Jump to content
AVX Café Rebat
tsc

Pc alapú audio lejátszás

Recommended Posts

Hátha valakit érdekel...

 

Ebben a topicban leírom tapasztalataimat a címben szereplő "gadget" -ről, melynek neve Roku SoundBridge M1000, és amit nemrégiben szereztem be (talán az egyetlen, magyarországon?).

 

Úgy indult az egész, hogy felmerült bennem valami olyan műsorforrásnak az igénye, amivel kényelmesebben hallgathatnám a nappaliban minden összegyűjtött zenémet, mind CD mint MP3 formátumban, tehát váltsa le optimális esetben a CD lejátszót, és jó lenne, ha az tuner helyét is át tudná venni, mert nálunk úgyis csak 4-5 gagyi adó van, ellenben neten meg ott a kismillió "adó", beleértve a pesti rádiókat is.

 

Legyen jó nagy kijelzője, NE KELLJEN TV-t bekapcsolni hozzá.

Legyen távirányítója.

Legyen digitális kimenete.

Vagy legyen saját háttértára, vagy legyen benne wireless lehetőség.

 

Külföldi fórumok, weboldalak éjszakai bújása közben találtam a Roku SoundBridge-re, mely egy network music player - ez egy új kategória a hasznos házi hifi cuccok terén.

 

Eszembe jutott az is, hogy a a PC World vmelyik számában már olvastam erről a kütyüről, ahol főleg a NetRádiózás szempontjából közelítették meg, és nagyon tetszett nekik.

 

Megrendeltem. Megjött. Kipróbáltam. Ezt kaptam:

 

Adott egy hengerszerű "lájfsztálj" valami, szép nagy pontmátrix kijelzővel (lásd a képet a lap alján), kézbe illő távirányítóval, kimenetekkel. (analóg + kétféle digitális), ethernet csatival + wireless hálókártyával. (hozzá adják, Compact Flash formátumú)

 

A cucc lelke egy 400 MHz-es procival ellátott mini számítógép, de ez ne ébresszen előítéleteket senkiben. Pl. semmi hangja nincs, nem "bootol", nem fagy le, meg általában ilyen számítógépszerű dolgokat nem csinál. :) )

 

Amit tud:

 

A vele egy hálózatban levő PC (k) -ről tud média fájlokat lejátszani. WAV, MP3, WMA (lossless is), stb. Ehhez a PC-n azért futnia kell egy proggynak ami mintegy zenei könyvtár funkcionál. Ez lehet az Apple iTunes (iPod juzerek előnyben), Windows Média Connect, vagy van pár ilyen még. Ebben a PC kényelmes billentyűzetével rendezgethetjük zenéinket, melyet a SoundBridge(k) segítségével bárhol a lakásban le tudunk játszani. Nekem persze csak egy ilyenem van, de külföldi fórumokon nagyon sok ember telerakta velük a házat, mondjuk minden szobába egy (és itt jön rá az ember, hogy miért is jobb ha nincs benne háttértár, bőven elég egy helyen karbantartani a gyűjteményt) - a házban valahol elhelyezett PC-ről játszik mindegyik le.

 

Ha már megvan a zenegyűjtemény, kössük össze magunkat vele. :)

 

Gondolom mindenki találkozott már a manapság népszerű WiFi szabvánnyal, amivel elviekben 11 Mbps - vagy több érhető el a 2.4 GHz-es rádiós átvitellel. A SoundBridge-nek ez az egyik nagy előnye, hogy ilyen hálózatra rá tud kapcsolódni.

 

Ha van wireless access pointunk akkor infrastructure módban, anélkül meg ad hoc módban. DHCP-zik, de fix IP-t is kaphat, ezt kicsit körülményesen de be lehet neki állítani.

 

Mivel így sima Ethernet hálóba illeszkedik bele a SoundBridge - tehát az adatátvitel közben van hibajavítás - így nem kell attól félni, hogy "elromlik" valami amire a SoundBridge-hez ér. :D (ezt csak azért írom le mert legtöbb lammas ezzel kezdi a WiFi hálózat iránt a bizalmatlankodást)

Az átviteli sebesség bőven elég a CD minőségű WAV-ok lejátszásához is.

 

 

Nálam így néz ki a felállás:

 

A lakás egyik szobájában megy egy PC, azon tárolom az összes zenémet. Ami csak MP3-ban van meg, azt MP3-ban, ami CD-n, azt lossless - azaz veszteségmentes, de tömörített - formátumban, de mindenképp a PC-n. Egy 300 gigás vinyóra gyakorlatilag mindenem elfér, még marad is. A CD gyűjtemény gépre vitele nem túl bonyolult, cd-nként 1 gombnyomás, és nemhogy a számcímeket leszedi, de még a borítókat is hozzá. Aztán okosan be is katalogizálja magának, mindenféle szempontok szerint.

 

A lakásban már volt wireless hálózatom, a htpc-ben is van ilyen kártyám, meg a sima pc-ben is, stb. Sőt a net is így jön a szomszéd házból, így már volt benne némi tapasztalatom, hogy lehet ilyen hálózatot beállítgatni.

 

Az SoundBridge a nappaliban figyel a hifi mellett, és a wireless hálón keresztül kommunikál a PC-vel, ahonnan le tudok játszani az MP3-tól kezdve a NetRádióig (ez a szivem csücske egyébként) most már mindent.

 

A SoundBridge jele koaxon egy külső DAC-ba megy. Egyelőre nálam HiVox Lupus, de később bármi lehet. Onnan pedig a Luna-Canopus párosba .

 

A hangminőségről:

 

Elviekben, mikor a PC-re felteszem a CD gyűjteményem, a grabbelésnél a lehető legjobb beolvasásra törekszemi, így elviekben (!!) elmondható, hogy "mintha a létező legjobb cd futóművet használnám". A grabbelést izlés szerint csinálhatjuk, ha valaki akar, használhat olyan spéci programokat amik aztán tényleg szinte 100%-osan a legjobb eredményt adják, de ha csak a sima Windows Media Player 10-et próbáljuk, hát rettentő kényelmes tud lenni. Mondom. Egy gomb / cd. ;)

 

A SoundBridge -> DAC jitter állítólag kedvezően alacsony. Onnantók meg már csak a DAC-on múlik minden.

 

Olvastam fórumokon jópár audiofil rendszerről ami így működik, komoly DAC-okat kötnek rá (pl. MF Tri-Vista, stb), és nagy megelégedéssel használják.

 

Én otthon a Lupussal azt állapítottam meg, hogy nincs különbség a Rotel 1070-es cd mint futómű és a SoundBridge "mint futómű" hangja közt. Tehát a DAC-on múlik minden. Drágább DAC -> jobb hang.

 

Az mp3-ak is úgy szólnak a külső DAC-al, hogy hihetetlen, még a viszonylag alacsonyabb bitratéjúak (128k) is!

 

Összegzésképpen:

 

Pozitívumok:

 

- Szinte minden fontosabb audio formátumot lejátszik (WAV, MP3, AAC, AIFF, WMA lossless, NetRádió stream-ek)

- Relative olcsó (70e ft volt postaköltséggel)

- Saját kijelzője van, szép, jól olvasható, pontmátrix

- Kicsi, dizájnos, nem fogaszt sokat

- Rettentő gyors! (a menürendszer, navigálás)

- Firmwarét frissíti magának a netről, online

- Jó support, gyakori firmware update, egyre több formátumot ismer

- NetRádiót bekapcsolt PC-nélkül is lejátszik. Én például arra is előszeretettel használom hogy halgassam kedvenc rádiómat a Rádió Cafe 98.6-ot amit itt tanyafalván sehogy másképp nem lehet :)

- Számcímek kiírása még CD-k esetén is! Mikor felteszem a PC-re a CD-ket, a Wndows automatikusan lekéri a számcímeket az online adatbázisokból, nomeg a borítót is de azzal nem tudunk mit kezdeni broaf.gif

- Többféle kijelző mód, vizualizációk

- Keresések: Előadók szerint, album név szerint, számcím szerint, stílus szerint

- Playlistek összeállítása

- Song queue összeállítása

és még sorolhatnám.

 

Hátrányok:

- Némi hozzáértést azért igényel, totál síkhülyéknek, begyepesedetteknek nem ajánlom

- Tekerni egyelőre nem lehet a számokban, ez a streaming miatt van valószínűleg, bár azért megoldható lenne szerintem így is

- Kell egy bekapcsolt PC a lakásban, kivéve ha csak netrádiózni akarunk, ami önmagában is elég sztem több évnyi zenehallgatáshoz. :smile51:

 

Érdekességek:

- Fut rajta mini webszerver, be lehet rá http-zni, meg lehet neki másik szobából is mondani hogy mit csináljon, mit játsszon

- Telnetelni is lehet rá :( ismer pár parancsot, sőt! a kijelzőjét másra is lehet használni, van hozzá sdk

stb

 

Egyelőre mindenkinek csak ajánlani tudom. Nem mondom, hogy egyből dobjuk el a cd lejátszókat, meg ilyesmi, de szerintem sokaknál akár ki is válthatja. Nálam például igen - nincsennek előítéleteim.

post-4-1118012764.jpg

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Bal oldala:

 

Optikai és Koax digit kimenet

Analóg kimenet - 24 bites audiofil dac chip van benne egyébként, de ezt még nem teszteltem le

9V DC bemenet

post-4-1118013423.jpg

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Tsc

 

Gratula a dologhoz! :)

 

Különösen tetszik az innovativ hozzáállásod a hifi-hez.

Bár privát üzenetben már megbeszéltük, hogy nálam ez nem járható út (nem tudok hova tenni egy bekapcsolt PC-t, mert a PC és a hifi is egy szobában van), de kicsit "irigyellek".

Kényelmes, modern, pofás dolog, ami nem is igazán kíván megalkuvást a minőség terén sem.

 

A jövőt én egyébként olyan lejátszókban látom, amelyek nem korongot (CD, DVD, Blue Ray...), de nem is merevlemezt használnak adattárolásra, hanem mozgó alkatrész nélküli memóriachippeket.

 

Kérdezném is, hogy ez a kütyü játszik-e le zenét közvetlenül CF kártyáról?

 

Meg kell mondjam, hogy tény az, hogy más hangulat egy lemezt betenni egy CD lejátszóba (pláne egy LP-t a tányérra), mint egy "számítógépes" rendszert utasítani, hogy a kedvenc zenémet kapja elő. Viszont az embernek olyan kevés ideje van zenét hallgatni és abból is egy csomó azzal megy el, míg az ember a gyűjteményből kiválogatja mit hallgatna.

 

Nem is szólva, hogy egy néhányszáz darabos CD gyűjtemény átlátható módon tárolása mi helyet tud elfoglalni egy nappaliban.

 

A CD-nek szerintem az egyik legnagyobb hiányossága a gyengécske hibajavítás, így a pontos kiolvasáshoz drága eszközökre és megfelelő környezetre van szükség. A számítógépes adattárolás viszont már olyan algoritmikusokat tartalmaz, hogy egyszerű, olcsó eszözökkel lehet a hibamentes kiolvasást biztosítani.

 

A rádió dologban megint maximálisan egyet tudok veled érteni! Nálunk is csak néhány adó jön. Analog tunaert használok, mert így fillérekbe került és viszonylag élvezhető minőségben jönnek be azok az adók, amiket nem nyomnak agyon a tömörítéssel és a dinamika kompresszióval. Gyakorlatilag egyetlen ilyen nálunk fogható van a Bartók.

 

Bár a netrádiók is használnak tömörítést, de ehhez legalább nem társulnak a dinamika zömítés és az analog sugárzás hibái.

 

Egyetlen egy agályom van a dologgal kapcsolatban, ami pesze ezen az árszinten nem is elvárható: a jitterezés mértéke. Az biztos, hogy maga a készülék jó jitter értékkel dolgozik, de teszem azt egy CD esetén, amit előtte begrebbelek a számítógép tárol és többszörös átalakítás során a vezetéknélküli hálózaton keresztül a készülékig eljut a jitter érték hogy viszonyul egy jó CD futómű közvetlen olvasásához képest?

Persze azzal tisztában vagyok, hogy megfelelő grabber programmal (EAC) a számítógép hálózat hibajavításával az adatok hibamentesen jutnak el a kütyü digitális kimenetéig, de a jelek időbelisége vajon csorbul-e?

  • Upvote 1

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Nekem is a jitterrel kapcsolatban vannak aggályaim, de ha mögé tesz egy belső órajelgenerátoros dac-ot, akkor nem tudok belekötni.

 

Furcsa, hogy nem tud beletekerni a zeneszámokba. Ha stream jellegű is az átvitel, akkor is felgyorsíthatná az olvasást és némíthatja a kimenetet, kvázi beleteker.

 

Van szofver upgrade lehetőség?

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Nekem is a jitterrel kapcsolatban vannak aggályaim, de ha mögé tesz egy belső órajelgenerátoros dac-ot, akkor nem tudok belekötni.

 

Furcsa, hogy nem tud beletekerni a zeneszámokba. Ha stream jellegű is az átvitel, akkor is felgyorsíthatná az olvasást és némíthatja a kimenetet, kvázi beleteker.

 

Van szofver upgrade lehetőség?

Most utána olvastam pár fórumon, nem csak ennek a cuccnak, de a többi hasonlónak is nagyon alacsony a jitterezése, és nagyon esküszik rá pár kísérletező kedvű audiofil.

 

Lehet, hogy a békesség kedvéért érdemes azért olyan DAC-ot használni, amit mondasz, ami reclock-ol? Nem tudom. Pl. MF A3 24 elég jól bevált többeknek.

Azt is olvastam hogy itt nem olyan nagy a jitterveszély mert nincs benne pl. eletromotor mint egy cd-ben. De ehhez nem értek túlzottan.

 

A szoftver upgrade remekül működik. Van ilyen menüpontja. Rányomok, és már szedte is le az új verziót netről, befrissítette magának, rebootolt és kész is volt. 1 gombnyomás. :)

 

A beletekerés tényleg megírható, ha nem is úgy mint a cd -k nél, de nekem elég lenne egy "skip 10 sec" tipusú valami. Szerintem meg fogják írni bele.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
A jövőt én egyébként olyan lejátszókban látom, amelyek nem korongot (CD, DVD, Blue Ray...), de nem is merevlemezt használnak adattárolásra, hanem mozgó alkatrész nélküli memóriachippeket.

 

Kérdezném is, hogy ez a kütyü játszik-e le zenét közvetlenül CF kártyáról?

Előbb utóbb eljön a bazinagy solid state memóriák kora, már a Samsung bejelentette a több 10gb-os merevlemezeit amikben nincs lemez. :) Ezeknek az árukon kívül csak előnyük van, és mondjuk 100gb-os méretnél már teljesen jók lesznek.

A PC-be legalábbis. Mert itt pont ez a lényeg hogy egy zenekönyvtár rendezgetésére, frissítésére, letöltésre úgyis a pc alkalmasabb. Van hozzá rendes human interface. Míg lejátszásra nagy, sokszor hangos, körülményes. Erre ott egy ilyen SoundBridge szerű valami, ráadásul a központi tárolóhely előnyösebb ha több helyen akarod ugyanazt hallgatni.

 

A CF kártyahely sztem csak a CF hálókártyát fogadja. Gondolom azért így, mert PCI vagy PCMCIA foglalat nagyobb lett volna, de még az USB-s hálókártya is.

 

Egyébként sem látom értelmét 1-2 Gb-nyi zenének. Ez lossless formátumban nem túl sok cd-re elég.

 

A netrádiókról: Igazából ezeknek se a minőség az erősségük az fix, talán ha a gyenge FM vétel ki is küszöbölhető. A végtelen választék, a reklám és "idióta műsorvezető" mentesség, és esetleg a plusz infok (számcím stb) amik számomra pluszt nyújtanak. Ja igen, és hol találsz másutt olyan rádiót ami egész nap csak pl. Psychedelic trance-t vagy Death Metalt nyom. Na az éterben biztos nem. :)

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Hmmm. Most tűnt fel, hogy éppen volt egy "kis" firmware upgrade, tegnapelőtt!

 

Van benne internetről frissülő óra, új képernyőmódok, meg rádióknál számcím kijelzés, lokalizáció, a weboldalon keresztül magyaríthatom majd a gépet a final verzióban, stb. Sirály! (A számon belüli tekerésen dolgoznak)

 

New Features:

 

* Internet radio stations display song title and artist ("metadata") when available.

* Clock in standby mode, with time set via the Internet (you will be asked to set your time zone at first boot, and can change it via the Configuration web page)

o While in clock mode, use the up and down arrows to cycle among several display modes.

o While in clock mode, use the left and right arrows to adjust brightness.

o Those two settings are stored and used whenever the clock is active

o Clock can be disabled by simply using the left key to turn the brightness all the way down, or via the Configuration web page

o If the clock is disabled, pressing SELECT will display it briefly.

 

* New oscilloscope visualizer

* New control protocol, allows anyone to control the SoundBridge using their own automation system

* Multi-language support, including Japanese. Not all translations are complete yet. (You will be asked to set your language at first boot, and you can change it via the Configuration web page.)

* Support for upload of other localizations via the built-in Configuration web page. (Please note that this is not working right now because the string resource file is too large. We will fix this in the next release, but you can study the format at least.)

* Nice new large fonts on the M1000 and M2000.

* Smooth horizontal scroll (rather than letter-by-letter) on the VFD-equipped models

* More-legible scroll on the M500

* Volume setting uses more natural-sounding curve

* Lengthy UPnP operations now show progress and don't time out in 10 seconds

* UPnP SetAVTransportURI support (can play arbitrary tracks via UPnP control)

* Handy reboot option in the system configuration menu

* Basic compatibility with Music Match 10

* Option to disable UPnP and web network control

* New PDA compatible Status and Control web page (http://<your SB address>/SoundBridgeNP.html)

* New shell ir command so sketch users don't have to lock up display with "irwait" command to get remote button presses

* "sketch" support for UTF-8 and Latin-1 charsets

 

[edit 6/2: left a feature off]

* Added "Browse Server Containers" item for UPnP servers to browse their exported hierarchies (useful for servers like TwonkyVision that export some novel hierarchies).

 

 

Major bug fixes:

 

* The “Tiger workaround” introduced in 2.1.31 is included in this build

* Fixed crashing problem caused by certain letter combinations in iTunes songs

* Several formerly-incompatible routers now work:

o Netgear WGR614v5

o Netgear WGT624v2

o Possibly more, if DHCP was the issue

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Ha majd jobban elterjednek ezeke a memóriakártyák, akkor is megmaradhat a "lemez behelyezése" és a borító olvasgatása. Persze egy kártyára több album is ráfér, de akkor is cserélgetni kell majd (időnként). :)

 

Egyébként nagyon design-os a kicsike. :)

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Mire megyek 2-3 Gbyte-nyi CF-el?

Hát egy CD max 700 MB, abból 3-4 db-ot felírok a számítógépről, beteszem a CF-et a kütyübe és élvezem a muzsikát, ahelyett, hogy online etetném zenével.

 

 

Jitter

A dolognak az a buktatója, hogy a CD-ROM-mal ugye egyszer be kell olvastatni a zenét. (Ha eredtiben van meg, akkor azért, ha meg netről tölti le az ember, akkor azt meg más olvastatta be előtte.) A CD-ROM-ok ráadásul pedig változó és a lejátszáshoz képest nagy sebességel olvasnak. Azt én el tudom fogadni, hogy az EAC mondjuk adathelyesen olvassa be a lemezt, de vajon az időbeliség rendje is megmarad tökéletes állapotában? Ha megmarad, akkor a hálózati adattovábbítás során is megmarad ez?

 

Ez a reclock-os dolog korrekt megoldásnak tűnik, de létezik ilyen elérhető áron?

 

Továbbgondolva a dolgot, mondjuk, ha egy merevlemezes felvevőt rá tudunk venni arra, hogy a merevlemezére felvett zenét lejátsza, akkor megint ott a "tökéletes futómű" helyzete. Mondjuk a zenét begrabbelem az EAC-val és kiírom DVD-ROM formátumban. Ha ezt az adatot fel tudom valahogy gyógyítani a DVD-Recorder mervlemezére, úgy, hogy az onnan visszajátsza, akkor kész a mediaszerverem. Ha egy reclock-os DAC-ot etetek vel, akkor pedig jó minőséget kell, hogy elérjek!

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Továbbgondolva a dolgot, mondjuk, ha egy merevlemezes felvevőt rá tudunk venni arra, hogy a merevlemezére felvett zenét lejátsza, akkor megint ott a "tökéletes futómű" helyzete. Mondjuk a zenét begrabbelem az EAC-val és kiírom DVD-ROM formátumban. Ha ezt az adatot fel tudom valahogy gyógyítani a DVD-Recorder mervlemezére, úgy, hogy az onnan visszajátsza, akkor kész a mediaszerverem. Ha egy reclock-os DAC-ot etetek vel, akkor pedig jó minőséget kell, hogy elérjek!

Ezt nem értem...

 

Te egy asztali merevlemezes rekorderről beszélsz???

 

Mert azt, hogyan látná hálózatban ez a kis szerkezet???

Szerintem ez nem nagyon járható út.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Ja leesett! :)

 

Azt használnád mint médiaszerver...

Amúgy tök logikus volt, csak megint figyelmetlenül olvastam. :)

 

Már csak az a kérdés, hogy hogy veszedrá ezeknek a formátumoknak a lejátszására a merevlemezes felvevőt.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Mire megyek 2-3 Gbyte-nyi CF-el?

Hát egy CD max 700 MB, abból 3-4 db-ot felírok a számítógépről, beteszem a CF-et a kütyübe és élvezem a muzsikát, ahelyett, hogy online etetném zenével.

 

Sztem kicsit macerás, de tőlem aztán.... :) Plusz a CF nagyon drága ilyen méretben. Viszont jó hír lenne, hogy lossless WMA-t is lejátszik. Így általában 250-400 mega egy teljes album, és azért is jó ez a formátum mert van benne metadata (számcímek pl.).

 

Azt én el tudom fogadni, hogy az EAC mondjuk adathelyesen olvassa be a lemezt, de vajon az időbeliség rendje is megmarad tökéletes állapotában?

 

Nem tudom, de remélem igen. A fülünkre kell támaszkodnunk, ha más nem..

 

Ha megmarad, akkor a hálózati adattovábbítás során is megmarad ez?

 

Ethernet hálóról beszélünk. Szóval ezen nem múlik. Átküldessz egy wavot, ugyanaz a wav marad.

 

Ez a reclock-os dolog korrekt megoldásnak tűnik, de létezik ilyen elérhető áron?

 

Aha :)

Pl:

"Antony, in his exuberance, suggests that any old CD player with a digital output will serve as a transport. After all, as part of the upsampling process, the A324 reclocks the incoming digital datastream, suppressing jitter."

 

Szóval itt van például a MF A3 24 DAC. Ebay-en most is van ötszázvalamennyi euróért sofortkaufen.

 

Továbbgondolva a dolgot, mondjuk, ha egy merevlemezes felvevőt rá tudunk venni arra, hogy a merevlemezére felvett zenét lejátsza, akkor megint ott a "tökéletes futómű" helyzete. Mondjuk a zenét begrabbelem az EAC-val és kiírom DVD-ROM formátumban. Ha ezt az adatot fel tudom valahogy gyógyítani a DVD-Recorder mervlemezére, úgy, hogy az onnan visszajátsza, akkor kész a mediaszerverem. Ha egy reclock-os DAC-ot etetek vel, akkor pedig jó minőséget kell, hogy elérjek!

 

Erre mondtam azt, hogy kell valami olyan Neked mint a Cambridge Audio Azur 640H. Az mindent tud, ami ebben a témában kellhet, saját háttértára is van, beleillik a hifitoronyba is, meg minden. Jó külső DAC-kal (és természetesen megfelelően grabbelt anyaggal) egyszerűen nem látok rá okot, hogy miért ne lehetne legalább olyan jó mint a világ legjobb cd lejátszója, töredék áron.

 

Én egyébként mindig is nevetségesnek találtam, hogy azért adnak ki az emberek több százezer ésetleg millió forintot, hogy a nyavalyás cd lemezekből "kinyerjék" ami rajtuk van, lehetőleg minél jobban. Nem vicces ez?!

Mintha vennénk egy icipici könyvet aránylag olcsón amihez utána iszonyú drágán kéne szemüveget venni hogy a pici betűket rendesen ki bírjuk olvasni. Aki drágább szemüveget vesz, többet tud meg a könyvből. :D

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Én egyébként mindig is nevetségesnek találtam, hogy azért adnak ki az emberek több százezer ésetleg millió forintot, hogy a nyavalyás cd lemezekből "kinyerjék" ami rajtuk van, lehetőleg minél jobban. Nem vicces ez?!

Mintha vennénk egy icipici könyvet aránylag olcsón amihez utána iszonyú drágán kéne szemüveget venni hogy a pici betűket rendesen ki bírjuk olvasni. Aki drágább szemüveget vesz, többet tud meg a könyvből. :)

Ebben egyetértek veled, de ahhoz, hoyg ne kelljen nagyon drága cd játszó kell egy nagyon drága DAC. Az általad említett MF is 150e körül van és hozzá egy futómű 20-30e-ért már nem is olyan olcsó.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Én itt nem a drága cd lejátszó helyettesítésére hoztam fel ezt a DAC-ot, hanem arra törekszem hogy ezt az egyébként nagyon praktikus megoldást (SoundBridge) valahogy audiofillé tegyem, itt jön be a DAC.

A végeredmény a DAC-kal együtt már persze lehet, hogy nem lesz olcsóbb mint a CD lejátszó amit most eladtam, de viszont ahhoz képest egy rakás előnye lesz, amiket még az elején leírtam.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Ennek a felállásnak van egy hatalmas előnye minden más megoldással szemben. (Az eddig említett praktikusságon és egyéb előnyökön kívül)

Mégpedig a lemezek helyigénye.

Nekem most megint betelt a cd és lassan a dvd állványom is.

Ez most a 3. polcrendszer lesz, amit a tárolásra kell csinálnom.

Most elhatároztam, hogy egy olyan, az egész falat betöltő tárolórendszert alakítok ki ami részegységekből épül fel, és ezután egy újabb elem legyártásával tovább bővíthető.

 

Szerintem ez sem egy elhanyagolható szempont.

Pláne, hogy egy komplett polcrendszer gyártása sem 2 fillér.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Más.

 

Mivel most már egész sokat megy a PC-m, amely most már média szerverré lépett elő, nekiálltam halkra tuningolni. :)

 

Első és legolcsóbb lépésben lehúztam a Radeon 9550 hűtőventillátorát. :) Eredmény: nem melegszik egyáltalán, stabil is maradt, a hang csökkent. :D Természetesen tudom hogy 3D gaméknál túlmelegedhetne, de soha nem játszom a PC-n.

 

Második lépésben vettem egy Zalman CNPS6000 procihűtőt, mely kézzel állítható sebességű, full réz bordákkal. Kb 5xxx e Ft volt. Zaja a minimum állásban 20 dBA. Vannak halkabbak is de azok az alaplapomra nem mennek rá vagy nem férnek be. Ez is kb. hangtalan. Minimum állásban is vígan elviszi a procimat (1.8 GHz Applebred magos Duron), mert kb. 3 Gigáig bírja így. Réz rulez.

 

Harmadik lépésben kiporszívóztam a házat, különösen a tápegységben rekedt porra ügyeltem.

 

Ekkora a gép már kezdett a kezdeti repülőgépből halk szellővé halkulni, de nem elégedtem meg.

 

Negyedik lépésként vettem egy 12 cm-es ventillátorral szerelt hőfokszabályzós tápegységet. Ezt beinstallálva a gépem tök hangtalan lett végül. Összesen 2 db ventillátor forog benne, jó lassan (1250 rpm körül a procié például).

 

Következő fázisban még a belső lapokat fogom hangszigetelő anyaggal ellátni, és szerintem teljesen lopakodó lesz a gép.

 

Ezt procedúrát a Sound Bridge megvásárlása nélkül is megléptem volna, mert utáltam hogy hangos. Most örülök, milyen jól sikerült. ;)

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
- Relative olcsó (70e ft volt postaköltséggel)

..

- 9V DC bemenet

- kicsit sokkalom az arat :)

- a 9V DC-is szerencsetlen vallasztas, akkor mar 12V lenne igazan szerencses

- amugy ismerem a cucost :)

- kar, hogy nem tud PoE {persze ehhez 5V-osnak kellene lennie}

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Furcsa, hogy nem tud beletekerni a zeneszámokba. Ha stream jellegű is az átvitel, akkor is felgyorsíthatná az olvasást és némíthatja a kimenetet, kvázi beleteker.

- Mivel net streaming-rol van szo, igy nem lehet beletekerni.

- te bele tudsz tekerni a TV adasaba? :)

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
..Egyébként sem látom értelmét 1-2 Gb-nyi zenének. Ez lossless formátumban nem túl sok cd-re elég..

- azert gondolj bele egy 4Gb-os vagy nagyobb MicroDrive-ba :) {teny oda CF II. kell}

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
- kar, hogy nem tud PoE {persze ehhez 5V-osnak kellene lennie}

 

Hát nyilván, de akkor oda a vájörlezz előnye, hogy nem kell kábel, szóval ugyanott vagy. :)

 

Mármint nekem nincs választásom amúgy sem. A lakást sajna most nem fogom szétbontani hogy lefektessem az ethernet kábelt mindenhova, ezért akkor inkább a Wireless kapcsolat marad. :)

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Furcsa, hogy nem tud beletekerni a zeneszámokba. Ha stream jellegű is az átvitel, akkor is felgyorsíthatná az olvasást és némíthatja a kimenetet, kvázi beleteker.

- Mivel net streaming-rol van szo, igy nem lehet beletekerni.

- te bele tudsz tekerni a TV adasaba? :)

Nyilván (remélem) ő sem a netrádióra gondolt. :) A gépről lejátszott mp3-ba azért bele tudhatna. És fog is, rövidesen, nagyon remélem. Igazából a 90 perces DJ mixeknél érdekes.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
.. Azt én el tudom fogadni, hogy az EAC mondjuk adathelyesen olvassa be a lemezt, de vajon az időbeliség rendje is megmarad tökéletes állapotában? Ha megmarad, akkor a hálózati adattovábbítás során is megmarad ez?

..

- ilyen szempontbol nyugodsz lehetsz.., akkor akar a mezei UTP-s kabeles atviteltol is felj :)

- maga a WLAN atvitel szempontjabol transzparens az egesz.., nincs bitvesztes, azt a TCP/IP elintezi!

pl. maskulomben nem tudnal hibamentesen letolteni netrol adat-ot tartalmazo ISO-t majd kiirni azt, vagy egy tomoritett allomanyt kicsomagolni CRC hiba nelkul :)

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Regisztrálj vagy jelentkezz be!

Regisztrált felhasználónak kell lenned, hogy hozzá tudj szólni a fórumhoz.

Regisztráció

Regisztrálj a fórumra. Csak pár lépés.

Regisztráció

Bejelentkezés

Regisztrált felhasználó vagy? Jelentkezz be!

Bejelentkezés


×