Ugrás a tartalomhoz

AVX Café

Fotó

Kávéházi csevegő


  • Please log in to reply
5869 válasz erre a témára

Szavazás: Milyet kávét iszol? (369 felhasználó adott le szavazatot)

Szavazz, hogy megtudjuk milyen kávét szoktál vásárolni.

  1. Szavazott A legolcsóbbat.Maximum 2000 Ft-ot költök 1Kg kávéra. (44 szavazat [11.92%] - Megtekintés)

    Voksolás százalékaránya: 11.92%

  2. Szavazott Maximum 3000 Ft-ot költök 1 Kg kávéra. (86 szavazat [23.31%] - Megtekintés)

    Voksolás százalékaránya: 23.31%

  3. Szavazott Kávékeveréket veszek.Minimum 30% Arabica tartalmút.Max 4000 Ft-ot költök 1 kg kávéra. (41 szavazat [11.11%] - Megtekintés)

    Voksolás százalékaránya: 11.11%

  4. Kávékeveréket veszek.Minimum 50% Arabica tartalmút.Max 5000 Ft-ot költök 1 kg kávéra. (42 szavazat [11.38%] - Megtekintés)

    Voksolás százalékaránya: 11.38%

  5. Szavazott Csak a márkanév számít.5000 Ft-nál többet is adok 1 Kg kávéért. (20 szavazat [5.42%] - Megtekintés)

    Voksolás százalékaránya: 5.42%

  6. Szavazott Csak friss pörkölésű minimum 50% Arabica tartalmú kávét veszek. 5000 Ft-nál többet is adok 1 Kg kávéért. (124 szavazat [33.60%] - Megtekintés)

    Voksolás százalékaránya: 33.60%

  7. A legtöbbször koffeinmentes kávét veszek. (12 szavazat [3.25%] - Megtekintés)

    Voksolás százalékaránya: 3.25%

Voks A vendégek nem szavazhatnak

#1 zoom

zoom

    Törzsvendég

  • V.I.P.
  • PipaPipaPipa
  • 1.574 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Komárom
  • Interests:Hifi, autó-E39, pc, fotó, csillagászat, kávé, biliárd, ...

Elküldve: Tegnap, 14:09

Új projekt:

35763921020_0a9413fa2b_c.jpg


  • 0

#2 dr.Astic

dr.Astic

    Nincs visszaút

  • Regisztrált felhasználó
  • PipaPipa
  • 140 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 28 - 12:13

FYI

 

http://index.hu/mind...de_szo_szerint/

 

 


  • 0

#3 spencer hill

spencer hill

    Fórumlakó

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 770 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 28 - 11:52

Nincs a közelbe olyan hely ahol collective van?

Pont ezt akartam írni én is. 3 helyen is van ott.


  • 0

#4 szabiakos

szabiakos

    Kezdő Fórumlakó

  • V.I.P.
  • PipaPipa
  • 381 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Bp

Elküldve: 2017 június 28 - 10:10

Jó lenne már végre egy jó kávét inni itt dániában is.Eddig nem sikerült.

Nincs a közelbe olyan hely ahol collective van?


  • 0

#5 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 107.648 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 június 28 - 09:39

Jó lenne már végre egy jó kávét inni itt dániában is.Eddig nem sikerült.
  • 0

#6 spencer hill

spencer hill

    Fórumlakó

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 770 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 27 - 21:17

Érdemes rápróbálni ha ez a kávé elkezd fáradni egy 12bar os golden profillal pár napig ellensúlyozni lehet valamelyest a savvesztést.

Ezekkel a goldenekkel csinàlsz valami flikk-flakkot (pl.:előàztatàs v. nyomàs csúcs időbeni eltolàsa), vagy gyàri formàban hasznàlod?
  • 0

#7 spencer hill

spencer hill

    Fórumlakó

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 770 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 26 - 20:53

 

Na a mostani válaszomon tudom hogy a mániákusság irányába hat, de ha öntök:
1. Előmelegítem a kiöntőt
2. Kb 1C fokkal melegebb vizet teszek be megvarom mig visszahül
3. A felöntések közt a kinöntőben a gázon kissé utánmelegítek
Érdemes bedobni a kiöntőbe egy hőmérőt durva mit hül a víz csak abban. Tovább hül az eszközben.
Ízben kb 2 fok különbséget érzek a Strada javára gondolom ennyit számít hogy nagyon közelről stabil hőmérsékleten ad vizet.

 

Akkor ez visszaigazolja azt amit gondoltam erről.

Tehát ha például a kancsóba 96 fokot állítasz be akkor az a Strada-n 94 fok. 

Vagy mondjuk egy átlagolással lehetne ezt kiszámolni, hogy a kancsóban 96 fokos víz az öntés végére 92 fokra hűl, akkor annak az átlaga 94 fok körül lenne a Strada-n.


  • 0

#8 spencer hill

spencer hill

    Fórumlakó

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 770 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 26 - 20:39

Na a mostani válaszomon tudom hogy a mániákusság irányába hat, de ha öntök:
1. Előmelegítem a kiöntőt
2. Kb 1C fokkal melegebb vizet teszek be megvarom mig visszahül
3. A felöntések közt a kinöntőben a gázon kissé utánmelegítek
Érdemes bedobni a kiöntőbe egy hőmérőt durva mit hül a víz csak abban. Tovább hül az eszközben.
Ízben kb 2 fok különbséget érzek a Strada javára gondolom ennyit számít hogy nagyon közelről stabil hőmérsékleten ad vizet.


  • 0

#9 Asgard

Asgard

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipaPipa
  • 1.777 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 26 - 19:16

Ezt akár egy többfejes Strada EP-vel meg is lehetne csinálni, csak a trend követése végett, ami az automatizálást illeti, kell írni egy új programot a számítógépébe, ami megenged hosszabb csapolásokat is. Már ha kávézói felhasználást nézünk. Otthon simán maradhat szertartás szerűen a kézi "felöntözés", így megmarad az élvezeti része.
Az is érdekes, hogy a La Marzocco-nál a nyomásprofilozás 2009-es megjelenése óta most jöttek rá Ők is erre. Persze kellett ehhez az a néhány innováció a világban ami elősegítette az ez irányú gondolkodást. Korábban feltettem erről egy videót, ahol az alternatív felhasználási lehetőségeket mutatták be. Azt még nem próbáltam amit ebben csinálnak, hogy a szűrőbe teszi a durvábbra őrölt kávét és alacsony vízhozammal csinál belőle egy hígabb italt. Ez talán az aeropress-nek felelhet meg.
https://www.youtube....h?v=hWlejIM1OtI

Egy kérdés felmerült bennem. A strada-n a precízebb hőtechnikai kialakítás miatt más hőmérsékletet állítasz be mint ha kancsóból öntenéd? Az merült fel bennem, hogy a kancsóban esetleg magasabb hőfokot kell beállítani, hogy az öntögetés végére is megmaradjon a szükséges hőfok.

Na a mostani válaszomon tudom hogy a mániákusság irányába hat, de ha öntök:
1. Előmelegítem a kiöntőt
2. Kb 1C fokkal melegebb vizet teszek be megvarom mig visszahül
3. A felöntések közt a kinöntőben a gázon kissé utánmelegítek
Érdemes bedobni a kiöntőbe egy hőmérőt durva mit hül a víz csak abban. Tovább hül az eszközben.
Ízben kb 2 fok különbséget érzek a Strada javára gondolom ennyit számít hogy nagyon közelről stabil hőmérsékleten ad vizet.

Szerkesztve Asgard által: 2017 június 26 - 19:17

  • 0

#10 spencer hill

spencer hill

    Fórumlakó

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 770 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 26 - 09:09

Vicces, hogy mellék gondokatként kiderül egy olyan funkció, amit ha e célból külön gépbe helyeznek majdnem mégegyszer ennyibe kerülne. Azaz ha kapható lenne ilyen filtereszköz érdekes lenne megtippelni kennyibe kerülne - figyelembe véve a tudását. Én igy a Smart7 és a Hypster közé raknám nagyon közel a Hypsterhez. Nyilván ebben a magasságban olyan 6 személy a határ, mondjuk ez otthonra elég is. Bár figyelembe véve a filter keresletet annak tükrében hogy max 1 óra alatt bedöglik a lefőtt kávé, akár kávézóba sem reménytelen, sőt.

Ezt akár egy többfejes Strada EP-vel meg is lehetne csinálni, csak a trend követése végett, ami az automatizálást illeti, kell írni egy új programot a számítógépébe, ami megenged hosszabb csapolásokat is. Már ha kávézói felhasználást nézünk. Otthon simán maradhat szertartás szerűen a kézi "felöntözés", így megmarad az élvezeti része. 

Az is érdekes, hogy a La Marzocco-nál a nyomásprofilozás 2009-es megjelenése óta most jöttek rá Ők is erre. Persze kellett ehhez az a néhány innováció a világban ami elősegítette az ez irányú gondolkodást. Korábban feltettem erről egy videót, ahol az alternatív felhasználási lehetőségeket mutatták be.  Azt még nem próbáltam amit ebben csinálnak, hogy a szűrőbe teszi a durvábbra őrölt kávét és alacsony vízhozammal csinál belőle egy hígabb italt. Ez talán az aeropress-nek felelhet meg.

 

Egy kérdés felmerült bennem. A strada-n a precízebb hőtechnikai kialakítás miatt más hőmérsékletet állítasz be mint ha kancsóból öntenéd? Az merült fel bennem, hogy a kancsóban esetleg magasabb hőfokot kell beállítani, hogy az öntögetés végére is megmaradjon a szükséges hőfok. 


  • 0

#11 Asgard

Asgard

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipaPipa
  • 1.777 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 25 - 19:42

Vicces, hogy mellék gondokatként kiderül egy olyan funkció, amit ha e célból külön gépbe helyeznek majdnem mégegyszer ennyibe kerülne. Azaz ha kapható lenne ilyen filtereszköz érdekes lenne megtippelni kennyibe kerülne - figyelembe véve a tudását. Én igy a Smart7 és a Hypster közé raknám nagyon közel a Hypsterhez. Nyilván ebben a magasságban olyan 6 személy a határ, mondjuk ez otthonra elég is. Bár figyelembe véve a filter keresletet annak tükrében hogy max 1 óra alatt bedöglik a lefőtt kávé, akár kávézóba sem reménytelen, sőt.
  • 0

#12 Asgard

Asgard

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipaPipa
  • 1.777 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 24 - 19:10

Klassz lett. Mostanában én is így készítem a filtert, úgy tűnik jó. Mondjuk ellustulni nem enged, ha én szabályzom az átfolyási sebességet, meg a programot sokkal jobb mintha fixen beállítok egy átfolyást.
  • 0

#13 spencer hill

spencer hill

    Fórumlakó

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 770 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 24 - 14:48

Elkészült a 2.0 verzió. 2mm-es lyukak, 8db. Ez szerintem így teljesen oké. Csináltam próba italokat is, az a baj, hogy nincs még annyi összehasonlítási alapom, de azért nagyon kellemes italt sikerült összehozni. 

 

Csatolt képek:

  • IMG_20170624_134616.jpg
  • IMG_20170624_134835.jpg

  • 0

#14 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 107.648 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 június 23 - 19:19

Elkészítettem ma az LM "smart" brewer vízterítőjének első verzióját. Sajnos csak 4mm-es fúrószáram volt itthon, de próbaként megcsináltam, csak kevesebb lyukkal mint szerettem volna. Az átmérő miatt gondoltam, hogy ebből több nem kell.  A cél a Smart7 vízterítője lett volna. Azon a kerületén ha jól számoltam 8 lyuk van és egy középen. De nyersanyag még van, a hétvégén meg szerzek vékonyabb fúrószárat. Szerintem ez a 8+1-es lesz az optimálisabb, mert így egy kicsit bizonytalannak érzem a víz útját. 

 

 

Ez érdekes lehet.


  • 0

#15 spencer hill

spencer hill

    Fórumlakó

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 770 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 23 - 18:40

Elkészítettem ma az LM "smart" brewer vízterítőjének első verzióját. Sajnos csak 4mm-es fúrószáram volt itthon, de próbaként megcsináltam, csak kevesebb lyukkal mint szerettem volna. Az átmérő miatt gondoltam, hogy ebből több nem kell.  A cél a Smart7 vízterítője lett volna. Azon a kerületén ha jól számoltam 8 lyuk van és egy középen. De nyersanyag még van, a hétvégén meg szerzek vékonyabb fúrószárat. Szerintem ez a 8+1-es lesz az optimálisabb, mert így egy kicsit bizonytalannak érzem a víz útját. 

 


  • 1

#16 spencer hill

spencer hill

    Fórumlakó

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 770 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 22 - 19:46

Mai filter kávém készítésénél kipróbáltam, hogy a nyitott szűrőtartó karon (+szűrőn) átmenő víz útjába tettem 4 aeropress papírt. Egész jól szerepelt ez a technika, kissé finomította az útját a víznek és a terítésen is sokat segített. Persze egy papírral kezdtem aztán mentem feljebb. Az alany a The Coffee Collective Hacienda La Esmeralda Panamai kávéja volt. Szerintem egész jó lett. Leginkább az volt a meglepő, hogy milyen tiszta az íze az italnak. Most volt kavargatás is. Ahogy hűlt, úgy változott az íze. Persze nem bírtam ki, hogy presszóként is ki ne próbáljam. Hát valami elképesztően finom ital lett így is. Baromi egyedi ízű intenzív mézédes, krémes lett a végeredmény. Persze nekem így ízlett jobban, de ezt betudom a megszokásnak. 


  • 0

#17 AVX

AVX

    avxcafe.hu

  • _ATC
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 107.648 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Magyar/Szeged
  • Interests:Kávé,zene,autó...

Elküldve: 2017 június 22 - 08:34

Baratnom igyis lekurt a sm97 miatt. :D
Elkezdi a kovetkezo tuti egy porkolo lesz :D

Akkor gondolj bele a feleségem miket szokott mondani a 300+ X-edik gép után.  gondolkodik.gif


  • 0

#18 Wolfy999

Wolfy999

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 152 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 22 - 08:17

Baratnom igyis lekurt a sm97 miatt. :D
Elkezdi a kovetkezo tuti egy porkolo lesz :D

Az jo, akkor erzi mar a szitut! :D
En elonyben vagyok, a kaves hobbi elobb volt meg, igy mar eleve mashonnan indult az alap felallas. :D
  • 0

#19 szabiakos

szabiakos

    Kezdő Fórumlakó

  • V.I.P.
  • PipaPipa
  • 381 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi
  • Location:Bp

Elküldve: 2017 június 22 - 07:58

Vigyazz, a porkoles is gyorsan beszippant. :D Pont van is egy elado gene a forumon ha jol emlekszem.


Baratnom igyis lekurt a sm97 miatt. :D
Elkezdi a kovetkezo tuti egy porkolo lesz :D
  • 0

#20 Wolfy999

Wolfy999

    Lefelé a lejtőn

  • Mokka Mester
  • PipaPipa
  • 152 Hozzászólás:
  • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 június 22 - 00:29

Meddig kell szelloztetni a frissen porkolt kavet?

Multkor kb 1-2 ora utan tettem zacsiba. Ma kostoltam. Az a durva hogy elso porkolesem egy popkorn porkolobe es egeszen jo lett. A nyers az avx kolumbiai sofia volt.

Tok erdekes mert tenyleg nem lett rossz. Ettol ittam sokkal gazabb kavekat mondjuk a 100%A tezsten, vagy a brazil korben is, sot nekem a mostani 2. Tesztkavrnal is jobban izlett ami 88-asra lett porkolve. Ez kb 95-98korul lehet

Vigyazz, a porkoles is gyorsan beszippant. :D Pont van is egy elado gene a forumon ha jol emlekszem.
  • 0




1 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó