Ugrás a tartalomhoz

AVX Café

Hangfalállvány készítés házilag


 • Please log in to reply
1044 válasz erre a témára

#1021 Guest_Lamer_*

Guest_Lamer_*
 • X

Elküldve: 2002 június 05 - 17:31

Kedves tna, próbáld meg elképzelni. :smile36:

és igen, az igényesebb dobozokat keményebb és szilárdabb fából, vagy tömörebb farostból (MDF,HDF) készítik.

és igen, tesznek a dobozokba rezgéscsillapító anyagokat.

és igen, igen zavaros ez a hallástartomány feletti rezonanciafrekvenciájú (?) dobozméretezés. Valójában egy -a hangsugárzóhoz képest- végtelen felületű doboz (fal) lenne az ideális.

és igen, a reflexcsőben a levegőnek kell rezegnie, nem a csőnek és végképp nem a doboznak körülötte.

és nem, a merev doboz nem akadályozza a reflexcsőben a levegő rezgését.
 • 0

#1022 Guest_Carrera_*

Guest_Carrera_*
 • X

Elküldve: 2002 június 05 - 07:54

Bar Gabor (6.) hozzaszolasaban mondott egy neked valo cimet, csak rosszul adta meg az URL-t. A helyes URL: http://www.somogyiau...com/tervek.htm. En is epitettem a melynyomot 2 db 30 cm-es hangszorobol, de akkor meg nem ismertem ezt a cimet es valszeg kicsi lett a lada. Nem igazan tetsik a hangja. Tehat annyira nem ertek a hangfal kesziteshez, de szerintem he ezek kozul a tervek kozul valasztasz, akkor somogyis hangszorot tegyel bele. Ha mas gyarto 30 cm-es nyomojat akarod hasznalni, akkor a gyarto altal meghatarozott adatok alapjan kell a ladat megepiteni a legjobb hangzas erdekeben. Javaslom meg figyelmedbe ezt a topicot: http://dvd.index.hu/...list.php?t=1371 szerintem itt olvashatsz okossagokat es talan ott jobban tudnak segiteni, mert mar epitettek paran. Ebben a topicban ez a kerdes viszont kicsit off volt :smile27:
 • 0

#1023 Guest_Carrera_*

Guest_Carrera_*
 • X

Elküldve: 2002 június 05 - 07:44

En sem vagyok egy nagy guru, de biztos, hogy jo otlet ket csovet egymasba tolni? Persze praktikussag szempontjabol biztos, de szerintem egy ido mulva (esetleg mar az elejen is) a nem teljesen pontos, vagy jo illesztes miatt egyel tobb a lehetoseg arra, hogy nem kivant rezonancia keveredhet a hangfalad altal kiadott zenehez/filmhez. Nem ugy lenne a legjobb, ha egybe lenne ontve az egesz alvany? Vagy ha nem is egybe ontve, de nagyon frankon osszeragasztva?
 • 0

#1024 Guest_janitou_*

Guest_janitou_*
 • X

Elküldve: 2002 június 04 - 15:43

Az igazán mély hangok kedvelője vagyok,de amatőr.30cm-es átmérőjű mélynyomókhoz szeretnék dobozterveket szerezni,vagy legalább a bennfoglaló méreteket és a hangszóró elhelyezkedését.Ha valaki tudna segíteni,azt megköszönném.Janitou :smile9: janitou
 • 0

#1025 Guest_Andras_*

Guest_Andras_*
 • X

Elküldve: 2002 május 30 - 18:03

Talpa? ....hegyes kupban vegzodjon, hogy barhova le tudd szurni... :smile15:
 • 0

#1026 Guest_Puttty_*

Guest_Puttty_*
 • X

Elküldve: 2002 május 30 - 13:18

Én most szeretnék állványokat gyártani, de az eddigi
elképzelésem szerint két végony alumínium rudat tolnék
egymásba, így a magasság állítható volna, de
nem tudom milyen legyen a talpa.
 • 0

#1027 Guest_tna_*

Guest_tna_*
 • X

Elküldve: 2002 május 30 - 12:29

Nem vagyok szakértője a témának, de nem tudom elképzelni, hogy az lenne a jó, ha nem rezegne a doboz. Ha valóban a rezgésmentes doboz lenne a cél, akkor az igényesebb dobozokat terméskőből készítenék és nem fából, az olcsóbbak meg legalább ki volnának tömve szivaccsal, valamint nem számítana, hogy mekkora méretben készülnek (a lehető legkisebb lenne, hogy a rezonanciafrekvenciája minél nagyobb legyen, lehetőleg a hallható frekvencia fölött). Ezzel szembel a hangfaldobozok az alkamazott sugárzókhoz precízen méretezettek, adott esetben bassreflex nyílással el vannak látva. Ennek szvsz nem csak az a funkciója, hogy a mélysugárzó befelé mozdulásakor ne tompuljon a mozgása, hanem az ílyenkor keletkező nyomás, a hangfal rezonanciájával felerősítve szabadon távozzon, tehát erősebben szóljanak a mélyek. Márpedig ha elfogadjuk azt, hogy a doboznak rezonálnia kell, akkor az a legjobb ha ezt a rezgést lehetőleg semmi sem befolyásolja. Erre szolgálnának a már emlegetett tüskék, viszont ezeknek a hangfal és az állvány közé kell hogy kerüljenek, mert csak ekkor teljesül az elszigetelődés. Az állvany természetesen akkor a legjobb, ha a lehető legmasszívabb, és a magassugárzők fülmagasságba esenek. Jó megoldás az acélcső+homok.
Várom a cáfolatokat!


:smile47:
 • 0

#1028 Guest_ex_*

Guest_ex_*
 • X

Elküldve: 2002 május 29 - 15:20

Nem vicc, betonkocka, szép feketére festve.
 • 0

#1029 Guest_Puttty_*

Guest_Puttty_*
 • X

Elküldve: 2002 május 29 - 14:04

:smile35: :smile35: :smile35:

Több komolyságot!!!

:smile30: :smile30: :smile30:
 • 0

#1030 Guest_ex_*

Guest_ex_*
 • X

Elküldve: 2002 május 29 - 13:52

Nekem betonból van.
 • 0

#1031 Guest_Puttty_*

Guest_Puttty_*
 • X

Elküldve: 2002 május 29 - 13:14

Ok..

Akkor most, hogy már eléggé kitárgyaltátok a tüskéket,
dumcsizzunk most az 5.1 fílingről;
azaz háttérsugárzók, frontok és center optimális elhelyezéséről.

Megoszlanak a vélemények melyiket hova, milyen távolságra
illetve magasságra kell rakni.

Na gyerünk.

Ne kíméljetek!

:smile18:
 • 0

#1032 Guest_jani_*

Guest_jani_*
 • X

Elküldve: 2002 május 23 - 20:50

Az igazán mély hangok szerelmese vagyok,és 30cm-es mélynyomóhoz szeretnék hangfalterveket kapni.Legalább a befoglaló méretekre és a mélynyomó elhelyezkedésére lenne szükségem.Ha valaki tudna ebben segíteni,azt megköszönném.Jani
 • 0

#1033 Guest_Tibor_*

Guest_Tibor_*
 • X

Elküldve: 2002 január 09 - 15:50

Hi!
Kötekedj csak, de igazad van. Nem is tudom miért írtam ezt. A legjobban az fáj, hogy mielőtt küldöm elolvasom mégegyszer. De a lényeg akkor is ott van: a tüske helye.
Üdv.
Tibor
 • 0

#1034 Guest_Lamer_*

Guest_Lamer_*
 • X

Elküldve: 2002 január 09 - 01:04

Akkor megént kötekednék kicsinyt.

Én ugyan nem tudhatom, csakhát sejtem, hogy az a bizonyos tüsi nem az akusztikai szigetelést szolgálja, hanem pont a fordítottját, a minél jobb csatolást. Mármint a hangdoboz rezgéseit elvezetendő, mert az ugye rossz, ha rezeg, márpedig rezeg, ő márcsak olyan. :smile21:
 • 0

#1035 Guest_Otya_*

Guest_Otya_*
 • X

Elküldve: 2002 január 08 - 12:23

Köszi srácok!
Akkor egyelőre csak az állvány alá rakok tüsit.
Ha lesz majd problémám még, akkor jövök.
 • 0

#1036 Guest_fiffer_*

Guest_fiffer_*
 • X

Elküldve: 2002 január 07 - 18:36

nem kell egyforintossal bajlodni,lehet venni kulon tuskeket egy kis talppal,amibe egy melyedes van.
allithato,csavarozhato,700ft/db :smile32:
 • 0

#1037 Guest_Tibor_*

Guest_Tibor_*
 • X

Elküldve: 2002 január 07 - 17:16

Hi!
Az állvány és a padló közé rakd.
De ha van rá anyagi és technikai lehetőséged az állvány és a hangsugárzó közé is. A lényeg, minnél jobban elcsatolni akusztikailag a hangdobozt a padlótól. Ez olyasmit jelent, hogy a hangdoboz saját rezgéseiből a lehető legkevesebbet adjon át a padlónak. És ha lehet a tüskék jó hegyesek legyenek, hogy kis felületen érintkezzenek a padlóval. Hogy a háziasszonynak is kedvezz: a tüskék alá tehetsz valami nagyon kis átmérőjű fémdarabot /pl. egyforintos/ azért, hogy ne sértse fel a parkettát, bár ez ellentmond az előző mondatnak. Tibor
 • 0

#1038 Guest_Otya_*

Guest_Otya_*
 • X

Elküldve: 2002 január 07 - 12:38

üdv
Érdekelne, hogy hova célszerű a tüskét tenni olyan hangfalnál, ahol van alatta (zárt) állvány. Az állvány és a padló közé, vagy az állvány és a hangfal közé?
 • 0

#1039 Guest_pingvin_*

Guest_pingvin_*
 • X

Elküldve: 2001 december 23 - 20:59

a. Első kérdés: mit akarsz hallgatni? akusztikus hangszerek zenéje, vagy elektronikus zene. Ha a válaszod akusztikus hangszerek, vagy vokális előadások - kérdés: mennyit hallgattál eddig élőzenét?
Nos ha igen, úgy egy kiegyensúlyozott sztereó lehallgató teret kell kialakítanod. A hangdobozt az állványtól el kell akusztikusan szigetelni (minimalizálni kell a kettő csatolását) és az állványnak ezen túl is - a teljes hangfrekvenciás sávban - rezonanciamentesnek kel(lene) lennie. Törekedni kell a közvetett és a visszavert hangok terjedésének teljes szimmetriájára. (pl: jobb oldalon nagy ablak, bal oldalon vastag faliszőnyeg - s már fel is borult a szinpad)
Elektronikus zene esetén ennek kisebb a jelentősége, hiszen nincs az agyadban egy zenei emlék erről a zenéről. Ha egy koncerten hallottakkal hasonlítja össze a füled-agyad, akkor az az első észrevétel hogy a koncert "nagyobbat szólt".
b. A komolyzenei koncerteket - általában - fix mikrofonokkal veszik fel, itt tehát a nem mozgó zenész és a kis helyen mozgó szólista - sztereó rendszerben - a szinpad egy jól azonosítható helyén játszik, és megfelelően beállított lehallgatási hely és hallgatási pozíció esetén - ugyanarról a helyről hallható - látható. A másik műfaj frontemberei a színpadon mozognak, és a mikrofont kézbentartják, ill. a hangszerre van erősítve. Ezért tehát a képen mozog a zenész, de a "hangszinpadon" onnan hallható, ahová a hangmester "keverte". (még 50%-os asszimetria sem okoz kellemetlen szubjektív érzést)
Ezért aztán egy Kodály művet éneklő kórus visszahallgatása esetében csak nagyon kicsi asszimetria engedhető meg mert "felborul a hangkép", míg egy technót játszó banda zenéjének hallgatásához 4-20-szor nagyobb elektroakusztikus teljesítmény, akár a visszahallgató helység mind a négy sarkából - ez áll legközelebb a koncerten hallottakhoz.
c. Rátérve a konkrét kérdésekre:
1. Állványnak - házi kivitelezésben - leginkább homokkal kitöltött zárt profil ajánlott, semmiképpen sem doboz szerü, mert annak saját rezonanciája van. Ha az esztétikai elvárások miatt fát kell alkalmazni, minél karcsúbb MDF. ("lakótelepi" hangerőhöz a ragasztott fa is megteszi)
2. Optimális: két talp között 3 vagy 4 téglalap - vagy kör-keresztmetszetű láb. A padlótól az állvány legyen akusztikailag is elszigetelve. (feleségek, édesanyák elviselési határáig elég a közönséges filc-bútortalp is (2-3 cm átmérőjű)
3. 1 kérdésre 3 válasz.
3.1 a faltól és a padlótól kismértékig elálló hangsugárzó előnyösebben sugározza a mélyhangokat - általában kellemesebb hangzást ad.
3.2 a hangszóróból eredő hangot a magassugárzó tengelyében keletkezőnek érzi az ember. Ezért a magassugárzónak néhány fokkal a fej felett kellene lennie. Jó elrendezés a mennyezetről lógatott, a magasról befordított doboz is.
3.3 minél kisebb felületen érintkezik a doboz vagy az állány a padlóval, annál kevésbé befolyásolják egymást.
4. A magassugárzónak kellene kicsit a fül magassága fölé emelkednie. Ez az általános hangversenytermi állapot. Ugyan ez a hagversenyterem kétoldalán feltornyozott hangládák esetén is. Egy kicsivel fejmagasság fölé.
5. Az irodalom ismeri a kétkamrás mélysugárzókat, de ezek akusztikai megtervezése bonyolult, és drága. Helyette manapság a szubbasszus-korrektorokat használják, ami néhány IC- vel megépíthető. De ezek beállítása is eszközigényes.
üdv.Pingvin.
Ha
:smile28: :smile41: :smile41:
 • 0

#1040 Guest_Gábor_*

Guest_Gábor_*
 • X

Elküldve: 2001 december 23 - 18:04

Hay.
Igazából néztem már ki hangfalat ill. hanfal dobozának a tervét de a belevaló tál teljesítményéről tanácstalan vagyok.Van egy 4x50 vagy 2x100W os erősítőm.
Mekkora ill. milyen telesítményű hangfalat érdemes hozzá készíteni ha mondjuk két darabot akarok.A kb.:15mm nem túl nagy :smile40: A doboz méretei elolvashatók a somogyaudio.hu/hangfaltervek
 • 0
0 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 0 vendég, 0 anonim felhasználó