svedmalac írta: ↑2018.06.23., szomb. 23:31
Ez az otthon és 10km merre található pontosan?
Esetleg valamilyen étteremben ki lehet próbálni?
Vagy annyira otthoni, hogy nem elérhető?
Helló!
Dióskálban éltem úgy 14 éves koromig, meg a suli után még egy pár évet. Ez egy eléggé kicsi zalai falu ;-)
Van néhány ilyen étel, ami nálunk teljesen mindennapos, de a legközelebbi kisvárosban (Keszthelyen) sem hallottak róla, pedig az csak 24km :-) Szóval a 10km talán túlzás volt ;-)
Étteremben ilyet biztosan nem kapsz... Ennél sokkal hétköznapibb ételeket sem találok a tőlünk 15km-re lévő, amúgy piszok jó kis vidéki étteremben (Zalaapáti, Zöld Elefánt: ha a környéken jársz, és ennél valamit, feltétlenül oda menj! Akár Keszthelyről is érdemes azt a 10km-t megtenni)
Amúgy egyszerűen elérhető: el kell készíteni otthon ;-) Nem egy nagy dolog, ha érdekel, szívesen megírom privátban a receptet. Mit annyi más parasztételnek, ennek is az egyszerűségében van a nagyszerűsége. Ja, meg persze abban, hogy ez aztán tényleg az otthon íze :-) Ilyen szerintem a világon máshol nincs.
De ez csak az egyik, ráadásul legritkábban készített variációja a sült paprikának!
Nyáron friss (házi, kemény húsú, ízletes, nem vizes bolti vacak) paprikát sütünk, mellé csirkehúst, akár csak szárnyat meg combot, szép pirosra. Amikor mindkettő megsült, összekeverjük, bele sok fokhagyma, mellé főtt burgonya, meg jó házias fehér kenyér.
Télen savanyított paprikát sütünk, mellé kb. 2 centis kockára vágott disznóhúst, szintén szép pirosra sütve. Amikor mindkettő megsült, hihetetlen módon összekeverjük, bele sok fokhagyma, mellé főtt burgonya, meg jó házias fehér kenyér :-)
Imádom az ilyen ételeket, a legtöbbet még a nagyanyámtól lestem el, nagyon kicsi koromban. De az egyszerű ételeket általában nehéz igazán jól elkészíteni... Imádok főzni, ha tehetem, mindig magamra vállalom itthon a konyhai munkát. Megcsinálok akármit, tészta, főzelék, nemzetközi vackok. De amit már többször próbáltam, és nem lett belőle semmi, az a "Stercgánica" :-) Hivatalos nevén lisztes sterz, pl.:
http://www.nosalty.hu/recept/lisztes-sterz
Pedig egy piszok egyszerű(nek tűnő) étel... És mégsem. Nagyanyám olyat csinált, hogy ahhoz képest a Kaiserschmarrn egy nagy semmi ;-) Házi baracklekvárral ettük, csakis. Nagyon, de tényleg nagyon finom! A hétvégén megpróbálom újra, hát sikerül ;-)
Bocs a sok szövegért: nem kellett volna késő délután két kávét meginnom, azt hiszem :-)
Üdv: Vasti