Jump to content
AVX Café Rebat

Recommended Posts

Ma csináltam pár új képet a kávé szemekről.

 

Kávékalmár:

1,Nepal Mount Everest Supreme

2,Colombia Supremo

 

Kapucziner:

3,Blend

4,Hawai Cona

5,El Salvador

6,Peru SHG

7,Kenya

 

post-9296-0-39634900-1373464362_thumb.jpg

post-9296-0-86839500-1373464370_thumb.jpg

post-9296-0-94828700-1373464378_thumb.jpg

post-9296-0-46729700-1373464385_thumb.jpg

post-9296-0-83067800-1373464392_thumb.jpg

post-9296-0-02667000-1373464400_thumb.jpg

post-9296-0-53746000-1373464406_thumb.jpg

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Ma állítottam a darálón, de kár volt.

Alig folyt ki a kávé, de végül még így is iható volt.

Estére újra a régi beállítással készítem.

Nem érdemes annyit variálni, de sajnos az első pár lövés már csak így megy.

Megvolt az újabb.

 

Isteni volt.

Kávékalmár féle Nepal Mount Everest Supreme kipipálva.

Megpróbálom osztályozni,habár nem lesz nehéz.

Testesség (1-5)  5pont

A krém egységessége és tartóssága (1-5)  5pont

Íz harmónia (1-10)  10pont

Összesen:20 pont  :tutiok: 

 

Csomagolás (1-5) 5 pont

post-9296-0-42589000-1373481351_thumb.jpg

post-9296-0-18966500-1373481359_thumb.jpg

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Ma megkóstoltam a Casino Mocca El Salvador - Finca Cajamarca - félszáraz bourbonját az Espresso Embassyban (Júli 4.-én pörkölték).

Ezúttal nem latte macchiatóban, ahogy szoktam az SO-knál, hanem összeszedve bátorságomat, sima eszpresszóban (bár inkább ristrettó lett az, a barista elmondása szerint kb. 19 g örleménnyel) no de mindegy, mert utána vagy 10 percig tartott az ízhatás, fenomenális volt....nekem ez ilyen ünnepi alkalmi ítal jellegű valami, amit persze most habzsolni fogok, mert vittem haza 2 csomaggal, és nem fogom megvárni a kiemelt alkalmat velük  :)

 

 

 

1005564_675361242479830_1868427464_n.jpg

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

OK, akkor legyen ez:Hawai Cona

Hamarosan főpróba.

Megvolt a Cona.

Hú ez nagyon finom volt.

Ebben is érződik egy kis pikáns savanykás íz, de ennél nem zavaró.

Hihetetlenül krémes állagú a hab.Mi ezt szeretjük hörpinteni.

Az utóíze is isteni.Picit kesernyés, de nem zavaró.

Ezt elsősorban ínyenceknek ajánlanám.

A feleségemnél és nálam a nepáli még tartja az első helyet, de ez különlegesebb ízharmóniával rendelkezik.

Holnap picit még sűrűbbre próbálom készíteni.

21 grammot raktam bele ma.

Mindig félek, mert ilyenkor szokott besülni.

Egy picit erősebben tamperolom holnap, de máson nem változtatok.

Esetleg egy fél fokot a darálón finomítok.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Hawai Cona

 

Megpróbálom ezt is osztályozni,de ezt sem lesz nehéz.

Testesség (1-5)  5pont

A krém egységessége és tartóssága (1-5)  5pont

Íz harmónia (1-10)  10pont

Összesen:20 pont   :tutiok: 

 

Csomagolás.(1-5)  3 pont

A szeleppel ellátott natúr papír zacsis kivitel szerintem komolyabb.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Kávékalmár :

Nepal Mount Everest Supreme-20 pont

 

Kapucziner:

Hawai Kona-20 pont

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Kávékalmár :

Nepal Mount Everest Supreme-20 pont

 

Kapucziner:

Hawai Kona-20 pont

Nagyon nehéz pontozni, mert az egyéni vélemény jelenik meg ebben az esetben.

Szívem szerint a Casino Mocca El Salvador - Finca Cajamarca kávéra is megadnám a 20 pontot, mert ez meg egy kuriózum.

Nagyon különleges kávé.Az biztos, hogy egyikhez sem hasonlítható.

A Bentley autókat is rengetegen szeretik, biztosan a maximális pontszámot adnák arra is, de nekem az sem kellene.

Ezért nem szabad 1 embernek tesztelni valamit.

A tesztek igazából magunknak készülnek.Senkit sem szeretnénk ezzel bármire is rábeszélni és lebeszélni sincs szándunk senkit semmiről.

Nekünk nincs egyetlen cégben sem érdekeltségünk.

Én ezt csak hobbiból csinálom.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Szerintem a kávékészítés videók ebbe a rovatba illenek. Lehetne az általános kávégép rovatban is, de mivel a gép nem változik, a kávék viszont igen, felfogható ez egyfajta tesztnek.

Szóval alább a mai "termés" látható az Elektra karos gépen csapolt Casino Mocca Finca Cajamarca. (+ feleség a másik szobából.)

Hogy jobban láthatóak legyenek a részletek, egy lámpával alulról is bevilágítottam, ami jót tesz az árnyékmentesítésnek, de nem tesz jót a színeknek. Ezért még nem tudom, mi a jobb megoldás, ami a felvétel technikai részleteit illeti.

Ami a kávét: rövid risztrettó 14g őrleményből. Jó tömény lett, de én így szeretem.

A lövés szerintem jól sikerült. Volt szőkülés rendesen, de azért elviselhető. A lefolyás kicsit bőnek tűnik, de ez a normális, ahogy írtam, még így is csak risztrettónyi folyt ki 30 másodperc alatt. A hab nem sok, de azért ott van.

 

 

 

 

 

  • Upvote 1

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

 

Kapucziner:

Hawai Kona-20 pont

Ma sikerült idelás minőségű kávét lőnöm.

Délután csinálok róla filmet.

Tényleg megéri az árát ez a Cona.

Isteni az utóíze is.

Hifisnek nem ajánlom, mert nagyon sűrű krémes állagú a habja. :D

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Ma sikerült idelás minőségű kávét lőnöm.

Délután csinálok róla filmet.

Tényleg megéri az árát ez a Cona.

Isteni az utóíze is.

Hifisnek nem ajánlom, mert nagyon sűrű krémes állagú a habja. :D

Azt eleinte lekanalaztam róla. (A mosogatóba, nem a számba.) :-) Most már vagy jobban készítem, vagy megszerettem, de már ez elmarad.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Szerintem a kávékészítés videók ebbe a rovatba illenek. Lehetne az általános kávégép rovatban is, de mivel a gép nem változik, a kávék viszont igen, felfogható ez egyfajta tesztnek.

Szóval alább a mai "termés" látható az Elektra karos gépen csapolt Casino Mocca Finca Cajamarca. (+ feleség a másik szobából.)

Hogy jobban láthatóak legyenek a részletek, egy lámpával alulról is bevilágítottam, ami jót tesz az árnyékmentesítésnek, de nem tesz jót a színeknek. Ezért még nem tudom, mi a jobb megoldás, ami a felvétel technikai részleteit illeti.

Ami a kávét: rövid risztrettó 14g őrleményből. Jó tömény lett, de én így szeretem.

A lövés szerintem jól sikerült. Volt szőkülés rendesen, de azért elviselhető. A lefolyás kicsit bőnek tűnik, de ez a normális, ahogy írtam, még így is csak risztrettónyi folyt ki 30 másodperc alatt. A hab nem sok, de azért ott van.

 

 

 

Jók ezek a videok, sokkal jobban átjön a kv mintha csak irogatnátok. Egyből kedvet is kaptam :). Köszi!

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Hétfőtől folytatom a tesztelést.

Már alig várom, hogy valami jó kávét igyak.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Egy újabb videó a mai eresztésből: Kapucziner Etiópiai Limu.

Apró szemű kávé, pörkölve nem annyira, de darálás után egész sötét színe van. Továbbá van egy érdekes tulajdonsága, amit egyik kávé sem csinált nálam eddig, hogy az Elektra karját lenyomva 4-5 másodperc után elindul a lefolyás, pedig még el sem engedtem a kart. És ez nem függ a darálás finomságától, magyarán belőttem azt a fokozatot, ami a megfelelő adagot adja 20 - 25 másodperc alatt. Más kávé legfeljebb elcsöppen addig, amíg a felfele induló kar a 8 bar nyomást létre nem hozza.

Az induló nagyon sötét szín talán ebből a fura tulajdonságából fakad. Vagyis a később beálló, szokásos világosabb szín alapján azt mondhatom, hogy ez nem szőkül különösebben a lefolyás alatt.

A csészében kapott kép alapján esetleg egy picit alacsonyabb vízhőfokkal is lehet próbálkozni.

Az íze egyébként finom, kellemes keveréke a gyümölcsös és csokis ízeknek.

 

  • Upvote 1

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Kávékalmár :

Nepal Mount Everest Supreme-20 pont

 

 

Ez valóban nagyon finom kávé. Mondjuk, hogy igazán finom legyen ahhoz nagyon sokat kell állítgatni, szerintem ez már feszegeti a gaggia és az iberital határait. 

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Ez valóban nagyon finom kávé. Mondjuk, hogy igazán finom legyen ahhoz nagyon sokat kell állítgatni, szerintem ez már feszegeti a gaggia és az iberital határait. 

Nekem is ma csak másodjára sikerült, mert előtte másféle kávé volt a darálóban.

Legközelebb 1 Kg-os kiszerelésben veszem én is.

Így nagyon gyorsan elfogy és utána újra kell állítani mindent.

 

Egyébként szerintem a daráló a gyenge láncszem nálad.

 

Ettől függetlenül örülök, hogy megint hasonló az ízlésünk, így legközelebb is javasolni tudok a számodra finom kávét.

Nekem a savanykás íz nem az én ízlésemnek való, de mint olvasom sokan kedvelik.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Ma megkóstoltuk a Kapucziner féle kenyai kávét.

Nekem ez túl karakteres.Eléggé kesernyés utóíze van.

Nagyon krémes a hab állaga.

Sokat kellett vacakolnom a beállításokkal.

Apróbbra kellett darálnom.Az első adagot kiöntöttem, mert túl híg lett.

A második már majdnem jól sikerült.

Holnap még picit jobban tömörítem.Az már 100%-os lesz.

 

 

 

Én ezt legközelebb kihagyom, de aki szereti az igazán karakteres kávét, érdemes egy próbát tennie.

A feleségemmel még mindig a Kávékalmár féle Nepáli a No.1.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

A feleségemmel még mindig a Kávékalmár féle Nepáli a No.1.

A több oldalról jövő dícséret miatt ezt muszály kipróbálni, legközelebb én is ezt rendelem. 

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

A több oldalról jövő dícséret miatt ezt muszály kipróbálni, legközelebb én is ezt rendelem. 

Ha elfogynak a minták, akkor én is rendelek 1 kg-ot.

Ne feledd, hogy  első rendeléskor 1 Kg esetén is megkapod nagykeráron.

Az AVX-re kell hívatkozni.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Ma megkóstoltuk a Kapucziner féle kenyai kávét.

Nekem ez túl karakteres.Eléggé kesernyés utóíze van.

Nagyon krémes a hab állaga.

Sokat kellett vacakolnom a beállításokkal.

Apróbbra kellett darálnom.Az első adagot kiöntöttem, mert túl híg lett.

A második már majdnem jól sikerült.

Holnap még picit jobban tömörítem.Az már 100%-os lesz.

 

Kapucziner:Kenya

 

Testesség (1-5)  4pont

A krém egységessége és tartóssága (1-5)  5pont

Íz harmónia (1-10)  9pont

Összesen:18 pont    

 

Csomagolás.(1-5)  3 pont

 

 

 

Ma lőttem egy újabbat.

Ez most sokkal jobban ízlett, mint a tegnapi, így átírtam a pontokat.

Erősen ajánlom ezt is mindenkinek egy próbára.

A lényeg, hogy próbálgatni kell.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Ma megkóstoltuk a Kapucziner féle kenyai kávét.

Nekem ez túl karakteres.Eléggé kesernyés utóíze van.

Nagyon krémes a hab állaga.

Sokat kellett vacakolnom a beállításokkal.

Apróbbra kellett darálnom.Az első adagot kiöntöttem, mert túl híg lett.

A második már majdnem jól sikerült.

Holnap még picit jobban tömörítem.Az már 100%-os lesz.

 

 

A tanulság a következő:

Készíts legalább 5 kávét, miután beírod a pontszámot. :smile51:

Ezt most magamnak írtam.

Újabb javítás és ez a végleges:

Kapucziner:Kenya

 

Testesség (1-5)  5pont

A krém egységessége és tartóssága (1-5)  5pont

Íz harmónia (1-10)  10pont

Összesen:20 pont    

Csomagolás.(1-5)  3 pont

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

No akkor idáig hármas holtverseny alakult ki.

Nekem a Nepáli és a kenyai ízlettek idáig a legjobban.

 

Kapucziner:Kenya

 

Testesség (1-5)  5pont

A krém egységessége és tartóssága (1-5)  5pont

Íz harmónia (1-10)  10pont

Összesen:20 pont    

Csomagolás.(1-5)  3 pont

Saját beállításaim:24 gramm,3,5-ös daráló

 

Kapucziner: Hawai Cona

Testesség (1-5)  5pont

A krém egységessége és tartóssága (1-5)  5pont

Íz harmónia (1-10)  10pont

Összesen:20 pont    

 

Csomagolás.(1-5)  3 pont

 

Kávékalmár : Nepal Mount Everest Supreme

Testesség (1-5)  5pont

A krém egységessége és tartóssága (1-5)  5pont

Íz harmónia (1-10)  10pont

Összesen:20 pont   

 

Csomagolás (1-5) 5 pont

 

 

A Hawai Cona picit pikánsabb savanykásabb ízű, ami nem igazán a mi kedvencünk, de ettől függetlenül megérdemelte a maximális pontszámot.Azt ne felejtsük el, hogy ez a 3 kávé volt a legdrágább a minták közül, így érthető a magas pontszám.

Jövő héten jön a többi.A jövőben nem pontozok csak a végén.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest bbuffy

No akkor idáig hármas holtverseny alakult ki.

Nekem a Nepáli és a kenyai ízlettek idáig a legjobban.

 

Kapucziner:Kenya

 

Testesség (1-5)  5pont

A krém egységessége és tartóssága (1-5)  5pont

Íz harmónia (1-10)  10pont

Összesen:20 pont    

Csomagolás.(1-5)  3 pont[/size]

 

 

Kapucziner: Hawai Cona[/size]

Testesség (1-5)  5pont

A krém egységessége és tartóssága (1-5)  5pont

Íz harmónia (1-10)  10pont

Összesen:20 pont    

 

Csomagolás.(1-5)  3 pont

 

Kávékalmár : Nepal [/size]Mount Everest Supreme

Testesség (1-5)  5pont

A krém egységessége és tartóssága (1-5)  5pont

Íz harmónia (1-10)  10pont

Összesen:20 pont   

 

Csomagolás (1-5) 5 pont

 

 

A Hawai Cona picit pikánsabb savanykásabb ízű, ami nem igazán a mi kedvencünk, de ettől függetlenül megérdemelte a maximális pontszámot.Azt ne felejtsük el, hogy ez a 3 kávé volt a legdrágább a minták közül, így érthető a magas pontszám.

Jövő héten jön a többi.A jövőben nem pontozok csak a végén.

Az ára miatt pontoztad magasra a Conát?

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Az ára miatt pontoztad magasra a Conát?

Nem.

A különleges íze miatt.

Egy próbát feltétlenül megér.

Igazából azt akartam írni, hogy furának tűnik, hogy mindhármat maximálisra pontoztam, de az a magas áruk miatt el is várható, hogy finomak legyenek.

Sajnos a multik kínálatában lévő isten tudja mikor pörkölt, meddig tárolt és mivel összekevert kávék esetén nem mindig volt így.Én egy időre a blend kávékat elfelejtem.Legfeljebb majd én keverem, ha kell.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon
Guest bbuffy

Nem.

A különleges íze miatt.

Egy próbát feltétlenül megér.

Igazából azt akartam írni, hogy furának tűnik, hogy mindhármat maximálisra pontoztam, de az a magas áruk miatt el is várható, hogy finomak legyenek.

Sajnos a multik kínálatában lévő isten tudja mikor pörkölt, meddig tárolt és mivel összekevert kávék esetén nem mindig volt így.Én egy időre a blend kávékat elfelejtem.Legfeljebb majd én keverem, ha kell.

Ízvilágban az Arabica verhetetlen. Akár blend akár SO.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Ízvilágban az Arabica verhetetlen. Akár blend akár SO.

Egyetértek.

Hozzászólás megosztása


A hozzászólás linkje:
Oszd meg más oldalakon

Regisztrálj vagy jelentkezz be!

Regisztrált felhasználónak kell lenned, hogy hozzá tudj szólni a fórumhoz.

Regisztráció

Regisztrálj a fórumra. Csak pár lépés.

Regisztráció

Bejelentkezés

Regisztrált felhasználó vagy? Jelentkezz be!

Bejelentkezés


  • Jelenleg olvassa:   0 felhasználó

    Egyetlen felhasználó sem olvassa ezt az oldalt

×