Ugrás a tartalomhoz

AVX Café

Fotó

Szemes kávé tesztek


  • Please log in to reply
1793 válasz erre a témára

#41 Asgard

Asgard

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipaPipa
  • 1.717 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 március 11 - 13:19

Mostanában végzek a másodikkal, itt a Major Cremina kombo vált be, 16/28, 30mp. Hogy miért nem írom be majd a végén, mert az már értékelés.
Első k10 Achille, alacsonyabb hőfok, 50mp shot 20/40.
  • 0

#42 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 106.733 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 március 09 - 10:41

jókat röhög a tippjeimen :)

Majd fogsz te is. :D


  • 0

#43 Begicafe

Begicafe

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipaPipa
  • 1.419 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Interests:Kávé, fotó, zene

Elküldve: 2017 március 09 - 10:24

Lehetne a véleményeket inkább a teszt után? Egyrészt a vakteszt részének oda lehet igy, másrészt a felfedezés élményéből is elvesz.

Egyetértek :tutiok:

 

A hőfokok rendben vannak, bár én azok nélkül is elvagyok


  • 0

#44 Katoci

Katoci

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 735 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 március 09 - 10:22

Kiszedtem

Az ilyen kávéknál szoktam kicsit játszani a nyomásprofillal, kivonatolással stb. Szinte várom, hogy addig eljussak.

+1 a hírzárlatra, pm-ben mindenki azt beszél meg amit akar, de itt tényleg ne legyen info. Megértem, hogy kikívánkozik valakiből a vélemény, én ilyen célra Bélát használom, jókat röhög a tippjeimen :)


  • 0

#45 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 106.733 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 március 09 - 09:55

Lehetne a véleményeket inkább a teszt után? Egyrészt a vakteszt részének oda lehet igy, másrészt a felfedezés élményéből is elvesz.

Kiszedtem


  • 0

#46 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 106.733 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 március 09 - 09:53

Lehetne a véleményeket inkább a teszt után? Egyrészt a vakteszt részének oda lehet igy, másrészt a felfedezés élményéből is elvesz.

Szerintem is jobb lenne valamekkora szájzár.

Max annyit lehessen közölni, hogy ki milyen fokon és milyen daráló állással próbálja.

Ezzel tudna segíteni a többieknek, de azt hogy nagyon jó, vagy nagyon rossz, ilyet szerintem se kellene írni.

Én is kibírom, hogy semmit sem csöpögtetek privátban sem.


  • 0

#47 bajnokpityu

bajnokpityu

    Törzsvendég

  • V.I.P.
  • PipaPipaPipa
  • 1.217 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 március 09 - 08:25

Az lehet, de ez izhibas kv. Rossz a porkolesi profil es vagy az alapanyag

 

Lehetne a véleményeket inkább a teszt után? Egyrészt a vakteszt részének oda lehet igy, másrészt a felfedezés élményéből is elvesz.


Szerkesztve bajnokpityu által: 2017 március 09 - 08:26

  • 1

#48 szabiakos

szabiakos

    Kezdő Fórumlakó

  • V.I.P.
  • PipaPipa
  • 279 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 március 09 - 08:24

Pedig mindegyik 100%-os.
Lehet rossz a hőfok.

Az lehet, hogy 100%A de ez izhibas kv. Rossz a porkolesi profil es vagy az alapanyag

Szerkesztve szabiakos által: 2017 március 09 - 08:25

  • 0

#49 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 106.733 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 március 09 - 07:40

Erdekes ez a 4-es.

Pedig mindegyik 100%-os.

Lehet rossz a hőfok.


  • 0

#50 szabiakos

szabiakos

    Kezdő Fórumlakó

  • V.I.P.
  • PipaPipa
  • 279 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 március 09 - 07:14

Erdekes ez a 4-es. 


Szerkesztve AVX által: 2017 március 09 - 09:54
titkos információk:)

  • 0

#51 davidoff83

davidoff83

    Isten Hozott! :)

  • Regisztrált felhasználó
  • Pipa
  • 14 Hozzászólás:

Elküldve: 2017 március 08 - 22:22

Kóstold meg ezt:

Ethiopia Kochere Hamburgi Pörkölésű kávé 250g

Szerintem brutál finom

Köszi, később élek a lehetőséggel. Most elég sok kávém van, és pár hét múlva elutazom. Utána ha lesz még, akkor jöhet :)


  • 0

#52 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 106.733 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 március 08 - 20:46

1. Nyilván vannak kiemelkedő tételek, ahogy ebben a 8-as körben is találni. 2016-os szüret elég gyengére sikeredett száraz feldolgozás etióp kávék terén. Egyébként ezt érezni is lehet. Nekem pl nagy kedvencem az volt, amikor egy száraz Yirga-ba beleszagoltál és azonnal jöttek a jázmin virágos illatok. Na ez kb 2éve egy száraz etiópban, mosottban meg pláne nem érezni. Nem tudom mi az oka, lehet a termés vagy a gyengébb minőséget tolják ide. Nem titok, hogy vannak a termelőknél erős bizalmat élvező belső körök, amibe nehéz bekerülni. Gyanítom nem a magyar piac a prioritás számukra. de ne legyen igazam és jöjjön ide is jó tétel. 

2. Ez a pontozós dolog nálam kicsit parasztvakítás. Magas pontokkal k*rva jól eladhatók a kávék, hűű de jó 92 pont. Igen és mit takar ez a 92pont? Meg tudja mondani valaki, hogy egy 92pontos kolumbiai miben tud többet, mint egy 90,50-es kenyai??? 10 rubrika van a SCAA-SCAE pontozólapon, maximálisan 10pont adható. Csak két példa. Egy mosott és egy száraz kávé test illetve savasság pontszáma. Egy mosott kávé nyilván nem lesz olyan testes, mint a száraz, így ott pontokat veszít. A száraz nem lesz annyira savas, mint egy mosott. Vagy az íz területén, a mosott jobban hozza a fajtajelleget, a száraz pedig bizonyos ízekben tartalmasabb. Ha én a tartalmas, testes kávét kedvelem, de nézek egy mosott, hígabb kávét, aminek a pontszáma 92, mit fog nekem ez mondani??? Max annyit, hogy nem egy szar kávéról van szó. Én ezért nem lennék ennyire a pontok hatása alatt. Aki ismeri a pontozólapokat, az tudja, hogy ez nem egy abszolút skála. Így félrevezető lehet. Nyilván egy versenyzői panama geisha, aminben van 8ízjegy és egy durva komplex élmény, az kap 94pontot. De az 500dollár. Tényleg Béla, geisha összehasonlítást nem tervezel? :D

Akkor már sokkal beszédesebb ha valaki megnézi a csomagolást, elolvassa mikor szüretelték, milyen magasan, milyen feldolgozási móddal, mikor pörkölték, milyen a mostani dátum stb. És még így is lutri. 

Kóstold meg ezt:

Ethiopia Kochere Hamburgi Pörkölésű kávé 250g

Szerintem brutál finom.


  • 0

#53 davidoff83

davidoff83

    Isten Hozott! :)

  • Regisztrált felhasználó
  • Pipa
  • 14 Hozzászólás:

Elküldve: 2017 március 08 - 20:08

Érdemes azért árnyalni ezt a kijelentést.

Mindenesetre maradjunk a tényeknél:

1. Szokott lenni neves pörkölők kínálatában Brazil SO-is. Sietve hozzáteszem nem mintha ez bármit is jelentene, nevesnek mondott pörkölők kínálatában egyre gyakrabban fordul elő száraz feldolgozású afrikai (hangzatos neveken, még hangzatosabb marketing körítéssel) - ami jóindulattal is nehezen nevezhető kiemelkedő minőségnek.

2. Ami talán ennél érdekesebb ha megnézed van 90 pont feletti Brazil SO is. Nem mintha hinnék a statisztikában de pl 2016-ban COE 90 pont felett 6 brazil kávé volt 1 2015-ös burundi mellett.

3. Véletlenül sem akarok pálcát törni hogy melyik kávé jobb, de azért az afrikai középkori állapotokat idéző feldolgozási kultúra ahol mindent egybe szednek, majd a feldolgozó (hívjuk így jóindulattal) tulajdonosáról elnevezett blend ide érve már SO néven kerül forgalomba, nem biztos hogy a minőség orientált szemlélettel feltétlenül együtt jár. Persze ott is vannak kiemelkedő tételek, nekem is sok kedvencem innen származik. A lényeg hogy érdemes az ízre koncentrálni, sajnos a kávé kitett időjárásnak, éghajlatváltozásnak, és polgárháborúknak, meg a kártevőknek. Örülni kell a finom tételeknek, és élvezni.

Fentiekkel azt szerettem volna aláhúzni, hogy érdemes a kávéra koncentrálni, és ismerve a földrészt annak megfelelően értékelni. Nyilván megvan a helye mindegyik finom kávénak, brazil tesztelésnél érdemes azt megnézni, hogy az erre jellemző ízjegyek hogyan-milyen módon jelennek meg.

Azért hogy minél többen megtaláljuk a fenti ízjegyeket javasoltam korábban hogy a legjobban sikerült beállításokat (értékelés, minősítés nélkül) érdemes közkincsé tenni. Én pl a beállítások részeként szoktam kezelni az arányokat is, nem biztos hogy minden kávénál ugyanaz az arány a legfinomabb. Tény hogy kiindulásnak én is 1:2-nél kezdek.

Úgy általában szerintem számomra ez egy érdekes kaland, kirándulás. Végigkóstolok vakon egy csomó kávét, ha valamelyik tetszik később vissza tudok kóstolni. Mint kiderült akkor sincs semmi, ha nem egyezik a véleményünk, és ilyen szempontból ez nagyon korrekt.

 

1. Nyilván vannak kiemelkedő tételek, ahogy ebben a 8-as körben is találni. 2016-os szüret elég gyengére sikeredett száraz feldolgozás etióp kávék terén. Egyébként ezt érezni is lehet. Nekem pl nagy kedvencem az volt, amikor egy száraz Yirga-ba beleszagoltál és azonnal jöttek a jázmin virágos illatok. Na ez kb 2éve egy száraz etiópban, mosottban meg pláne nem érezni. Nem tudom mi az oka, lehet a termés vagy a gyengébb minőséget tolják ide. Nem titok, hogy vannak a termelőknél erős bizalmat élvező belső körök, amibe nehéz bekerülni. Gyanítom nem a magyar piac a prioritás számukra. de ne legyen igazam és jöjjön ide is jó tétel. 

2. Ez a pontozós dolog nálam kicsit parasztvakítás. Magas pontokkal k*rva jól eladhatók a kávék, hűű de jó 92 pont. Igen és mit takar ez a 92pont? Meg tudja mondani valaki, hogy egy 92pontos kolumbiai miben tud többet, mint egy 90,50-es kenyai??? 10 rubrika van a SCAA-SCAE pontozólapon, maximálisan 10pont adható. Csak két példa. Egy mosott és egy száraz kávé test illetve savasság pontszáma. Egy mosott kávé nyilván nem lesz olyan testes, mint a száraz, így ott pontokat veszít. A száraz nem lesz annyira savas, mint egy mosott. Vagy az íz területén, a mosott jobban hozza a fajtajelleget, a száraz pedig bizonyos ízekben tartalmasabb. Ha én a tartalmas, testes kávét kedvelem, de nézek egy mosott, hígabb kávét, aminek a pontszáma 92, mit fog nekem ez mondani??? Max annyit, hogy nem egy szar kávéról van szó. Én ezért nem lennék ennyire a pontok hatása alatt. Aki ismeri a pontozólapokat, az tudja, hogy ez nem egy abszolút skála. Így félrevezető lehet. Nyilván egy versenyzői panama geisha, aminben van 8ízjegy és egy durva komplex élmény, az kap 94pontot. De az 500dollár. Tényleg Béla, geisha összehasonlítást nem tervezel? :D

Akkor már sokkal beszédesebb ha valaki megnézi a csomagolást, elolvassa mikor szüretelték, milyen magasan, milyen feldolgozási móddal, mikor pörkölték, milyen a mostani dátum stb. És még így is lutri. 


  • 0

#54 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 106.733 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 március 08 - 19:11

Akinek még nincs:

Rhinowares Cupping kanál

 

Ma érkezett. Pont jó méret.

 

Jön hozzá csésze is.

Csatolt képek:

  • cupping_spoon_1.jpg
  • logo.png
  • spoon-longdesc.jpg

  • 1

#55 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 106.733 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 március 08 - 19:09

Sokkal frappánsabban megfogalmaztad a lényeget mint én :D

Óvatosan fogalmaztam, de gondolom érthető volt.

A kolumbiai kávéknál már lehet majd különleges ízeket keresni.

Lesznek alap és spéci kávék is.


  • 0

#56 Asgard

Asgard

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipaPipa
  • 1.717 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 március 08 - 18:55

Még a Brazil tesztéshez pár gondolat.

 

A lényeg, hogy ez a kategória inkább a hagyományos csokis ízvilágról szól.

Sokkal frappánsabban megfogalmaztad a lényeget mint én :D


  • 0

#57 Asgard

Asgard

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipaPipa
  • 1.717 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 március 08 - 18:53

Miért ne vethetném össze??? Az ember bemegy a boltba, jobb esetben rendel bárhonnan a netről kávét.Szóval mondhatjuk, hogy piac, ahol verseny van. Miért kéne megértő lennem egy brazil kávéval? Majdnem ugyanannyi a kilója, mint egy etióp, kenya, burundi kávénak. Csak azért, mert ők a brazilok, nincs nekik magasan termő kávéjuk azért sajnálatot kéne mutatnom és inni a tömegtermékeiket? Ne vicceljünk már, ez a piacgazdaság, az nyer aki jobbat vagy olcsóbban ad el. Ők javarészt olcsóbban adnak, óriási mennyiségeket. Ne hasonlítsuk össze a pickingelt afrikai szürettel a gépiesített, levelet, szárat, éretlen szemeket is learató eljárással. Biztosan vannak jó kávéik, ahogy itt is van találtam eddigi 8-ból 2-öt. Az pedig beszédes, hogy vajon miért nincs egy nagyon híres pörkölőnek sem SO brazil kávéja??? Használják blendhez, de nagyon ritkán fordul elő olyan tétel, amit be mernek rakni. Afrikában a kávék 98%-a jó, Brazíliában pedig pont fordítva. Neves pörkölők sem nagyon vesződnek a feltérképezésükkel, ameddig találni jobb alternatívát.  Az, hogy én 1:2 arányban készítem a kávékat annak 2 oka van: 1. leginkább ezen a kivonatolási arányon izlenek a világos pörkölések. Hozzáteszem, hogy a világos pörkölések. 

2. A világ leghíresebb kávézójai is közel ilyen aránnyal mennek, ráadásul ha majd megnézed pár unikum kávé zacskóját, h mit javasolnak elkészítésnek, akkor nem az 1:1-et és nem is az 1:3-at fogod látni rajtuk. Gondolom ők azért tisztában vannak a saját kávéjuk képességeivel. De ha te megtaláltad a tutit, akkor kérlek oszd itt meg, lehet sokan hasznát vennénk.

Érdemes azért árnyalni ezt a kijelentést.

Mindenesetre maradjunk a tényeknél:

1. Szokott lenni neves pörkölők kínálatában Brazil SO-is. Sietve hozzáteszem nem mintha ez bármit is jelentene, nevesnek mondott pörkölők kínálatában egyre gyakrabban fordul elő száraz feldolgozású afrikai (hangzatos neveken, még hangzatosabb marketing körítéssel) - ami jóindulattal is nehezen nevezhető kiemelkedő minőségnek.

2. Ami talán ennél érdekesebb ha megnézed van 90 pont feletti Brazil SO is. Nem mintha hinnék a statisztikában de pl 2016-ban COE 90 pont felett 6 brazil kávé volt 1 2015-ös burundi mellett.

3. Véletlenül sem akarok pálcát törni hogy melyik kávé jobb, de azért az afrikai középkori állapotokat idéző feldolgozási kultúra ahol mindent egybe szednek, majd a feldolgozó (hívjuk így jóindulattal) tulajdonosáról elnevezett blend ide érve már SO néven kerül forgalomba, nem biztos hogy a minőség orientált szemlélettel feltétlenül együtt jár. Persze ott is vannak kiemelkedő tételek, nekem is sok kedvencem innen származik. A lényeg hogy érdemes az ízre koncentrálni, sajnos a kávé kitett időjárásnak, éghajlatváltozásnak, és polgárháborúknak, meg a kártevőknek. Örülni kell a finom tételeknek, és élvezni.

Fentiekkel azt szerettem volna aláhúzni, hogy érdemes a kávéra koncentrálni, és ismerve a földrészt annak megfelelően értékelni. Nyilván megvan a helye mindegyik finom kávénak, brazil tesztelésnél érdemes azt megnézni, hogy az erre jellemző ízjegyek hogyan-milyen módon jelennek meg.

Azért hogy minél többen megtaláljuk a fenti ízjegyeket javasoltam korábban hogy a legjobban sikerült beállításokat (értékelés, minősítés nélkül) érdemes közkincsé tenni. Én pl a beállítások részeként szoktam kezelni az arányokat is, nem biztos hogy minden kávénál ugyanaz az arány a legfinomabb. Tény hogy kiindulásnak én is 1:2-nél kezdek.

Úgy általában szerintem számomra ez egy érdekes kaland, kirándulás. Végigkóstolok vakon egy csomó kávét, ha valamelyik tetszik később vissza tudok kóstolni. Mint kiderült akkor sincs semmi, ha nem egyezik a véleményünk, és ilyen szempontból ez nagyon korrekt.


  • 0

#58 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 106.733 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 március 08 - 16:57

Még a Brazil tesztéshez pár gondolat.

 

Ahogy olvasom a tesztelési beszámolókat, jelezni szeretném, hogy ezek brazil kávék.

Vannak köztük különlegesebbek, meg világosabbra pörköltek, de ezeknek az a dolguk, hogy a csokis ízvilágot képviseljék.

 

Ezt csak azért írom, hogy ne várja senki a gyömölcsös ízeket.

A vásárlók igényei jelen pillanatban mások, mint a tesztelőké.

Ha a tasztelők véleményét venném alapul, akkor minden kávét világosabbra pörköltetnék, de az igény ebben a pillanatban még nem ez.

Az olasz nagy gyártók sem véletlenül pörkölik picit sötétebbre.

Hál istennek már ezek között is vannak jobb minőségűek.

 

A lényeg, hogy ez a kategória inkább a hagyományos csokis ízvilágról szól.


  • 0

#59 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 106.733 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 március 08 - 16:50

http://www.avx.hu/fo...opic/95526-off/


  • 0

#60 AVX-Gergő

AVX-Gergő

    avx

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 163 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 március 08 - 13:32

Azért úraim a lényeget ne felejtsük el. Mindenk úgy tesztel ahogy akar! Nem vagyunk egyformák , mindenki járja a saját útját és így a végen ez a sok ember aki tesztel talán jó nagy részt le tud fedni az átlag fogyasztokból! Aki akar az Cuppingol vagy presszózik. Lényeg hogy mindent megkóstoljuk és elmondjuk róla a véleményünket . Én azt mondom ha valakinek valamelyik nem ízlik akkor nem kell mindent meginnija. Én végig kóstoltam egyszerre mindent és a 35-40ml shotoknak csak a felét ittam meg. :)
  • 0




0 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 0 vendég, 0 anonim felhasználó