Ugrás a tartalomhoz

AVX Café

Fotó

ValhallA világa


 • Please log in to reply
3416 válasz erre a témára

#1 ValhallA

ValhallA

  AudioFilharmonikus

 • ValhallA
 • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
 • 15.227 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 július 15 - 09:25

TONEAudio No.84
 

 

Csatolt képek:

 • tone.JPG

 • 2

#2 Shimano

Shimano

  Beköltözött

 • V.I.P.
 • PipaPipaPipaPipa
 • 2.057 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 július 15 - 07:14

Én azt tekintem győzelemnek, amikor valaki képes a készülékek, kábelek, alátétek tengerén túl hallani és képes az akármilyen rendszerén, boldogan, „jól szól, de mi lenne ha” nélkül zenét és nem kizárólag készülékeket hallgatni.


Milyen igaz.Az idézet nélküli érzés után kezdődik igazán a zene max átélése,élvezete,mert addig még ha be sem valljuk magunknak,azért fél füllel a készülékeket is hallgatjuk.
 • 2

#3 ValhallA

ValhallA

  AudioFilharmonikus

 • ValhallA
 • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
 • 15.227 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 július 14 - 23:16


 

Teljesen egyetértek veled!

 

Szerencsémre anó a hifis pályafutásom kezdetén volt egy-két olyan kvalitású ember, akik nagy tapasztalattal rendelkeztek, és terelgettek az ingoványos ösvényen. Hálás Köszönet nekik, amiért nagyon sok felesleges kört kihagyhattam!

Volt idő, amikor még én is azt hittem, hogy a vezeték az vezeték. De a mai napig ismerek olyan, (egyébként jó szakembernek tarom) műszerész mérnök kollégákat, akiknek a kondi az kondi, a vezeték pedig vezeték. Na jó nem hifis területen ténykednek…

 

Szerintem nem az audio pc-ket kell hibáztatni! Abban igazad van, hogy elég soktényezős a lehetőségek tárháza, ami a kapott hang szempontjából is igen sokirányú lehet. De melyik készülék hangzását ne lehetne módosítani valamilyen irányba az alkatrészek cserélgetésével. És a nagy elérhető kínálatból milyen kevés is a valóban jó hangú.

(többen vagyunk, akik szerintem jó pc-ket készítenek audiora, de sajnos vannak ebben is kóklerek.)

Ezért kritikus a tuning is, mert nem biztos, hogy az addig bevált recept az adott készülékben is javulást hoz. Lehet, hogy csak oldalra léptünk, de rosszabb esetben akár visszalépés is lehet a vége.

Tovább mennék! Egy idősebb készülék át kondizása sem teljesen egyszerű feladat amennyiben nem beszerezhető a „gyári” típusú alkatrész, mert egy másik fajta kodival megváltozik az adott készülék hangkaraktere. Ha kellően tapasztalt és jófülű az elkövető, akkor akár még javulást is lehet hallani a friss kondik pozitív hatásán túl.

Ebből adódóan egy tesztet is fenntartásokkal kell kezelni, és ajánlatos a tesztelt lánc alkotó elemeit is szemügyre venni, és ismerkedni a hangkaraktereivel. Sokan csak a tesztet olvassák, és esetleg elsiklanak olyan dolgok felett, mint a láncba esetleg nem illő hangkarakterű készülékek. És ezen túlmenően nem árt még a tesztelő személy hangi világával elképzelésével, látásmódjával is tisztában lenni. Az akusztika meg már csak hab a tortán a sok ismeretlenes egyenletben…

Persze ehhez sokat kell tapasztalni az embernek saját magának.

Személy szerint azt tanácsolom mindenkinek, még a rutinosaknak is, hogy amennyiben csak lehetősége van rá, hallgassa meg a kiszemelt készüléket, kábelt a saját rendszerében is!

Szerencsétlenségemre vagy szerencsémre engem nem „terelgetett” senki.
Fene tudja, hogy melyik verzió lett volna szerencsésebb…
Annyi biztos, hogy irtózatos mennyiségű időt, pénzt beleöltem ebbe a hobbiba.
Gyakorlatilag a teljes fiatalságom a High-End audio bűvöletében telt, így relatíve korán rengeteg elméleti és gyakorlati tapasztalattal gazdagodtam.
Mivel relatíve korán kezdtem, így nagyságrendileg harminc éves korom környékére letudtam a sportszerű cserélgetést, útkeresést, vaktában vásárolgatást a „világlegjobbja, mindentőljobb kábelek készítését” illetve a fejjel a falnak mentalitást.
Persze a hivatásos audiophile lét rengeteg lemondással jár. Külső szemlélőnek elég könnyű lenne, kevésbé szalonképes jelzőket aggatnia rám... :)

Nem hibáztatom én az audio PC-ket. Egyszerűen csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy objektíven szinte megítélhetetlen a rengeteg változóból adódóan a kapott hangminőség. Mondhatni, hogy a kütyüzőknek, gyártóknak ez egy új aranybánya a hifis irányzatok tengerében.

Valóban rengeteg készülék és egyéb gyártó van a piacon manapság akik szó szerint méregdrága hulladékot gyártanak.
Egy kezemen meg tudnám számolni azokat a készülékeket amiket szívesen birtokolnék.
Sajnálatos módon ezen darabok ára olyan magasságokban tanyázik, hogy a számomra lőtávolon kívül esik sem igazán találó megfogalmazás. :)

A High-End, illetve tágabban a HiFi egy hatalmas önismereti vetélkedő amiből kizárólag alázattal, kitartással és az új dolgokra megfelelő nyitottsággal kerülhetünk ki győztesen.
Persze még ettől is sokkal árnyaltabb a dolog, hiszen mindenkinek mást jelent a „győzelem”.
Én azt tekintem győzelemnek, amikor valaki képes a készülékek, kábelek, alátétek tengerén túl hallani és képes az akármilyen rendszerén, boldogan, „jól szól, de mi lenne ha” nélkül zenét és nem kizárólag készülékeket hallgatni.


Szerkesztve ValhallA által: 2017 július 14 - 23:16

 • 7

#4 ValhallA

ValhallA

  AudioFilharmonikus

 • ValhallA
 • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
 • 15.227 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 július 14 - 20:21

Jó reggelt. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen hálózati kábel javasolt kettő eszköz esetében: CA 751R avr és CA 752 bd lejátszó. Jelenleg gyári hálózati kábeleket használom.

Szia!

 

Árban és minőségben talán a CuAg tápkábelek passzolnának leginkább az említett készülékekhez, ezek mindegyike hibrid felépítésű és réz, illetve ezüst vezetőket tartalmaznak vegyesen.

 

Amennyiben további információkra van szükséges, keress meg privátban, vagy a Valhalla Audio facebook oldalán.

 

https://www.facebook...93651797352225/


 • 0

#5 fodesz

fodesz

  Bourbon Blooded

 • Moderátor
 • 12.674 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Interests:H Á Z I M O Z I
  Filmek,zene,
  Design,kert,
  Minden ami fa!
  Vintage industrial,
  Kentucky
  Straight
  Bourbon
  and rye
  Whiskey

Elküldve: 2017 július 10 - 20:54

Szia Ákos!

 

Holnap este Amorphis!! :rolleyes: Ott lesz a helyem :) :smile32:  Jó zenét!

 


 • 1

#6 zozoweb

zozoweb

  Audio Maker Man

 • V.I.P.
 • PipaPipa
 • 579 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Location:Pécs
 • Interests:Na mit gondolsz?

Elküldve: 2017 július 08 - 09:31

Köszönöm Zoltán, hogy megosztottad ezt az értékes tapasztalatot!

Én már évek óta ezt vau vau de eddig nem sokan fogadták meg. Tehát következzék az agymenés V2.0! :)

 

A kábel, rendszerszinergia nagyon alulértékelt dolog, sokszor még az öreg rókák sem veszik a fáradtságot, hogy megfelelő figyelmet fordítsanak a dologra. Az egyszeri hifisek végső elkeseredésükben próbálkoznak egységes tervezési koncepció köré épülő készülékek, kábelrendszerek kiépítésével.

Akkor, amikor a mindenhez értő, "mindent hallott" ismerősök, "szaklapok" vásárlási tanácsai már totálisan kiapasztották tanácstalan hifistánk pénztárcáját.

Bizonyos, hogy a kábeleim maximális tudását a legtöbben nem is hallották, hiába birtokolták azokat, mert soha nem alkalmaztak egységes CuAg, AgPt, Aura kábelezést. Egyszerűen csak beillesztettek egy-egy darabot, akármilyen egymásra hányt kábelrengetegbe aztán vagy sikeres volt a találom kábelfrankenstein vagy nem...

 

Egyáltalán nem irígylem a kezdő, újdonsült hifistákat.

Sokkal nehezebb dolguk van, mint anno nekem, amikor engem szippantott be ez a csodálatos, ám buktatókkal teli hobbi.

Akkoriban nem volt ennyi ügyeskedő készülékgyártó, nem volt ennyi mindentudó, mert akkoriban csak az USA hadseregének volt internet elérése. :)

Az analóg, majd később a digitális rendszerek kiépítése is talán valamivel egyszerűbb volt az összehasonlíthatatlanul szűkebb lehetőségek(CD player, futómű+DAC combo), kevesebb gyártó miatt.

Amennyiben belegondolok, hogy mennyi változó van ma egy PC Audio rendszerben, amely drasztikusan befolyásolja a kapott hangot azonnal keresztet kell vetnem... :)

Szinte megítélhetetlen, osztályozhatatlan egy PC forrásból táplálkozó DAC-nak a hangja, amennyiben objektívek szeretnénk maradni. Az újságok persze megmondják a tutit, méghozzá úgy, hogy egy régebbi verziószámú foobar-al tessék-lássék letesztelték. Ötcsillag és tízpertíz!

Elkalandoztam már megint. :)

 

Miután szerencsétlen kezdő hifisünk átverekedte magát a jóakarók és a már mindent próbált Besenyő Pisták légióin és a legszebb szavúnak ítélt AVON tanácsadó ajánlására összevásárolt ezt-azt, utána jön a következő lépcsőfok.

Következő lépésben át kell esni a kábelre nem költünk, mert az csak kábel dolgon.

Első fázisban már hiszünk az összekötő kábelek fontosságában de a hangfalkábel az nem annyira fontos, míg a hálózati kábelt meg úgy sem hallani.

Második fázisban megbizonyosodtunk arról saját fülünkkel, hogy kivétel nélkül minden kábel igen fontos része a rendszerünknek és egyre inkább érezzük, hogy mindent tudó haverjaink, nem is igazán tudnak mindent és ugyan azon a vakvágányon pöfög gőzösük évek óta amerre nagyon szakszerűen minket is tereltek...

Amikor végre megszületik bennünk a saját út iránti igény, utána kezdjük csak meg a utazásunkat audiophile értelemben.

Mondhatnám azt is, hogy az ezt megelőző időszak egyféle bábállapot, fölösleges pénzszórás, hifisztikai orosz rulett és kizárólag ezek után veszi kezdetén a valós, saját tapasztalatból történő vásárlás.

Persze még itt is akadnak bőven fölösleges körök, de ez már mind a saját tapasztalatunkat fogja gazdagítani a továbbiakban.

Szóval a konklúzió ebből az egész macskakaparásból, hogy az ész és koncepció nélküli kábel és készülékhalmozást és a mindenhez (IS) értő Besenyő Pistákat kerülni kell! :D

 

Teljesen egyetértek veled!

 

Szerencsémre anó a hifis pályafutásom kezdetén volt egy-két olyan kvalitású ember, akik nagy tapasztalattal rendelkeztek, és terelgettek az ingoványos ösvényen. Hálás Köszönet nekik, amiért nagyon sok felesleges kört kihagyhattam!

Volt idő, amikor még én is azt hittem, hogy a vezeték az vezeték. De a mai napig ismerek olyan, (egyébként jó szakembernek tarom) műszerész mérnök kollégákat, akiknek a kondi az kondi, a vezeték pedig vezeték. Na jó nem hifis területen ténykednek…

 

Szerintem nem az audio pc-ket kell hibáztatni! Abban igazad van, hogy elég soktényezős a lehetőségek tárháza, ami a kapott hang szempontjából is igen sokirányú lehet. De melyik készülék hangzását ne lehetne módosítani valamilyen irányba az alkatrészek cserélgetésével. És a nagy elérhető kínálatból milyen kevés is a valóban jó hangú.

(többen vagyunk, akik szerintem jó pc-ket készítenek audiora, de sajnos vannak ebben is kóklerek.)

Ezért kritikus a tuning is, mert nem biztos, hogy az addig bevált recept az adott készülékben is javulást hoz. Lehet, hogy csak oldalra léptünk, de rosszabb esetben akár visszalépés is lehet a vége.

Tovább mennék! Egy idősebb készülék át kondizása sem teljesen egyszerű feladat amennyiben nem beszerezhető a „gyári” típusú alkatrész, mert egy másik fajta kodival megváltozik az adott készülék hangkaraktere. Ha kellően tapasztalt és jófülű az elkövető, akkor akár még javulást is lehet hallani a friss kondik pozitív hatásán túl.

Ebből adódóan egy tesztet is fenntartásokkal kell kezelni, és ajánlatos a tesztelt lánc alkotó elemeit is szemügyre venni, és ismerkedni a hangkaraktereivel. Sokan csak a tesztet olvassák, és esetleg elsiklanak olyan dolgok felett, mint a láncba esetleg nem illő hangkarakterű készülékek. És ezen túlmenően nem árt még a tesztelő személy hangi világával elképzelésével, látásmódjával is tisztában lenni. Az akusztika meg már csak hab a tortán a sok ismeretlenes egyenletben…

Persze ehhez sokat kell tapasztalni az embernek saját magának.

Személy szerint azt tanácsolom mindenkinek, még a rutinosaknak is, hogy amennyiben csak lehetősége van rá, hallgassa meg a kiszemelt készüléket, kábelt a saját rendszerében is!


Szerkesztve zozoweb által: 2017 július 08 - 09:34

 • 3

#7 allein

allein

  Nincs visszaút

 • Regisztrált felhasználó
 • PipaPipa
 • 215 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Location:Budapest

Elküldve: 2017 június 20 - 06:34

Jó reggelt. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen hálózati kábel javasolt kettő eszköz esetében: CA 751R avr és CA 752 bd lejátszó. Jelenleg gyári hálózati kábeleket használom.
 • 0

#8 ValhallA

ValhallA

  AudioFilharmonikus

 • ValhallA
 • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
 • 15.227 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 május 19 - 13:03

Ja,csak ennek a felismerése sok idő,abból meg kevés van.
De tényleg,a hifisek dolgát kábelügyben megkönnyítő labda még mindig a készülék készítők térfelén pattog.Egyszerűen rosszak a vasak.
A hazai átlagfizetésből élő hifis ha nem jó irányban keresgél,akkor kap egy látszatra jó párost nyújtó erősítőt,cd játékost egy egy azonos gyártótól,aztán mikor otthon beköti akkor jön a kényszeredett kábelesdi,mert a szett egyszerűen szarul szól.11 óra magasságában már torzítanak,nagyobb hangerőn már fájdalmasan visít a rendszer,és ilyenkor jön a próbáljunk ki másik kábelt hátha,de ez a hátha sem jön be mert szutykok a készülékek,és ez a probléma forrása,nem a drót.
Az a gond hogy a kábeleket nem egy jó hang javítására próbálgatják a legtöbben,ha nem azért hogy valamennyire élvezhető legyen egy eleve rosz hang.

Sajnos ez így van!

Ez a hobbi semmilyen tekintetben nem átlagos, kevés pénzből igazán élvezhető rendszert építeni lehetetlen. A hifisek ugye eleve ódzkodnak mindenféle hangszínszabályzó használatától, viszont a kábelekkel történő hangolgatás elfogadott, bocsánatos bűn... Szóval ha az előbbi annyira ördögtől való, akkor az utóbbi, sokkal költségesebb, kábelek általi hangszínszabályzás is az kellene, hogy legyen a hifis közbeszédben... Egyébként annyira szerintem nem kell félni a hangszínszabályzók használatától, mert már a felvételi oldalon olyan dolgok történnek, hogy jobb nem firtatni. Képen: a legendás Wilson Audio WAMM equalizer, amely egyébként egy módosított korabeli Crown EQ-2 típus.

Csatolt képek:

 • 1.jpg
 • 2.jpg

Szerkesztve ValhallA által: 2017 május 19 - 13:06

 • 4

#9 Shimano

Shimano

  Beköltözött

 • V.I.P.
 • PipaPipaPipaPipa
 • 2.057 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 május 19 - 12:06

Mivel tisztában vagy ezzel és magad is tényként kezeled, bizonyára könnyedén ki is tudod szűrni ezeket a gyártókat. Problem Solved! :D


Ja,csak ennek a felismerése sok idő,abból meg kevés van.
De tényleg,a hifisek dolgát kábelügyben megkönnyítő labda még mindig a készülék készítők térfelén pattog.Egyszerűen rosszak a vasak.
A hazai átlagfizetésből élő hifis ha nem jó irányban keresgél,akkor kap egy látszatra jó párost nyújtó erősítőt,cd játékost egy egy azonos gyártótól,aztán mikor otthon beköti akkor jön a kényszeredett kábelesdi,mert a szett egyszerűen szarul szól.11 óra magasságában már torzítanak,nagyobb hangerőn már fájdalmasan visít a rendszer,és ilyenkor jön a próbáljunk ki másik kábelt hátha,de ez a hátha sem jön be mert szutykok a készülékek,és ez a probléma forrása,nem a drót.
Az a gond hogy a kábeleket nem egy jó hang javítására próbálgatják a legtöbben,ha nem azért hogy valamennyire élvezhető legyen egy eleve rosz hang.
 • 3

#10 ValhallA

ValhallA

  AudioFilharmonikus

 • ValhallA
 • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
 • 15.227 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 május 19 - 11:15

Ész és koncepció nélkül készül a készülékek zöme is.Szóval a felesleges köröket kábelügyben így aztán szinte képtelenség kizárni.
Max úgy hogy leszarjuk a drótozást. :)

Mivel tisztában vagy ezzel és magad is tényként kezeled, bizonyára könnyedén ki is tudod szűrni ezeket a gyártókat. Problem Solved! :D


 • 0

#11 Shimano

Shimano

  Beköltözött

 • V.I.P.
 • PipaPipaPipaPipa
 • 2.057 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 május 19 - 09:05

Szóval a konklúzió ebből az egész macskakaparásból, hogy az ész és koncepció nélküli kábel és készülékhalmozást és a mindenhez (IS) értő Besenyő Pistákat kerülni kell! :D

https://www.youtube....h?v=SFGDzHAeTrE


Ész és koncepció nélkül készül a készülékek zöme is.Szóval a felesleges köröket kábelügyben így aztán szinte képtelenség kizárni.
Max úgy hogy leszarjuk a drótozást.:)
 • 0

#12 ValhallA

ValhallA

  AudioFilharmonikus

 • ValhallA
 • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
 • 15.227 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 május 18 - 23:23

 

 

Most csak egyetlen dologra szeretnék kitérni: a szinergia fontosságára. Többször próbálkoztam készülékeknél és kábelezésnél is egyetlen gyártó összeillő termékeiből felépíteni a rendszerem, de sosem sikerült teljesen. Vagy az anyagiak vagy egy-egy termék beszerzésének nehézsége húzta keresztül a számításom.

 

Köszönöm Zoltán, hogy megosztottad ezt az értékes tapasztalatot!

Én már évek óta ezt vau vau de eddig nem sokan fogadták meg. Tehát következzék az agymenés V2.0! :)

 

A kábel, rendszerszinergia nagyon alulértékelt dolog, sokszor még az öreg rókák sem veszik a fáradtságot, hogy megfelelő figyelmet fordítsanak a dologra. Az egyszeri hifisek végső elkeseredésükben próbálkoznak egységes tervezési koncepció köré épülő készülékek, kábelrendszerek kiépítésével.

Akkor, amikor a mindenhez értő, "mindent hallott" ismerősök, "szaklapok" vásárlási tanácsai már totálisan kiapasztották tanácstalan hifistánk pénztárcáját.

Bizonyos, hogy a kábeleim maximális tudását a legtöbben nem is hallották, hiába birtokolták azokat, mert soha nem alkalmaztak egységes CuAg, AgPt, Aura kábelezést. Egyszerűen csak beillesztettek egy-egy darabot, akármilyen egymásra hányt kábelrengetegbe aztán vagy sikeres volt a találom kábelfrankenstein vagy nem...

 

Egyáltalán nem irígylem a kezdő, újdonsült hifistákat.

Sokkal nehezebb dolguk van, mint anno nekem, amikor engem szippantott be ez a csodálatos, ám buktatókkal teli hobbi.

Akkoriban nem volt ennyi ügyeskedő készülékgyártó, nem volt ennyi mindentudó, mert akkoriban csak az USA hadseregének volt internet elérése. :)

Az analóg, majd később a digitális rendszerek kiépítése is talán valamivel egyszerűbb volt az összehasonlíthatatlanul szűkebb lehetőségek(CD player, futómű+DAC combo), kevesebb gyártó miatt.

Amennyiben belegondolok, hogy mennyi változó van ma egy PC Audio rendszerben, amely drasztikusan befolyásolja a kapott hangot azonnal keresztet kell vetnem... :)

Szinte megítélhetetlen, osztályozhatatlan egy PC forrásból táplálkozó DAC-nak a hangja, amennyiben objektívek szeretnénk maradni. Az újságok persze megmondják a tutit, méghozzá úgy, hogy egy régebbi verziószámú foobar-al tessék-lássék letesztelték. Ötcsillag és tízpertíz!

Elkalandoztam már megint. :)

 

Miután szerencsétlen kezdő hifisünk átverekedte magát a jóakarók és a már mindent próbált Besenyő Pisták légióin és a legszebb szavúnak ítélt AVON tanácsadó ajánlására összevásárolt ezt-azt, utána jön a következő lépcsőfok.

Következő lépésben át kell esni a kábelre nem költünk, mert az csak kábel dolgon.

Első fázisban már hiszünk az összekötő kábelek fontosságában de a hangfalkábel az nem annyira fontos, míg a hálózati kábelt meg úgy sem hallani.

Második fázisban megbizonyosodtunk arról saját fülünkkel, hogy kivétel nélkül minden kábel igen fontos része a rendszerünknek és egyre inkább érezzük, hogy mindent tudó haverjaink, nem is igazán tudnak mindent és ugyan azon a vakvágányon pöfög gőzösük évek óta amerre nagyon szakszerűen minket is tereltek...

Amikor végre megszületik bennünk a saját út iránti igény, utána kezdjük csak meg a utazásunkat audiophile értelemben.

Mondhatnám azt is, hogy az ezt megelőző időszak egyféle bábállapot, fölösleges pénzszórás, hifisztikai orosz rulett és kizárólag ezek után veszi kezdetén a valós, saját tapasztalatból történő vásárlás.

Persze még itt is akadnak bőven fölösleges körök, de ez már mind a saját tapasztalatunkat fogja gazdagítani a továbbiakban.

Szóval a konklúzió ebből az egész macskakaparásból, hogy az ész és koncepció nélküli kábel és készülékhalmozást és a mindenhez (IS) értő Besenyő Pistákat kerülni kell! :D

 


Szerkesztve ValhallA által: 2017 május 18 - 23:35

 • 9

#13 ValhallA

ValhallA

  AudioFilharmonikus

 • ValhallA
 • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
 • 15.227 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 május 17 - 21:18

:rolleyes:

De aggódom, München megint be fog kavarni kicsit...  :D

Mondjuk még most előtte szereztem be V2/2 és V2 kábeleidet  ;)

Amennyiben itt tartunk, akkor már agymenek egy kicsit, úgy sem posztolok csak szökőévenként.

 

Egyet megtanultam, soha ne hallgass meg otthon a jól ismert láncban klasszis készülékeket, ami már a show-n is tetszik, legalábbis akkor, ha nem áll rá rendelkezésre a megfelelő zöldhasú. Egyéb esetben fel kell készülni, hogy a felismerés kegyetlen ökle nem fog kegyelmezni az arcberendezésnek...

Magyarul amíg egy High-End Show-n installált rendszerben hallasz egy darTZeel végfokot a kaotikus hangzavarban a nylonzacsis, enyhén már szagló katalógusgyűjtők tengerében, nincsen különösebb gond... :)

Addig bátran lehet hátra dőlni, hogy az otthoni Jukipityu által gyártott, nagyonegyedi&mindentőljobb kapcsolástechnikával felvértezett triódás erősítőnk "agyonveri" tuning balzafa csipeszes alátámasztáson, félig nedves macska alomra helyezve a legdrágább űberhájgendet is. :)

Édes állapot csak egyáltalán nem igaz!

Rengeteg baromságot, megingathatatlan, kőbe vésett véleményt olvasni egyes készülékekről, rendszerekről minden show után, amelyek általában pár perces megtapasztalások hatására manifesztálódnak okosékban.

Sőt! Mostanában divat lett a youtube videók alapján rendszerhangot megítélni... Vicc!

 

Amikor megkapsz egy klasszis készüléket, huzamosabb időre, akkor rájössz, hogy azok az emberek akik öt-hat milliót leszurkolnak egy-egy készülékért bizony nem totál idióták mint ahogyan azt eredeti koncepciónk szerint képzeltük.

Mindezt azért írom le, mert régen egy ilyen hallgatási tapasztalat hatására már elkezdtem volna élére rakni a pénzt és robbantottam volna a rendszeremet, amelynek darabjai a nemzetközi apróban landoltak volna... De! Mindig van egy DE! :)

Nyilván semmi értelme az élő zenéhez hasonlítani egy készülék, lánc megszólalását, illetve a konzerv zenehallgatást, de sajnálatos módon még ezek a csillagászati árú készülékek is igen halvány lenyomatai a valóságnak és képtelenek a valós dinamikai kontrasztok érzékeltetésére. Talán ezen a ponton érzem a legnagyobb hiányosságokat még mindig.

Ezen tekintetben egy közepesen gyenge rendszer és egy klasszis rendszer között még mindig kisebb a különbség, mint a klasszis rendszer és a valóságban, testközelből megtapasztalt hangszerhangok között.

 

Bátran kijelenthetem, hogy otthon, már évekkel ezelőtt elértem azt a szintet, amivel akár életem végéig boldogan, hifibogár és egyéb agyrágó kártevő, "mi lenne ha" és DE mentesen képes vagyok nem egyes hangokat, tesztlemezeket, hanem valóban zenét hallgatni! :)

Csatolt képek:

 • 1111.jpg

Szerkesztve ValhallA által: 2017 május 17 - 21:40

 • 16

#14 giotto14

giotto14

  Ex zolio

 • Regisztrált felhasználó
 • PipaPipa
 • 711 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Location:Pest megye
 • Interests:Kávézás, hifi, filmek

Elküldve: 2017 május 17 - 20:47

2007-ben vettem Ákostól az első ValhallA kábeleimet, egy elosztó és egy pár hangsugárzó állvány kíséretében. Több gyártó termékeit használtam egyszerre  - csak úgy, mint az elmúlt 10 évben - de egyértelműen hallatszott a megnövekedett dinamika és felbontás, s ez akkor elég volt.  Azután persze győzött a "hifibogár" és folyamatosan cserélődtek a kábelek és készülékek.

 

Most csak egyetlen dologra szeretnék kitérni: a szinergia fontosságára. Többször próbálkoztam készülékeknél és kábelezésnél is egyetlen gyártó összeillő termékeiből felépíteni a rendszerem, de sosem sikerült teljesen. Vagy az anyagiak vagy egy-egy termék beszerzésének nehézsége húzta keresztül a számításom. Az utolsó kudarcba fulladt próbálkozásom után vásároltam egy hangsugárzó kábelt, majd pedig egy analóg összekötő párt Ákos műhelyéből. Illeszkedtek a rendszerbe, hozták a "szokásos" pozitívumokat. Az Aura V1 összekötő nyugdíjazta az addig abszolút megingathatatlan AP Silver Oval-In kábelemet, de még mindig több gyártó termékeit használtam.

 

Ekkor vettem egy hálózati kábelt az újdonsült forrásomhoz, (persze egy újabb gyártótól) bekötöttem és nem hittem a fülemnek. Egyetlen kábel (ráadásul egy CD transzportban, nem erősítőben vagy a DAC-ban) teljesen „kinyírta” a hangot. Eltűnt a teste a hangszereknek, az énekes nem volt hamis, csak súlytalan, jó volt a ritmika és a tér, de kit érdekel, ha szintetikus az egész… Ekkor jöttem rá, hogy eddig mekkora szerencsém volt, mert egy-egy változtatáskor vagy nem éreztem romlást a hangban, vagy javult az összkép igazolva a fejlesztés létjogosultságát. Ekkor döntöttem úgy, hogy Valhalla kábelezést alakítok ki. Először is, mert Ákosban sosem csalódtam. Mindig segítőkész, informatív, pontos és megbízható volt. Másodszor, mert magyar és mert itt él és virul közöttünk, tehát van esélyem a teljes szinergiát megvalósítani.

 

Miközben eladogattam a nevesebbnél nevesebb, sok esetben igen drága, tesztekben és felhasználók által égig magasztalt, ár/érték bajnok kábeleimet, helyükre ha nem is belépő szintű, de a használt árukat tekintve mindenképpen „gazdaságos” ValhallÁk kerültek (azért egy-két új is :-). Az átállás nem volt fájdalommentes. Egy-egy csere hallhatóan rontott az összképen, de azzal vigasztaltam magam, hogy úgy is fejleszteni fogok, addig meg kibírom. Persze sok minden pozitív irányba mozdult (plusz dinamika, tisztaság, természetesebb hang), de a mély alsó tartománya lecsökkent és a térhatás durván beszűkült. Amikor viszont az utolsó „idegen” kábelt is kicseréltem… hát az elképesztő volt!

A szoba megtelt hanggal: a zene levegős, gyors, eszméletlen tiszta és dinamikus lett. Megvan a mély, iszonyat jó a felbontás és mikrodinamika - egyszerűen nagyon folyékony, kerek az egész. Hihetetlen. Persze, tudom, hogy lesz ennél jobb is :-) de ez már most is abszolút hallgatható, élvezetes, szóval király!

 

Számomra véget ért a keresgélés. Biztosan van jobb vagy másnak jobban tetsző, márkásabb, ismertebb, divatosabb, olcsóbb vagy „mittudomén” milyen kábel, de engem már nem érdekel. Tetszik az a hang, amit a ValhallÁk nyújtanak. Van lehetőségem fejleszteni, de addig is örömmel hallgatom. Soha nem szólt ilyen jól a rendszerem, még akkor sem, ha a benne lévő kábelek összértéke a többszöröse is volt a mostaninak. Ezt egyértelműen a szinergia (és Ákos zsenialitásának) számlájára írom. Hiszek benne, hogy ez más gyártók készülékeire, kábeleire is igaz lehet. Ettől függetlenül nekem Ákos kábelei hozták el a megvilágosodást és nincs az a pénz, hogy még egyszer újra kezdjem.

 

Köszönöm, hogy elolvastad,

 

Üdvözlettel: Szilágyi Zoltán


 • 7

#15 SzAndras

SzAndras

  Nincs visszaút

 • Regisztrált felhasználó
 • PipaPipa
 • 188 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Location:Budapest/Pest megye

Elküldve: 2017 május 17 - 05:45

:rolleyes:

De aggódom, München megint be fog kavarni kicsit...  :D

Mondjuk még most előtte szereztem be V2/2 és V2 kábeleidet  ;)

 

Ne aggódj, minden audiophil beállítottságú embernél jelentkeznek hasonló tünetek. Szerencsés esetben rövidebb ideig tart a készülékfetisizmus, rendszerimádati transz állapot és a szórakoztató, ám gyakorlatilag sehová sem vezető kütyüzés.

Persze ha valaki unalom helyett a saját szórakoztatására műveli, nincsen abban semmi rossz. Van aki olajos kannákat pakol a készülékek alá(Kizárólag BP, mert az jobb basszusú mint az OMV!) vagy egyéb csodaszereket tesztel óraszám a kettő darab közel mikrofonozott gyémántgranulátum füstös CD-t és 8000g-os vinyl tesztlemezt hallgatja, amelyen sokadrangú előadók jazz-standardokat gyalázó feldolgozásai szólnak... Há mé? Há mer az szól jól! :)

A gond az, amikor ízlésformálás történik a megkérdőjelezhető minőségű, nem szakszerűen összeválogatott lánc miatt.

Itt konkrétan arra gondolok, hogy emberünk azért kezd el értéktelen, középszerű előadókat, zenéket, hallgatni, mert hűdeJÓSZÓL! :)


 • 2

#16 ValhallA

ValhallA

  AudioFilharmonikus

 • ValhallA
 • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
 • 15.227 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 május 16 - 23:15

Én már régóta ezt használom aláírásként :smile32:  - de sajnos úgy érzem én is még mindig közéjük tartozom  gondolkodik.gif

Ne aggódj, minden audiophil beállítottságú embernél jelentkeznek hasonló tünetek. Szerencsés esetben rövidebb ideig tart a készülékfetisizmus, rendszerimádati transz állapot és a szórakoztató, ám gyakorlatilag sehová sem vezető kütyüzés.

Persze ha valaki unalom helyett a saját szórakoztatására műveli, nincsen abban semmi rossz. Van aki olajos kannákat pakol a készülékek alá(Kizárólag BP, mert az jobb basszusú mint az OMV!) vagy egyéb csodaszereket tesztel óraszám a kettő darab közel mikrofonozott gyémántgranulátum füstös CD-t és 8000g-os vinyl tesztlemezt hallgatja, amelyen sokadrangú előadók jazz-standardokat gyalázó feldolgozásai szólnak... Há mé? Há mer az szól jól! :)

A gond az, amikor ízlésformálás történik a megkérdőjelezhető minőségű, nem szakszerűen összeválogatott lánc miatt.

Itt konkrétan arra gondolok, hogy emberünk azért kezd el értéktelen, középszerű előadókat, zenéket, hallgatni, mert hűdeJÓSZÓL! :)


Szerkesztve ValhallA által: 2017 május 16 - 23:16

 • 4

#17 ValhallA

ValhallA

  AudioFilharmonikus

 • ValhallA
 • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
 • 15.227 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 május 16 - 21:53

happybday.gif  Robert Fripp.

 

 

happybday.gif  Billy Cobham


Szerkesztve ValhallA által: 2017 május 16 - 21:54

 • 0

#18 SzAndras

SzAndras

  Nincs visszaút

 • Regisztrált felhasználó
 • PipaPipa
 • 188 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi
 • Location:Budapest/Pest megye

Elküldve: 2017 április 08 - 19:00

Én már régóta ezt használom aláírásként :smile32:  - de sajnos úgy érzem én is még mindig közéjük tartozom  gondolkodik.gif

 

Van benne valami...


 • 1

#19 ValhallA

ValhallA

  AudioFilharmonikus

 • ValhallA
 • PipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipaPipa
 • 15.227 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 április 08 - 18:46

Van benne valami...

Csatolt képek:

 • alan parsons.jpg

 • 0

#20 Mike Rame

Mike Rame

  Újonc fórumos

 • Regisztrált felhasználó
 • Pipa
 • 36 Hozzászólás:
 • Nem:Férfi

Elküldve: 2017 április 08 - 13:28

A meghallgatás szubjektív eredményeivel pár napon belül jelentkezem... :smile38:

 

Na itt vagyok, de előre jelzem, hogy nem fogom böllérre ereszteni a sót. :smile38: Amit az Aura V2/2 kábelekről az eddigiekben itt olvastam, azokkal egyetértek, én is hasonlóan hallom. De hogy milyen "plusszt" nyújtanak ehhez képest az új Draco kábelek? Nos, jóval "sötétebb, tisztább" háttér. Gyönyörű a csendje. :rolleyes: Hangyaf@sznyit nagyobb felbontás. Sokkal jobb basszus-textúra. Nagyon egységes megszólalás. Minden apró részlet hallható egy egységes szövetbe ágyazva. :) Ultra-Aura Plussz megszólalás. :P


 • 3
1 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó