vannak? Ha nem számít a vastagság (mármint bármilyen vastag lehet) Akkor sima Polisztirol, pl.: Austrotherm ATN 100. Az XPS indokolatlanul drága, hőszigetelésben nem tud annyival többet (ami többet tud jelentősen, az annyiba is kerül), és amire kitalálták, arra a tető rétegrendben semmi szükség. A pir az nagyon jó, de csak akkor, ha be vagy határolva a vastagsággal, mert többe kerül mint amennyivel magasabb a hőszigetelő képessége. Az ásványgyapot szintúgy, csak akkor, ha tűzgátlási szerepe is van, mert az is alig tud többet mint az EPS hab és sokkal drágább. Szóval, ha új építés és a vastagság is bármennyi lehet (most olyan 30 cm) akkor EPS lépésálló polisztirolt tennék. Ráadásul a lejtésképzést is kivágják belőle. Annyi, hogy a PVC szigetelések alá ekkor kell elválasztó fliz réteg is.
A hőszigetelésben kb egyet értek veled…engem inkább az érdekel, hogy mire kerül és a szigetelésére mi kerül?peterson írta: ↑2023.03.12., vas. 17:45Szerintem nem!mechazseni írta: ↑2023.03.12., vas. 17:37
Szerintem meg túl kevés az infó ahhoz, hogy normális választ, javaslatot lehetne adni “szakmabeliként”.![]()
Lapostető hőszigetelésre nem igen van más lehetőség mint az általam vázoltak... Esetleg még polisztirol beton, de az a legrosszabb!
Neked milyen más javaslatod van?
Szerintem nem!mechazseni írta: ↑2023.03.12., vas. 17:37
Szerintem meg túl kevés az infó ahhoz, hogy normális választ, javaslatot lehetne adni “szakmabeliként”.![]()