Ugrás a tartalomhoz

AVX Café

Fotó

Kávés Hírek, Érdekességek.


  • Please log in to reply
864 válasz erre a témára

#1 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 108.243 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 szeptember 10 - 11:08

http://www.portfolio...m_campaign=link

Magyar volt a kávékirály, akinek az olaszok és a fél világ az igazi eszpresszót köszönheti

Kevesen tudják, de az egyik legnépszerűbb olasz kávébrand mögött egy első világháborús magyar veterán áll, aki egy olyan technológiával forradalmasította a kávéfogyasztás kultúráját, ami lehetővé tette, hogy a frissen pörkölt kávé úgy jusson el a háztartásokba, presszókba, hogy megőrizze a bogyók illékony zamatát. Az azóta világmárkává nőtt cég vezetői a mai napig büszkék a magyar gyökerekre. 

 

Ha valakinek a trieszti magyar konzulátuson van dolga, azt gondolhatja, a véletlen műve, hogy az az egyik legnépszerűbb olasz kávébrand főhadiszállásának közvetlen szomszédságában van. De nem, ahogy az sem, hogy a tiszteletbeli konzul Anna Rossi Illy, az Illy kávédinasztia egyik leszármazottjának özvegye. De mi köze a magyar diplomáciának a kávéhoz? Bár a név hallatán senki nem gondolna magyar gyökerekre, a brand alapítója egy temesvári fiatalember volt: Illy Ferenc.
 

  Ferenc, Franz, Francesco
Illy Ferencet, a temesvári könyvelőt 22 évesen sorozták be az Osztrák-Magyar Monarchia 61. gyalogezredébe, majd az I. világháború több frontján is megfordult, ahol a soknemzetiségű seregben már inkább Franzként szólították bajtársai. Amikor Temesvár Romániához került, és Franz hazatért az első világháborús frontról, az új államhatalom rögtön behívta, immáron a román hadseregbe. Franz ezért inkább emigrált az éppen akkoriban Itáliához csatolt Triesztbe, ahol megismerkedett feleségével és későbbi kávépörkölő cégét már Francescóként alapította.

 

illy_ferenc.jpg

Illy Ferenc

Bár Trieszt már a Római Birodalom idején is jelentős kolónia volt, nem túlzás azt álltani, hogy gazdasági jelentőségéhez nagyban hozzájárult a kávé, nem véletlen, hogy kétévente itt rendezik a világ legnagyobb szakmai vásárát, a Triestespresso Expót. Már az 1800-as években is özönlöttek a város kikötőjébe a kávészállítmányok, ami köré egész iparág épült: több mint 60 kávéval foglalkozó vállalat működött a városban akkor is, amikor Illy letelepedett, és el is helyezkedett a híres Hausbrandt pörkölőüzemben.

A leszerelt magyar katonában hamar meglátták az ambíciót és az üzleti érzéket, így gyorsan meghatározó ember lett a cégnél, sőt, később az iparágat formáló innovációkkal is előállt. Akkoriban alapvető probléma volt, hogyan őrizzék meg a kávé frissességét, amely a pörkölés után hamar elveszti aromáját. Voltak helyek, ahol a vendég szeme előtt pörkölték a bogyókat, a pörkölőüzemek pedig különböző megoldásokkal próbálták megőrizni az aromát. Az őrleményeket például dupla papírréteggel védték, hogy a vásárlók nagyobb csomagokat is haza tudjanak vinni úgy, hogy a kávé minősége napokig változatlan maradjon. Ebből nőtte ki magát a '70-es évek elején a Lavazza-féle vákuumos-csomagolás, amely később szélesebb körben is elterjedt.
 

Miért romlik olyan könnyen a kávé?
A nyers kávémag viszonylag tömör, ám a pörkölés után a szemek szerkezete szivacsszerűvé válik, így jelentősen megnő az a felület, amely levegővel érintkezik. Így felgyorsul az oxidáció, ezért "öregszik gyorsan" a kávé. Pörkölés közben azonban - és azután még órákig - széndioxid keletkezik és áramlik ki a szemekből. A széndioxid - mivel nehezebb gáz - távol tartja az oxigént, így megelőzi az oxidálódást és védi a kávészemet. A vákuumcsomagolás lényege ugyanez: nem engedi az oxigént a kávészemekhez.

Azonban a vákuum létrehozásával értékes aromák is távoznak a kávéból. A frissen pörkölt kézműves kávékat ma már rendszerint egyirányú szeleppel ellátott zacskókban árulják. Ez lehetővé teszi, hogy a szemek megszabaduljanak a keletkezett széndioxidtól, de nem engedi meg az oxigén beáramlását.

Illy azonban máshonnan közelítette a problémát: a pörkölés után nitrogént nyomott a csomagolásba, ezzel gyakorlatilag túlnyomás alá helyezve azt, beszorítva a védelmet biztosító széndioxidot a kávészemekbe. A szabadalommal védett technológiára - úgynevezett "pressurization" - azért is volt szükség, mert - az időközben üzlettárssá vált - Illy szakított az innovációkra kevésbé fogékony Huasbrandttal, a piacot pedig felosztották. Hausbrandt megtartotta magának Trisztet, Illy pedig a városon kívüli területeket kapta, amely kiszolgálásához kulcsfontosságúvá vált az aromák megőrzése, hosszabb távon is.
 

andrea_illy.jpg

Andrea Illy

A túlnyomáshoz azonban megfelelően erős csomagolásra volt szükség, ezért kapta az Illy kávé a jellegzetes, fémdobozos csomagolását, amit a mai napig házon belül, a magyar konzulátus mellett hegesztenek. Ez a technológia tette lehetővé az illynek a minőségromlás nélküli exportot, ma már 140 országba. A technológia azóta persze sokat finomodott, és újabb innovációk is segítik az állandó minőségű kávékeverék előállítását: ma már számítógépes rendszerrel, egyenként szűrik a kávészemeket.
 

Az optikai szűrő fénysugarakat bocsát ki, amelyek visszaverődnek a futószalagon szállított kávészemekről, a rendszer pedig így leolvassa azok színtónusát, kiszórva az éretlen szemeket. Óránként 3 és 5 ezer kiló közti kávé megy át a szűrőn.

- mondta az alkalmazott technológiákról a Portfolio-nak a cég elnöke, Andrea Illy.
 

Újra feltalálta a kávégépet

Bár kávét már az időszámítás előtti időkben is ittak, az Európában ma ismert, igazán zamatos eszpresszók ideje csak a múlt században jött el, aminek technológiai háttere van. Nem véletlen, hogy az otthoni kotyogósban lefőzött kávé, sohasem lesz olyan finom, mint a kávézó teraszán elfogyasztott. Bár a kávét tömegesen előállító, gőzzel működő főzőgépet a franciák találták ki, Illy rájött arra, hogy ha a gőz helyett minél nagyobb nyomású levegővel préseli át a vizet az őrleményen, annál több illatanyag, aroma oldódik ki belőle. 

A kotyogóban is dolgozó 100 fokos gőz ugyanis túl sok a kávénak, "elégnek" az ízek, miközben a mindössze 1 bár körüli nyomás kevés, hogy kipréselje a szemekben rejlő aromákat. Ezért van az, hogy hiába viszünk haza egy különleges kávét, ha kotyogón főzzük le, semmivel sem lesz jobb, mint egy átlagos fekete.

 

kave.jpg

Az Illy által tervezett gép - az Illetta - 9 bar nyomással dolgozott - ami ma iparági standard - amelyből így sokkal teltebb, olajosabb ital szűrődött át, tetején az úgynevezett cremával, ami a minőségi eszpresszó ismertetőjegye. Bár a találmány a modern presszógép elődjének tekinthető, a cég végül is maradt a kaptafánál és nem nyitott a gépgyártás felé. Ugyanakkor a presszógép feltalálójának vagy megreformálójának szerepében más márkák alapítói is előszeretettel tetszelegnek: van olyan forrás, amely Luigi Bezzerának tulajdonítja a kazános rendszerű kávégépet, amelynek az eszpresszó köszönhető. Igaz, ez a gép még gőzzel dolgozott, Illy találmányának lényege pedig pont ennek lecserélése volt nagynyomású levegőre.


  • 0

#2 AVX-Gergő

AVX-Gergő

    avx

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 208 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 augusztus 28 - 22:10

Egy kis nosztalgia - Grand Hotel Margitsziget!

Csatolt képek:

  • IMG_3352.JPG
  • IMG_3356.PNG
  • IMG_3357.PNG

  • 0

#3 bluesfan

bluesfan

    Fórumlakó

  • V.I.P.
  • PipaPipa
  • 796 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Veszprém

Elküldve: 2017 augusztus 26 - 11:41

Ha szereted a vaníliát, akkor ennek nem fogsz örülni! (NLCafé)A tavalyi ár ötszörösére ment fel a vanília kilogrammonkénti felvásárlási ára. Drágább vagy kevesebb vanília lehet a cukrászdákban, parfümériákban.

 

Remélem nem kell hasonló híreket olvasni a kávékról pár év múlva.

 

Pedig simán benne van a pakliban. Ahogy terjed a minőségi kávézás, úgy nő az igény az ehhez szükséges alapanyag iránt, ez pedig árfelhajtó tényező. Ráadásul a riogatás az arabika fajták termőterületének csökkenéséről csak erősíti ezt a folyamatot.


Szerkesztve bluesfan által: 2017 augusztus 26 - 11:44

  • 0

#4 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 108.243 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 augusztus 26 - 10:05

Ha szereted a vaníliát, akkor ennek nem fogsz örülni! (NLCafé)A tavalyi ár ötszörösére ment fel a vanília kilogrammonkénti felvásárlási ára. Drágább vagy kevesebb vanília lehet a cukrászdákban, parfümériákban.

 

Remélem nem kell hasonló híreket olvasni a kávékról pár év múlva.


  • 0

#5 Asgard

Asgard

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipaPipa
  • 1.812 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 augusztus 21 - 18:07

A kávézacc lehet a jövő egyik új energiaforrása [/size](Délmagyar)[/size]Ami nekünk szemét, az a svájci kutatóknak kincs: olyan eljáráson dolgoznak, amelynek révén nagy értékű metán állítható elő a kávézaccból.[/size]


Milyen jó ötlet, remélem ipari körülmények közt gazdaságosan üzemeltethető!
  • 0

#6 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 108.243 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 augusztus 21 - 15:55

A kávézacc lehet a jövő egyik új energiaforrása (Délmagyar)Ami nekünk szemét, az a svájci kutatóknak kincs: olyan eljáráson dolgoznak, amelynek révén nagy értékű metán állítható elő a kávézaccból.


  • 0

#7 Asgard

Asgard

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipaPipa
  • 1.812 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 augusztus 14 - 15:52

Összességében jó hír, az nem is baj sőt inkább ők vigyenek haza csomó uniós pénzt, legalább tényleges termelőberuházásra fordítják. A gyártóbázis Nógrádi telephelyeken van ahol tényleg elkel a munkaadó. A tisztességes az lenne ha nem offshoroznák ki a céget...
  • 0

#8 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 108.243 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 augusztus 14 - 15:07

http://24.hu/fn/gazd...bb-frei-kavezo/

Csatolt képek:

  • frei_tamas_nemenyi-1-e1447244292806-800x450.jpg

  • 0

#9 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 108.243 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 augusztus 05 - 11:31

http://www.origo.hu/...i-kavepiac.html

Bár emelkedik a kereslet, az afrikai kávéexport a 2000-es évek eleje óta stagnál, miközben a globális szállítások körülbelül 37 százalékkal emelkedtek, és a világ fogyasztása is hasonló mértékben nőtt.

20170621etiopia-kave-porkoles.jpg?w=644&

Friss a kézipörkölés

Forrás: S-Media

Kiút lehet, hogy az afrikai kereskedőházak sokkal szélesebb körben tudnak tevékenykedni, mint a brazil vagy a vietnámi. Például a szingapúri Olam International – ami az egyik legnagyobb élelmiszer-kerekesdő – tavaly 7,5 millió dollárt fizetett az észak-afrikai Schluter családi kávéspecialista vállalkozásnak, ami már a 19. század óta működik.

Csatolt képek:

  • 20170621etiopia-kave6.jpg

  • 0

#10 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 108.243 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 július 03 - 17:09

Nálunk is kapható ürülékkel szennyezett kávé?

http://www.nlcafe.hu...a-fekalia-kave/

"Olyan baktériumokat találtak több kávézólánc kávéiban, amelyeket az emberi fekáliával lehet összefüggésbe hozni. A hír megrendítette a briteket, az érintett üzletláncok – a Starbucks, a Costa Coffee és a Caffe Nero – átfogó vizsgálatot ígértek."


  • 0

#11 dualcs5000

dualcs5000

    Nem Annyira Kezdő Forumlakó

  • Regisztrált felhasználó
  • PipaPipaPipa
  • 1.158 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Interests:audio fan (taszta)

Elküldve: 2017 június 22 - 21:24

Ez valahogy az Istennek se akar tonkremenni,
evek ota mindig ugyanaz a kep fogad
(Kanyargo sorok)


IMG_85.jpg

IMG_871.jpg
  • 0

#12 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 108.243 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 június 22 - 06:38

http://scahungary.co..._map_online.pdf


  • 0

#13 bluesfan

bluesfan

    Fórumlakó

  • V.I.P.
  • PipaPipa
  • 796 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Veszprém

Elküldve: 2017 június 17 - 08:36

Fusson, fusson mindkenki!
A Harrods-ban most ezt felaron adjak...
(Majdnem vettem. De nem)

 

Pedig remek szobadísz lehetett volna belőle(féláron). :D


  • 0

#14 dualcs5000

dualcs5000

    Nem Annyira Kezdő Forumlakó

  • Regisztrált felhasználó
  • PipaPipaPipa
  • 1.158 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Interests:audio fan (taszta)

Elküldve: 2017 június 16 - 20:35

Fusson, fusson mindkenki!
A Harrods-ban most ezt felaron adjak...
(Majdnem vettem. De nem)

IMG_0875.JPG
  • 0

#15 Begicafe

Begicafe

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipaPipa
  • 1.439 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Interests:Kávé, fotó, zene

Elküldve: 2017 június 07 - 16:21

Újabb kávékészítő kézi készülék, ezúttal kínából:

 

https://www.banggood..._uid=GxzggD4yh7

 

 

 


  • 0

#16 Begicafe

Begicafe

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipaPipa
  • 1.439 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Interests:Kávé, fotó, zene

Elküldve: 2017 május 26 - 07:12

Ezzel azért vitatkoznék, bár kétségtelenül szellemes:

 

34700.w-350.h0.q100.jpg


  • 0

#17 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 108.243 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 május 18 - 10:04

Reszkethet az összes kotyogós, már mobillal is lehet kávét főzni

https://offmedia.hu/...l?ref=hirkereso

https://www.mokase.i...kase-black.html

 


  • 0

#18 Begicafe

Begicafe

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipaPipa
  • 1.439 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Interests:Kávé, fotó, zene

Elküldve: 2017 április 19 - 12:58

Megvan, mi hiányzott eddig az életünkből:

 

A víztiszta kávé: http://pinklemur.blo.../19/tiszta_kave


  • 0

#19 AVX-Gergő

AVX-Gergő

    avx

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 208 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 április 11 - 19:01

Itt megtalálható a kávéfajták termény szerinti csoportosításban! 

 

 

https://varieties.wo...eeresearch.org/

 

Csatolt képek:

  • Cv.JPG

  • 0

#20 AVX-Gergő

AVX-Gergő

    avx

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 208 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 április 07 - 10:14

Daráló Podcast 

 

Témák:

 

 

http://daralopodcast...rs-cup-es-perk/


  • 0




0 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 0 vendég, 0 anonim felhasználó