Jump to content
AVX Café Rebat
Guest Sylárd

Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)

Recommended Posts

Guest Sylárd

Ki mit ajánlana?Ezt Kimber írta:
"Kedves fórumtársak!

Időnként újra, meg újra felmerül, hogy valamely fórumtársunk hangsugárzót keres. Ezzel kapcsolatban szeretnék néhány támpontot adni, amelyek betartása nagyban megkönnyítené a sikeres válaszadást. Ezek a kérdések már többször felmerültek, de aki most csatlakozik a fórumhoz, az nyilván nem olvassa vissza a több száz, ezer hozzászólást, így sokszor el kell ezeket ismételni, ami elveheti a tapasztalt fórumosok kedvét a segítségtől. Ezért ajánlanám új fórumtagjaink figyelmébe ezt az alapvetést, amely betartásával felesleges köröket spórolhatunk a válaszadás során.

Mikre figyeljen tehát az, aki hangsugárzót keres, milyen támpontokat adjon meg a segíteni szándékozóknak?

1.: Mekkora szobába keres hangsugárzót?

Ez nagyon fontos kérdés, mert vannak alap szabályok, amiket érdemes betartani a hangsugárzó elhelyezése során. 20 nm alatti szobába általában egy állványra tehető monitor dobozt javaslunk, mivel egy nagyobb álló hangsugárzó itt már sok lehet. Vannak persze kivételek, de ez csak több ismérv figyelembe vétele után dönthető el.

A hangsugárzók többsége nem szereti a falak közelségét, tehát azzal is számolni kell, hogy a négyzetméteren felül milyen a szoba kialakítása. Milyen távolságra tudod majd elhelyezni egymástól, az oldal -és a hátsó falaktól a hangsugárzót, mekkora távolságból fogod a zenét hallgatni. Ha majdnem rá kell tolni a hátsó falra a dobozokat, akkor jobb eséllyel tudsz megfelelően elhelyezni egy zárt, vagy első reflexes dobozt, mint amelyiknek hátra felé ásít a reflexnyílása. A szobaakusztika rejtelmeibe ezen írás keretein belül most nem mélyedek el jobban, de erre is vannak nagyszerű szakemberek közöttünk, akik konkrét segítségekkel tudnak majd szolgálni. Ajánlom elsősorban füleleket. :)

2.: Milyen zenék hallgatásához keresel hangsugárzót?

A szoba paramétereinek ismerete után talán a második legfontosabb kérdés, hogy a kereső milyen zenéket szeretne hallgatni a megvásárolandó hangsugárzón. Sajnos nagyon kevés hangsugárzó igazi mindenes. Vannak kifejezetten finom hangú kis hangsugárzók, amik jók lehetnek jazz, blues zenék meghallgatására, esetleg kisebb kamarazenekari művek megfelelő minőségű visszaadására. Ezeken a -többnyire kisméretű audiofil- hangsugárzókon általában elég kompromisszumosan szól az elektronikus, a rap, pop és a legtöbb rockzene. Egy nagy monitor már nagyobb szabadságot ad a felhasználónak a zenei stílusok közötti válogatásra, nem is beszélve az álló dobozokról. Kevésbé kifinomult zenékhez nem kell feltétlen drága hangsugárzót venni, elég, ha az megfelelő dinamikával, jó ritmussal és energiával tud megszólalni, ilyenek a régebbi, 70-80-as évek nagyobb monitor dobozai. 

Én amondó vagyok, hogy ne a hangsugárzó válogasson a zenei műfajok között, hanem a felhasználó. Persze ehhez a szoba mérete, és a hangfal megfelelő elhelyezése is nagyon fontos. Könnyű annak, aki egyféle, vagy stílusban hasonló zenékhez keres hangsugárzót, akar rendszert építeni, mert nem kell egymástól eltérő igényeket összehangolni, de semmi sem lehetetlen.

3.: Mik a rendszer további elemei?

Ez is nagyon fontos kérdés, mert egy hangsugárzó megfelelő illesztése az erősítővel nagyban befolyásolhatja a végeredményt. Vannak közismerten ideális párosítások, de szinte minden hangsugárzóhoz -vagy ha már megvan az erősítő, akkor fordítva- meg lehet találni a megfelelő, szinergikus társat. Ezt aztán tovább lehet hangolni, finomítani kábelekkel ha szükséges, és már csak az anyagiak és a rendszer többi eleméhez képest odaillő legjobb minőségű forráskészülékeket kell megtalálni.

Nem árt azzal sem tisztában lenni, hogy a kereső a melegebb, barátságosabb, sokáig fárasztó hatás nélkül hallgatható készülékeket szeretne, vagy inkább azt várja el a rendszerétől, hogy az felpezsdítse, stimulálja az érzékszerveit.

4.: Mennyi pénz áll rendelkezésre a hangsugárzóra, netán a rendszerépítésre?

Fenti ismérvek után, de már csak a rászánandó összeg ismeretében jöhetnek az általánosságok helyett konkrét tanácsok. Bátran ajánlom a használt hangsugárzók megvásárlását, de csak alapos átnézés, meghallgatás után.

Mi legfeljebb csak annyiban tudunk a keresőnek segíteni, hogy a keresési feltételek tisztázása után átnézzük a jelenlegi piaci helyzetet, és kiválasszuk azt a pár hangsugárzót, ami szerintünk szóba jöhet mint alternatíva, vagy kizárhatjuk amivel eleve nem érdemes foglalkozni.

A döntés felelősségét természetesen nem vehetjük le senki válláról. Úgy ne vásároljon senki, hogy a, b, c hangsugárzó közül melyikre érkezik több szavazat. Minden hangsugárzót meg kell hallgatni, mert hiába ajánlunk mi bármit, ha a leendő tulajnak mégsem tetszik a hangja. Senki se sajnálja az időt és a fáradtságot leutazni valahová meghallgatni egy hangsugárzót, és ha teheti, akkor ne csak a jól ismert, kedvenc lemezeit, hanem az erősítőjét és a hangfalkábelét is vigye magával. A meghallgatás során alaposan vegye szemügyre a hangsugárzó jelenlegi elhelyezését, és hasonlítsa össze az otthoni lehetőségeivel. Az ideális nyilván az volna, ha döntés előtt a saját otthonában próbálhatná ki a hangsugárzót, erre biztos többen adnak is lehetőséget letét ellenében.

Ezek után várjuk a fényképes beszámolót az új hangsugárzót, mert nekünk is jó a pozitív visszajelzés, hogy sikerült hasznos tanácsainkkal valakinek örömet szerezni. :) "

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Vic

Hali Mindenki!

 

Plíz helpeljetek!

Subvásárlás elött vagyok.

Nem nagyon ismerem a különbségeket:

Melyik jobb: ha lefelé nyom, v ha előre?

 

Valószínű Jamot szeretnék(minden fal Jamo), de melyiket?

Sony str de 445, 4*6m-es szobába.

 

Köszönettel:

 

Vic

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Highlander

ja meg fog gyozni hogy nehogy Jamot vegyel...

mar bocs

meg ose hallottam olyan Jamo subot ami jol szolt volna

persze erdemes meghalgatni, menj el, aztan dontsd el hogy igazam volt-e

(megfejtes: igen :)

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest dvdr2

A Jamo sub vita eldöntéséhez egy kis személyes tapasztalat.

 

Mint SW2010 tulajdonos azt kell hogy mondjam a kételkedőknek

hogy nincs igazuk.

 

Az aki azt mondja hogy pl. ez a tipus nem jó annak itt egy személyes

tapasztalat.

Meglévő szobabelsőt illetve hangfal elrendezést próbáltam optimalizálni

a szoba jobb használhatósága érdekében.

 

A korábbi szenzációsan szóló elrendezést megváltoztattam és

az eredmény lesujtó volt.Még a sub-nál is nagyon fontos hogy hova kerül

s szobában.

Van amelyik a sarokban a legjobb illetve a fal mellett,van amelyik máshol szól a legjobban.

 

Mellesleg a net-en a legnagyobb "kritikusok" akiknek vagy nincs

semmilyen rendszerük vagy csak cserélgetik és istenítenek mindent ami

ami a másiknak éppen nincsen.

 

Ja és mindíg van mindennél ami jobb ugye,meg még annál is van jobb,meg még annál is...

  • Upvote 1

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Morris

Sziasztok!

 

Highlandernek igaza van. Sajnos a Jamo subwoofer-ek egyszerűen nem szólnak jól. Bár erősek mégis hiányzik belőlük a rugalmasság, lágyság, dinamika, és az a mellkaszörgető, nadrágszárremegtető erőtartalék amit egy igazi subrendszernek egyszerűen tudnia kell. Hasonlóan rosszak a tapasztalataim a Yamahával is. Alapvetően igaz ez sajnos az összes olcsóbb kategóriájú boltban kapható aktív subra.200e-ig.

Az igazán jó hangzáshoz legalább 2db min. 300W-os mélyláda kell. (szerintem)

Nekem két 500W-os házi építésű JBL-em van, meghajtva egy 2x200W-os végfokkal. Eddig még sehol sem hallottam ennél durvábban szóló mélyet.

Természetesen fontos a Subwooferek elhelyezése is.

Én úgy tapasztaltam, hogy a legjobb valamilyen "üreges"

zugba rakni őket pl. kanapé mögé. Semmiképpen közvetlenül

a nézőhely mellé, vagy mögé. A legjobb ca. 2m-re elöttetek

jobb és bal oldalon. Persze ez szubjektív vélemény és függ a szoba nyújtotta lehetőségektől is.

 

 

Üdv.

 

Morris

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Vic

Hi Morris!

 

Nagyon köszönöm a válaszodat, hogy megpróbáltál segíteni, télleg.

De nem jött össze!

Nem vagyok egy szegény csávó, de azért ez túlzás! Ha lenne fele pénzem, mint amilyen konfigot itt összeállítottál, mindenből a legjobbat, a legdrágábbat venném meg.

De mivel ez nem így van, továbbra is várom köszönettel az ésszerű javaslatokat! (100 e Ft körülig)

 

Egyébként köszönet mindenkinek eddigi tanácsaiért!

 

Vic

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Lohengrin

Azert egy hazilag epitett JBL nem ugyanaz mint egy gyari JBL. Hiaba JBL a sugarzo, ha a meret, a forma, a belso elrendezes, a burkolat anyaga es ragasztasa stb. nem a gyar altal tervezett. A tekercselesrol nem is szolok, mert az kulon muveszet. Igazi audiofil arc sajat kezuleg tekeri. Az a tuti. 2x200Watt akarmilyen mely kicsit tulzas szerintem 150nm alatt. Lehet hogy puffog, es mellbever, de ez korantsem az amit a hangmernok elkepzelt.

 

A Yamaha320 eleg jol szol, legalabbis a 100ezres kategoriaban. Igazan jo sub 200ert van, de nekem -es szerintem neked is- eleg lesz az elobbi is.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Highlander

Jo subot epiteni nmem csak a gyar tud... Ez a tobi hangfalra nem igaz, a subra viszont igen. Nemi szakertelemmel lehet nagon jo subot epiteni otthon. Az en Infinity-m (gy.k. a ugyanaz a ceg mind a JBL es a HARMAN-KARDON, de csak hi-end hanxorokkal foglalkozik) nemcsask "puffog", de a kello lagysaggal es dinamikaval szol, melyebre megy mint barmelyik sub 200E alatt(20Hz gond nelkul szol normal hangeron) s elegendo ereje van hogy a moziehoz hasonlo hangnyomast erezzunk egy robbanas vagy hasonlo padlorengeto effekt megszolaltatasakor. A yamaha subok igenigen gyenge minseguek (a jamonal talan jobbak, de ez nem nagy szo) de ha ugyerzed hogy az neked eleg, hat orulj neki. Ha pedig zthiszed egy hazilag epult sub nem lehet olyan jo mint egy gyari, gyere at hozzam es hallgasd meg az enyemet.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Dave

Úgy látom (olvasom), hogy ezen a fórumon a Jamo "nem-kedvelői" :) gyültek össze. A Jamo nem véletlenül az egyik legjobb hangfal cég. Mond Higlander vettél már HI-FI choice-t, vagy Házimozit, vagy sztereó magazint, stb., stb.? Miért olvashatunk minden számban legalább egy Jamo tesztet??? És miért nem Sony, Yamaha, stb. hangfalakról? Abban egyetértünk, hogy az olcsó Jamo nem igazán a legjobb választás, azonban középártól kezdve igazi minőséget kapsz a pénzedért. A drága kategória pedig egy hasonló Mission vagy B&W hangfallal megeggyező, vagy jobb minőségű. Mint már írtam, nekem Jamo mélynyomóm van, én teljesen meg vagyok vele elégedve. Sok ismerősöm (na jó 2 :) a nálam "nyert" tapasztalatok alapján döntöbb Jamo hangfalak, és Sub melett...

 

Dave

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Highlander

Van egy halom hifi choice-m, es egy darab Jamo tesztet sem lattam meg, csak Jamo reklamot, mas hangfal tesztekkel tele van, Jamo meg sosem volt azokban a szamokban amik nekem megvannak, Hazimozi magazinom is van 2 db, azokban sincs egy sem szoval ENYHE TULZAS hogy minden szamban van Jamo teszt...... Tovabba van egy ismerosom IRC-n aki a legnevesebb finn HIFI magazinnal tesztelo, es o is rendkivul rossz velemennyel van a Jamo-rol. Igazandibol szivesen latnek barmilyen HIFI magazint amiben legalabb tesztelik a Jamot, de meg kivancsibb lennek olyanra, amiben esetleg valami pozitivumot is mondanak rola.. (mellesleg a Jamo THX sorozatarol mar hallottam jokat, de az igencsak a rohadtul draga kategoriaba tartozik, amit csak kevesen engedhetnek meg maguknak)

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest KoGa

Most vettem kb ket hete egy Hazimozi c. magazint (a Home Entertainment magyar valtozata), abban pl. van Jamo teszt (D870). Mellesleg 5*-ot kapott, tehat oly szar nem lehet.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Sylárd

Az frankó, hogy mindenki jól el van eresztve anyagilag, és azon vitáztok melyik a jobb hangfal, de az alap kérdés nem ez volt! Sajnos nekem nincs annyi pénzem...

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Highlander

Szorri, igaz hogy nem nagyon valaszolt senki a kerdesedre de azert nem voltunk oftopicok, merthat Hangfalak a topik cime ugyebar.. Szoval en csak azt tudom mondani, ha nincs penzed komolyabbra, akkor menj es hallgasd meg, aztan ha tetszik, vedd meg.. De azert hallgass meg mas hasonlo arkategoriaju rendszereket is. Zenehallgatasra garantaltan nem idealisak az ilyen kicsi szatelitekbol allo hangfalak, de ha nem tul nagy a szobad es nem tul magasak az igenyeid, hazimozizashoz meg elmegy..

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest BoY

Masik topicban kerdeztem milyen a Quadral Aurum9. Feco dobott ra egy konnyed valaszt:

 

"BOY:Igényes külső,átgondolt belső.A TITÁN es a VULKAN után következik.Sogunhoz képest a RYBBON ALTIMA szalagsugárzó(60kHz), 24-80000Hz jelátvitel,89dB,jobb hangváltóval.A hátsó 2 WOOFER miatt elhelyezése fontos,ideális távolsága a faltól 20cm, de ne pont a sarokba inkább asszimetrikusan.Ha túl távolra,levegősre kerül disszonancia lép fel, ha teljesen a falon van brummogni fog a fal basszusa.Sub nélkül is elviszi a front basszust,meleg németes hangzás.Ha gond az elhelyezése, február környékén jön az AURUM 6,8.Direkt bass rendszer,hátra nyitott reflex, dóm rendszerű RYBBON system.

Tapasztalatom, s ami miatt B&W-re váltottam: SHOGUN,AMUN faltól 50-60 cm-re hátra nyitó bassreflexcső nálam ez nem jöhetett össze,.B&W hangja olyan volt az AMUN-hoz képest mintha egy függönyt elhúztak volna, magasak kitisztultak ,sztereo szinpad pozicionáltabb lett,megfogott kontrolált,feszes basszussal.QUADRAL tudja ugyanezeket a saját katagoriájában de egy emelt ezüsttartamú kábellel emelni lehet a magasátvitelt, a bass amugy is perfekt marad.

Szóval szép doboz, kellemes hangzás, erő, dinamika,de lemaradnak részletek,s ha több komolyzenét hallgatsz érdemes lesz hangpróbát tartani otthon.Bár a YAMAHA dobozok után felüdülés lesz,nem is viszed vissza."

 

Itt folytatnam, megis csak ehhez a topichoz passzol...

 

Feco: nalam most shogun van, es a yamaha utan mintha mas zene szolna. de a magas kicsit vagottnak tunik, lehet hogy a kabelem szar? egy rez szinu kabel, albacompban vettem (500ft volt metere ugy emlekszem)

milyet vegyek? hol?

 

a shogun-amun reszbe egy kicsit menjunk bele, mi volt ott a gond? nem teljesen tiszta igy hirtelen. nalam eleg kozel van a falhoz a hangfal, szimetrikusan

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Etel

Sziasztok!

Mélyládáról beszéltek?

Trivialitás:

Subwoofer=REL

Azt nem állítom, hogy kifejezetten olcsók lennének a modelljei, de kétségtelenül a Csúcs.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Fecó

BOY:A SHOGUN-nal kezdtem 150Wzenei,de az AMUN lett volna a végcél 170Wzenei,de az Albacomp-nál más üzleti megfontolásokból kell várni az igényessebb dobozokra.A B&W viszont 8-Ohm os impedanciát biztosít ami az erőssebb YAMAHA elektronikának jobb,ergo-nyugodtabb hangkép.A hátsó bassreflex nyílás miatt nálam kritikus volt az elhelyezése,ráadásul ha azonos tonusú surround dobozokban gondolkodunk, akkor a QUADRAL-nak nincs olyan doboza amit egy egyszerű SÖUND ARTS konzollal az oldalfalra lehetne ragasztani.B&W-előre nyílú bassreflex csőves!

Holnap küldök pár ajánlott hangfal kábelfajtát,eltérő árazásuakat.Amit megkíván a doboz azt meg kell neki adni, de bármilyen drága kábel sem tud kihozni belőle olyat amit az nem tud teljesíteni.De a dobozból sem jöhet ki olyan hangzás amit az erölködő nem tud neki tolmácsolni stb.

Minden rendszer annyit ér amennyit a leggyengébb tagja ér!

Csá

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Highlander

bocs, kicsit off leszek: Feco, hol lehet Sound Arts allvanyokat kapni? meg nem lattam sehol, es pont ilyen falra szerelheto bizgentyu kene toluk..

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Fecó

HIGHLANDER:FALI KONZOL VÁLASZTÉK:-WLS50(3000Ft),WLS80(9500) WLS100(8500Ft),WLS160(11500Ft),WLS1020(15000Ft).

Persze gyártanak egyedi méretezéssel faberakással stb. saját terveid szerint is.

SÖUND ARTS AUDIO - Maglód,Kölcsey u.23.2234

Tel:műhely-29/326-529,M:30/9 244-669.Keresd Szilvai Tibort ő az ügyvezető.De a HIFI-BARLANG-ban is forgalmaznak ilyen kütyüt.

Csá

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest Lorant L.

Udv mindenkinek!

 

Nagy gondban vagyok mert gyorsan vennem kellene egy SUB-ot es egy centert. kb. 160-170e ft-o van a kettore, ebbol kellen valahogy kihozni a legjobbat... mar persze amit ebbo ki lehet hozni.

 

Ajanlottak Jamo, Wharfedale, Yamaha SUB-ot, centernek tan a B&W lenne a legjobb, mert ilyene 603 az frontok is.

 

A tanacs nagyon surgos lenne, mert hetvegere kellene a cucc!

 

Tudom, itt nagy ellentet van a 100e koruli SUB-okbil, de ha ennyi penzem van ra... akkor ennyi van. Szoval valahol itt maradjunk. Jamo-m mar volt, de ez nem tetszett. valami mas kellene max. 100e-ig

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Regisztrálj vagy jelentkezz be!

Regisztrált felhasználónak kell lenned, hogy hozzá tudj szólni a fórumhoz.

Regisztráció

Regisztrálj a fórumra. Csak pár lépés.

Regisztráció

Bejelentkezés

Regisztrált felhasználó vagy? Jelentkezz be!

Bejelentkezés


  • Jelenleg olvassa:   0 felhasználó

    Egyetlen felhasználó sem olvassa ezt az oldalt

×