Ugrás a tartalomhoz

AVX Café

Fotó

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig


 • Please log in to reply
1984 válasz erre a témára

#1 gyulaipal

gyulaipal

  Fórumlakó

 • Tag
 • PipaPipa
 • 905 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Location:Budapest
 • Interests:házimozi, csillagászat, optika, zene

Elküldve: 2018 március 21 - 13:52

Megcsináltam!

 

Már tudok "jelet" tenni a képfelületre "röptében". Este megcsináltam!

 

A megoldás valóban csak annyi volt, hogy három előre definiált (!!!) színes kép közül egyet kiválaszt a script és a kép alá beteszi a válaszott (színű) képet.  

 

A script tehát egyesével analizálja a frame-eket lejátszás közben és a legfényesebb pixel alapján eldönti, hogy "nyitni" vagy "csukni" kell(ene) az íriszen (ha létezne :-). Vagy persze az is lehet, hogy nem változott a kép fényessége, akkor semmit nem kell csinálni.Amikor nyitni kellene az íriszt, akkor a zöld képet beteszi a kép alá, amikor csukni, kell, akkor piros lesz a kép alja, amikor meg nem kell semmit csinálni, akkor fekete marad.

 

Úgy tűnik, hogy a "VÁLASZTÁS" a runtime environment-ben is nagyon gyors művelet, az előre definiált képeket szépen könnyedén lehet egymás alá-fölé "pakolni" és ettől NEM lassul be a script, csak menet közben NE próbáljunk röptében generált feliratokat tenni a filmre, mert az nagyon NEM megy! De szerencsére erre mostantól már nincs is szükség!

 

Persze ne aggódjon senki, a végleges megoldásban NEM fog színesen villogni a kép alsó része a dinamikus írisz kedvéért (és a fényszenzor amúgy is kitakarja a "jel" fényét, pont ahogy a rezgőtükörnél sem gond ez, aki látta már a virtuális 5,33K felbontású képet, az tudja).  

 

Innentől gyakorlatilag már BÁRMILYEN "jelet" ki tudok tenni a képre, tehát ELHÁRULT a tegnap felvázolt probléma az adatok átvitelével kapcsolatban. Így már NEM GOND az avisynth script-ből "vezérelni" a dinamikus íriszt "fényjelek" segítségével. Egy probléma megoldva!

 

Én innentől már nem is számítok komoly technikai problémára, hiszen az ezután megoldandó részfeladatok vagy már előre ismertek (más "projekt" kapcsán, mint pl. fényjelek érzékelése és feldolgozása már megoldott a rezgőtükör kapcsán) vagy egyszerűen triviális a feladat (pl. egy léptetőmotor segítségével egy tárgy mozgatása  elég gyakran megoldott probléma az iparban! :-).

 

Az utolsó kérdés amire még megoldás kell, az az, hogy mitől is fogja az "írisz" elnyelni a fényt? Ebben a pillanatban egy síküvegben gondolkozom aminek pl. a bal oldalán vastagabb fémréteg van (ott alig ereszt át fényt) a jobb oldala meg teljesen átlátszó. Ha sötétíteni kell a képet, a "fémes" részt toljuk a lencse elé és alig megy ki fény a vászonra, vonulhatnak kedvükre a HP7 varázslói ahova csak akarnak. Ha viszont fényes kép kell, akkor az átlátszó részt toljuk a lencse elé és kiéghet a szemünk, kedvére. Köztes esetekben meg persze köztes részt tolunk a lencse elé, ezt majd a script meg a léptetőmotor megoldja. Ennyi. Ha tudok ilyen "változó vastagságú" fémréteget gőzöltetni valahogy, akkor a probléma meg is van oldva és nem is fog romlani a kép sem... de erről még egyeztetek...


 • 0

#2 gyulaipal

gyulaipal

  Fórumlakó

 • Tag
 • PipaPipa
 • 905 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Location:Budapest
 • Interests:házimozi, csillagászat, optika, zene

Elküldve: 2018 március 20 - 17:11

Van egy weboldal, ahol meg lehet nézni, hogy egy film valódi 4K vagy "fake" azaz nem valódi 4K-e.

 

Ha lenne egy hasonló oldal a "fake HDR"  filmekről, akkor a Life-ot már lehetne is oda feltenni, mert ez bizony FAKE!!!

 

Amint már jeleztem (meg gondolom más is látja, nem csak én) ennek a filmnek az összes űrhajón belül játszódó jelenete elég sötét. Jobban megnézve a filmet, ennek az oka csupán annyi, hogy mesterségesen levették a fényerőt a belső jelenetekben. Ha nem így lenne, akkor űrhajó ablakán át egyenesen a kamerába sütő Nap nem "szürkén sütne" ...EZ BIZONY CSALÁS!!! :-)

 

És itt van az a pont, ahol a "rendezői elképzelés" számomra kicsit "hiteltelenné" válik ... abban az értelemben, hogy láthatóan ellentmond a valóságnak. A dinamika-kompresszió ebben az esetben konkrétan visszaállítja a VALÓSÁGHŰ látványt (az ablakon át a Nap vakítóan fényes lesz) de valamiért a rendező "szürkének" képzelte a Napot (miközben az űrbőé az jóval fényesebbnek látszik, mint innen :-). Kinek kell hinni ilyen esetben? A rendezőnek vagy a tényeknek? Ugye, hogy nem is olyan egyértelmű a válasz? :-)

 

Ettől függetlenül egyértelmű, hogy egy jól működő (és jól programozott, azaz a képet NEM elrontó) dinamikus írisz lenne a korrekt megoldás a HDR megjelenítés problémájára ("valódi" és "fake" HDR esetén is) ... ahogy erre Dzseki már rávilágított. De azt egyelőre még nem látom, hogy hogyan tudjuk az avisynth-ből eljuttatni a szükséges adatokat az íriszt vezérlő elektronikához. Egyelőre minden eddig felvetett megoldási lehetőség csődöt mondott.

 

Sajnos az avisynth "runtime environment" (azaz a minden képkocka esetén lefutó script-részek) NEM férnek hozzá a hanghoz, ez a doksiban egyértelműen le van írva. Az tehát úgy tűnik, hogy nem megy, hogy az egyik hangcsatornát használjuk az írisz vezérlésére. Jó ötlet volt ez, nagyon is ... csak sajnos megvalósíthatatlan.

A másik lehetőség a képre (pl alulra, a nem használt területre) kitett egy-két "jel" lenne ... de 4K forrás esetén (meglepő módon) ez sem igazán működik (egyelőre még).

 

Statikus "szöveget" (a valóságban "színes téglalapokat") simán ki tudok tenni a képre (a rezgőtükör vezérléséhez ezt már régen használjuk) de ha egy "röptében generált" szöveget kell kitenni (magyarul ha a subtitle függvényt a runtime environment-en belülről hívom meg), na, akkor a futás azonnal (és iszonyatosan) "belassul", a kép akadozni kezd.

 

Mondjuk talán az egy megoldás lehet, hogy kizárólag STATIKUS adatokat teszünk ki (de nem egy, hanem több) képre. Mondjuk minden képkockából generálunk két új változatot: az egyiken a "íriszt nyitni" jel lesz, a másikon a "íriszt csukni" jel. Az eredeti képkockán meg semmilyen jel nincs. A runtime environment semmit nem generál dinamikusan, csak KIVÁLASZT egyet a három, már előre elkészített (de STATIKUS) kép közül és azt adja vissza a script. HA van elég "kraft" a gépben a két új képváltozat "legyártásához" akkor ez talán működhet. De azért mérget NEM vennék a dologra... :-(

 

Ha esetleg valakinek van bármilyen használható ötlete a probléma megoldására, kérem ossza meg velem! Több szem többet lát!

 

Mindenesetre ha nem "írogatunk ki" adatokat a képre, akkor a dinamika-kompresszió már most is szépen megy 4K/HDR forrás esetén is. Az adatok "kiírogatásának" csak a kezdeti "behangolás" során van értelme, de ekkor úgyis a kép fényességét/kontrasztját nézi az ember, nem igazi gond, ha a lejátszás nem folyamatos. Amikor végre megvannak a jó paraméterek, onnantól már NEM kell semmit sem a képre írni (azaz törölhető a scriot-ből ez a sor) tehát a lejátszás ekkortól szépen megy és a script szépen dolgozik, 20% körüli CPU terhelés mellett (Core i5 2500K, 4,6GHz-re "húzva", GTX 950 végzi a 4K/HEVC dekódolást). A gyorsaság előnye, hogy a MadVR fejlett átméretezési algoritmusai IS használhatóak a megjelenítéshez (nálam pl. a 2560 pixelre skálázáshoz) tehát NEM veszítjük el a MadVR-ben rejlő lehetőségeket sem ... csak éppen nem lesznek olyan sötétek a sötét jelenetek. 

 

Az "átlagos" filmek esetén (az egy-két másodperces vágóképektől eltekintve) szinte mindig van fényes pixel a képben, ezek lejátszásakor tehát ez a megoldás (gyakorlatilag) soha nem aktiválódik. Ebben a pillanatban csak a Life és a HP7 esetén tudna egy, az én ízlésemnek megfelelően (azaz képrontás NÉLKÜLI működésre) programozott dinamikus írisz sokat segíteni. Kapkodásra tehát nincsen sok okunk, de azért mire a valódi HDR filmek "dömpingje" megérkezik majd, jó lenne megépíteni egy "rendes" dinamikus íriszt ... hiszen HA az "képrontás nélküli" működésre van programozva ÉS nem reagál olyan gyorsan, hogy a háttér "lüktetése" láthatóvá váljon, akkor igazából semmi (?) nem korlátozza azt, hogy maximálisan "hányszorosára" növelhetjük meg vele a gép (dinamikus) on/off kontrasztját. Ezzel szemben a dinamika-kompresszió esetén TILOS túl nagy "rásegítést" használni, mivel ha  (mondjuk) 10x fényesebbé teszünk egy éjszakai jelenetet, akkor a kép elveszíti az "éjszakai" megjelenését. A dinamika-kompresszió esetén (szerintem) 2x-es (de maximum 3x-os) "szorzónál" nagyobbat TILOS használni.

 

Ha azonban a dinamikus írisz nem rontja a képet, akkor akár 1/10 - 1/20 részére is lecsökkentheti a rajta átjutó fény mennyiségét (bár nem hiszem, hogy erre gyakran lenne szükség) és a néző csak azt fogja észrevenni, hogy nagyon fekete lett a fekete a vásznon. Persze ehhez a "jövőbe" kell látnia az írisznek ... de szerintem ez előfeldolgozással simán megvalósítható.

 

És szerintem a legjobb ebben a dologban NEM is a (mondjuk) 10000:1 körüli kontraszt 10x-ezése lenne, hanem pl. az 5000:1 kontraszt 10x-ezése. A 10000:1 körüli natív kontraszthoz le kell mondanunk a fényerő FELÉRŐL. Az 5000:1-hez viszont elég mondjuk 15%-ról lemondani, tehát ekkora kontraszt mellett durván (kb. 70%-kal) fényesebb lesz a kép (azaz közel olyan fényes, mintha bekapcsolnánk a második lámpát!!!!). És bizony az 5000:1 is NAGYON jól néz ám ki "normál" esetben, ezért a HDR nagyon is sokat nyerne a drasztikusan nagyobb fényerővel. Persze az 5000:1 már jóval kevésbé nézne ki jól pl. a HP7 kritikus jeleneteiben ... de azt az esetet meg szépen "lekezelné" a (jó nagy átfogású) dinamikus íriszünk. Magyarul a napfényes jelenetekben "kiégne" a szemünk, az éjszakai jelenetekben meg olyan fekete lenne a háttér, hogy akkor meg azért pislognánk. Nem hiszem, hogy sok más módon lehetne ILYEN minőségű HDR képet vetíteni ... de hogy ennyi pénzből nincs ennél jobb megoldás, abban meglehetősen biztos vagyok. Csak meg kéne valahogy oldani az íriszt vezérlő adatok "kijuttatását" az avisynth-ből ... :-)

 

 


 • 0

#3 gyulaipal

gyulaipal

  Fórumlakó

 • Tag
 • PipaPipa
 • 905 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Location:Budapest
 • Interests:házimozi, csillagászat, optika, zene

Elküldve: 2018 március 17 - 16:10

Pali, örülök, hogy felhoztad a magnószalagos ügyet. A megoldás amit írsz úgy hívják dinamika kompresszió, ezt csinálod a videóval is jelenleg, szerintem nem szép dolog...

Ha megcsinálod a hardvert is, még lehetünk barátok :D

 

Hát ... barátok lehetünk, de a valóság ettől nem fog megváltozni. És most elég rossz híreim vannak...

 

Végignéztem a Passengers-t egy olyan script-en keresztül, ami "jelzi" amikor nincs fényes pixel a képben, azaz amikor a dinamikus fényerőszabályzás aktiválódhatna. Eredmény: kb. 2x2 másodperc "aktiválódás". Az egyik amikor átveti magát az űrséta közben a peremen, akkor van szó szerint két másodperc amikor nincs fényes pixel a képben. A másik amikor később az űrhajó sötét oldala elrepül a kamera előtt. Ezen kívül MINDIG van fényes pixel a képben, tehát gyakorlatilag SOHA nem tudja javítani a kontrasztot egy olyan dinamikus írisz, ami egyébként NEM ÉGETI BE a kép fényes pixeleit. 

 

A Harry Potter 7 viszont kiváló "alany" ... meg a "Life" is. De két "nyamvadt" film kedvéért megépíteni ezt a dolgot ... 

 

A másik lehetőség, hogy valahány (tized) százalékát megengedjük a képnek "beégni". Ezt csinálják a gyári megoldások ... de szerintem ez nem annyira jó ötlet. Bár a "megengedett százalék" csak egy paraméter a script-ben ... mivel itt mindent mi konfigurálunk ...

 

Ha "gyors" íriszt építünk, akkor az a jelenetek közötti 1-2 másodperces sötétségben aktiválódhatna ... de az engem nem igazán érdekel ... akkor úgysincs elég ideje a szememnek, hogy a pupilláimat kinyissa ... szóval akkor nem igazán látom a szürkét most sem...

 

Még játszogatok a script paramétereivel...

 

GyP


 • 0

#4 dzseki

dzseki

  Lefelé a lejtőn

 • Regisztrált felhasználó
 • PipaPipa
 • 94 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Interests:Házimozi, zene

Elküldve: 2018 március 16 - 20:56

Pali, örülök, hogy felhoztad a magnószalagos ügyet. A megoldás amit írsz úgy hívják dinamika kompresszió, ezt csinálod a videóval is jelenleg, szerintem nem szép dolog...

A magnó szalagoknál maradva a nagy elődök is kitaláltak ennél jobb megoldást pl. a Dolby B: Azaz, hogy a magnószalag zaja egyenletes eloszlású (fehér zaj), az emberi hallás viszont a magas hangokra érzékenyebb, mint a mély hangokra, ezért a fehér zajt is inkább magas tónusónak halljuk. a Dolbyban az volt a trükk, hogy a felvétel során magas kiemeléssel rögzítették a műsoranyagot (növelik a jel zaj viszonyt a magas hangoknál  -ez nem gond, mivel a mágneses réteg a szalagon a mély hangoktól telítődik, torzít könnyebben).

Visszajátszásnál pedig egy magas szűrő áramkör van, ami a magas hangokat (a zajjal együtt) visszaszűri a helyes jelszintre, a csökkentő erősítő nélkül több lesz a magas hang. Nálad meg írisz nélkül több a fény a sötét jelenetekben mint amennyinek lenni kéne a forrás szerint - tehát csalsz - ha csak kicsit erősítesz kicsit csalsz, de akkor is csalsz! :-)

Ha megcsinálod a hardvert is, még lehetünk barátok :D


 • 0

#5 gyulaipal

gyulaipal

  Fórumlakó

 • Tag
 • PipaPipa
 • 905 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Location:Budapest
 • Interests:házimozi, csillagászat, optika, zene

Elküldve: 2018 március 16 - 11:37

Én azért ragaszkodnék ahhoz az írisz hardverhez is, ugyanis, ha a sötét jelenetekben megemeled a kontrasztot (és azt nem kompenzálod a fény visszavételével) lehet, hogy jól fog kinézni, de eltérsz a rendezői elképzeléstől.

És akkor jogosan felmerülhet a kérdés, hogy akkor mi választ el téged azoktól akik túlélesítik és túlszaturálják a képet (gépet), és akiket már nem egyszer erős kritikával illettél ezért.

 

Igazából a kontraszt megemelése a fényerőt növeli, inkább a "gain" szót kellene használni erre a dologra. Szerintem a legjobb példa, hogy régen a kazettás magnók korában amikor egy klasszikus műben nagyon halk rész volt, kicsit megemeltük felvétel hangerejét, hogy a "sistergésen" kívül a zene is hallható legyen. A hangos résznél meg visszavettük kicsit, hogy ne vezéreljük túl a szalagot. Ez TERMÉSZETESEN egyfajta "torzítás" hiszen a felvételen a halk részek kevésbé voltak halkak mint ahogyan a zenekar eredetileg játszott. Viszont ha ezt nem csináltuk, akkor lényegében SEMMIT nem hallottunk (a zajon kívül) percekig. Mindkét eset egyfajta "torzítás" de ha hallod a zenét, akkor jobban élvezed, mint amikor csak azt hallod percekig, hogy "sssssssssss". Emiatt szerintem a hangerő finom módosítása a felvételen ÉLVEZHETŐBBÉ tette a végeredményt. Magyarul a rosszabbik "torzítást" becseréltük egy (valamivel) kevésbé rosszra. Ez NEM tökéletes megoldás ... de egy fokkal azért javult tőle az eredmény.

 

Az én "dinamikus fényerőszabályzó" vackom is ugyanezt csinálja. Ha nagyon sötét a kép, kicsit fényesít rajta, ha erre nincs szükség, akkor visszaveszi a fényesítést. NEM SOKAT fényesít, kb. mondjuk 2:1 arányban fényesíti fel az éjszakai jeleneteket és ehhez is kell vagy egy perc, mire ennyire ráadja az erősítést. Ettől még "éjszakai" marad a jelenet, csak picit jobban elválnak az alakok a szürke háttértől. És ugye a 10000:1 duplája az 20000:1. Magyarul az éjszakai jelenetek úgy néznek ki, mintha 20000:1 lenne a kontrasztja a gépnek, csak persze szemre kicsit kevésbé sötét a kép. Drasztikusan élvezhezőbb a látvány!

 

És egy óriási előnye van az én megoldásomnak: SOHA nem módosít semmi mást a képen, CSAK a fényerőt (és azt is csak kicsit). Nem égeti be a fényes részeket, nem változnak meg a színek, nem pulzál a háttér, nem romlik a képi dinamika, tehát azok a hibajelenségek hiányoznak, amelyek miatt a gyári megoldásokat mindenki utálja. És persze tetszőlegesen bonyolult algoritmussal dönthetjük el, hogy bele kell-e nyúlni (és ha igen, mennyire) a képbe. Ez azt jelenti, hogy nagyon pontosan utánozhatjuk az emberi szem működését, ezáltal nagyon nehéz lesz felfedezni a "csalást".

 

Nyilván még sokkal jobb lenne egy igazi, "hardveres" megoldás, meg is csináljuk (ahogy magunkat ismerem! :-) de első körben látni szeretném, hogy a jelen megoldásnak hol vannak a határai...

 

Ja, és már megy a HDR feldolgozás, de még nincs behangolva. Viszont a gép KÉPES a feladatot megoldani, szóval ez a része a feladatnak OK.


 • 0

#6 dzseki

dzseki

  Lefelé a lejtőn

 • Regisztrált felhasználó
 • PipaPipa
 • 94 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Interests:Házimozi, zene

Elküldve: 2018 március 15 - 21:06

Én azért ragaszkodnék ahhoz az írisz hardverhez is, ugyanis, ha a sötét jelenetekben megemeled a kontrasztot (és azt nem kompenzálod a fény visszavételével) lehet, hogy jól fog kinézni, de eltérsz a rendezői elképzeléstől.

És akkor jogosan felmerülhet a kérdés, hogy akkor mi választ el téged azoktól akik túlélesítik és túlszaturálják a képet (gépet), és akiket már nem egyszer erős kritikával illettél ezért.


Szerkesztve dzseki által: 2018 március 15 - 21:07

 • 1

#7 gyulaipal

gyulaipal

  Fórumlakó

 • Tag
 • PipaPipa
 • 905 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Location:Budapest
 • Interests:házimozi, csillagászat, optika, zene

Elküldve: 2018 március 15 - 09:21

Tegnap kipróbáltam projektoron az avisynth alapú "dynamic contrast" megoldást.

 

A hatás döbbenetes. A HP7-ben a varázslós-vonulós jelenet eszméletlen jól néz ki.

 

Állítgattam a paramétereken, szerintem így már nem lehet észrevenni amikor a script beavatkozik. Még pár ötletem azonban van a megoldás "okosítására":

 

- A jelenetek közötti, teljesen fekete frame-eket figyelmen kívül kellene hagyni. Mondjuk ezek most sem sok vizet zavarnak, 2-3 másodperc alatt szinte semmit nem csinál a script ... de szerintem elméletileg jobb lenne ezekkel nem "megzavarni" a működést. Meggondolandó.

 

- A kép átlagos fényességét is figyelembe lehetne venni, nem csak a legfényesebb pixelt. Amikor nincsen ugyan nagyon fényes pixel a képben de a kép nem is igazán sötét tónusú, akkor felesleges a fényerővel "játszani", akkor úgysem látszik a fekete szürkesége.

 

Ezzel a két további kiegészítéssel szerintem ez egy hihetetlenül jól működő rendszer lesz (bár már most sem rossz :-). Így csak a hosszabb ideig tartó, sötét jelenetek során fog beavatkozni a rendszer ... és másra szerintem nincs is szükség, más esetekben (ennek) a projektornak a natív kontrasztja bőven elég a gyakorlatilag "perfekt" képhez.

 

Az Oblivion gyertyafényes jelenetében a script valóban (azaz várakozásaimnak megfelelően) SEMMIT nem csinál, azaz nem "égeti be" a fényes pixeleket, nem romlik tőle a kép. A HP7 hosszú, sötét jelenetei viszont eszméletlenül jól néznek ki... 

 

4K/HDR-ben még nem próbáltam ki a script-et, remélem nem lesznek performancia problémák vele. Ha ott is működik, akkor szerintem ez szépen megoldja majd a HDR->SDR konverziót ... de hát ott nagyobb eltérések is lehetnek a jelenetek fényességében, szóval lehet, hogy ott majd még "hangolgatni" kell a megoldás paramétereit. Vagy esetleg más beállításokat kell használni HDR és máést az SDR esetén. De hát itt mindent mi állíthatunk be, így ez sem probléma...

 

Igazából a dolog annyira jól működik már most is, hogy nem is nagyon látom (ebben a pillanatban) sok értelmét egy hardveres megoldásnak ... de persze a HDR-ben szerzett tapasztalatok még módosíthatják a véleményemet...


 • 0

#8 TSanyi

TSanyi

  Kezdő Fórumlakó

 • Tag
 • PipaPipa
 • 288 Hozzászólás:

Elküldve: 2018 március 15 - 08:44

Az sem tegnap volt!

Most jól értem hogy len véneztél? :)

Ja az már csajban is öreg ahány éve volt...

Szerkesztve TSanyi által: 2018 március 15 - 08:45

 • 0

#9 Hifilala

Hifilala

  Hazajáró lélek

 • Tag
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • 3.190 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2018 március 15 - 08:38

Anno gýerekkoromban láttam hogy a fekete-fehér TV képernyőjének felső részére kék, az alsóra meg zöld plexit ragasztottak hogy "színesbe" nézhessék.

Itt már színes, csupán a maszokolást kellett megoldani.

Az sem tegnap volt!
 • 0

#10 TSanyi

TSanyi

  Kezdő Fórumlakó

 • Tag
 • PipaPipa
 • 288 Hozzászólás:

Elküldve: 2018 március 15 - 08:34

Öveges Palink anamorf megoldását már másolják is. :-)


Anno gýerekkoromban láttam hogy a fekete-fehér TV képernyőjének felső részére kék, az alsóra meg zöld plexit ragasztottak hogy "színesbe" nézhessék.

Itt már színes, csupán a maszokolást kellett megoldani.
 • 0

#11 Hiccusz

Hiccusz

  Törzsvendég

 • Tag
 • PipaPipaPipa
 • 1.970 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2018 március 15 - 07:59

Öveges Palink anamorf megoldását már másolják is. :-)

Csatolt képek:

 • 30D6AB34-DEB3-4A9A-B5E2-62A7CEA7411F.jpeg

 • 0

#12 TSanyi

TSanyi

  Kezdő Fórumlakó

 • Tag
 • PipaPipa
 • 288 Hozzászólás:

Elküldve: 2018 március 14 - 19:47

És még el sem kezdődött a hosszú hétvége... szinte kész a szoftveres rész! :) Reszmess JVC jön az új trónbitorló rendszer.
 • 0

#13 gyulaipal

gyulaipal

  Fórumlakó

 • Tag
 • PipaPipa
 • 905 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Location:Budapest
 • Interests:házimozi, csillagászat, optika, zene

Elküldve: 2018 március 14 - 17:45

Hej,

 

megcsináltam a dinamikus kontrasztot szoftveresen, avisynth-ben. HAHA!!!! :-)

 

A dolog úgy működik, hogy van 3db szám, amiket nevezhetünk akár "paramétereknek". Ezek:

 

1.) Maximális "fényerő boost". Ha pl. ez a paraméter 3, akkor az avisynth maximum 3x-osára növelheti a kép kontrasztját (igazából a fényességét). 

 

2.) A kép "fényesítésének" maximális sebessége (magyarul mennyi "fényességet" adhat a képre másodpercenként az avisynth)

 

3.) A kép "sötétítésének" maximális sebessége (magyarul mennyit vehet el a kép fényességéből másodpercenként az avisynth). 

 

Ez az egész dolog azért tetszik, mert minden paramétert mi magunk állíthatunk be, nem úgy, mint a gyári rendszerek esetén, ahol azt kell "megenni" amit kaptunk, azaz a konfiguráció maximum az "on" és "off" beállítások közötti választást jelenti.

 

A gyári "dynamic contrast" megoldások (még a komolyabb gépekben is) tipikusan beégetik a kép fényes részeit azért, hogy a fekete részek (ezekhez képest) sötétebbek tűnhessenek. Emiatt romlik a kép és ezért kapcsolja ezeket ki kb. mindenki.

 

Én viszont úgy álítottam be a fenti paramétereket, hogy

- SOHA ne éghessen be egyetlen pixel sem (így az én megoldásom gyakorlatilag nem rontja a képet)

- a kép felfényesítése (első körben, a próba kedvéért) nagyon lassú, kb. 40 másodperc kell ahhoz, hogy teljes fényerőre "kapcsoljon" az avisynth (de azonnal elkezdi lassan "rátolni" a fényerőt. amint a kép besötétedik). Emiatt a kép "felfényesedése" gyakorlatilag észrevehetetlen (de pl. egy HDR filmben ha percekig nincs fényes pixel a képben, akkor azért szépen rá fogja adni a fényerőt a script, akár az 5x-ösére is)

- a kép sötétítése viszont gyors, exponenciális függvény szerint közelít a fényerő a megengedett maximális fényerőhöz (amikor még NEM ég be pixel) és kb. 1/5 másodperc alatt leveszi a fényerőt az avisynth.

 

Számomra meglepő módon a script működése emberi szemmel gyakorlatilag észrevehetetlen. A lassú fényesítés nyilván nem látszik, én nem is ettől féltem, hanem inkább a hosszú sötét jelenetek után következő fényes képektől, amikor a script hirtelen "lerántja" a kép fényerejét. Teljesen meglepő módon azonban ezt sem lehet észrevenni ... valószínűleg azért, mert ekkor úgyis a "képünkbe robban" a fényerő, ami azonnal "sokkolja" a szemünket, mire pedig az "magához tér", addigra a script már le is vette a fényerőt. 

 

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy eddig csak egy SDR filmen teszteltem a megoldást és eddig nem volt olyan eset, hogy kb. 50%-nál több plusz fényerőt adott volna a script a képre (a "boost" értékét folyamatosan kiírja a script a vászonra, ez szerintem hasznos a tesztelésnél illetve a paraméterek beállításánál).

 

Még tesztelem a dolgot... de első körben nagyon jónak látszik az eredmény...

 


 • 0

#14 dzseki

dzseki

  Lefelé a lejtőn

 • Regisztrált felhasználó
 • PipaPipa
 • 94 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Interests:Házimozi, zene

Elküldve: 2018 március 14 - 12:00

Az Avisynth tud hangot kiadni?
Ha lenne mondjuk egy 1kHz-es szinusz jel az egyik hangkimeneten, akkor annak a hangerejér (amplitúdójára) tekinthetnénk úgy mint az írisz áteresztőképességére (egyenes arányosság alapján). Ehhez persze egy rugósan előfeszített írisz kellene és nem hagyományos forgó áttételes motor.
Lennének még más ötleteim is, de a digitális hókuszpókuszt amennyire lehet itt kihagynám, hacsak nem akar (tud) valaki számítógép perifériákat programozni.

Egy rezgő tükröt könnyű összehozni a PC-vel, hiszen annak csak két állása van (nem akarom leszólni a munkád ezen a téren, félre ne érts ;), de itt szerintem bonyolultabb összefüggések kellenek.
 • 0

#15 Hiccusz

Hiccusz

  Törzsvendég

 • Tag
 • PipaPipaPipa
 • 1.970 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2018 március 14 - 11:55

Ha viszont (mondjuk) 10 másodperc alatt szépen, nagyon lassan, fokozatosan csökken a háttér fényessége a felére, azt szerintem kb. senki nem veszi észre.

Ennyi idő alatt egy (szex) jelenet is véget ér, nemhogy egy sötét részlet. Ha csak az ilyen hosszú, sötét kockákra gyúrsz rá, egy átlagos film alatt kb. sosem fog aktiválódni az (Oz)írisz.  :D


 • 0

#16 gyulaipal

gyulaipal

  Fórumlakó

 • Tag
 • PipaPipa
 • 905 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Location:Budapest
 • Interests:házimozi, csillagászat, optika, zene

Elküldve: 2018 március 14 - 11:24

Pali! Jó az elképzelésed de szerintem a dinamikus írisznek pont az a legnagyobb baja, hogy nem tud elég gyorsan mozogni (vagy tud, de nagyon hangos lesz). ... :)

 

Szerintem nem is szabad gyorsan mozognia. Tudtommal pont a gyors változásokra érzékeny az emberi szem (?), tehát ha a szürke háttér "hirtelen" kétszer sötétebbé válik, akkor azonnal ordít a változás. Ha viszont (mondjuk) 10 másodperc alatt szépen, nagyon lassan, fokozatosan csökken a háttér fényessége a felére, azt szerintem kb. senki nem veszi észre. Ki kellene próbálni a dolgot a gyakorlatban...

 

> Tehát előfeldolgozás mellett is figyelembe kell venni az adott rekesz összehúzódási (vagy kinyitási) karakterisztikáját mert az átmenetek vezetnek a pulzáló képhez.

 

Persze, egyetértek, én is így gondolom, de ezt megcsinálni avisynth-ben szerintem nem lesz gond. Tudni kell, hogy az írisz "összehúzódása" hány frame alatt zajlik le (azaz a fényesség-idő függvény milyen) a "becsukódás" során és ennek a függvénynek az "inverzével" (valamint a projektor késleltetésével) korrigálni kell a kép fényességét. Valamilyen LUT kell majd ehhez, ami megmondja, hogy az írisz melyik állásában mennyi lesz a fényesség. És kell egy másik adathalmaz ami az írisz mozgásának sebességét írja le időben. Ez összesen is minimális mennyiségű adat és pár számítás, nem gond egy mai HTPC-nek.

 

> Egy átlagos projektonak alapból is lehet akár 6-8 képkocka imput lag-je, ami valós idejú feldolgozást is lehetővé tesz.

 

A nálam levő Barco-k esetén (gyári "speckó" szerint) 1 frame a késleltetés. Ez semmire nem elég... 

 

> Egy LED-es projektor fényszabályzását egyébként sokkal gyorsabbra meg lehetne oldani mint ami ténylegesen kell, és szerintem meg is teszik, csak nem az alibabás projektoroknál :)

 

Ez igaz. De nekem UHP lámpás gépem van és nagyon szeretem ezt a gépet, hosszú távú terveim vannak vele. :-)

 

Tegnap kevés időm volt de azért kipróbáltam két dolgot:

 

- Megnéztem a Harry Potter 7 "varázslós-vonulós" éjszakai jelenetét úgy, hogy maximumra "toltam" a kontrasztot a projektoron. Eszméletlenül jól nézett ki a kép, baromi kontrasztosan látszottak a részletek a képben és gyakorlatilag feketének tűnt a háttér (mert ekkor már elég fényes részletek voltak a képben és azok "elvakítottak"). Első ránézésre talán ez értelmetlennek tűnik (hiszen a projektor fényerejét NEM csökkentette semmi) de ha jól meggondoljuk, kb. ugyanezt csinálja egyes gépekben a "dynamic contrast" nevű szolgáltatás is. Az is feljebb "tolja" a kontrasztot az éjszakai jelenetek során, így kevésbé látszik szürkének a fekete háttér. Persze a kép fényessége így már NEM annyi lesz, amennyinek a valóságban lennie kéne (a varázslók a koromfekete éjszakában "vonulnak" a hegyre, ott olyan sötétnek kellene lennie a képnek, hogy szinte alig lássunk valamit) tehát a kép "fényesítése" is egyfajta "torzítás" ami meghamisítja az eredeti képtartalmat. Viszont a kép sokkal jobban nézett ki szemre ... és egy ilyen "dynamic contrast" jellegű megoldást tisztán szoftveresen meg lehet csinálni avisynth-ben, tehát ez szó szerint "ingyen" van.

 

- Megnéztem az online doksikban, hogy milyen függvénnyel lehet avisynth-ben lekérdezni a kép legfényesebb pixelének a fényességét. Szerencsére létezik egy "YPlaneMax" függvény, ami pont ezt a fényességet adja vissza (YUV formában tárolt képekre). Elméletileg tehát előfeldolgozás jelleggel valóban előállíthatóak a "MaxFrameLightLevel" jellegű adatok az avisynth segítségével. A kép fényességének/kontrasztjának "állítgatására" is van függvény, ezt már évek óta használom is, szóval szerintem minden adott a szoftveres részhez.

 

Egy dolog azonban még nem teljesen tiszta: az avisynth-nek valahogyan vezérelnie kell majd azt a fizikai eszközt, ami a fény mennyiségét változtatja. Erre két lehetőség van:

 

1. A HTPC valamelyik kimenetére küldünk "jeleket" (pl. az egyik USB portra). Ez biztosan lehetséges, de fogalmam sincs, hogy hogyan. Főleg azt nem tudom, hogy  avisynth-ből ez lehetséges-e egyáltalán. 

 

2. "Fényjeleket" használunk, azaz a rezgőtükör vezérléséhez hasonlóan a kép nem látható részén kijelölünk egy részt, amelyet fehérre állítva az írisznek egy "lépést" nyitódnia kell, egy másik terület fehérre állítása meg egy lépésnyit "csuk" az íriszen. Ehhez tehát két fényszenzor kellene, meg egy direkt erre a célra tervezett elektronika  ... de ez már egy "járt út", hiszen nagyon hasonlót már csináltunk.

 

Hát ... azért vannak itt még nyitott kérdések bőven, de "lehetetlenséget" én (most még) sehol nem látok a dologban.

 

Első körben valószínűleg a szoftveres "dinamikus kontrasztot" kell megcsinálni avisynth-ben, ha az megy (és nem derül ki valami kellemetlen meglepetés a szoftveres oldalon) akkor érdemes elgondolkozni a hardveres rész lehetőségein...


 • 0

#17 dzseki

dzseki

  Lefelé a lejtőn

 • Regisztrált felhasználó
 • PipaPipa
 • 94 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Interests:Házimozi, zene

Elküldve: 2018 március 14 - 10:22

Pali! Jó az elképzelésed de szerintem a dinamikus írisznek pont az a legnagyobb baja, hogy nem tud elég gyorsan mozogni (vagy tud, de nagyon hangos lesz). Tehát előfeldolgozás mellett is figyelembe kell venni az adott rekesz összehúzódási (vagy kinyitási) karakterisztikáját mert az átmenetek vezetnek a pulzáló képhez. Egy átlagos projektonak alapból is lehet akár 6-8 képkocka imput lag-je, ami valós idejú feldolgozást is lehetővé tesz. Egy LED-es projektor fényszabályzását egyébként sokkal gyorsabbra meg lehetne oldani mint ami ténylegesen kell, és szerintem meg is teszik, csak nem az alibabás projektoroknál :)
 • 0

#18 TSanyi

TSanyi

  Kezdő Fórumlakó

 • Tag
 • PipaPipa
 • 288 Hozzászólás:

Elküldve: 2018 március 13 - 21:18

Úgyis jön a hosszú hétvége és minden háztartásban fellelhető egy felesleges villanymotor, kiszuperált blende, egy kis vezeték. A hardveres rész már kész is. Még egy kua programozás és már meg is van a dinamikus írisz...

Hajrá Pali! Tudom hogy úgy sem hagy nyugodni amíg meg nem építed. Sok sikert.

Csak összejön már végre valami szabadalom!
 • 0

#19 Fish

Fish

  Hazajáró lélek

 • Tag
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • 3.840 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2018 március 13 - 19:54

Pali dobj ossze egy cv-t es irany a barco, vagy a sim2 :-)
 • 0

#20 gyulaipal

gyulaipal

  Fórumlakó

 • Tag
 • PipaPipa
 • 905 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Location:Budapest
 • Interests:házimozi, csillagászat, optika, zene

Elküldve: 2018 március 13 - 14:54

Eszembe jutott egy (szerintem) jó ötlet. Az ötletet a HDR szülte, illetve az, hogy a HDR hatására (ahogy én látom) lassan kezd megváltozni a filmek képkockáinak a "felépítése". A múltban (szinte) minden képkockának a kontrasztját maximalizálták a filmekben, mivel tudták, hogy szar kontrasztú megjelenítőn fogja a nézni a képet a nézők legalább 99%-a. Ez a trend azonban mostanában, a HDR elterjedésével kezd megváltozni. Jó példa erre a Life című film, ahol az idő nagyobb részében (a "belső" képek esetén) elég sötét a kép és nincsenek fényes pixelek SEHOL a képben. Amikor azonban "űrsétás" jelenet van és rásüt az űrhajó fehér oldalára a Nap ... na, akkor durva fényerő kell ennek a valósághű megjelenítéséhez.

 

A dinamikus íriszeket évek óda folyamatosan (és lelkesen) szídom, mivel nem sok hasznot hoztak a konyhára ... EDDIG. Tipikusan a gyengébb gépekbe építették be őket, ahol alig tudták javítani a képet, rossz volt a programozásuk (fényes képrészletek fényének "levágása") és az SDR filmek képtartalma sem volt igazán alkalmas a célra (a szerintem jól programozott írisz gyakorlatilag csak a jelenetek közötti fekete képek során tudott becsukni). 

 

De ha egy filmben mondjuk 30 percig nincs olyan pixel ami 20%-nál fényesebb lenne, na, ÍGY MÁR nagyon is lenne értelme ebben a 30 percben "bezárni" egy dinamikus íriszt, hiszen így effektíve 5x-ösére javulna az on/off kontraszt. Persze ez sajnos NEM sokat segít az eleve gyenge kontrasztú projektorokon (hiszen a HDR pont a fenti okok miatt többszörösére növeli a "jó" megjelenítéshez szükséges kontrasztot) ... de mondjuk egy 5000:1 natív kontrasztból kiindulva az 5x-ös szorzás már 25000:1-et jelentene ... és ha ügyesek vagyunk, akkor ennek SEMMILYEN negatív hatása NEM lesz a képre! 

 

A ma létező gyári dinamikus íriszek mindegyike tényszerűen szar. Ennek azonban komoly oka van (a felhasználók idióta elvárásai mellett). Sajnos az igazán jó dinamikus írisznek LÁTNIA KELLENE A JÖVŐT ... és akkor nem érné "meglepetés", azaz "jó előre" ki tudna nyitni, amikor a "tudja", hogy a képben hirtelen fényes részletek fognak MAJD megjelenni. Ezt egy projektoron belül megcsinálni nyilván lehetetlen ... kivéve a Dolby Vision HDR dinamikus metaadatát, ami pont erre szolgál ... majd, ha lesz eszköz amit támogatja. De az biztosan nem az én 10 éves projektorom lesz! :-)

 

Nincs más megoldás, házilag kell megoldani a dolgot (és NEM a projektoron belül).

 

Az ötletem igen egyszerű: 

- építünk egy saját dinamikus írisz rendszert aminek egy része a HTPC-ben van, ahol a film adatai rendelkezésre állnak.

- megoldjuk a "jövőbe látást", így az írisz NEM HIBÁZHAT (bármi is történik a filmben, előre fog tudni róla és "fel tud készülni")

- az íriszt úgy programozzuk be, hogy CSAK AKKOR csökkentse a fény mennyiségét, amikor arra valóban szükség van, azaz ha akár csak egyetlen fényes pixel is van a képben, akkor NE szűküljön be az írisz ... és ha a következő 5 másodpercben lesz MAJD ilyen pixel, akkor nyisson ki jó előre (és lassan, akkor nem vesszük észre szemmel).

 

A gyakorlati megvalósításra is van ötletem:

 

- a filmet "előfeldolgozzuk" egy avisynth script-tel, ami (mondjuk képkockánként) beírja egy file-ba a legfényesebb pixel fényességét. Ebben a file-ban előre lehet olvasni, ezért a "jövőbeli" képkockák fényességét is ELŐRE tudni fogjuk lejátszás közben.

 

- a filmet egy (másik) avisynth scrip-en keresztül játsszuk le, ami az előzőekben létrehozott adat-file alapján képkockánként "állítgatja" a kép paramétereit (fényességet) és ezen kívül fizikailag vezérli az "íriszt". 

 

- persze ki kell találni, hogy hogyan legyen az "írisz" megoldva fizikailag. Nekem mindig azok a megoldások tetszenek a legjobban, ahol a projekrort NEM kell megbontani, azaz "csak" a lencse ELÉ beteszünk valami "dobozt". Mondjuk egy villanymotor mozgathatna egy optikai alkatrészt, ami változó mennyiségű fényt eresztene át. 

 

Nem mondom én azt, hogy ezzel meg fogjuk váltani a világot, mivel egy (jól programozott) dinamikus írisz eleve csak viszonylag ritkán tudja javítani a képet (de pl. a Harry Potter 7 "varázslós-vonulós" jelenetében vagy az említett  Life című filmben igen DRASZTIKUS lenne a hatása, mert ezekben egyetlen fényes pixel sincs a képben hosszú időn át). A jövő a HDR-é, szerintem egyre több olyan film lesz majd a "piacon", amelyekben az idő jelentős részében viszonylag sötétebb lesz a kép (beltéri jelenetek) majd a szereplők kimennek a napfényes utcára ... és  akkor igen nagy fényerőre lesz szükség "hirtelen". Ehhez viszont még a 10000:1 natív kontraszt is kevés lesz majd ... úgyhogy nem látok más megoldást, mint a projektorok kontrasztjának további, DRASZTIKUS javítását. Szerencsére a HDR filmekben a képkockák fényességének az "újszerű" eloszlása nagyon is kedvez a JÓL MEGÉPÍTETT dinamikus íriszeknek ... főleg akkor, ha azok még a "jövőt" is látják. Mivel egy HTPC-ben már ma is rendelkezésre áll minden adat, ami egy hasonló megoldáshoz szükséges, nem nagyon látok okot arra, hogy ez miért NE működne ... de ha valaki lát ilyet, csak szóljon nyugodtan! :-)


 • 0
1 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó